Es-selāmu 'alejkum i dobrodošli...


Bismillāhi-r-rahmāni-r-rahīm
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Bismillahi-r-rahmani-r-rahim

Forum

Novosti: »

STA URADITI, KOME SE OBRATITI?

Vrijeme: 1.9.2011. u 21:28

Pitanje:
STA URADITI, KOME SE OBRATITI.
Eselamu alejkum braco i sestre,

Koristim priliku da vas prije svega selamim te ujedno i da vama i vasim porodicama pozelim puno zdravlja prije svega, rahatluka, nafake i sto cvrsceg uvjerenja u vjeri, Bajram Serif Mubarek Olsun.

Naime, zelim prije svega pitati za misljenje a ujedno i savjet oko jako ozbiljne stvari koju sam licno dozivio i osjetio na svojoj kozi, a i sada je dijelom sve to u toku. Sama prica traje od oktobra prosle godine kada je mene i moju suprugu lijecio ucac rukje koji se ovdje na foruumu pominje, o kome nista ranije nismo znali. Mjesecima nakon toga, i pored jako puno simptoma koji su ukazivali na nedosljednosti u ispravnom ucenju, samom karakteru i kvalitete covjeka su dovele do toga da sam u njegovoj kuci proveo 4 dana, gdje je doslo do raspleta klupka koje se plelo mjesecima.
Da ne duzim previse jer sve traje 10ak mjeseci, gdje je bilo vidnog poboljsanja u lijecenju da bi ljetos sve krenulo niz brdo, i ja i supruga samo nakon njegovih povremenih ucenja bili sve gore i gore, ona je imala napade koji su rezultirali vrsimom, bacanjem lomljenjem stvari po kuci, da bi nakon par minuta sjela i pricala smanom normalno ne sjecaju se nicega, doticni ucac rukje je par puta bio prisutan i nije reagovao vec nas posmatrao kao pokusne kunice.

Ono sto me prije svega zanima, sta mislite licno o covjeku koji lijeci rukjom, inace smao je hadz obavio, a pritom posjeduje sljedece osobine, kako na djelu tako i u komunikaciji:
- iako je ozenjen drugi put, zena ga je ostavila i odvela dvoje djece kod majke, non stop prica o zenama, seksu,
-o tome kako se pri lijecenju cesto mnoge zaljube u njega,
-covjek redovno igra loto jer su mu dzini rekli da ce dobiti milionski dobitak,
-covjek koji u svom naselju nikada ne ide u dzamiju jer sam ga 3 puta molio d aodemo na sabah ili jaciju a niti komunicira sa dzematom, stekao sam utisak da ga izbjegavaju, jer sma licno proveo 4 dana sa njim,
-prvih pola god lijecenja je menii supruzi govorio kako ce sve biti u redu, kako cemo dobiti dijete uskoro, jer smo vec 4 god bili u braku, iako samo sada zbog njega pred razvodom,
-covjek koji mi je tokom lijecenja u zadnjih mjesec dana govorio da mi je supruga nervni bolesnik i kako mi se divi kako mogu sa njom, iako zna da je pod sihrima i dzinima,kako je meni upisano da idem vani da radim iako imam stalni posao i nemam namjeru ici igdje, uz napomenu da ako odem negdje da nas vise ne vidi u braku,
-covjek koji je mojoj supruzi, njenom bratu u zadnjih mjesec dana ogovarao mene,
-covjek koji prica sve detalje o svojim pacijentima, cak imena, lokaciju, sta im se desavalo, zasto su bolesni itd...

ONO STO JE NAJBITNIJE U SVEMU OVOM jeste da non stop tipka poruke dok uci rukju, tako da sam ga na 2 noc ramazana, nakon sto mi je zavrsio ucenje rukje upitao kako moze to tipkati i uciti mi rukju zar se to ne kosi sa ispravnim ucenjem rukje. Dobio sma njegov komentar da on to moze i da nije to nista strasno, te i komentar da pise nekoj zeni kojoj je lose, kojoj posalje energiju i njoj bude bolje nakon toga. Iako sam tek prosle god zakoracio u vjeru, poceo klanjat i postiti, te moram priznati da sam neuk sto se vjerskih propisa tice, iako ucim, trudim se, boorim i molim Alaha dzelesanuhu dragog da me uputi na pravi put i da snage da izdrzim sve ovo, nije mi sve ovo imalo smisla pa sam ga molioda obnovi abdest uz salu da mozda asikuje sa nekim. Nakon sto je otisao uzeo sam njegov telefon s namjerom da provjerim sa kim se dopisivao i o cemu u vrijeme dok mi je ucio rukju, Allah dragi d ami oprosti, i na moje zaprepascenje citao sam poruke koje je slao udatoj zeni, grozne perverzne poruke seksualnog sadrzaja koje sam uslikao svojim mobitelom i imam ih kao dokaz. Nakon toga se vratio,te sam mu rekao da nisam dobro i da ne zelim nastaviti sa ucenjem, izasao je iza svoje kuce, pozvala ga je doticna te je poceo tu i masturbirati.

Zaista ne mogu rijecima opisati kakve grozote sam dozivio, sutra dan sam spakovao torbu i napustio kucu, tj vucju jazbinu u kojoj sam proveo 4 dana. Takodjer raspolazem sa jako ozbiljnim audio snimkom koji namjeravam predati SIPI, ovdje me zanimalo vase misljenje s vjerske strane ovakvom covjeku koji se predstavlja kao ucac rukje.

Allah dragi mi je svjedok, a raspolazem i dokazima da je svaka rijec ovdje napisana istinita.
Da vas Alah dragi nagradi za svako vase misljenje, savjet o tome sta da radim i kako sprijeciti ovakve monstrume da uopste lijece manipulisu i iskoristavajku ljude kojima je pomoc prijeko potrebna.
Liječenje Kur'anom » Pitanja i odgovori » STA URADITI, KOME SE OBRATITI?Odgovor:
We alejkumusselam
Allah Razi Olsun.
Hvala Allahu koji nas je pocastio da budemo muslimani i koji nam je podario razum da razlikujemo dobro od zla.
Molim Uzvisenog Allaha da ti olaksa stanje u kome se nalazis i da te ucvrsti na pravom putu.

O doticnom ucacu rukje, ima tema na forumu i onaj tko prati mogao je odmah svatiti o kome je rijec.

O samoj rukji koju uci ne treba diskutovati jer Kur'an je Allahov govor bez obzira tko ga uci ali imaju osobine onih tko uci Kur'an. U hadisu Ebu Musaa el-Eš’arija, radijallahu anhu, koji bilježe Buharija i Muslim, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je:
“Primjer vjernika koji uči Kur’an je kao primjer utrudždžeta (vrsta voća nepoznata na našim prostorima, po nekima je to Mango), njen miris je lijep, a i okus joj je lijep.
Primjer vjernika koji ne uči Kur’an je kao primjer datule, ona nema mirisa, a okus joj je sladak.
Primjer munafika koji uči Kur’an je kao primjer rejhana (bosiljka), njen miris je lijep, a okus joj je gorak, a primjer munafika koji ne uči Kur’an je kao primjer hanzale (gorke divlje tikvice čija je stabljika ružnog izgleda), ona nema mirisa, a okus joj je gorak.'' (Buhari, 5020, Muslim, 797-243)

Cinjenica da mnoge osobine koje se nalaze kod tog covjeka ne ukazuju na njegovu bogobojaznost.
Igranje lota je kocka. Prvi kur'anski ajet koji se bavi opojnim sredstvima je 219. ajet sure El-Bekara:
Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi."

U suri El-Maide je smješten posljednji ajet objavljen u vezi opojnih sredstava:

''0 vjernici, vino i kocka i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.'' (Al-Maida, 90)

Drugo, odavanje stvari o pojedincima tj osobama koje su mu se povjerili i odavanje podataka sa imenom i lokacijom nisu u skladu sa onim sto nas je Poslanik saws ucio.

Suvisno je raspravljati o takvom covjeku, on je zalutao, sejtan ga je zaveo...on je nasjeo na pricu od dzina koji svakom ucacu nude milionske svote... nazalost neki i nasjednu.
Ujedno, ovo je i primjer koliko je opasno baviti se ucenjem rukje i pojasnjenje zasto mnogi ili odustanu tokom godina od ucenja rukje ili prelaze granice i gube razum i rade ono sto nijje dozvoljeno.
"E zato sto si odredio, pa sam u zabludu pao, kunem se da ću ih na Tvom Pravom putu presretati, pa ću im i sprijeda, i straga, i zdesna, i slijeva prilaziti, i Ti ćeš ustanoviti da većina njih neće zahvalna biti' (El-E'raf, 16-17).

Samo pisanje sms tokom rukje, nije problematicno i ne utice na samu ispravnost rukje, osim sto izgleda nezobiljno onom tko posmatra sa strane i ako se, kako ti rece, ne pise ono sto je i mimo ucenja zabranjeno.

Ono sto je tvoja greska, jeste sto si uzimao njegov telefon.To je njegova privatna stvar i ti bez njegovog znanja nemas pravo da uzimas.
Evo jedan primjer koji govore o slicnim stvarim a gdje se svi mozem okoristiti:
Citat:
Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:"O vjernici, u tuđe kuće ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukućane ne poselamite; to vam je bolje, poučite se. A ako u njima nikog ne nađete, ne ulazite u njih dok vam se ne dopusti, a ako vam se rekne:"Vratite se!"- vi se vratite, bolje vam je, a Allah zna ono što radite."(2)


Pomenuti ajeti jasno ukazuju na obavezno traženje dopuštenja, tako što Allah dž.š. zabranjuje ulazak u kuće drugih bez prethodno dobijene dozvole za ulazak. To znači da je zabranjeno-haram ulaziti u kuće bez dozvole vlasnika! Božiji Poslanik, s.a.v.s., u više hadisa pojašnjava taj propis i upoznaje nas da se traženje dozvole pri ulasku ne odnosi samo na kuće drugih, nego i na svoje ukućane, tako da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., branio povratak domaćina s puta svojoj porodici, nenajavljena, kasno noću, pa se u hadisu koji prenosi Džabir, r.a., kaže:" Božiji Poslanik, s.a.v.s., zabranio je da čovjek vraćajući se kući s puta nenajavljen, pokuca svojim ukućanima, poput onog koji istražuje njihove greške." Hadis bilježe Buharija i Muslim


Ebu Ubejde Amir b. Abdullah bin Mesud r.a. kaže: "Moj otac, Abdullah bin Mesud, kada bi ulazio u kuću nagovijestio bi svoj dolazak tako što bi govorio povišenim glasom, da upozori ukućane."


Ahmed b. Hanbel je rekao: "Kada čovjek ulazi u svoju kuću lijepo je da se nakašlje ili da zalupa obućom."
Takođe, potrebno je praktikovati taj propis i prilikom ulaska u sobe u kojima neko boravi, pa makar to bio i član našeg najužeg porodičnog kruga.


Imam Malik u "Muvettau" bilježi hadis od Ata bin Jasira: "Jedan čovjek je pošao Božijem Poslaniku, s.a.v.s.:"Da li da tražim dozvolu za ulazak od svoje majke?",na što mu Alejhis-selam odgovori:"Svakako". Čovjek ponovo upita:"Ja stanujem s njom u istoj kući ?!" , Alejhis-selam reče:"Traži dozvolu od nje!" Čovjek ponovo reče:"Ja sam njen sluga!"- na što ga Poslanik, s.a.v.s., upita:"Zar bi volio da je vidiš bez odjeće?!" "Ne", reče čovjek, a Poslanik, s.a.v.s., mu ponovi:"Traži dozvolu od nje!"
Iz gore navedenog se vidi da se pogrijesio.

Citat:
Narod Kufe i Ebu Hanife


Ebu Hanifa je pricao:

"Trazio sam dozvolu da udjem kod Imama Dzafera Sadika (as) ali je nisam dobio, i kad su dosli neki ljudi iz Kufe koji su dobili dozvolu da udju kod njega tada sam i ja usao sa njima, pa sam rekao:

"O sine Allahovog Poslanika, bilo bi dobro da posaljes nekoga narodu Kufe da im zabranis da psuju ashabe Allahovog Poslanika (s), ja sam ih napustio a medju njima je bilo vise od deset hiljada ljudi da psuju Ashabe."

Imam je rekao: Ali oni me ne slusaju.

Rekao sam: "A ko to nece tebe da slusa, kad si ti sin Allahovog Poslanika (s)?"

Rekao je: Ti si prvi koji me ne slusa. Usao si kod mene bez moje dozvole, i sjeo si bez mog naredjenja, i isto tako si pricao bez pitanja, i jos sam obavijesten da ti radis na osnovu kijasa (kijas - mjerenje, analogija, a sto znaci da kad daje neku fetvu, on najpre to uporedi sa necim slicnim i na osnovu toga on sudi i daje fetve).

Rekao sam: "Jeste, ja radim to".
Imam je rekao: Tesko tebi, Numane, prvi ko je mjerio (radio kijas), bio je Iblis, kad mu je bilo naredjeno da napravi sedzdu Ademu, i kad je on rekao - "Mene Si stvorio od vatre a njega od gline"

Dobro Numane (ebu Hanifa), sta kazes, sta je veci grijeh - ubijanje iii blud?
"Ubijanje" - rekao sam.

Imam je rekao: Zasto onda za ubijanje Allah trazi dva svjedoka, a za blud cetiri? Jeli to moze da se mjeri?
Rekao sam: "Ne".
Iz ovog mozemo zakljuciti, da tako lako donosimo zakljucak(kijas).

Ne poznajem zakon, tko se za sto moze optuziti ali mislim da time nista neces postici niti se moze sta dokazati.Jer nije ovo serijatksa drzava pa da mu se sudi zato sto je preksio seriat.Mislim da bi te prije ismijali nego sto bi nesto postigao.

I jako bitna stvar, cesto puta svi na forumu spominjete da bi bilo dobro da se narpavi lista onih koji su ne ispravni sa imenom i prezimenom.
To bi samo bila dobra reklama za one za koje se jako malo zna. U marketingu ne postoji losa reklama.
Toliko ima informacija na stranici na forumu gdje se svako moze okoristiti i ako zeli uzeti ono sto je ispravno
Koliko se raspravljalo o ljudima koji otvoreno prizanju da imaju kontakt sa dzinima pa na kraju imaju oni koji to pravdaju i obracaju se tim ljudima za pomoc.

Molim Allah da nas sacuva iskusenja koje nismo u stanju podnieti kao pravi vjernici.

Enes Beganovic
Vrati se na popis tema

Sva prava pridržana od strane lijecenje-kuranom.com © 2002 - 2021
Kontakt informacije: e-mail info @ lijecenje-kuranom.com ili tel 00 387 (0)61 757 819
Web dizajn i izrada: DX.webTech - dx.webtech (@) gmail.com
Ucitavam...
Prijavite grešku