Imam nekoliko pitanja pa svi koji mi mogu odgovoriti u skladu sa serijatom neka to ucine. Nedavno sam u kuci pronasla "zapis" i naravno interesovalo me da vidim sta su to moji roditelji "nabavili". Uzmem taj papir, razmotam, dimenzije otprilike 5x45cm, nesto je napisano valjda arapskim slovima jer nazalost ne poznajem arapsko pismo i negdje u sredini toga nesto nacrtano!???. Meni je licilo na nekog covjeculjka sa okruglim stomakom, usima kao ovaj (
Kad sam pitala mamu sta je to, ona je rekla da je to "zapis" ostao od nene. Ja onda pokusam "Na put gospodara svoga mudro i lijepim pozivaj" i pokusam ukazati roditeljima da ne lijece zapisi nego Allah, i da im to ne treba , i sve ono sto vec godinama pisete na ovom sajtu o ispravnom nacinu lijecenja. Na to sve ona meni govori da ja ne uvodim novotariju, vazda bilo zapisa, strava..... i sl.
Sad ja vise ne ulazim u tu sobu ili se bar trudim da nikako u nju ne ulazim:), imam zelju da uzmem taj zapis i zapalim ali nije to moje, vec mojih roditelja, sto naravno oni ne dozvoljavaju. Smijem li ja to bez njihovog znanja uzeti i zapaliti, i ako smijem kako to da izvedem jer malo me i strah,(procitala sam na ovom forumu da se ne smije nikako taj dim udahnuti?). Znaci ili se pobuniti i zapaliti bez njihovog znanja ili pustiti da sve bude ovako kako jeste a njima i onako svaki dan "solim pamet" pa molim Allaha da se smiluje i da im da znanje pa da oni odluce da .....
E imam jos jedno pitanje
U mom mjestu je uvrijezen obicaj da Bosnje-Muslimani prilikom useljaja u novu kucu na 24h ranije unesu nekakvo sito za prosijavanje, zivog horoza(pijetao) i kokos(zenka onog spomenutog horoza:)))) i ogledalo i hoce da se usele srijedom jer je voda potekla srijedom!!!!?????, i ne znam sta jos sve ne(valjda su svi dani Boziji?). Ne bi ovo mene dotaklo da naravno opet nije rijec o nekom iz moje porodice, opet se ja pobunim i kazem pa de unesite sedzadu i klanjajte nafilu, zamolite Gospodara svjetova da vam da bericeta u kuci. Oni kazu pa hoce bice Tevhid (nazalost izgovaraju sa tehvid) ali kad se usele i mene opet nazivaju novotarom sta ja filozofiram i uvodim novotariju, vazda stare zene tako radile.
Halalite ako je ovo predugacko i ako je na momente neozbiljno nije mi to bila namejra jer je stvar ozbiljna.
Da vas Allah nagradi na vasem trudu.
Esselamu Alejkum