kako doci do spoznaje

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
zejneb
Posmatrač
Pridružio se: Sre Jan 24, 2007 11:06 pm

kako doci do spoznaje

Post od zejneb » Uto Jan 30, 2007 7:16 pm

Esselamu alejkum

Divno je to vidjeti kako ljudi velicaju samo jednog Stvoritelja i trude se da sto vise saznaju o vjeri i ono sto znaju zele da prenesu na druge ljude.Hvala Allahu koji nam pruza svoju milost i upucuje na pravi put..Onaj ko nece da vjeruje ti njemu govori dan i noc ponavljaj on nece nista reagovati isto kao da ne cuje.Jos ce da se buni i reci ce prestani vec jednom sto si dosadan nemogu vise da te slusam.Mi svi imamo ovakvih ljudi oko nas.Meni je zao takvih ljudi jer oni ne znaju da su zalutali.Pitanje je sta covjek moze uciniti kad se neko tako ponasa,kako ih zainteresovati za islam. Dali ima neko ko je dobar u tome da mi kaze kako?Ja znam par ljudi koji su ocito daleko od pravog puta a oni misle da su najpametniji.
Poslednja izmena od zejneb u Ned Feb 04, 2007 3:13 pm, izmenjeno 2 puta ukupno.

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Post od Senad » Uto Jan 30, 2007 9:16 pm

Esselamu alejkum

Sestro ja bih te zamolio da ispraviš naslov ovog posta. Jedno je NEVJEROVANJE, A DRUGO GRIJEŠENJE ODNOSNO NEPRAKTIKOVANJE VJERE.

Ako kažeš nevjerovanje, analogno tome ispada da je tvoj muž kjafir što u svakom slučaju nesmiješ to reć jer je musliman.
Potaknu me tvoja priča na razmišljanje o slučaju koji sam danas čuo. neka mi Allah oprosti ako griješim što prenosim tuđe riječi,ali doima mi se nekako ima takvih primjera, ali neću navodit imena.
Naime, radi se o tome da je čovjek otpustio ženu samo radi toga što se nije htjela pokrit. U čemu je poenta; radi se o tome da je taj bračni par bio na istom nivou spoznaje kada su se uzeli, kako vrijeme odmiče čovjek dolazi do spoznaje i počinje da praktikuje islam, kada je zaokružio tu svoju nekakvu spoznaju o Islamu tražio je od žene uvjetno da se pokrije i da praktikuje islam vjerovatno onako kako on ima spoznaju. Žena se nije mogla u tim trenucima podvrgnut takvim zahtijevima i dolazi do raskida braka, normalno tu su ostala djeca da trpe nečije nerazumjevanje, Allah najbolje zna, ali muž je bio ukrivu i nije trebao da postupi na takav način, obzirom da su bili na istom stepenu spoznaje.
Smatram da je trebalo daleko mudrije postupiti, a Allah s.w.t. je taj koji upućuje naše je samo da lijepim postupcima pozivamo u vjeru.

Ovdje bi se moglo mnogo toga reći zavisno opet od konkretne situacije . U svakom slučaju ovaj primjer koji sam naveo je za učene koji mogu donositi fetve , mišljenja sam da dotični brat nije konsultovo nikoga kako da postupi.

Što se tiče tvog slučaja trebala bi biti mudra, saburli,. Upućivati dove Allahu da ga uputi na pravi put, a da bi ti dove bile uslišane moraš prvo ti da stekneš Allahovo zadovoljstvo, pa kada Allah s.w.t. čuje dovu osobe koja se trudi da stekne Njegovo zadovoljstvo , sigurno da će dova biti uslišana.

Esselamu alejkum!

H2O
pisem pomalo
Pridružio se: Pon Jan 22, 2007 5:23 pm

sellam

Post od H2O » Uto Jan 30, 2007 9:18 pm

Draga sestro znas da vjera dolazi iz duse i srca.Odrasla je osoba.Kako god osjeca potrebu za hranom i picem osjetice potrebu da hrani svoju dusu.To ce se desiti kad shvati da zivi u zabludi,ali koliko vidim iz prilozenog da on jos nije dorastao tome.Seko uputi dovu Allahu dz.s da ga okrene na pravi put.

zejneb
Posmatrač
Pridružio se: Sre Jan 24, 2007 11:06 pm

Post od zejneb » Uto Jan 30, 2007 11:30 pm

Dobro mozda se nisam bas dobro izrazila,ali kako cu ja to sad promjeniti taj naslov,ako neko drugi hoce i moze neka promjeni.
Poslednja izmena od zejneb u Uto Feb 06, 2007 5:59 pm, izmenjeno 1 put ukupno.

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Post od Senad » Sre Jan 31, 2007 12:10 pm

Esselamu alejkum!

Jednostavno se to ispravi , klikni u okviru svog posta na opciju ispravi u gornjem desnom uglu, ponovo će se otvorit tvoj post i onda može da radiš što želiš , da ispravljaš, brišeš, dopisuješ itd. To ti je jednostavno samo umjesto nevjreovanje napišeš primjer KAKO DOĆI DO SPOZNAJE

Svako dobro;

Esselamu alejkum!

leyla
Mlađi član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 7:33 pm

Post od leyla » Sre Jan 31, 2007 2:24 pm

Selam Alejkum,

mislim, da niko ne treba gubiti nade što se tvog pitanja tiče. Najlakše se je razvest. Niko nemože znati šta je u nečijem srcu i kakav je čovjek. Svako se rodi čist ali ga grijesi isprljaju, tako da svaki čovjek bar mislim ima potencial Allahovom dž. voljom da bude vjernik. Možda te njegova dijela bole ali znaj da ti nečeš odgovarat za njegove riječi. Probaj možda na to gledati kao na iskušenje tvoje saburljivosti,tvog imana jer nikad čovjek nezna gdje se pouka krije. Dati ču ti primjer iz svoje porodice. Otac klanja redovno, vjeruje u Allaha dž, ide u džamiju...itd. mati ne klanja. Kad ga pitam dali mu to smeta kaže da ne. Da upučuje dovu Allahu dž. da nadje ona pravi put i da je voli. Znači strpljiv je. Zadnje vrijeme se je ona počela zanimati puno za islam. Želi naučit klanjat i uči se, čak je ponekad obavila namaz da nas je slijedila.
Prije nije htjela ni pričat o tome, bio je sličan primjer tvome.Znači nezaineresiranost.Nikad ne gubi nadu. Doči če jednom do spoznaje i u takvu situaciju da če početi razmišljat. Ljudi se ne razvijamo istom brzinom što se tiče mišljenja, ako bi se zbog tog rastavljali niko nebi imo bračnog druga.
Nemoj misliti da su ovo kakve kritike jer nisu. Ti sama najbolje znaš u kakvoj si situaciji i odluka je tvoja. Ovo je samo moje mišljenje a ne savjet - koje može biti neispravno. A Allah dž. najbolje zna.
Selam Alejkum.

insan
Mlađi član
Pridružio se: Pon Mar 05, 2007 8:47 pm

Post od insan » Pet Apr 20, 2007 8:36 pm

"O ALLAHU Dragi" razmisljala sam,kako da svoje dijete na Pravi Put uputim kad ga ja ucim Bismilli i o Allahu mu pricam a moj Muz ga od Allaha odvraca?????Trazeci odgovor "kako"pitala sam jedne koji mi ovo rekose :On je kjafir jer ne klanja!On samo muslimansko ime ima!On ne praktikuje ni Kur´an ni Sunnet,normalno ti je haram s njim zivit.
Onako izgubljena,pocnem ga ucjenjivat na razne nacine smijesnim ucjenama,ne bil klanjo...Kako da se rastavim,to bi bilo bas sebicno,da samo na sebe mislim u pogledu Ahireta...Sve cesce sam od njega cula rijeci:AMA PUSTI ME BONA VISE SVAK ZA SEBE!....jesi dosadna....ti si tacno prolupala od tih knjiga vise......
Skontala sam brzo da od tog nejma nikakve fajde...Subhanallah,da ja budem kriva sto se on jos vise od Allaha udaljuje.... metoda ne valja...
Upitah i druge koji odgovorise potpuno drugcije:POLAHKO KCERI POLAHKO ALLAHU DOVU....... UPUCUJ A VAZDA S NJIM FINO I LIJEPO.......klanjace on insallah...ti dovu Allahu upucuj,tvoje je da ti s njim fino,a Allah je taj koji upucuje na Pravi Put.....Milostiv je Allah...
Ovaj savjet mi i srce ljepse prihvati,te ja ovo poslusah....
Vazda sam ga s osmjehom docekivala,a stalno Allahu dovu upucivala...
Cak sam se s sejtanom zainatila ko ce se ljepsim rijecima njemu umilit..i kako cu se dotjerat,ALLAHA RADI.
Nakon kratkog vremena i on se prema meni sad ponasao puno bolje...
Cak toliko bolje,da sam se prepala da sad nisam u jos goroj zabludi....
Placuci sam se Allahu obratila,Ja rabbi nedaj da ja budem sad ta koja ga od Tebe odvraca.....i zaspah....Allah koji dovu cuje,me probudi snom u kojem moj muz meni u zagrljaju uci:Subhanallahi velhamdulillahi......illa billa hil alijil azim.
Zahvalih Allahu na ovom snu i ovo shvatih da treba da ustrajem...

Malo je vremena proslo,a desi se nesto u nasoj familiji zbog cega se moj muz osjecao "bezpomocno"i stvarno u mene je vec steko povjerenje te polahko ga i posavjetovah....naucio se klanjati,Velika je Allahova Moc...
Danas njemu ona "bezpomocna" situacija izgleda "smijesna".bas me neko jutro elhamdullilah probudi casom vode na sabah rani,nemilosno prema mojoj lijenosti.....Hvala Allahu koji na Pravi Put upucuje...hvala Allahu koji dovu cuje......

NA PUT GOSPODARA SVOGA MUDRO I LIJEPIM SAVJETOM POZIVAJ....

SESTRICE ZEJNEB SVI SU TE VEC NAJLJEPSE POSAVJETOVALI NA OVO PITANJE.....a eto ti i i prica ove seke kako je njoj Allah pomogao....

selam seko nek ti Allah pomogne...

Odgovori