ALLAH

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Eminna
pisem pomalo
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 7:00 am

Re: Alah

Post od Eminna » Sub Dec 02, 2006 6:26 am

Solid napisao:Ja sam musliman ali nisam pravi vjernik, tj. ne obavljam duznosti koje treba da obavljam i nisam ponosan na to. Ali Zanima me jedna stvar, Da li je Alah Samo DOBAR, znachi on je svo dobro sto postoji, ili je i I dobar i los istovremeno, zavisno od situacije, jer ovamo sa nedje citao kako tesko onima koji ne obavljaju namaz, i tesko onima koji ne radi to sto bi trebalo da rade a rade ono sto ne treba, on tu automatski prijeti, osjeticete jacinu vatre i slichno. Ne bih zelio nikoga da uvrijedim nedaj boze, ali zar alah dok na taj nacin prijeti ne podsjeca malo na sejtana, jer znamo sejtan je taj koji prijeti i ubija muchi ..... :roll: Neka mi objasni to neko.

Zahvala pripada Allahu subhanehu ve te'ala salavat i selam na Poslanika sallallahu allejhi ve selleme,njegovu casnu porodicu ,ashabe zatim sve one koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana.

Es-Selamu alejkumu we rahmetullahi we berekatuhu .....

Estagfirullah da nam se Allah Uzviseni smiluje oprosti nam grijehe nase, sacuva nas dzehennemske vatre i kaburske patnje , podari nam iz milosti Svoje dzennetul Firdews amin . Tebi brate da se Allah Plemeniti smiluje uputi mene a i tebe i sve nas skupa amin .Allah dz.s. je Jedan Bog nije rodzen, nikoga rodio nije i niko Mu ravan nije .......Estakfirulah to sto pravis usporedbu neuzubilah Allaha swt i prokleta sejtana ...brate sigurno si pogresno razumio .....Jeste Allah Uzviseni nam prijeti dzehennemskom vatrom i kaburskom patnjom ako ostavimo ono sto nam On Jedini naredzuje, ali istovremeno nas posjeca na ljepote dzenneta i uzivanja u samom dzennetu ako budemo pokorni Allhu Uzvisenom ......znaci za neposlusnost ..oholost ili pak nemarnost prema Allahovoj casnoj knjizi Kur'anu,okretanje glave od Allahovih ajeta, teskim zivotom ce zivjeti i na dunjaluku i na ahiretu .....dok svi oni koji budu pokorni Allahu i NJegovom Poslaniku bice insAllah nagradzeni obecanom nagradom dzennetom ins Allah ......

Brate ako si brat ako nisi onda u protivnom sestro i sama sam bila (dzehelijetu) neznanju koje me bilo dovelo do samog ruba propasti ...Elhadullilah hvala Allahu pa Allah Uzviseni ostavio svome robu Tewbu ..pokajanje ..pokajah se ja i hvala Allahu Plemenitom osjetih ljepotu zivljenja na dunjaluku ......Velika je blagodat podarena od Allaha dz.s. onome kome se Allah dz.s. smiluje pa Mu sedzdu cini (klanja ) Allah dz.s. je milostiv dovoljno je da se insan istinski pokaje svome Gospodaru ..da osjeti strah za sve propusteno u svom zivotu .....Tebi iskreno zelim da te Allah Uzviseni obraduje uputom ins Allah da nas sve skupa Allah subhanehu ve te 'ala sastavi u prelijepom dzennetu Firdews amin da nas sacuva dzehennema i dzehennemskih patnji amin .....

EMIRgr
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Kontakt:

Post od EMIRgr » Sub Dec 02, 2006 10:09 pm

Selam alejkum

Zakonodavac kada daje neke stvari onda nesto i trazi neke stvari u zauzvrat.
Allah je stvori ljude i dzine da ga obozavaju, Onaj koji ti je dao vid, tijelo,vodu, hranu itd., trazi od tebe da ga obozavas i postujes i vrednujes njegove zakone.
U suprotnom ako ne zelis da postujes propise zakonodavca, zakonadavac te upozorava na posljedice, ako budes ohol i ne budes postovao zakone zakonodavca imas upozorenje da ne bih mogao reci jednog dana da nisi znao i da znas kakva te kazna ocekuje, jer si sam sebi nanio nepravdu nepostivajuci propise zakonodavca.

reihana
pisem pomalo
Pridružio se: Ned Okt 16, 2005 2:11 pm

Post od reihana » Ned Dec 03, 2006 12:33 am

Pa kakav bi nered nastao na zemlji da Uzviseni Allah neka mu je slava i hvala ne opominje kaznom one koji u zlu sve granice prelaze i ne kaznjava one koji opomonu nece da slusaju.Sta bi ti kad bi se nedaj boze nasao u situaciji da si neduzno osuden i bacen u tamnicu nemas nikog da se pozalis dali bi u toj situaciji vapio Gospodaru svega sto je stvorio da progleda tvoj slucaj i kazni one koji su te neduznog optuzili ili bi mislio da Allahovo svojstvo nebi bilo dobro da kaznjava -DA NAS ALLAH SACUVA DA SE MI UPLICEMO I PRIZNAJEMO NEKA OD ALLAHOVIH SVOJSTAVA A ODBACIVANJU NEKIH-
Allah zaista nece nikakvu nepravdu ljudima uciniti ljudi je sami sebi cine.Junus 44
Allah vam je ucinio zemlju prebivalistem a nebo zdanjem i On vam oblicje daje i likove vase cini lijepim i jelima vas opskrbljuje ukusnim.To je Allah Gospodar vas i neka je uzvisen Allah Gospodar svijetova.Al-Mu'min64.
Pa zar nebi poslje svega cime nas Uzviseni opskrbljuje ne osjecamo da smo duzni da mu se pokoravamo u protivnom sami na sebe izazivamo Allahov gnjev ne priznavajuci njegove blagodati koje se nemogo nabrojat.
Kada bi se tebi dala ikakva vlast na zemlji i kad bi imao u svom posjedu one koji su ti neposlusni dali bi im zaprijetio ili bi ih samo fino pomilovao.
Sad ti meni odgovori.

Mirza
Mlađi član
Pridružio se: Sub Apr 16, 2005 9:56 am

Post od Mirza » Ned Dec 03, 2006 8:47 am

Selam alejkum

Allah u Kuran i kroz hadise Muhammed s.a.v.s prijeti za zle stvari koje ljudi pocinu. A treba pogledat za koje stvari Allah prijeti ljudima. Ne prijeti ako neko siroce nahrani, vec prijeti ako neko siroce ucvili. Neprijeti ako neko siromaha nagradi vec ako neko tom siromahu otme i tako dalje. Ako se covjeku Njegov sud ne svidja (za njegova djela), to je zato jer On je pravedan a ljudi su ti oji su nepravedni. Ta pravda izgleda (i samo izgleda) gruba. Kad bi ljudi jedni drugima sudili nevjerujem da bi iko osto ziv ili uniso u dzennet.

Sto se tice sejtana on nista ne prijeti, nikoga ne muci, nikoga ne ubija. Sejtan nije anti-Bog ili nesta slicno. Sejtan je stvorenje kao i svako drugo, koje nece u dzehennemu carevat vec ce tamo patit (osim ako se pokaje), kao i svi zlobnici.

Sto se tice Allaha, on je reko moja milost je pretekla moju srdzbu. Kad covjek samo pogleda kako Allah broji djela vidjet ce da dobra dejala upisuje visestruko i po 100 puta jedno djelo, a grijeh covjeka upise samo jedanput. Primjer je samo lejletul-kadr, koja se upisuje kao ibadet od 1000 mjeseci. Koje to zlobno djelo Allah upise kao da ga je cinio 1000 mjeseci. Nijedno.

Najvec zlobnik medju ljudima je faraon iz vremena Musa a.s.. Kad ga je preplavi val i poceo da tusi on je reko:"Ja vjerujem u gospodara svih svjetova, gospodara Musa i Haruna." Jedne prilike je dosao Dzibril-emin Muhammedu s.a.v.s. pa se je smijo. Upita ga Poslanik cemu se smije, pa mu rece moro si me vidjet kako sam faraonu krilima gurao vodu u usta. Poslanik upita:"Zasto si to radio?" Kaze Dzibril-emin:"Bojo sam se da mu Allah ne primi pokajanje". Da mu Allah nije dozvolio ne bi to uradio. Za jednog takvog covjeka postojala je mogucnost da se primi njegovo pokajanje. To je milost Allaha.

Allah je stvoritelj a nije stvoren. On nema svoj par i svoj anti-pol. Sejtan se je sam zafrko , sto se mu nije pokorio. Kad se govori o borbi izmedju dobra is zla ne moze se kazat to je Allah vs. Sejtan. Jer toga nema. Borba izmedju dobra i zla je borba u prvom redu protiv samog sebe (strasti i prisaptavanja sejtanska), borba protiv covjeka koji cini greske, borba protiv covjeka koji cini zlo i nakraju poziv u vjeru u jednog Boga, popracen djelima.

Selam alejkum

DONKORLEONE
pisem pomalo
Pridružio se: Sub Jun 11, 2005 11:11 am

ALLAH

Post od DONKORLEONE » Ned Dec 03, 2006 11:36 am

ALLAH JE MILOSTIVIJI PREMA SVOJIM STVORENJIMA OD MAJKE PREMA SVOJEM NOVORODJENCU.MOZES LI ZAMISLITI DA BI MAJKA SVOJE DJETE ZIVO BACILA U VATRU? ALLAH JE MILOSTIVIJI.(Primjer iz Kurana)Allah nam je dao da sami odlucimo kojim cemo putem ici i dali sami skacemo u uzarenu vatru.Ili slijedimo pravi put.Upozorava nas od Sejtana i Vatre uzarene. A sve zavisi od nas kako cemo se ponasati.Allah da je htjeo stvorio bi nas sve ljude vjernicima.Ali nas je dao na iskusenje ovozemaljsko.

Amin.

leyla
Mlađi član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 7:33 pm

Post od leyla » Ned Dec 03, 2006 1:29 pm

Selam Alejkum,
ove rasprave su brezpredmetne. Svaki čovjek mora sam da dobije uvid u svoju vjeru i da na tom području ˝sazrije˝˝i ja sam prije nekad imala slično mišljenje i promjenilo se je tek kroz životno izkustvo. On traži ovde razlagu i ako sumnjam da če ga to izvest iz zablude. Sam život če ga jednom natjerati da počne razmišljti drugčije.
Ja ču ovde završiti jer me ovake priče jako ljute jer smo ljudi toliko puta sebični i egoistični. Nije vrijedno rasprave zaista...

Selam Alejkum.

reihana
pisem pomalo
Pridružio se: Ned Okt 16, 2005 2:11 pm

Post od reihana » Ned Dec 03, 2006 3:58 pm

Draga sestro ima ljudi koje ne dozive da steknu zivotno iskustvo mi smo ovdje da ukazujemo jer nas je uzviseni Allah za to zaduzio ovo nisu nikakve rasprave vec milost medusobna da dokazemo i prikazemo Allahovo svijetlo onako kako smo naucili iz njegove kljige i suneta njegovog poslanika .I zato te molim nemoj da budes zbog tvog licnog iskustva prepreka nekome da sazna ono sto ga interesuje jer svi smo mi nekad grijesili i sta mislis da nam Allah nije poslo nekog ko ce nam ukazati na nase greske. Neka je slava i hvala Uzvisenom Allahu.

Eminna
pisem pomalo
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 7:00 am

Post od Eminna » Uto Dec 05, 2006 1:06 am

Solid napisao:reihana, sve je to lijepo sto ti pricash i iskreno sve to postujem, ali zasto ti (i svi ostali muslimani) u svojoj prici pominju na primjer: "Osjeticete allahov gnijev". sam epitet da je allah taj koji dijeli gnijev automatski ga dovodi u vezu sa sejtanom, jer svi dobro znamo da je sejtan taj koji dijeli gnijev a allah daje blagodeti. To je sigurno greska neka, bolje bi bilo da zvuci : "Ne budete li radili namaz (na primjer) osjecite sejtanov gnijev, a ne allahov, a budete li radili namaz osjeticete allahove blagodeti.
aj sad ti meni rihana odgovori.

Es-Selamu alejkumu we rqhmetullah we berekatuhu....

Allah te Uzviseni nagradio amin .Bas si to mudro izekao ......

Mirza
Mlađi član
Pridružio se: Sub Apr 16, 2005 9:56 am

Post od Mirza » Uto Dec 05, 2006 8:45 am

Selam alejkum, zdravo

ti jos ne razumijes izgleda. Sejtan nije nista nego samo stvorenje. Lijepo sam ti reko. On nikoga ne ubija nikoga ne kaznjava, on nigdje ne vlada. On ne vlada ni u raju ni u paklu. On nikoga ne kaznjava nikoga ne nagradjuje. Allah (zivi i jedini Bog) kaze:"On zeli da vam vase lose postupke prikaze lijepim". I to je sve sto sejtan radi, zavodi covjeka i baca mu pijesak u oci. On ce biti u paklu (osim ako se pokaje), kao i svako stvorenje. Sejtan nije Bog ili vladar pakla. On ce biti (osim ako se ne pokaje) stanovnik pakla. Islam ne prestavlja sejtana kao sto je kod grckih bogova jedan vlada svijetu drugi podzemlju, ili kod drugih vijera gdje je bog vladar nebesa i neko drugi vladar pakla. To u Islamu ne postoji.

Sto se tice Allahove srdjbe, On je spusti na one koji prelaze sve mjere zla. Tu ponovo se postavlja pitanje kakav Bog kaznjava. Pravedan Bog. Pravda je ta koja ce na Sudnjem danu da prednjaci. A blago onom koji je svoj zivot proveo u tome da zaradi Bozju milost. Poslije toga kako je Bog postaiv pravila igre, onaj koji ne zaradi raja on je sam na sebe srdjbu bozju navukao. Nije Bog samo od sebe njega kaznio.

Ponovo. Sejtan (sotona, Had kod grka, itd....) nije vladar nicega, on ne kaznjava on ne nagradjuje, on ne daje i ne oduzima. On samo zavodi, a svako ima svoju pamet pa zna koliko se isplati slijedit prisaptavanja sejtanska. Na sudjen danu ce covjek kazat, on (sejtan) mi je reko da to radim. Tada ce sejtan kazat:"Ja nad njim nisam imao nikakvu vlast". Tu ce se ga sejtan odrec. Po Islamskom vjerovanju, kad se je desio svjetski potop, na Nuhovoj (Noetovoj) ladji Iblis (sejtan) je nasao utocisce. Pa eto cemu on vlada, sta on nadzire, kaznjava, i gnjevi.

Nema nikakve mudrosti u tome da se sejtanu pripisuje mogucnost kaznjavanja, nagradjivanja, davanja, oduzimanja, itd. On ne vlada nigdje i nikomu. Bog je taj koji kaznjava spusta srdjbu i gnjev. Ali on kaznjava prema Pravednom rasudijvanju jer je on taj koji je pravedan. Kad bi ljudi sudili jedni drugima, imali iko da bi imao samo vode da se napije?

Selam alejkum pozdrav

daneS
Mlađi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 1:46 pm

Post od daneS » Uto Dec 05, 2006 9:40 am

es-selamu alejkum,solid

malo se posveti sam pitanju kojeg si postavio,a najbolji način ti je da čitaš i razmišljaš o tome šta piše, i nedonosi zaključke na brzinu.
"Ja sam musliman ali nisam pravi vjernik"-šta ti ovo znači?tvoj nastavak ili obrazloženje nemože biti ispravno,a to je da ne obavljaš dužnosti.
da bi obavljao dužnosti treba nešto znati i dobro razumjeti a to su ISLAMSKI i IMANSKI ŠARTI,(UZMI ILMIHAL ) pa kad to budeš znao i razumio neće ti pasti na pamet da postavljaš ovako nebulozno pitanje i komparacije,ili uzmi ESMA ul HUSNA(NAJLJEPŠA ALLAHOVA IMENA)tu ih je od bezbroj samo 99 i vidjećeš u simbiozi ti imena da Allah pripada iznad svega što ljudski um može da shvati.
Solid ,Allah s.w.t se piše velikim slovima, uvijek,i sad ti meni odgovori kako te podsjeća na šejtana?zar ga ti poznaješ (šejtana)?

Solid,TRKOM U DŽAMIJSKU BIBLIOTEKU I NAVALI PUNO TE ODGOVORA ČEKA,we alejkum muselam

leyla
Mlađi član
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 7:33 pm

Post od leyla » Uto Dec 05, 2006 1:19 pm

Selam Alejkum,

svako izlazi iz svog ličnog iskustva i razmišljanja. Sada ovde nikako nemože biti tako da nekome pokušaš dokazat nešto kad jednostavno dotični čovjek tog ˝nemože svatit˝ nisu svi ljudi na istom nivoju imana, duhovnog razvoja...jako dobro je da je on postavio ovo pitanje koje ga muči ali on sam mora da ga sebi razjasni jer tako sve ide u životu. Ti čovjeka možeš savjetovati i sve mu kazat ali dok sam ne svati šta je za njeg najbolje.
Ja razumijem da mu neide u račun to što Allah dž.spominje džehenemsku kaznu. Ali za cjeloukupnu sliku on treba prouičiti Kur´an i osnove sunneta i islama. Ako je čovjek u neznanju nije grijeh.
I sestri Reihani odgovaram..čovjek savjetuje a ne upučuje. Na pravi put uputi jedino Allah dž.(o tom govori gotov svaka sura u Kur´anu) a isamom poslaniku Muhamedu saws je rečeno u suri Jasin da njegova opomena koristi samo ljudima,koji se boje Milostivog i ako ga ne vide. Pa čak njemu što je poslanik bi tako rečeno!Uputu na pravi put daje jedino Allah dž. jer on otvara srce za iman a čovjek tog nemože.

A brat danes ti je ovde dao najbolji savjet pa njega poslušaj. Informiši se.
Selam Alejkum

Odgovori