Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
alanya
pisem pomalo
Pridružio se: Sub Dec 10, 2005 11:25 am

Post od alanya » Ned Apr 23, 2006 12:35 pm

esselamu alejkum

našla sam ovaj hadis na jednoj stranici ali je na engleskom, pa me zanima dali ima ko na bosanskom i koje prenosioc?

"O Women! Are you satisfied (meaning you should be satisfied) that whenever one of you is impregnated by your husband who is pleased with you, you receive such reward, as one fasting in the path of Allah (SWT) or remains awake during the night and when she begins her labour then the inhabitants of the sky and earth pray for the coolness of her eyes, (i.e. meaning comfort.) When she gives birth, then not even one drop of her milk is discharged nor is the child suckled once from her breast but for every drop or suckle she is rewarded, and because of the child she has to stay up at night she gets rewarded for freeing seventy slaves in the path of Allah (SWT)"Hadith of the Rasullullah (May Allah send peace and blessing upon him)

Allah vas nagradio..

wesselam

AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Apr 25, 2006 8:33 pm

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Kojeg god muslimana zadesi steta ili neprijatnost, bolest ili nesto drugo, Allah ga oslobada njegovih grijeha (prasta mu njegove grijehe) kao sto se drvo oslobada lisca.”

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem jednoj zeni sahabijki:“Raduj se i budi vesela, jer bolescu muslimana Allah, uistinu, odnosi (oprasta) njegove pogreske kao sto vatra odnosi (cisti) otpatke iz zeljeza i srebra.”

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem : “Nevolje neprestano snalaze vjernika I vjernicu, u njemu samome I u njegovom evladu, sve dok (sutra) ne sretne Uzvisenog Allaha bez ijednog grijeha.” “Koga god muslimana trn ubode ili ga pogodi nesto teze od toga, Allah ga uzdigne za deredzu I bude mu izbrisana jedna pogreska.”

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:.” A rekao je zenama: “Koja god zena od vas isprati troje (maloljetne) djece (u smrt) bit ce oj zastor od Vatre (dzehennema).” “Neka zena upita: “A dvoje?”, a on odgovori: “I dvoje.”

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Apr 26, 2006 10:31 am

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Allah je plemenit i stidan, zastidi se Svog roba kada Mu ispruzi ruke u dovi, da ih vrati prazne bez icega.”Ebu Davud,Tirmizi,IbnMadze

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, da je rekao: “Dova nekoga od vas ce biti primljena ako ne bude poduzriovao ig ovorio: “Ucio sam dovu i nije mi primljena.” Buhari

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahova Poslanika sallallahu alejhi we sellem,da je rekao:“ Dova Allahovog roba ce biti primljena ako se ne bude molio za ono u cemu ima grijeha, ili za kidanje rodbinskih veza, i ako ne bude pozuriovao sa primanjem.” Receno je: “O Boziji Poslanice! Sta je to pozurivanje?” Rekao je: “Govori: molio sam, i molio sam i ne vidim da ce mi biti primljeno,” pa se nakon toga zamori i ostavi dovu.” Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Apr 28, 2006 11:49 am

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem: “Ko obavi namaz bez da ga ometa bilo kakva ovosvjetska misao, svi njegovi grijesi bit ce oprosteni.” (Buhari.)

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Kada ustanete da klanjate, klanjajte ga kao da vam je posljednji…” (Ahmed).

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Allahov rob je najblizi Njemu kada je na sedzdi.” (Muslim).

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem,da je Uzviseni Allah azze we dzell rekao:“Od svih stvari koje priblizuju Mog roba Meni, namaz Mi je najdrazi.” (Buhari).

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Maj 01, 2006 10:51 am

Bismillah

Od Enes, r.a.,se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, da ste vidjeli ono sto sam ja vidio, malo biste se smijali a mnogo biste plakali.” “Sta si vidio, Allahov Poslanice?”, upitase, na sto Resulullah, s.a.v.s., odgovori: “Vidio sam Dzennet i Dzehennem.”Muslim

Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao : “Nakon sto je Allah stvorio Dzennet i Dzehennem, poslao je Dzibrila i rekao mu: ‘Idi pogledaj Dzennet i pogledaj ono sto sam u njemu pripremio za njegove stanovnike.’ Dzibril je otisao, pogledao je Dzennet i ono sto je Allah u njemu pripremio za njegove stanovnike, te se vratio i rekao: ‘Tvoje mi velicine, niko za njega nece cuti, a da u njega nece uci.’ Allah naredi Dzennetu da bude prekriven neprijatnostima, pa rece: ‘Ponovo idi i pogledaj Dzennet i ono sto sam u njemu pripremio za njegove stanovnike.’ Ponovo ga je pogledao,” nastavlja Resulullah, s.a.v.s.,: “vratio se i rekao: ‘Tvoje mi velicine, pobojao sam se da u njega nece niko uci.’ Zatim ga je poslao da pogleda Dzehennem rekavsi mu: ‘Idi pogledaj Dzehennem i ono sto sam u njemu pripremio za njegove stanovnike.’ Dzibril je otisao, pogedao je Dzehennem i vidio da jedni njegovi dijelovi unistavaju druge pa se vratio i rekao: ‘Tvoje mi velicine, niko za njega nece cuti, a da ce u njega uci.’ Allah naredi Dzehennemu da bude prekriven strastima pa ponovo rece: ‘Idi i pogledaj sta sam u njemu pripremio za njegove stanovnike.’ Ponovo je otisao i pogledao ga, pa se vratio i rekao: ‘Tvoje mi velicine, pobojao sam se da se od njega nece niko spasiti.’”Muslim,Ahmed

Majka vjernika, Aisa, r.a., kaze: “Dosle su kod mene dvije starice, zidovke iz Medine, i rekle mi: ‘Zaista stanovnici kabura bit ce podvrgnuti kaznama,’ a ja se nisam slozila s tim,” kaze Aisa, “pa su one otisle. Zatim je dosao Allahov Poslanik, s.a.v.s., i ja sam ga upitala: ‘O Allahov Poslanice, dvije starice, zidovke, iz Medine bile su kod mene. One tvrde da ce ljudi u kaburu imati poteskoca,’ a Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Istinu su govorile, ljudi ce biti podvrgnuti kaburskim iskusenjima, tako da ce i zivotinje na zemlji cuti.’ Ja sam,” kaze Aisa, r.a., “vidjela Poslanika kako se poslije namaza utjece od kaburskih iskusenja.” (Prenosi Muslim)

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaze: “Kada neko od vas umre, pokaze mu se mjesto ujutro i uvecer; ako je od stanovnika Dzenneta mjesto u Dzennetu, a ako je od nevjernika, mjesto u Dzehennemu. Tada mu se rekne: “Ovo ce biti tvoje mjesto kada te Allah ozivi na Sudnjem danu.” Buhari,Muslim

Semure ibn Dzundub kaze: “Boziji je Poslanik, posto je klanjao namaz, okrenuo svoje lice prema nama i rekao: ‘Ko je od vas nesto nocas sanjao?’ Pa ako je neko sanjao, pricao bi, a on bi dodao: ‘MasAllah, sto Allah hoce to biva.’ Tako jedan dan upita: ‘Ko je od vas nesto sanjao?’ Mi smo rekli: ‘Nije niko.’ A on tada rece: ‘Ja sam sinoc sanjao dva covjeka kako dodose k meni, pa su uzeli moju ruku i izveli me u casnu zemlju. Vidio sam tamo jednog covjeka kako sjedi, a jedan stoji, u ruci je drzao kuku od zeljeza.’ Neko od ashaba spomenuo jue od Musa’a, da je te zeljezna kuka bila ugradena u obraz i da je njena duzina bila do zatiljka. Zatim je uradio s drugom kukom isto sto i s prvom, pa je ona druga potiskivala prvu.
Rekao sam: ‘Sta je ovo?’ Rekli su mi: ‘Produzi dalje.’ Pa smo produzili i stigli smo do covjeka koji je lezao ispuzen na ledima, a drugi je stajao na glavi, a ispred je bilo kamenje ili pijesak, koje ga je probadalo. Kada ga udari, zakotrlja se kroz kamenje. Zatim ode do njega da bi ga vratio na isto, pa posto dode, ponovo zauzme isti polozaj. Zatim ga ponovo udari, a ja sam upitao: ‘Ko je ovo?’ Rekose mi: ‘Idi dalje.’ Nastavili smo i stigli do neke provalije koja je na pocetku bila tijesna s uskim ulazom, a dalje se jama sirila. Na dnu jame vidjela se vatra. U njoj su ljubi i zene pokusavali da izadu, stignu do ulaza, uzmu malo zivota i ponovo se vrate u vatru. Rekao sam: ‘Sta je ovo?’ A oni meni rekose: ‘Produzi dalje.’ Mi smo produzili i dosli smo do rijeke od krvi. U njoj je stajao neki covjek na sredini, u ruci je imao kamen.”
Jezid i Velid ibn Demir od Demira ibn Hazima kazu: “Na obali rijeke stajao je drugi covjek, pa kada onaj pokusa da izide, onaj ga gada kamenjem u usta i vrati ga odakle je i posao i tako se ponavljalo.”
”Rekao sam: ‘Sta je ovo?’ A oni meni odgovorise: ‘Produzi dalje.’ Mi smo nastavili put i dosli do zelene basce u kojoj je ogromno stablo. U korijenu stabla vidio sam starog covjeka i malu dijecu. Pored drveta neki covjek potpaljuje vatru. Mene su podgili visoko na drvo, a zatim smo usli u lijepu kucu kakvu do tada nisam vidio. U njoj smo vidjeli i stare i mlade ljude. Rekao sam: ‘Hocete li me ove noci obavijestiti o onome sto sam vidio putujuci s vama?’ Rekli su: ‘Da.’
’Onaj covjek sto si ga vidio sa zeljeznom kukom, to je lazac koji je lagao i cija se laz sirila zemljom. Tako ce on ostati sve do Sudnjeg dana.
A onaj sto na glavi stoji, to je covjek koji je poznavao Kur’an, ali nije zivio kako Kur’an nalaze, i on ce tako ostati do Sudnjeg dana. A one sto si vidio u jami, to su oni sto su ucinili blud. Covjek koji je bio u rijeci, to je onaj sto jeo je kamatu. A covjek star u hladu onog stabla, to je Ibrahim, a.s., a djeca oko njega su pokoljenja poslije njega. A covjek koji potpaljuje vatru, to je melek, cuvar vatre. A kuca u koju si usao, to je kuca vjernika, a odaja koja je najljepsa, ona je za sehide. A ja kji sam te pratio ja sam Dzibril, a ovo pored mene je Mikail. Podigni svoju glavu. ‘Pa kada sam to uradio, vidio sam oblak. Rekli su mu: ‘To je tvoj san.’ Rekao sam: ‘Dozvolite mi da udem tamo.’ Rekose oni: ‘Tebi je ostalo jos zivota na Zemlji, a kada dovrsis svoj zivot, uci ces u svoj stan.” Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Maj 02, 2006 12:00 pm

Bismillah

prica Ebu Hurejre – bio sasvim izgladnio, te sam neke ashabe morao priupitati o ajetima koji su mi inace bili sasvim poznati. Pitao sam ih iz razloga sto bi me neko od njih, na taj nacin, mogao povesti svojoj kuci i nahraniti me…Drugi put sam, pak, bio tako gladan da sam morao staviti kamenu plocu na stomak. Tada sam sjeo pored puta kojim su prolazili ashabi…Pored mene je prosao Ebu Bekr i ja sam ga upitao za znacenje jednog ajeta. Upitao sam ga samo zbog toga ne bi li me pozvao na rucak. Medutim, on nije prozreo moju namjeru. Zatim je prosao Omer ibn el-Hattab. I njega sam upitao o znacenju istog ajeta…ali me ni on nije pozvao! Ostao sam i dalje cekati, sve dok nije naisao Resulullah s.a.v.s. i saznao za moju glad. Rekao mi je: ”Podi sa mnom, Ebu Hurejre!” “Odazivam ti se, Allahov Poslanice!”- rekao sam. Kada smo stigli Poslanikovoj kuci, zatekli smo jednu posudu s mlijekom.”Odakle vam ovo mlijeko?”- upitao je Poslanik. “Poslao ga je neki covjek,” odgovoreno mu je. “Ebu Hurejre”, rekao mi je Allahov Poslanik “idi do Ehli Suffe i pozovi ih ovamo!” Meni nije bilo drago sto me salje po njih. “Sta je ovo mlijeka za Ehlu Suffe?”, rekao sam. Pozelio sam jedan gutljaj, okrepljenja radi, pa tek onda da idem po njih. Pozvao sam Ehlu Suffe, i dosli su. Nakon sto su posjedali, Allahov Poslanik mi je rekao: ”Uzmi to, Ebu Hurejre, i podaj im!” Pili su, a ja sam pomislio da ce sve popiti i da meni nece ostati nista! Dodao sam posudu Allahovom Poslaniku, a on me pogledao, smijeseci se. “Ostali smo jos nas dvojica”, rekao je.”Istina je, Allahov Poslanice”, odgovorio sam. “Pij, pij!” – rekao mi je Resulullah i to ponovio nekoliko puta. “Tako mi Onoga koji te s Istinom posla, ne mogu vise!”, rekao sam. Allahov Poslanik je, zatim, od mene uzeo posudu i popio ono sto je ostalo.”

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Maj 03, 2006 10:18 am

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem: “U srcu su dvije misli: jedna, koja dolazi od meleka, inspirira dobrom i potvrduje Istinu, pa ko takvo nesto osjeti, neka zna da je od Svevisnjeg Allaha i neka Allahu zahvaljuje, i druga, koja dolazi od neprijatelja (tj. sejtana), inspirira zlom, pobija Istinu i zabranjuje dobro, pa ko takvo nesto osjeti, neka Allaha zamoli da ga sacuva od prokletog sejtana!” Zatim je Allahov Poslanik, s.a.v.s., proucio rijeci Uzvisenog: “Sejtan vas plasi neimastinom i navraca vas da budete skrti” (Kur’an, El Beqare: 268)

Od Huzejfe ibn el-Jemana, r.a., se pripovijeda da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem rekao: “Srcima ce se iskusenja prostirati, kao sto se hasuar – prutic po prutic – prostire. Koje god ih se srce napoji na njemu ce ostati crna tacka, a koje god ih srce odbije na njemu ce ostati bijela tacka, sve dok se ne podijele na dvije vrste: crno – pjegavo srce, poput iskrivljenog pehara, koje nece prepoznavati sta je dobro, ni osudivati sta ne valja, vec jedino znati za prohtjeve kojima je zadojeno i bijelo srce kome – dok je nebesa i Zemlje – nikakvo iskusenje nece moci nauditi” Muslim

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:“Pozurite sa dobrim djelima prije iskusenja, kao dijelova mrkle noci, kada ce covjek osvanjivati kao vjernik, a omrkavati kao nevjernik I omrkavati kao vjernik, a osvanjivati kao nevjernik, prodajuci svoju vjeru za ovosvjetsko dobro” Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Maj 05, 2006 12:31 pm

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem “Svi ste vi od Adema, a Adem je od zemlje. Nema prednosti Arap nad nearapom a niti bijelac nad crncem, izuzev po takvaluku – bogobojaznosti.” Ahmed ,Tirmizi

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi we sellem rekao: “pet dnevnih namaza, dzuma za dzumom i ramazan za ramazanom brisu sve grijehe osim velikih koji su se pocinili izmedu njih.” Muslim

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem “Hocete li da vam kazem sta je najveci grijeh?” “Hocemo, Boziji Polsanice,” odgovorismo: “Sirk Allahu, neposlusnost roditeljima i potvore nevinih,” Buhari

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem :Klonite se sedam fatalnih grijeha.” “Koji su to grijes, Boziji Poslanice?,” upitase ashabi, “Sirk, sihr (magija), bespravno ubijanje nevine duse, uzurpacija imetka sirocadi, koristenje kamate, bjezanje sa bojnog polja i potvora cestitih, neduznih udatih vjernica.” Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Maj 06, 2006 1:57 pm

Bismillah

Prenosi se da je Ebu Seid el Hudri rekao: Kaze Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:Allah ce reci na Sudnjem danu: O Ademe! A on ce reci: Odazivam se, nas Gospodaru. Zatim ce glas pozvati: Allah naredjuje da izvedete one od potomaka koji ce biti baceni u Vatru. On ce reci: Ko su ti sto ce se baciti u Vatru? On ce reci: Od svake hiljade - 999. Ovo je potreslo ljude pa se to na njima moglo primjetiti. Zatim rece Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem .,: Iz Jedzudza i Medzudza 999 a od vas 1. Medju ljudima, vi ste kao crne dlake na bijelom biku, ili kao bjele dlake na crnom biku. Ja se nadam da cete biti jedna cetvrtina Dzeneta. Mi rekosmo: Allahu akbar. Nasto on rece: Jedna trecina Dzenneta. Mi rekosmo: Allahu akbar. Nasto on rece: Jedna polovina dzenneta. Nasto rekosmo: Allahu akbar.Buhari,Muslim

Od ibn Abbasa r.a se prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we selleme rekao: ., Pokazani su mi narodi i jedan ili dva poslanika su dosla sa malim brojem sljedbenika, i poslanik bez ijednog sljedbenika. Zatim mi je pokazana velika skupina, pa sam upitao: Sta je ovo, jeli ovo moj ummet? Pa mi je receno: Ne, to je Musa i njegov narod. Zatim mi je receno: Pogledaj na horizont. I vidio sam skupinu koja pokriva horizont. Zatim mi bi receno: Pogledaj tamo i tamo na horizont. I vidio sam da je sav horizont ispunjen. Pa mi bi receno: To je tvoj ummet, a 70 000 od njih ce uci u dzennet bez polaganja racuna. Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Maj 07, 2006 5:17 pm

Bismillah

Uzviseni Allah kaze:Oni koji Allahovu Knjigu citaju i molitvu obavljaju i od onoga cime ih Mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu se nadati nagradi koja nece nestati da ih On prema onome sto su radili nagradi i jos im iz obilja Svoga da, jer On mnogo prasta i blagodaran je. “ (Kur’an, Fatir, 29-30)

Uzviseni Allah kaze: “Ako budete zahvalni, Ja cu vam, zacijelo, jos vise dati.” (Kur’an, Ibrahim, 7)

Uzviseni Allah kaze: "…sto god vi udijelite. On ce to nadoknaditi, On najbolje opskrbljuje.” (Kur’an, Saba, 39)
U hadisi-kudsiju stoji:”O covjece, udjeljuj imetak, pa ce i tebi dati.” (Muttefekun alejhi)

Uzviseni Allah kaze:“Lijepo je kad javno dijelite milostinju (sadaku), ali je za vas bolje ako je dajete siromasima kad niko ne vidi, i On ce preci preko nekih vasih losih postupaka. – A Allah dobro zna ono sto radite.“ (Kur’an, El-Bekare, 271)
Od Mu’aza ibn Dzebela r.a. prenosi se da je rekao:“Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.:“Post je zastita, a sadaka gasi grijehe kao sto voda gasi vatru.“ Ahmed,Tirmizi,Hakim

Od Omera, radijallahu 'anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem rekao: "Nece covjek na lijep nacin davati sadaku, a da Allah nece na lijep nacin postupati prema onima koje on ostavlja iza sebe." Ibn Mubarek,Dejlemi,Ibn Sahin-(Sahih)

Taberanija u svome Mu'dzemu s lancem prenosilaca od Ibn Mes'uda prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
"Allah je prozivio dva covjeka kojima je dao mnostvo imetka i djece, pa zovnu jednog od njih dvojice: - Ej, ti!"
'Odazivam Ti se!'- rece on, pa ga Allah upita:
'Zar ti nisam dao mnostvo imetka i djece?'
'Jesi, Gospodaru moj'- odgovori on.
'Sta s uradio s onim sto sam ti Ja dao?'
'Ostavio sam ga svome djetetu bojeci se siromastva.'
'Kada bi znao (sta si uradio) malo bi se smijao, a puno plakao. Ono cega si se bojao za njih, vec ih je snaslo,' a zatim se obrati drugome:
'Ej, ti!'
'Odazivam Ti se!'- rece on.
'Zar ti nisam doa mnostvo imetka i djece?'
'Jesi, Gospodaru moj.'
'Sta si uradio s onim sto sam ti Ja dao?'
'Dijelio sam ga iz pokornosti prema Tebi, i za svoje djete se pouzdao u Tvoje obilje.'
'Kada bi znao (sta si uradio) puno bi se smijao, a malo plakao. Ono u sta si se uzdao oni su dobili.'"

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:”Svako dobrocinstvo je sadaka.”Muslim

Ebu Osman en-Nehdi, ugledni tabi’in, rekao je: ”Do mene je dopro hadis od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem,kojeg prenosi Ebu Hurejre:’Uistinu Allah Svome robu, vjerniku, za jedno ucinjeno dobro pise hiljadu hiljada dobrih djela (tj. milion dobrih djela)’, zatim nastavlja Ebu Osman, “krenuo sam na hadzdz te godine, a zelio sam hadzdz obaviti samo kako bih ga pitao za taj hadis. Sreo sam Ebu Hurejru i pitao ga o tome pa je rekao: ‘Nisam ja to rekao. Onaj ko to je to prenio nije dobro zapamtio. Ja sam rekao da Allah vjerniku za jedno dobro djelo daje dvije hiljade hiljada dobrih djela (tj. dva miliona).’ Zatim Ebu Hurejra upita:’Zar to ne nalazite u Allahovoj Knjizi u ajetu:”Ko je taj koji ce Allahu drage volje zajam dati, pa da mu ga On mnogostruko vrati?” (Kur’an, El-Bekare, 245)
Mnostvo je kod Allaha vece od hiljadu hiljada ili dvije hiljade hiljada. Tako mi Onoga u cijoj ruci je moja dusa, cuo sam Allahovog Poslanika s.a.v.s. da je rekao:”Allah zaista umnogostrucava jedno dobro djelo do dvije hiljade hiljada dobrih djela.” Ahmed,Ibn Munzir

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem: ”Onaj koji dobro cini je sacuvan od nesreca, poteskoca i propasti. Dobrocinitelji na ovome svijetu ce biti dobrocinitelji na onome svijetu. ”Hakim

Od Enesa ibn Malika r. ’a, se prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao: ”Sadaka gasi srdzbu Gospodara svjetova i sprijecava losu zavrsnicu zivot. ”Tirmizi

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem: ” Ko ne bude samilostan prema ljudima, ni Allah nece biti samilostan prema njemu. ” (Muttefekun alejhi)

Od Ebu Hurejre, r.a. prenosi se da je Allahov Poslanik, s.a.v.s. rekao: “Neki covjek je bio u prostranoj bezvodnoj pustinji kada je zacuo glas iz oblaka: ‘Napoji bascu tog i tog!’ Oblak je plovio nebom i izlio kisu na neplodni kamenjar. Usred kamenjara nalazio se jarak koji je primio svu vodu. Onaj covjek je krenuo jarkom da vidi gdje ce se voda zaustaviti, kad tamo covjek stoji u svojoj basci i lopatom navraca vodu. ‘O Allahov robe, kako se zoves?’ – upita ga on. ‘Tako I tako.’- odgovori mu. Njegove ime odgovaralo je imenu koje je cuo iz oblaka. ‘A zasto me pitas za ime?’- upita vlasnik basce. Covjek odgovori:’Cuo sam glas iz oblaka iz kojeg je dosla ova voda da kaze: - Napoji bascu tog i tog, spominjuci tvoje ime. Pa sta ti radis s njome (bascom)?’. ‘Kad si to vec spomenuo onda da ti kazem: - Ja cekam njezine plodove, pa jednu trecinu od toga podijelim kao sadaku, jednu trecinu ostavim za svoju porodicu, a jednu trecinu vratim (misli se na sjeme koje se baci prilikom sjetve) u bascu.’” (Muslim)

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem: ”Allah je na pomoci (Svome) robu, sve dok on pomaze svoga brata” (Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Maj 10, 2006 3:36 pm

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Vjernik vidi svoje grijehe kao brdo koje se nad njim nadvilo, bojeci se da se na njega ne srusi, a munafik vidi svoje grijehe kao muhu koja mu ispred nosa prode, pa samo rukom nehajno odmahne” Buhari

Aisa, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Propao je svaki onaj cija se djela budu detaljno ispitivala na Sudnjem danu." Rekla sam: "Allahov Poslanice, zar Allah nije rekao: 'Onaj kome knjiga njegova bude u njegovu desnu ruku data, lahko ce racun poloziti?'" Poslanik, s.a.v.s., rece: "To se odnosi samo na izlaganje djela, a ko god bude pitan za svako svoje djelo bit ce i kaznjen." Buhari

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Citavom ummetu je oprosteno, osim onih koji grijeh javno cine. Javno grijesenje je da covjek nesto uradi nocu, a Allah ga prikrije, a on nekome, kad osvane kaze: ‘Sinoc sam ucinio to i to.’ Noc je proveo, a Gospodar je prekrio njegov grijeh. Onda je osvanuo, otkrivajuci vec prekriveno” Buhari

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem “Ljudi ce kasniti u prvi saf sve dok ih Allah, njihovim kasnjenjem, ne ostavi u vatru” Ebu Davud

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem “Vi cete teziti za namjesnistvom zbog kojeg cete se kajati na Sudnjem danu, pa blago dojilji, a tesko onoj koja odbije”Buhari

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem “Ako zelite obavijestit cu vas o vlasti i o tome sta je ona: njen pocetak je grdnja, zatim slijedi kajanje, a njen kraj je kazna na Sudnjem danu, osim pravednima”

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Maj 11, 2006 10:21 am

Bismillah

Ebu Se’ id, r.a., prenosi da je Alalhov Poslanik, s.a.v.,s rekao: “ Nema nijednog muslimana koji uputi dovu u kojoj nema grijeha niti kidanja rodbinskih veza, a da mu Allah ne podari jedno od ovo troje: da mu odmah primi dovu, ili ce mu je ostaviti za buduci svijet, ili ce od njega otkloniti zlo shodno dovi koju je uputio.” Ashabi su rekli: “Ucicemo sto vise!” Poslanik je rekao: “U Allaha je najvise.” Ahmed

Ebu Hurejre, r.a.,prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Neće doći Sudnji Dan sve dok se znanje ne povuče, vrijeme će prolaziti brzo, biće veliki broj zemljotresa, raširiće se smutnja, i biće puno hardža.' Pa je upitan: 'A šta je to hardž o Allahov Poslaniče?' Kaže: 'Ubijanje.' Ahmed

Ibn ‘Umer prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Ko god cuva psa osim za cuvanje stoke i lov, dnevno ce izgubit svojih (dobrih) djela koliko teze dvije planine.” Sahih Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Maj 12, 2006 10:40 am

Bismillah

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao,: “Klonite se sedam fatalnih grijeha.” “Koji su to grijes, Boziji Poslanice?,” upitase ashabi, “Sirk, sihr (magija), bespravno ubijanje nevine duse, uzurpacija imetka sirocadi, koristenje kamate, bjezanje sa bojnog polja i potvora cestitih, neduznih udatih vjernica.” Buhari,Muslim

efi
pisem pomalo
Pridružio se: Čet Nov 03, 2005 4:43 pm

Post od efi » Pet Maj 12, 2006 3:48 pm

Abdullah ibn Amr prenosi da je Poslanik s.a.w.s. rekao>

UČI KUR AN SVE DOK NE NAPUSTIŠ SVE ONO ŠTO TI ZABRANJUJE.AKO TO NE OSTAVIŠ,NISI GA NI UČIO!!! Bilježi Ahmed

Rekao je Poslanik s.a.w.s.: RADITE ONOLIKO KOLIKO MOŽETE PODNIJETI,UISTINU ALLAHU NEĆE DOSADITI SVE DOK VAMA NE DOSADI!!! Mutefek alejh

efi
pisem pomalo
Pridružio se: Čet Nov 03, 2005 4:43 pm

Post od efi » Pet Maj 12, 2006 3:52 pm

Od Ebu Hurejre se prenosi da je rekao PoslanikS.A.W.S. :

NIJE BOGAT ONAJ KO IMA MNOGO IMETKA,NEGO JE BOGAT ONAJ KO JE DUŠOM ZADOVOLJAN!!!Mutefekun alejhi

Odgovori