pokusaj
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
pokusaj
zasto mi muslimani provodimovjekove a nemozemo da se razumijemo...ja sam u inostranstvu,arapi vele nismo mi pravi muslimani...turci vele za arape...albanci za nas i tako nismo li mi svi muslimani i kolko smo muslimani sta su evropski muslimani?
Priej svega svako onaj koji srcem vjeruje uAllaha dz.š. njegovu zadnju objavu Kur'an, poslanika Muhammeda a.s. kao zadnjeg poslanika na zemlji, sudnji dan, meleke, Božije poslanike, Božije objave, Božije odredzenje da se deava sve kako On želi, Dzenet, Dzehennnem- je uistinu musliman. zato ako ovo vjeruješ onda ti niko nemože reči da nisi mulsiman.
E sada naravno da bi bili muslimani u punom smislu moramo slijediti ono što nam je naredzeno od Allaha dz.š. a popsebno farze: šehadet, namaz, post, zekat, hadz i to je stroga obaveza . UGLAVNOM MUSLIMAN SE PRESTAJE BITI KADA SE ODREKNEŠ VJEROVANJA UU ALLAHA DZ.Š. KAO JEDINOG STVORITELJA I APSOLUTNOG VLADARA SVIH SVIJETOVA, TADA PRESTAJEŠ BITI MUSLIMAN A SVE OSTALO JE VELIKI GRIJEH I POSTOJI MOGUČNOST DA ALLAH DZ.Š. KAZNI MUSLIMANA KOJI NIJE OBAVLJAO NAMAZ, POST, ZEKAT I HADZ. zato onaj koji kaže i tvrdi da neko nije musliman a ta osoba vjeruje u Alllaha s.v.a. griješi i nije dobar psihički ili je vjerski fanatik koji pregoni u svakom pogledu. obično danas imamo takozvane muslimane koji proglašavaju svakog muslimana nevjernikom pa makar ruke neopro prije jela.
E sada naravno da bi bili muslimani u punom smislu moramo slijediti ono što nam je naredzeno od Allaha dz.š. a popsebno farze: šehadet, namaz, post, zekat, hadz i to je stroga obaveza . UGLAVNOM MUSLIMAN SE PRESTAJE BITI KADA SE ODREKNEŠ VJEROVANJA UU ALLAHA DZ.Š. KAO JEDINOG STVORITELJA I APSOLUTNOG VLADARA SVIH SVIJETOVA, TADA PRESTAJEŠ BITI MUSLIMAN A SVE OSTALO JE VELIKI GRIJEH I POSTOJI MOGUČNOST DA ALLAH DZ.Š. KAZNI MUSLIMANA KOJI NIJE OBAVLJAO NAMAZ, POST, ZEKAT I HADZ. zato onaj koji kaže i tvrdi da neko nije musliman a ta osoba vjeruje u Alllaha s.v.a. griješi i nije dobar psihički ili je vjerski fanatik koji pregoni u svakom pogledu. obično danas imamo takozvane muslimane koji proglašavaju svakog muslimana nevjernikom pa makar ruke neopro prije jela.
selam alejkum brate Kemo i ostali procitajte moj post "sta je iman???".tvoja definicija brate za iman koju si dao to je definicija za iman jedne zabludjele sekte zovu se murdzije koji kazu da samo kazivanje sehadeta i covek je musliman vernik,a da dela nisu od imana,a verovanje ehlu sunneta vel dzemaata je da se iman sastoji od verovanja i rijeci i djela i da su uopsto dela uslov da bi bio iman ispravan.zato brate procitaj taj post dobro i razmisli molim ALLAHA DA NAS UPUTI NA PRAVI PUT NA PUT KOJIM CEMO STICI DO NJEGOVOG ZADOVOLJSTVA.VE SELAM
dali je istina?
Ovde kod mene ima puna nasih bosnjaka...poznajem ih mnoge?
pitanje? da li mi smijemo pozdravljati rukom brata muslimana..stegnuti mu ruku?prije rata smo to radili?zasto izmedju onih ljudi i sto su promijenili nosnju(duge haljine,brada)postoji nepovjerenje..pricamo o nasoj vjeri ja sam starija od recimo jednog moji me naucili onako a on sad mi prica drukcije...vi znate vjerovatno sto arapi nose te haljine ili bradu...sto oni klanjaju samo farzove?kako se oni zovu'
pitanje? da li mi smijemo pozdravljati rukom brata muslimana..stegnuti mu ruku?prije rata smo to radili?zasto izmedju onih ljudi i sto su promijenili nosnju(duge haljine,brada)postoji nepovjerenje..pricamo o nasoj vjeri ja sam starija od recimo jednog moji me naucili onako a on sad mi prica drukcije...vi znate vjerovatno sto arapi nose te haljine ili bradu...sto oni klanjaju samo farzove?kako se oni zovu'
Ebubesire brate prije svega ti si taj koji ide velikim koracima da upropasti svoj dušu prozivajuči svakog onog ko tebi ne paše to jest ko nema dugu bradu i kratke pantole kafirom i nevaljavcem , takvi ljudi kao ti su obični neznalci i oholi ljudi , da oholi ljudi koji misle da su jedini na pravom putu, kako te nije bolan sram i stid da tako pričaš , ummet pati od jada , sa umetom treba polahko fino , izvuči ljude na pravi put da shvate, jer ako neshvate dzaba što ih prozivaš kafirima , ionako če mnogi gorijeti u dzehennemu, oni su brate bolesni i njima treba doktor i lijek, to je uistinu Kur'an i sunnet pa ako je tebe Allah dz.š. uputio onda budi zahvalan a ne odmah mač po glav eto ko ti najbolji musliman bez trunke grijeha a svi ostali kafiri , nemoj mi Alllahati taj šupljak, , dosta im je što ih šejtan jaše pa ih još ti hočeš pojahati . halali ai gubim sabur kad ovako čitam nebuloze, sijeti se da si i ti nekad bio u dzahilijetu pa da ti je neko rekao hajde klanjaj bi li klanjao? zato shvati stanje onih koji neznaju pa ih polahko uči, možda naš lijep pristup nekog uputi Alahovom voljom , shvati nije teško, samo imaj malo duše za ljude, nisu oni svinje, to su ipak ljudi ebubesire, ljudi koje je Allah dz.š. stvorio, Allah dz.š. njih nemrzi.
selam alejkum
brate kemo necu zadovoljiti sejtana,a rasrditi ALLAHA kao sto si ti ucinio sto si tako napisao nego molim ALLAHA da oprosti i meni i tebi i svim vernicima i vernicama.hasihatio te da procitas moj post i da naucis nesto i da se okoristis,a ti odbio osim da poslusas sejtana i da me uvredis i da potvoris na mene ALLAH da ti oprosti i da te poduci ja ti halalim,a ti trazi od ALLAHA oprost.ve selam
prvo ne lazem i nemam potrebu da lazem da sam iz kaira.studiram u kairo,a iz skoplja sam.potvaras na mene da mora da ne poznajem nista osm sto mi shejh kaze ja nisam sufija ako mislis na to.zasto mislis da ne volim muslimane zato sto pricam istinu ili hoces kako prijasne hodze da lazem ljude i da im kazem da samo ako kaze shehadet i on je musliman i u dzennet ce inshaALLAH .ne brate to je mezheb murdzija,a ja nisma murdzija nit sam havaridh kako me ti opisujes jer kazes da onaj kone nosi bradu i kratke pantalone proglasavam kafirom,a to nije tacno ne proglasavam kafirom velike gresnike ovog ummeta sve dok ne ohalale grijeh ili ucine grijeh koji je nevjerstvo i nemaju za to prihvatajuce opravdanje za koje ima dokaz u kuranu i sunnetu i ovo je mezheb ehlu sunneta vel dzemaata.ja sam te nasihatio,a ti sto nije dobra osobina si se uzoholio ja sam te nasihatio i druge brace i sestre da procitaju moj post "sta je iman?"i okoristivce se inshaALLAH.ovaj din nije sa emocijama nego sa dokazima iz kurana i sunneta.zar nije rekao Poslanik alejhi selam coveku koji ga je pitao za svog oca, a koji je bio musrik gde je?odgovorio je da u vatri kad je ovom palo malo tesko Poslanik mu je rekao da i moj i tvoj otac su u vatri"ili kako je rekao Poslanik alejhi selam znaci nije odgovorio sa emocijama nego ono sto istna zahtijeva.zato i mi moramo da kazujemo ljudima istinu ko je dobar je dobar ko los los.a sto si rekao da sam ucinio sirk,nemoj da se zuris sa izdavanjem propisa jer tako kazes za mene a sam kafir,a ko svom bratu kaze kafir,a ovaj nije to se vraca njemu kako sto je u hadisu zato potrazi od ALLAHA oprost i nemoj se oholit primi nasihat.a sto vices ko me je obavestio pa ALLAH U Kuranu i Poslanik alejhi selam u sunnetu da onaj ko druge potvara i na druge laze da je grijeh ja na osnovu toga sam rekao.ALLAH DA NAM OPROSTI I DA NAS NE UCINI OD ONIH KOJI NAMESTO DA SE BORE PROTIV NEPRIJATELJA VERE MEDZUSOBNO SE SVADZAJU."GOSPODARU NAS OPROSTI NAMA I BRACAMA NASIM KOJI SU NAS PRETEKLI U VEROVANJU I NEMOJ DA UCINIS DA U NASA SRCA IMA MRZNJE PREMA ONIMA KOJI SU POVJEROVALI,GOSPODARU NAS TI SI UISTINU DOBAR I MILOSTIV"AJET.VE SELAM
Nisam ni u jednom trenutku pomislio niti napisdao da si kafir, Allah dz.š. da nas sačuva, neznam koliko si shvatio moj post ali shvati ovako, ljudi na balkanu i širom islamskih zemalja tamo gdje vlada veliko neznaje nemaju puno znanja o islamu pa ga smaraju vjerom koju treba tek tako upražnjavati kad mu je čejf, mi koji učimo znamo da je islam odgovor na sve , odgovor na pitanje ko smo , ko nas je stvorio, kuda idemo i kojim putem treba da idemo da bi bili spašeni od zablude i zlog šejtana , sav odgovor je naravno u zadnjoj Božijoj objavi Kur'anu .
Ali da bi naša dawa imala uspijeha moramo da znamo gdje se nalazimo, u kojem dobu, kakvi su ljudi oko nas, na koji najljepši način ih odvratiti od zla i objasniti im pravi put, vjeruj da prijetnjom ako ne puste bradu ili ako ne skrate pantole nečemo uspijeti u dawi. pošto je ovo danas opet školovano doba narod nije zaostao najbolje govoriti o mudzizama Kur'ana o korisnim porukama koje nauka prihvata a možemo i nači u Kur'anu narod nije spreman da pusti dugu bradu i skrati pantole , to dolazi poslije, kada imam udze u srce čovjeka a do tada mora spoznati zašto bi on pustio bradu. naravno da je puštanje brade sunnet bez sumnje i pantole do članka imati je takodzer sunnet i ja sam za ali idemo redom brate ako nekoga želimo spasiti.
halali brate ako sam te šta uvrijedio ali evo ovo je mali dokaz kako lahko medzu muslimanima može doči i dolazi do nesuglasica halali brate. Amidza moje majke je studirao i Kairu Dorača Kasim davnih 40-tih ja mislim. da i ti budeš alim kao mnogi dobri alimi medzu muslimanima.
Ali da bi naša dawa imala uspijeha moramo da znamo gdje se nalazimo, u kojem dobu, kakvi su ljudi oko nas, na koji najljepši način ih odvratiti od zla i objasniti im pravi put, vjeruj da prijetnjom ako ne puste bradu ili ako ne skrate pantole nečemo uspijeti u dawi. pošto je ovo danas opet školovano doba narod nije zaostao najbolje govoriti o mudzizama Kur'ana o korisnim porukama koje nauka prihvata a možemo i nači u Kur'anu narod nije spreman da pusti dugu bradu i skrati pantole , to dolazi poslije, kada imam udze u srce čovjeka a do tada mora spoznati zašto bi on pustio bradu. naravno da je puštanje brade sunnet bez sumnje i pantole do članka imati je takodzer sunnet i ja sam za ali idemo redom brate ako nekoga želimo spasiti.
halali brate ako sam te šta uvrijedio ali evo ovo je mali dokaz kako lahko medzu muslimanima može doči i dolazi do nesuglasica halali brate. Amidza moje majke je studirao i Kairu Dorača Kasim davnih 40-tih ja mislim. da i ti budeš alim kao mnogi dobri alimi medzu muslimanima.
aamin brate na tvoje dove i halalim ti ako tebi ne halalim mome bratu u veri kome cu.ali ne znam zasto toliko mi spominjes bradu i kratke pantalone kad ja o tome nisam pricao nego sam vas nasihatio da naucimo o imanu o definiciji imana .ALLAHA molim da nas sve poduci i da bude snama zadovojan i da budemo od onih skojima ce ummet povratiti svoju slavu i snagu i da umremo kako pravi vernici.ALLAH DA VAS SVE CUVA VE SELAM
Re: dali je istina?
Farz je obavezan a sunnet dobrovoljan,,,ne klanjuju svi arapi isto,ima ih koji klanjjau sam farz a ima ih koji klanjaju sve,zavisi.Arapi su vecinom sunniti(isto kao i bosanci) ima ih malo siijita(njih u Bosni nema)elvisa napisao:Ovde kod mene ima puna nasih bosnjaka...poznajem ih mnoge?
ne bih rekao da bilo koji arap ili nearap samo klanja farz ili je neznalica ili šta, svako razuman zna da je klanjanaje sunneta potrebno , možda brača klanjaju kod kuče sunnete pa nisi upoznata, uostalom možemo klnjati farze u dzamiji i fino izači pa kuči da klanjamo sunnete, jedno zamjeram islamskoj zajednici u Bosni , neupozoravaju muslimane na mogučnosti koje nudi islam, a puno toga ima što Bošnjaci ne koriste, evo recimo jacija se klanja, poslije farz namaza cijeli dzemat žurno na frku klanja sunsunete i vitre da bi stigli sa hodzom zikriti. a eto nisu upoznati da nije potrebno to raditi, mogu na miru polahko otklanjati i samo zikriti bez hodze , pa ostaviti vitre za kuče , sve polahko , e to me nervira što sve na frku se klanja u Bosni . arapi znaju estro moja , polahko klanja se farz, pa onda ode kuči klanja sunnsunnete kao što je i sunnet poslanikov bio, pa vitre polahko, odzikri na miru poslije farz namaza što je takodzer hanefijsk mezheb potvrdio da je zikr poslije farz namaza.
dokaz
da kao sto mi je ona gospodja odgovorila je najvise tacno...raspitala sam se i sunni klanjaju farz i sunnet a chiti samo farz ima ih u iraku puno i momentalno vode rat sa sunima...i oni vjeruju i nekih dvanaest zapovjesti..i zbog te uvijek razlike se zavadjaju...covjek mi je rekao da nosnja uopste nije bitna jer ovi sto nose nosnju ko arapi oni kaze vole da se primjete nema nikakve veze sa vjerom...arapi nose radi klime...sto se tice pozdravljnja rukom nije preporuceno nasim sestrama mada ako se to desi nisu grijesne????
po ovom se vidi da je medina22 je mi dala ldobro objasnjenje...mi treba da klanjamo i farz i sunet...hvala
po ovom se vidi da je medina22 je mi dala ldobro objasnjenje...mi treba da klanjamo i farz i sunet...hvala