Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Feb 05, 2006 5:58 pm

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Ibn Omer r.a kaze da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we seleme rekao:"Svi ste vi pastiri i svi cete biti pitani za svoje stado."Buhari,Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Feb 06, 2006 10:56 am

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Prenosi se da je covjek došao kod Allahovog Poslanika i rekao mu: "Allahov Poslanice, da li sam se odužio majci nakon što sam je nosao dok je obavljala tavaf?" “Kada bi je citav život nosao na sebi ne bi joj se odužio za samo jedan napor pri porodaju," - rece mu Poslanik s.a.v.s.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Feb 07, 2006 12:47 pm

Bismillah

Prenosi Kab ibn Udzre r.a :Jedne prilike Resulullah salallahu alejhi we selleme dok se peo stepenicom mimbera rekao tri puta amin.Kada je sisao pitali smoga zasto je rekao tri puta amin,pa nam je odgovorio.Dosao mi je Dzibril a.s i rekao.Neka je Udaljen od Allahove Milosti onaj koji doceka Ramazan pa mu se ne oproste grijesi-rekoh Amin-Neka je udaljen onaj ,kada se ti spomenes u njegovom prisustvu,a ne donese salavate na tebe-rekoh amin i Neka je udaljen onaj koji roditeljima ili jednom od roditelja kada dostigne starost kod njega,ne radi na tome da ga starost njegovog roditelja uvede u dzennet-rekoh amin

Selam alejkum we rahmewtullahi we berekatuhu

Molim Allaha da vas sacuva svakog zla bilo ljudskog il sejtanskog ,Braco i Sestre halalite mi necu biti dugo na forumu,razlog su zdravstveni problemi.Neka mi halale i oni koji su se dopisivali samnom privatnim porukama u vezi savjeta,slobodno se obratite Enesu,Yassinu,Emiru i i ostaloj braci i sestrama u kojima ima hajra.Molim Allaha da vama da zdravlja i ozdravjenje insaAllah. Budite ubjedjeni da ce vam Allah pomoci posvjetite vise vrijemena vasim problemima oslonite se na Allahovu pomoc uz cvrsto ubjedjenje.Ne propustajte namaz,budite pod abdestom,sto vise zikrite .....

selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Kemo
Mlađi član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm

Post od Kemo » Uto Feb 07, 2006 5:38 pm

A kad im se kaže:

‘Slijedite ono što Allah objavljuje!’ –

oni odgovaraju: ‘Ne! Mi slijedimo ono što smo

naviknuti od predaka naših!’

Zar doista i onda kad njihovi preci

nisu ni o čem razbora imali

i kad nisu bili na Pravoj Stazi?!”

(Kur’an, sura Krava, ajet 170.)

Neki znanstvenici uradili su pokus s grupom majmuna.

Unutar kafeza okačili su svežanj bananâ i to na vrh povezanih stepenicâ. Nije prošlo dugo, jedan majmun pope se na vrh ali taman kad htjede dohvatiti banane drugi majmuni bijahu poprskani hladnom vodom.

Nakon nekoga vremena, drugi majmun pope se dohvatiti banane. Rezultat bijaše isti – ostali majmuni bijahu poprskani hladnom vodom. Nedugo zatim, kada bi se neki majmun popeo da dohvati banane ostali bi vrištali, urlali, i na koncu ga i napali.

Sada su znanstvenici ugasili sprej s hladnom vodom, jednoga majmuna izveli iz kafeza a na njegovo mjesto ubacili novoga. Kada je ovaj ugledao banane, jurnu ne bi li ih zgrabio. Ali, na njegov užas, ostali majmuni ga dohvatiše i izmlatiše. Kada je i drugi pokušaj okončan batinama, ovaj majmun shvati da je rezultat penjanja uz stepenice dobivanje batinâ.

Slijedeći korak bio je da se zamijeni još jedan od početnih pet majmunâ. Novak se također zaletio ugrabiti banane ali automatski dobi degenek. Ono što je zanimljivo jeste da se i njegov prethodnik uključio u batinanje novopridošloga.

Slično, zamijenjeni su treći, četvrti i peti majmun. Svaki put kada bi novi majmun pošao dohvatiti banane dobio bi batine.

Nakon što su sva peterica majmuna koji učestvovahu u pokusu od samoga početka zamijenjena, nijedan novopridošli majmun nije uopće poprskan hladnom vodom. Ipak, nijedan majmun nije se više usudio čak ni prići stepenicama a kamoli dohvatiti banane. Zašto? Jer, barem koliko oni znaju, tako je oduvijek bilo.

* * *

Rekao je Muhammed, alejhisselam:

“Ti živiš u vremenu u kojem ima mnogo ljudî koji razumiju propise Kur’ana, a malo ih je koji ga čitaju. Mnogo ljudî živi po Kur’anu i čuva njegove propise, a malo ih je koji vode računa o njegovim slovima. Ima malo prosjakâ a mnogo onih koji dijele. Ljudi mnogo ostaju u namazu a vrlo malo razgovaraju. Rade više nego što govore.

A doći će vrijeme, kada će biti malo onih koji razumiju Kur’an a mnogo onih koji ga čitaju. Tada će se propisi Kur’ana gaziti a vodit će se računa o njegovim slovima. Bit će mnogo prosjakâ a malo onih koji dijele. Trošit će se mnogo vremena u razgovoru a malo u molitvi. Malo će se raditi a mnogo udovoljavati svojim strastima.”

(hadis, govor Muhammeda, alejhisselam, prenosi Ibn Mes‘ûd, a bilježi Mâlik)

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Uto Feb 21, 2006 5:08 am

Bismillah

Dragi brate AbuAmRibnFadL, Molim Allaha Gosbodara svih svijetova da nam se sto prije ozdravis i vratis, da se i dalje okoristimo od tvog znanja.

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Uto Feb 21, 2006 5:13 am

Bismillah

Allahu moj blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu kao što si blagoslovio Ibrahima, i obaspi Muhammeda i porodicu Muhammedovu blagodatima onako kao što si obasuo blagodatima svojim Ibrahima i porodicu Ibrahimovu, jer ti si zaista Hvaljen i Slavljen

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaže: 'Šejtan je rekao: 'Tako mi Tvoje veličine, Gospodaru, ja ću neprestano zavoditi Tvoje robove, dokle god budu živi!' A onda je Gospodar rekao: 'Tako mi Moje moći i veličine, Ja ću njima praštati, dokle god budu od Mene tražili oprosta!''

“Ko donese na mene jedan salavat, Allah donese na njega deset; ko donese na mene deset salavata, Allah donese na njega stotinu; ko donese na mene stotinu salavata Allah će mu među oči napisati razrješenje (beraet) od licemjerstva i beraet od Vatre i nasataniće ga sa šehidima na Kijametskom danu.”(Tabarani)

“Koji god musliman ne bude u mogućnosti da dijeli sadaku, neka kaže u dovi: ’Allahu, donesi salavat na Muhammeda, roba Tvoga i poslanika Tvoga i donesi salavat na pravovjernike i pravovjernice, na pokorne ljude i na pokorne žene.’ To će mu biti sadaka. Jedan pravovjernik se neće zasititi (činjenjem) dobrom sve dok mu završetak ne bude u Džennetu.” (Allahumme salli ala Muhammedin abdike ve resulike ve salli alel-mu’minine vel’mu’minati vel’muslimine vel’muslimati.”( Ibn Hibban i Buharija)

Kaze Poslanik ASWS “Na onoga ko donese salavat na mene u nekoj knjizi, meleki neprestano donose salavate dokle god je moje ime u toj knjizi” (Taberani)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Feb 22, 2006 12:27 pm

Bismillah

Ebu Malik el Haris el Eshari r.a prenosi da je Allahov Poslanik saws rekao:Čistota (tjelesna i moralna) polovica je imana, zahvalaAllahu (el-hamdu lillahi) puni vjerniku mjerilo njegovih dobrih djela, veličanje Allaha (subhanellahi) puni sve između nebesa i Zemlje, namaz je nur (svjetlost), sadaka je dokaz (vjere), sabur je sjaj, a Kur`an je dokaz za ili protiv tebe. Svaki čovjek, kada osvane, svojui dušu prodaje, pa je otkupi (od kazne), ili je upropasti. Muslim

zara
Stari član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 7:49 pm

salam aleykum!

Post od zara » Sre Feb 22, 2006 9:03 pm

salam aleykum!

:)kako si Abu, bas lijepo sto si opet s nama.

jedan salavat i od mene:

Allahuma sali ala Muhammedin we ala ali Muhammed,we ala aliihi we sahbihi aedzmein!

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Feb 23, 2006 12:30 pm

Bismillah

Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je cuo Allahovog Poslanika, s.a.v.s., kako prica:

"Allah, dz.s., je htio da iskusa trojicu ljudi od Izraelcana, od kojih je jedan bio gubavac, drugi bez kose, a treci slijep, pa im je poslao jednog meleka.
Melek je dosao gubavcu i upitao ga: "Sta bi ti najvise zelio?" "Najvise mi zelio imati lijepu boju i lijepu kozu, i da se oslobodim ovog od cega se svijet zgraza na mene, - odgovori on". Melek prede rukom preko njegova tijela, te od njega sva guba spade, i dobi lijepu boju koze. Zatim ga melek upita: "A koji ti je imetak najdrazi?" "Deve"(ili krave, prenosilac hadisa je u sumnji sta je rekao), - rece on. Allah, dz.s., mu tada dade jednu lijepu devu koja je u stomaku nosila mladunce, a melek mu rece: "Allah ti dao bericeta u njoj".
Zatim je melek dosao onome bez kose i upitao ga: "Sta bi ti najvise volio?" "Lijepu kosu, i da se oslobodim ovog od cega se svijet zgraza na mene," - odgovori on. Melek ga pomilova po glavi, te ga bolest prode i dobi lijepu kosu. Melek ga upita:"A koji bi imetak najvise volio?" "Krave" - rece on. Allah dz.s., mu tada dade jednu lijepu steonu kravu, a melek mu rece: "Allah ti dao bericeta u njoj."
Zatim melek dode slijepcu i rece mu: "Sta bi ti najvise volio imati?" "Da mi Allah vrati moj vid, kako bi ljude mogao gledati," - odgovori on. Melek ga pomilova po ocima i Allah dz.s. mu vrati vid, zatim ga upita: "A koji bi imetak najvise volio?" "Ovce", - odgovori on. Allah mu dade jednu ovcu.

U sve trojice se imetak plodio i mnozio, pa je bivsi gubavac imao punu dolinu deva, a bivsi celavac punu dolinu krava, a bivsi slijepac punu dolinu ovaca.
Zatim melek dode gubavcu u njegovom bivsem liku i obliku te mu rece: "Ja sam covjek bijednik, ostao sam odsjecen na svom putovanju, i niko mi nije u stanju danas pomoci osim Allaha, pa onda ti. Zato te molim Onim koji ti je dao tako lijepu boju i lijepu kozu, i toliki imetak, da mi dadnes jednu devu kako bi mogao nastaviti put. On mu na to rece: "Obaveze i izdaci su mnogobrojni." Melek mu rece: "Kao da te ja od nekud znam, da ti nisi bio onaj gubavac sto se svijet zgrazavao na njegov izgled i bijedu, pa ti je Allah podario (zdravlje i bogatstvo)?" On mu tada odgovori: "Naprotiv, ja sam ovo naslijedio od svojih predaka." Melek mu tada rece: "Ako si mi slagao, neka te Allah povrati u ono stanje u kojem si bio."
Zatim je melek dosao celavcu u njegovom prijasnjem liku i obliku, i rekao kao sto je rekao gubavcu, a ovaj mu uzvratio kao i prvi. Melek mu rece: "Ako si mi slagao neka te Allah vrati u ono stanje u kom si bio."
Zatim je dosao sljepcu u njegovom prijasnjem liku i obliku, i rekao mu: "Ja sam siromasan covjek, i ostao sam odsjecen na svom putovanju, i niko mi nije u stanju danas pomoci osim Allaha, pa onda ti. Zato te molim Onim koji ti je podario tvoj vid da mi das jednu ovcu, kako bi se njom pomogao na svome putu." On mu odgovori: "I ja sam bio slijep, pa mi je Allah, dz.s., povratio vid, uzmi koliko hoces, a ostavi koliko hoces. Tako mi Allaha, nista ti necu danas zabraniti da uzmes, radi Mocnog i Velikog Allaha. Melek mu tada rece: "Zadrzi sav svoj imetak, vi ste bili samo iskusani. Allah je zadovoljan sa tobom, a rasrdio se je na tvoja dva druga." (Buharija i Muslim)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Feb 24, 2006 12:36 pm

Bismillah

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: «Rekao je Allah, dželleš anuhu, : ''Ima li koga da traži nešto, pa da mu dam ono što traži, da dovu uputi, pa da mu je uslišim i da oprosta traži, pa da mu oprostim'' (Buharija i Muslim)

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je molio: ''Allahu moj, učini me zadovoljnim Tvojom odredbom.'' (Muslim i Ibn-Hibnan).

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Feb 25, 2006 11:39 am

Bismillah

“O vi koji vjerujete, ucinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vas preko ruznih postupaka vasih presao I da bi vas u dzennetske basce, kroz koje ce rijeke teci, uveo.” Et-Tahrim, 8

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Allah pruza Svoju ruku po noci, da se pokaju oni koji su preko dana grijesili. A pruza Svoju ruku I danju, da se pokaju oni koji su preko noci grijesili. Tako ce biti sve dok se Sunce ne pojavi sa zapada.” Muslim

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem: “Svi su ljudi gresnici, a najbolji gresnici su oni koji se kaju.” Tirmizi

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Uzviseni Allah prima pokajanje roba sve dok mu dusa ne dode do grla.” Tirmizi,

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Feb 26, 2006 11:05 am

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:"Razmjenjujte poklone - voljecete se." Bejheki

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Feb 27, 2006 12:55 pm

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:"Ebu Hurejre, potrudi se da imas lijep ahlak." Ebu Hurejre upita: "A sta je to Allahov Poslanice?" o­n rece: "Da odrzavas vezu s o­nim ko je prekinuo s tobom, oprostis o­nom ko ti je nepravdu nanio i das o­nome ko tebi uskracuje." Bejheki

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem"Mu'min je prijatan i o­n pomiruje, a nema dobra u o­nom ko ne miri i zblizuje i u cijem drustvu nije prijatno." Ahmed

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:"Ako nisi kadar ciniti dobra djela, o­nda makar ne nanosi ljudima zlo jer se i to ubraja u sadaku kojom ces se iskupiti." Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Mar 01, 2006 10:44 am

Bismillah

Prenosi se od Allahovog Poslanika sallallahu alejhi we sellem, da je rekao: ”Primjer onoga koji zikr cini (spominje) svoga Gospodara i onoga koji ga ne spominje je kao primjer zivog i mrtvog.”

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem :”Hoce li neko od vas da zaradi svakoga dana hiljadu sevapa.” “Kako ce neko od nas da zaradi hiljadu sevapa”. upita neko od prisutnih; “Neka kaze sto puta “SUBHANALLAH” pisu mu se hiljadu sevapa i brisu hiljadu grijeha” odgovori Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Mar 02, 2006 10:44 am

Bismillah

Ebu Hurejre,r.a. prenosi da je Resulullah s.a.w.s. rekao: «Požurite sa dobrim djelima,jer će se pojavljivati smutnje koje će nastupati kao djelovi mrkle noći,čovjek će osvanuti kao vjernik a omrknuti kao nevjernik,ili ce omrknuti kao vjernik a osvanuti kao nevjernik-prodavace svoju vjeru za dunjalučke stvari.»Muslim

Odgovori