Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Jan 23, 2006 10:34 am

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Alija r.a. prenosi: "Cuo sam kad je Allahov Poslanik saws rekao": "Pripazite se, dopascete smutnje!" - Rekoh: "A, sta je izlaz iz nje, Allahov Poslanice?" - On odgovori: "Allahovi propisi, Kur'an. U njemu su vijesti o onome sto je bilo prije vas, o onome sto ce doci poslije vas i zakon za vas. Kur'an, to je odlucna rijec, rastavljac istine od lazi, a nije lakrdija. Ko ga, iz oholosti i uobrazenosti, ostavi, Allah ce ga takvog upropastiti, a ko trazi uputu izvan Kur'ana, Allah ce takvog u zabludi ostaviti. Kur'an je cvrsto Allahovo uze. On je opomena mudra. On je ispravni put. Ne navodi na strasti. A jezici ga ne mogu ispreturati, niti ima kraja cudima njegovim. Ko govori Kur'anom, istinu govori. Ko po njemu radi, bice nagradjen. Ko po njemu sudi, pravedno sudi. Ko njemu poziva, taj je upucen na pravi put. (Tirmizi)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jan 24, 2006 10:57 am

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Jeis ibn Tihfa El Gifarijj r.a pripovijeda: "Moj je otac rekao: ‘Dok sam ležao u mesdžidu potrbuške, došao je čovjek i svojom nogom me pomakao i rekao: ‘Zaista ovako ležanje Allah mrzi. ‘ Pa sam pogledao, kad to bi Allahov Poslanik, s.a.v.s." >Ebu Davud

Ebu Jala Makil Ibn Jesar r.a je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ‘Ibadet u vrijeme anarhije i fitneta je kao hidžra meni."' Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jan 25, 2006 11:01 am

Bismillah

Rekao je ALlahov Poslanik saws:Uzvišeni Allah kaže: "Čovječe, opraštaću ti grijehe ne obazirući se na njih sve dok me budeš dozivao i molio. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Čovječe, kada bi Mi došao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!"

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 26, 2006 12:03 pm

Bismillah

Ebu Hurejre Abdurrahman prenosi da je Allahov Poslanik saws rekao:

"Uzvišeni Allah šalje meleke da obilaze puteve i traže skupove u kojima se Allah spominje, a kada ih nadu, počnu se dovikivati:
Dodite, našli ste ono što tražite!'
Tada ih prekriju krilima sve do najbližeg neba, i Allah ih upita, a On najbolje zna:
Šta govore Moji robovi?'
Slave Te, veličaju Te, zahvaljuju Ti i poštuju Te!', odgovore meleki.
Jesu li Me vidjeli?', On upita.
Ne, nisu Te vidjeli', odgovore oni.
A šta bi da su Me vidjeli?', rekne On.
Da su te vidjeli, još više bi Ti robovali, još više bi Te veličali i još više bi Te slavili', kažu oni.
A za šta Me mole?' upita On.
Mole Te za Džennet', oni odgovore.
Jesu li ga vidjeli?', rekne On.
Ne, Gospodaru naš, nisu ga vidjeli', kažu oni. Šta bi da su ga vidjeli?',rekne On. Da su ga vidjeli, još bi mu više težili, još više bi ga tražili i još više željeli', kažu oni. A od čega traže zaštitu?', upita On, a oni odgovore: Od Vatre.Jesu li je vidjeli?', rekne On, a oni kažu:
Ne, nisu je vidjeli!' `A šta bi da su je vidjeli?', rekne On, a oni kažu:
Da su je vidjeli, još više bi od nje bježali i još više je se plašili.‘
Tada će Allah reći: `Uzimam vas za svjedoke da sam im oprostio.
Medu njima je jedan čovjek koji ne pripada njima, samo je usput naišao', reci će jedan melek. Oni su skupina uz koju njihov sabesjednik neće bit nesretan.‘"

(Buhari, Muslim)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jan 27, 2006 11:42 am

Bismillah

Upitan je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem: 'Koji su ljudi na najvecem iskusenju?' Odgovorio je: 'Poslanici, zatim oni slicni njima, zatim oni slicni njima. Covjek ce biti iskusavan prema stepenu svoje vjere (imana), pa cija vjera bude cvrsca - bit ce iskusan prema cvrstovi vjere. Covjeka ce pogadjati razne nevolje sve dok ne bude hodao po zemlji i ne bude imao nijednog grijeha.' (Ahmed, Tirmizi, sahih)

Ibn Madze spominje da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, upitan: 'Koji ljudi imaju najvise iskusenja?' Odgovorio je: 'Nevjernici'. Upitan je: 'Allahov Poslanice, a ko onda?' Rece: 'Dobri ljudi. Jedan od njih je bio na iskusenju sa neimastinom, tako da posjeduje samo ogrtac. Neki od njih se raduju iskusenju kao sto se vi radujete zdravlju i blagostanju.' (Ibn Madze, hasen)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Jan 29, 2006 1:02 pm

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik ,sallallahi alejhi we sellem "O skupe, ima o­nih koji su priznali vjerovanje jezikom, ali iman im jos nije usao u srce! Ne ogovarajte muslimane i ne istrazujte njihove negativnosti, jer o­naj ko bude istrazivao mahane brata muslimana, Allah ce istrazivati njegove, a kome Allah bude istrazivao mahane razotkrit ce ga i osramotiti makar i u njegovoj kuci." (Tirmizi i Ebu Dawud)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Jan 30, 2006 2:08 pm

Bismillah

Hanzala ibn er-rebi`el esedi r.a pripovijeda da ga je jedne prilike sreo Ebu-Bekr, r.a., i upitao: "Kako si, o Hanzale?" Ja mu tada rekoh: "Hanzala je dvolicnjak (postao munafik)l" Ebu-Bekr reče: "Subhanallah, šta govoriš?!" Rekoh mu: "Kada smo kod Allahova Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, i slušamo kako nam prica o Džennetu i Džehennemu, toliko nam je sve jasno kao da sve to gledamo svojim ocima, ali kada odemo od Allahovog Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, i pozabavimo se svojom porodicom i svojim imecima, većinu toga zaboravimol" Ebu- Bekr reče: " Tako mi Allaha, i ja osjećam isto tako!" Zatim smo se nas dvojica uputili do Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, pa ja opet rekoh: "O Allahov Poslaniče, Hanzala je postao munafik!" Alejhisselam upita: "A kako to?" Ja mu rekoh: "Allahov Poslaniče, dok smo kod tebe i dok te slušamo kako nam pričaš o Džennetu i Džehennemu, to na nas utiče kao da sve to gledamo svojim očima. Ali kad odemo od tebe i pozabavimo se svojim porodicama i imecima, zaboravimo većinu od toga." Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, tada reče: "Tako mi Onoga u čijoj ruci je moja duša, kada biste vi stalno bili u stanju u kome se nalazite dok ste sa mnom, prisjećajući se svega, meleci bi se s vama rukovali u vašim kućama i čak na putevima kojima prolazite. Ali, o Hanzala, čas po čas!" (Čas za ibadet, a čas za dunjalucke potrebe.) Ovu je riječ izgovorio tri puta.

(MUSLIM, Sahih)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jan 31, 2006 11:50 am

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we selleme:Najteza iskusenja su imali vjerovjesnici, a zatim njima bliski (pobozni) ljudi. Covjek dolazi u iskusenje prema jacini svoga vjerovanja, pa ako mu je vjera cvrsta, iskusenje je teze, a ako mu je vjera povrsna i iskusenje ce biti u jacini njegovog vjerovanja. Nevolje i iskusenja nece napustiti covjeka sve dok taj hoda po povrsini Zemlje i dok ne bude bezgrijesan. (Tirmizi, Nesai, Ibn Madze, Ibn Hibban, Hakim)

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we selleme:Kada covjek prihvati islam i valjano ga primjenjuje, Allah swt ce mu upisati svako dobro koje je bio ranije uradio i izbrisati svako zlo koje je bio ranije ucinio, a poslije toga dolazi naknada i to: za svako dobro ,nagrada od deset do sedam stotina puta, a za lose djelo njemu odgovarajuca kazna, ukoliko Allah swt i nju ne oprosti. (Buhari,Nesai)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Feb 01, 2006 5:18 pm

Bismillah

Ebu Musa el-Ešari r.a prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we selleme rekao:Primjer vjernika koji uči Kur’an jeste poput primjera cedra – miris mu je lijep a i ukus mu je lijep. Primjer vjernika koji ne uči Kur’an jeste kao primjer hurme (datule) – nema mirisa ali joj je ukus lijep. Primjer licemjera koji uči Kur’an je poput primjera bosiljka – miris mu je lijep ali mu je okus gorak. A primjer licemjera koji ne uči Kur’an je kao primjer gorke tikvice – nema mirisa a okus joj je gorak.’ ”Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Feb 03, 2006 10:58 am

Bismillah

Zera ibn Abdillah el-Ensari r.a prenosi da je Allahov Poslanik saws rekao:“Čovjek voli ovaj život a smrt je za njega bolja. I čovjek voli mnoštvo imetka a imetak je malehan za njegov račun (na Sudnjemu danu).”Bejheki

ebubesiir
Mlađi član
Pridružio se: Pon Jan 23, 2006 4:24 am
Kontakt:

Post od ebubesiir » Pet Feb 03, 2006 11:32 am

PRIMECUJEM DA BRAT ABUAMRIBNFADL OD KAD SAM POSTIRAO HADIS O VREDNOSTI SALAVATA SVAKI PUT PRED DA NAPISE NEKI HADIS DONESE SALAVAT I SELAM NA POSLANIKA MUHAMMEDA ALEJHI SELAM.NADAM SE DA JE UZROK HADIS KOJEG SRAM POSTAVO ALLAH SVIJU DA NAS UCINI OD ONIH KOJI RADE SA ONIM STO ZNAJU.
REKAO JE POSLANIK ALEJHI SELAM"KAD JEDAN OD VAS ZAVOLI NJEGOVOG BRATA(SESTRU) NEKA GA OBAVESTI DA GA JE ZAVOLIO"SAHIH EDEB ELMUFRED

ebubesiir
Mlađi član
Kontakt:

Post od ebubesiir » Pet Feb 03, 2006 11:43 am

PRENOSI NES ALLAH BIO ZADOVOLJAN SNJIM DA JE POSLANIK ALEJHI SELAM REKAO"NISU SE ZAVOLJELI DVOJICA(U IME ALLAHA),A DA NIJE BOLJI OD NJIH ONAJ KOJI VISE VOLI SVOG BRATA"SAHIH EDEB ELMUFRED

OD EBU HUREJRETA ALLAH BIO ZADOVOLJAN SNJIM REKAO JE POSLANIK ALEJHI SELAM"NECETE UCI U DZENNET SVE DOK NE BUDETE VEROVALI,A NECETE VEROVATI SVE DOK SE MEDZUSEBNO NE BUDETE VOLJELI, HOCETE DA VAS UPUTIM NECEMU AKO GA URADITE ZAVOLJITE CETE SE?SELAM JEDNI DRUGIMA NAZIVAJTE"MUSLIM[/b]

ebubesiir
Mlađi član
Kontakt:

Post od ebubesiir » Pet Feb 03, 2006 11:51 am

OD EBU HUREJRETA ALLAH BIO SNJIM ZADOVOLJAN DA JE POSLANIK ALEJHI SELAM REKAO"KAD SRETNE NEKO OD VAS SVOGA BRATA NEKA GA POSELAMI,A AKO SE ISPRECI MEDZU NJIMA NEKO DRVO ILI ZID ILI KAMEN PA GA SRETNE NEKA GA POSELJAMI"SAHIH EBU DAVUD

OD ABDULLAHA IBN AMRA ALLAH BIO ZADOVOLJAN SNJIM DA JE NEKI COVEK PITAO POSLANIKA ALEJHI SELAM"KOJI JE ISLAM NAJBOLJI?REKAO JE:DA NAHRANIS HRANU;I DA DAJES SELAM ONOME KOGA ZNAS I KOGA NE ZNAS"MUSLIM(KOJI JE ISLAM NAJBOLJI?-ZNACI KOJE DELO U ISLAMU DA GA PRAKTIKUJES JE NAJBOLJE,A ALLAH NAJBOLJE ZNA)

Kemo
Mlađi član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm

Post od Kemo » Pet Feb 03, 2006 10:00 pm

Poslanik s.a.v.a.: “Znajte da je od znakova pameti odstupanje od svijeta iluzija a pristupanje svijetu vječnosti, i spremanje prtljaga za stanovanje u mezaru i pripremanje za dan proživljenja.

Poslanik s.a.v.a.: “Najvrijedniji čovjek jeste onaj koji ima najviše znanja, a najmanje vrijedi onaj čovjek koji ima najmanje znanja.”

Jednom su rekli: «'Allahov Poslanice, ciji je islam najbolji?', a on je rekao: 'Onoga od cijeg jezika i ruke su sigurni muslimani

Imam Ali r.a,.: “Kada se upotpuni razum umanji se govor.”

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Feb 04, 2006 12:14 pm

Bismillah

Allahov Poslanik sallallahu alejhi we selleme kaze:Allah swt je rekao: „Ugoni Me u laz covjek, a nema pravo i napada Me, a nema pravo. Kaze da ga necu povratiti kako je postao prvi put, a nije prvo stvaranje za Mene teze od njegova vracanja (ponovnog prozivljenja). I kaze rob: Allah ima djete, a Ja sam jedan kome se svak obraca, nisam rodjen i necu roditi, i nema Meni niko ravan” (Buhari)

Odgovori