Pitanje u vezi Namaza

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Bure
Mlađi član
Pridružio se: Sub Jun 18, 2011 10:01 am

Pitanje u vezi Namaza

Post od Bure » Uto Jan 22, 2013 7:47 am

Selam Aljekum!

Ja bi imo nekoliko pitanja u vezi namaza. Ja sam pocetnik u namazu pa jos puno toga ucim, tako da kod klanjanja koristim jos knjigu za olaksicu. Imam kupljenu knjigu za pocetnike u namazu pa me interesuje dali je to sto radim ispravno za sada. Jer uvjek sam nekako zelijo prvo da naucim sve sto je potrebno za namaz, ali mi se ucinilo da tako necu jos neko vrjeme poceti da klanjam. Pa sam se odlucijo da pocnem sa knjigom i nadam se da cu se sto prije nauciti.

Sada ono najbitnije pitanje za koje me interesuje odgovor. Dali je dozvoljeno naklanjavati namaze, ako da pod kakvim uvjetima. Jer ima puno informacija na internetu pa sad ni sam neznam sta je ispravno. U mene je uglavnom takav problem da sam odsutan od 6 do 17. Znaci dok dodjem kuci vec sam propustijo 3 namaza. Dali mi je dozvoljeno odmah to sve naklanjati kada dodjem kuci?

Na poslu takodjer nemam mogucnosti klanjati namaze a da bi tu isto bilo kakve mogucnosti (recimo da postoji mogucnost da na poslu sjedeci za stolom obavis namaz?) kako rjesiti problem kada odes na potrebu i onda je jos teza mogucnost uzimanja abdesta.

Znaci nebi volijo da sada ovo izpada ko neko trazenje izgovora ali volijo bi znati dali mogu rjesiti taj problem.

Hvala unaprijed za odgovore

Enes
Site Admin
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:17 pm
Kontakt:

Re: Pitanje u vezi Namaza

Post od Enes » Uto Jan 22, 2013 8:50 am

We alejkumusselam
Nema smetnje da drzis pored sebe i citas i obavljas namaz.
U Islamu nema pojma naklanjavanje namaza, ali bolje i ''naklanjavati'' nego nikako ne klanjati.
Mozes klanjati i sjedeci na poslu, mada to uveliko umanjuje vrijednost tvog namaza.

Sve se moze kad se hoce, samo trebas biti iskren i ustrajan pa ce aBd sve doci na svoje mjesto.

Bure
Mlađi član

Post od Bure » Uto Jan 22, 2013 9:25 am

Znaci ako vas pravilno razumijem, onda kad dodjem kuci u 17.00, pocnem klanjati sabah pa zatim podne, ikdniju i onda odma aksam, jer vrjeme aksam je kod nas vec u 17.07.

Dali onda isto klanjam i sunnete i farzove ili samo farzove?

kenan79
Stari član
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Post od kenan79 » Uto Jan 22, 2013 11:16 am

Ako smijem da se upetljam pored Enesa, samo da naglasim da postoji mogucnost naklanjavanja namaza u tacno odredjenim slucajevima prema hadisima:
Bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ko zaboravi da klanja namaz ili ga prespava, njegov kefaret je da ga klanja kada ga se sjeti". Ili u rivajetu kod Buharije i drugih: "Ko zaboravi klanjati namaz neka ga klanja kada ga se sjeti, za to nema kefareta osim toga".

Stoga, covjek mora klanjati namaz, osim ako zaista to zaboravi ili prespava namasko vrijeme. U svim drugim situacijama namaz se mora obaviti. Moje licno misljenje je da bi recimo i jedan doktor koji radi operaciju koja traje recimo 4 sata i ciji zivot je uslovno receno u njegovim rukama MOZDA imao opravdanje da ne klanja namaz u njegovom vremenu zbog te operacije. Mozda ulema ima jos dokaza i misljenja u kojim situacijama je opravdano, ja ih na ovim nasim stranicama nisam nasao do sad.

Ne znam gdje zivis i kad je vrijeme zore i izlaska sunca, ali ako je to prije 6 sati onda bi trebao klanjati sabah u njegovom vremenu, od zore do izlaska sunca. Inace, kako navodi mr Safet Kuduzovic farz namazi se ne mogu klanjati ni u kojoj situaciji sjedeci, nego stojeci, jer je kijam, odn. stajanje u namazu jedan od ruknova, tj. obaveznih radnji u namazu, osim covjek koji zbog bolova ili nekih fizickih nedostataka ne moze obavljati namaz stojeci. Tako mr Kuduzovic navodi svoj primjer da je obavljao namaz stojeci u avionu zajedno sa hadzijama koje je vodio, a ne sjedeci. Ipak, najbolje bi bilo postaviti pitanje na neku od stranica kao sto su minber.ba, zijadljakic.com i sl. Oni su vec djelomicno i odgovorili na ova pitanja.
http://www.zijadljakic.com/index.php?op ... &Itemid=44

Kad klanjas propustene namaze, klanjas samo farzove.

Ono sto je obaveza i pravo svakog muslimana jeste da se oslobodi svih nelagoda i da se bori za svoje vjersko pravo da i na poslu obavlja namaze. To nimalo nije lahko i to u sebi treba pobijediti, ali ako se oslonis iskreno na Allaha, subhanehu ve te'ala, bit ce ti puno lakse. Vjerujem da na poslu imate svi vrijeme za pauzu, rucak ili tako nesto i zavisno od toga koliko ona traje, uvijek sracunaj vrijeme i zavrsi sto prije s jelom i u ostatku vremena klanjaj namaze. Danas je stanje na dunjaluku takvo da ce ti sef dati pauzu za pivu, ali kad mu kazes da hoces klanjati gledat ce te ispod oka kao da mu pare trazis, ali moramo se boriti za nasu vjeru.

Allah svt najbolje zna.

Bure
Mlađi član

Post od Bure » Uto Jan 22, 2013 11:51 am

Hvala vama na odgovorima.

Evo podatci sa dzematske stranice kod nas:
Day Tuesday
Sabah 6:25
Izlazak Sunca 8:21
*Podne 12:44
Ikindija 2:46
Aksam 5:07
Jacija 6:57

Danas vec u 5.00 krenuo na poso, tako da nisam bijo u mogucnosti klanjati sabah ali dobro to nije uvjek tako. Problem je isto u tome sto se vozim 70km do posla.

Istina je da se uvjek da naci neki put, mozda ga sada nevidim ali ce se on mozda pokazati.

Odgovori