NENA

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Bosanac-21
pisem pomalo
Pridružio se: Čet Feb 23, 2012 10:55 pm

NENA

Post od Bosanac-21 » Pon Feb 27, 2012 11:00 am

Sellam
Sve je počelo 4 mjeseca nakon što je nena umrla, počeo sam da je sanjam svake druge noći u prosjeku. Ti snovi su bili jako teški i bolni za mene, budio sam se i odmah bi pukao u plač koji me je rastuživao :(
Nikome nisam ovo rekao od mojih najbližih jer sam osjećao da su i oni u bolu, osim jednom prijatelju koji me je razumio i rekao mi da odem do mezarja i da je posjetim, međutim nisam se usudio otići, plašio sam se. Snovi nisu prestajali i postajalo je sve teže i bolnije za mene. Shvatio sam da nešto nije uredu. Čitao sam po internetu i našao sam da umrla osoba ne može da stekne mir i da se ona osjeća odbačeno od svojih najmilijih i da zato dolazi u snove.
Neki stručnjak koji se bavi ovim problemima kao što je kod mene napisao je da ne može da negira duhovnu vezu između osobe koja je umrla i njenih najmilijih koji su živi.
Zanima me koje je vaše mišljenje o tome, kako ja da se odnosim prema tom ajmo reći problemu. Šta da učinim pa da više ne plačem i ne patim za osobom koju sam izgubio.

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Re: NENA

Post od Haris » Pon Feb 27, 2012 11:41 am

Hmm, stručnjaci..

Jedna moguća, i najvjerovatnija stvar je ta da puno razmišljaš o neni i da ti se potiskuju misli i predočavaju u san.
I ashabi su uglavnom sanjali ono što su po dani radili ili mislili o tome.

Kao što stoji u video predavanju jednoj šejha "kako sanjati Poslanika", da je neki učenik došao nekom učenom i upitao ga kako sanjati Poslanika te da mu je ovaj ponudio da večeru dosta posoljenu i da legne ali da ne pije vode. Ujutro ga je pitao učeni šta je sanjao, a on je govorio da je sanjao vodu, more, i onda mu je učeni rekao da će sanjati Poslanika ako to bude istinski želio.

E sad, slično tome je i ovo, ti možda sanjaš nju jer je želiš vidjet.

Allah najbolje zna koji je status tvoje nene i šta je ona zaslužila, ako je ona dobro zaslužila, nikako nije odbačena, niti joj je teško, a ako je loše zaslužila, dakako da ne može da stekne mir.

Ti se moraš pomiriti sa tim da Allah radi ono što On hoće, i da ćemo se svi Njemu vratit i da je sasvim normalno da ljudi umiru jer je to sastavni dio života, i da je ona jednostavno doživjela godine i preselila.

A to posebno javljanje sa Ahireta. Takve snove mogu imati samo ljudi evlije, ljudi koji su bili velikani Islama kojima je Allah podario takav status da im se neki mrtvi javi u snu sa Ahireta, pa ga npr. u snu pita kakav je tvoj status i slično.

Senad5
Mlađi član
Pridružio se: Ned Jan 15, 2012 8:07 pm

Post od Senad5 » Pon Feb 27, 2012 6:20 pm

Selam Bosanac-21.
Allah je taj koji daje život i smrt:
"57.2. Njegova je vlast na nebesima i na Zemlji; On život i smrt daje, i On
sve može."

Razmisli malo o ovom ajetu. Od tugovanja nema koristi, to te samo džinski šejtani napadaju jer oni napadaju najlakše kada smo u stanju velike žalosti, velikog smijeha, razuzdanosti ili uživanja. Svako ekstremno stanje im olakšava da nas napadnu ili zaposjednu.

Zatim razmisli o ovom ajetu:
"36.12. Mi ćemo, zaista, mrtve oživiti i Mi smo zapisali ono što su uradili i
djela koja su iza sebe ostavili; sve smo Mi to u Knjizi jasnoj pobrojali.

Ono što bih ti savjetovao je da svaki dan slušaš ove dvije sure:

Sura 36 Jasin: http://www.youtube.com/watch?v=SIUOoK3M3SI
Sura 57 Gvožđe: http://www.youtube.com/watch?v=-Aa-_G11s5s

Slušaš ih ujutro i navečer, i prati prevod značenja jer ako znaš šta učač Kur'ana uči, tada će ti jače djelovati i osjetićeš reakcije u tijelu. Reakcije koje trebaš osjetiti su blago utnuće i smirivanje. Jer kad vjernik sluša Kur'an, tada ga Kur'an liječi i smiruje ga.

"39:23. Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu sličnu po smislu, čije se poruke
ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga
boje, a kada spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se
smiruju.
Ona je Allahov Pravi put na koji On ukazuje onome kome
On hoće; a onoga koga Allah ostavi u zabludi niko na Pravi put neće
moći uputiti."

Bosanac-21
pisem pomalo
Pridružio se: Čet Feb 23, 2012 10:55 pm

Post od Bosanac-21 » Pon Feb 27, 2012 11:16 pm

Jedna moguća, i najvjerovatnija stvar je ta da puno razmišljaš o neni i da ti se potiskuju misli i predočavaju u san.

Nisam razmišljao o njoj, plašio sam se misli jer bi me uvijek rasplakale te misli. Dolazila mi je u san.
Jednom sam sanjao da sam je zagrlio i osjetio sam to na svom tijelu i tad sam jako zaplakao.

E sad, slično tome je i ovo, ti možda sanjaš nju jer je želiš vidjet.

Ti se moraš pomiriti sa tim da Allah radi ono što On hoće, i da ćemo se svi Njemu vratit i da je sasvim normalno da ljudi umiru jer je to sastavni dio života, i da je ona jednostavno doživjela godine i preselila.

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Post od Haris » Uto Feb 28, 2012 5:33 am

Proći će to vremenom ako je skoro preselila.

Sa druge strane izvuci kakvu pouku ako možeš iz sna.

Recimo ja sam imao ovakav slučaj. Imao sam prijatelja iz škole sa kojim sam se kroz osnovnu više družio kao dijete pa mi je vjerovatno to bio razlog svemu tome, dok kroz srednju manje smo bili u društvu, ali smo i dalje išli skupa u razred.
Nakon završetka srednje svako je otišao svojim putem. Nismo se viđali, ako se sretnemo na ulici stanemo i ispitamo se.

Nakon možda 2 godine, Allah je dao da preseli jer je imao rijetku bolest.

To je mene toliko nešto pogodilo, iako kažem, u tom zadnjem vremenu nismo bili u kontaktu, da me ta 2 dana dok se sve to desilo i dok je dženaze pravo treslo i da sam kroz to prolazio sa nevjericom i stalno pokušavao vratit slike naših susreta.
Sljedećih nekoliko dana sam razmišljao o njemu jer mi je bilo žao.

Da bi na 7 dana od njegove smrti ja njeg sanjao, čini mi se baš da se potrefilo u doba kada je preselio. Jer se sjećam da je preselio u četvrtak nekad oko jutra, a ja sam sanjao u četvrtak sljedeći, pa možda isto tako oko jutra, ako ne iza sabaha.

Nije bio džamijski tip, ali srećem ja njega u snu u džamiji i pitam ga odakle njega tu.. Veli mi "ma prije par dana mi prijatelj umro pa se ja malo skonto".

Čini mi se da će mi te riječi i taj slučaj ostat urezan dok sam živ, a moja pouka iz toga izvučena je da se trebam držat pravog puta, i težit ka životu u Islamu.

A Allah zna najbolje.. : )

Odgovori