Fikrete, moram prokomentarisati akhijev prijašnji post u tvoju korist, ako poslušaš.
Rečeno je: Prvo za šta će čovjek biti pitan na Sudnjem Danu je namaz, pa ako je namaz dobar, dobra su i ostala djela.
Znam ja dobro da je teško se natjerat na redovan namaz, pogotovo kad imaš problem. Jer vesvese i napadi su češči i veći nego kad je insan dobro.
S druge strane gledišta, čovjeku se nekako i lakše natjerat na namaz kad ima problem, jer kad te pritisne muka, nema ti šta drugo ostat, nego da se okreneš Allahu swt, dok čovjek dok je zdrav gleda sa druge strane, ma hajde, dovoljno džuma sedmično.
Nismo rekli da ti ne obavljaš, akhi je samo upitao, a ja ti govorim ovo iznad. Pa ti znaš šta ti je činit. Ne treba ni sergija da propadne radi ostavljanja namaza.
Opet imaš slučajeva kad se kaže da će biti onih koji su u vjeri čitav život i na kraju će se ogriješiti i vatre zaglavit, dok ima onih koji čitav život vode na stranputici, a opet će stići u Džennet. To samo Allah zna ko, šta, kako i gdje.
Nama je dužnost trudit se.
I namaz je sam po sebi djelo. Pa treba obratit i na to pažnju.
A što se tiče onih koji rade na neispravan način. Nećemo reći da to ne može pomoć, nego samo da je neispravno. Možda će pomoć i prije nego ono legalno šerijatski, ali se čovjek ogriješi na drugu stranu, tipa čineći širk nošenjem hamajlija, vjerovanju kojekakvim vračarima i slično.
To ti je sličan primjer: Imaš dva načina da dođeš do novca.
Da zaradiš legalno i pošteno, ili da obiješ banku i dođeš prije do veće količine.
Pa ti ako si savjestan razumjet ćeš koji od ova dva načina je ispravan.
Tako ti je isto sa tim.