Jecam hrana poslanika

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Madzid
Mlađi član
Postovi: 61
Pridružio se: Pon Maj 21, 2007 4:40 pm

Jecam hrana poslanika

Post od Madzid » Uto Mar 18, 2008 9:21 pm

HRANA ISA a.s. iMuhammeda a.s.


"Moja je odora vunena, moja je hrana JECAM, mjesec je moja svijetiljka, svugdje idem pjeske, i moj je jastuk kuca moja... Noci provodim bez icega materijalnog, tako docekujem i sprovodim dane. Ipak, niko na Zemlji nije bogatiji od mene."
Ovu gornju lijepu predaju prenosi Dr.Jusuf Qardavi u svojoj knjizi pod imenom "Stazama srece i spokoja". Kao i svi drugi Pejgamberi, Isa a.s. (Isus, Jesus) odabrani je rob koga je Allah dz.s. zaduzio da ljude poziva na Pravi Put. Medzutim, Isa a.s. posjeduje odredzene osobine koje ga izdvajaju od ostalih Pejgambera. Najbitnija od tih osobina su da on jos uvijek nije umro, da je uzdignut i da ce se ponovo vratiti na Zemlju. Da ce se Isa a.s. ponovo vratiti na Zemlju najavio je i Muhamed a.s. i saopcio da ce u ahiri i zemanu, periodu kada ce se on vratiti, Zemlja biti ispunjena mirom, pravdom, sigurnoscu i izobiljem. Sintagma ahir-i zeman znaci posljednje vrijeme. Prema Islamu, ahir-i zeman oznacava period pred Smak svijeta u kome ce preovladati i medzu ljudima siroko biti zazivljen Kuranski moral. U masti ljudi uvijej se nalazi zelja za ljepsim i boljim. Ljepsi prizori,ljepsa hrana, zivot lisen socijalnih problema, izobilja itd. Upravo, ahiri i zeman oznacava eru koja u sebi nosi sve ove pojmove boljeg i ljepseg. Ahiri zeman je radosna era u kojoj ce dominirati Islamski moral, gdje ce nepravdu zamijeniti pravda, nemoral-moral, nered-mir i sigurnost i gdje ce nevolje zamijeniti izobilje i bericet. Ovaj bericet u hrani je i u blagoslovljenoj(bericetnoj) biljci pod imenom JECAM (Hordeum vulgare), koja je bila glavna hrana Isa a.s.Mislim da je vrijeme da se i mi vise posvetimo hrani koja je svoje izvore nalazila u SVETIM KNJIGAMA i u zivotu BOZIJIH POSLANIKA, jer ti savjeti i preporuke su aktuelne za sva vremena. I Posljednji Boziji Poslanik Muhamed a.s. je volio jesti JECAM.
"Ubejdullah b. Ali r.a., pripovjeda da su Hasan b. Ali, Ibn Abbas i Ibn Dzafer, posjetili njegovu nanu Selmu i rekli joj: - Napravi nam hranu koja se dopadala Allahovom Poslaniku a.s. i koju je volio jesti. - Sinovi moji, vi danas ne volite takvu hranu-rece im, -Volimo-odgovorise, skuhaj nam je. Ona zamijesi tijesto od JECMENOG brasna, stavi ga u lonac, posu uljem, istuce biber i posu tijesto sa jos drugim zacinima. Malo zatim donese im jelo i rece: - Evo, ovo je jelo koje se dopadalo Allahovom Poslaniku a.s., i koje je volio jesti. "(Hadis, Imami Tirmizi). Isto tako Imami Tirmizi prenosi:
"Voda mljevenog JECMA je sredstvo za osvjezavanje (smirenje) duse bolesnika i otkljanja djelic tuge. "(Hadis)
"Kada bi nekoga iz porodice Muhameda a.s. pogodila groznica, malaksalost ili iznemoglost, naredio bi da se za njih napravi JECMENA SUPA. "(Hadis)
Danas sa ubrzanim nacinom zivota punog nezdrave hrana, stresa, brzine, hrana ove blagoslovljene biljke (JECAM) bi nam insalah mnogo pomogla. Ovo fitoterapeutsko djelovanje JECMA na nas organizam je potvrdila i zvanicna medicinska nauka. U medicinskim knjigama stoji da se od osusenog JECMA pravi brasno velike hranljive vrijednosti, koje je lako svarljivo, koje ima mnogo vitamina A, B, D i E i zvanicna medicina ga preporucuje da se daje blijedim osobama, nervno potistenim osobama, slabunjavim osobama i djeci. Zbog toga ova blagoslovljena biljka bi trebala cesce da bude nasa bericetna hrana. Na Norveskom jeziku JECAM se zove BYGG i na trzistu ima ga u zrnu (BYGG-HEL) i samljeveni (BYGG. MEL)
Kurbanski Bajram mozemo i da uljepsamo sa ovom blagoslovljenom biljkom, JECMOM, hranom koju su volili Boziji Poslanici.

Odgovori