we alejkumu selam
za prvi dio neznam odgovora, za drugi mislim da su braca kompetentnija za odgovor a za to sto ti je nena pricala znam reci da na stomaku nije dobro spavati jer sejtan spava na stomaku, pucanje prstima nije to zdravo radit, cak sam i procitala da se time abdest gubi (nadam se da ne grijesim), a na desnoj strani je poslanik s.a.w.s. spavao, uvjek bi legao na desnu stranu i stavio desnu ruku ispod glave... a to sto ti je nena pricala i meni su mnogi pricali treba ovako treba onako... posebno stariji ljudi koji su imali nekog osnovnog islamskog znanja, ali ja mislim ovako: neke su stvari istinite (npr. nesmijes ovo vako, nego uradi to tako) samo sto narod nije znao da to prenese na pravilan nacin, npr. preko hadisa i poceli su izmislajti razlicite stvari da bih djeca se uplasila i slusala...
ja sam uvjek pitala a zasto nesmijem i kad nije bilo pravog odgovora nisam vjerovala, dok nebi kasnije negdje to isto procitala u islamskoj literaturi sa vazecim odgovorima i onda mi je bilo jasnije...
naprimjer sjecam se kad mi je rekla tecicna da nesmijem nositi prsen na kaziprstu jer ce mi brat umrjet, a ja imam brata. posto sam imala vec neke osnove u islamu, mnogo sam i procitala nisam jednostavno to poslusala. ali kad sam u hadisu nasla da se nesmiju prsteni nosti na tom prstu onda vise nisam...
a sto se tice arapskih ili bilo kojih drugih imena mislim da je najispravnije dati djetetu ljepo islamsko ime sa ljepim znacenjem pa bilo to predislamsko ili... jer napr ime sara koriste i muslima i krscani i zidovi a to je islamsko zensko ime...
hajr inshAllah da mi Allah oprosti ako sam pogrijesila
wesselam
Predugo
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin