Esselamu alejkum.. Braco..
Vec dugo me zabrinjavalo otkad sam naucio klanjat i kupam se cesto i idem u dzamiju...
Ponekad imam svrbez ,zasvrbi me polni organ (bolje reci testisi) i cesto se podrpam preko odjece.. Da li sam izgubio abdest ili ??... Molim vas odgovorite ima raznih teorija o tome o dodirivanju polong organa al neznam kada je bas svrbez u pitanju ?
Pitanje u vezi gubljenja abdesta
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
-
Haris
- Veteran
- Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
- Kontakt:
Re: Pitanje u vezi gubljenja abdesta
Nema smetnje i ne gubi se abdest dodirom preko odjeće, a direktnim dodirom, nisam siguran, ako se ne varam da sam negdje čitao da se gubi. Možda se mišljenje dijeli u slučaju ako smo tek uzeli gusul da se ne gubi dodirom, a da se gubi ako je već neko vrijeme prošlo od gusula, a Allah zna najbolje. Da čovjek otkloni sumnju, u slučaju dodira direktno obnovi abdest, a što se tiče preko odjeće, nema smetnje.
Kako rece Haris brat ne gubi se abdest ako se dotakne preko odjece i ako je to u tom slucaju koji si naveo. U suprotnom, ako je slucaj da dodirujes spolovilo sa zeljom i strascu onda se svakako gubi abdest. Ima misljenja kod nekih ucenjaka da se ne kvari abdest ako se dotakne spolovilo bez ikakve prepreke, iako je jace misljenje da se abdest u tom slucaju kvari i treba ga obnoviti.
Inace, za sva pitanja vezana za propise vjere, svakome preporucujem da odslusa svako od predavanja mr Safeta Kudzovica "Komentar djela Fikhu sunne", koje je zaista fantasticno i daje odgovore na sve nedoumice i pitanja u vezi propisa.
Ista mozete poslusati na sljedecem linku
http://minber.ba/index.php?option=com_c ... ut=default
Ja sam dosao do 27. dijela i zaista mnooogoo sam naucio, elhamdulillah.
Inace, za sva pitanja vezana za propise vjere, svakome preporucujem da odslusa svako od predavanja mr Safeta Kudzovica "Komentar djela Fikhu sunne", koje je zaista fantasticno i daje odgovore na sve nedoumice i pitanja u vezi propisa.
Ista mozete poslusati na sljedecem linku
http://minber.ba/index.php?option=com_c ... ut=default
Ja sam dosao do 27. dijela i zaista mnooogoo sam naucio, elhamdulillah.
Sto se tog svrabeza tice, pokusaj sebi naci kakvu kremu ili mast pa poslije kupanja gledaj da stavis, jer sam i ja imao i imam ponekad iste probleme, mada je u mene i s rukama slucaj, a koliko kontam to je od stalnog uzimanja abdestom, pogotovo u zimskom periodu topla voda i to, isusi se koza i dodje do iritacije. A sto se gubljena abdesta tice, mislim da se ne gubi kad se preko odjece ucini isto, i ako je namjera da se zaustavi svrab. Selam