Pitanje u vezi gubljenja abdesta

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Milka
pisem pomalo
Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 7:20 pm

Pitanje u vezi gubljenja abdesta

Post od Milka » Pon Feb 11, 2013 3:34 pm

Esselamu alejkum.. Braco..

Vec dugo me zabrinjavalo otkad sam naucio klanjat i kupam se cesto i idem u dzamiju...
Ponekad imam svrbez ,zasvrbi me polni organ (bolje reci testisi) i cesto se podrpam preko odjece.. Da li sam izgubio abdest ili ??... Molim vas odgovorite ima raznih teorija o tome o dodirivanju polong organa al neznam kada je bas svrbez u pitanju ?

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Re: Pitanje u vezi gubljenja abdesta

Post od Haris » Pon Feb 11, 2013 8:15 pm

Nema smetnje i ne gubi se abdest dodirom preko odjeće, a direktnim dodirom, nisam siguran, ako se ne varam da sam negdje čitao da se gubi. Možda se mišljenje dijeli u slučaju ako smo tek uzeli gusul da se ne gubi dodirom, a da se gubi ako je već neko vrijeme prošlo od gusula, a Allah zna najbolje. Da čovjek otkloni sumnju, u slučaju dodira direktno obnovi abdest, a što se tiče preko odjeće, nema smetnje.

kenan79
Stari član
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Post od kenan79 » Pon Feb 11, 2013 9:13 pm

Kako rece Haris brat ne gubi se abdest ako se dotakne preko odjece i ako je to u tom slucaju koji si naveo. U suprotnom, ako je slucaj da dodirujes spolovilo sa zeljom i strascu onda se svakako gubi abdest. Ima misljenja kod nekih ucenjaka da se ne kvari abdest ako se dotakne spolovilo bez ikakve prepreke, iako je jace misljenje da se abdest u tom slucaju kvari i treba ga obnoviti.

Inace, za sva pitanja vezana za propise vjere, svakome preporucujem da odslusa svako od predavanja mr Safeta Kudzovica "Komentar djela Fikhu sunne", koje je zaista fantasticno i daje odgovore na sve nedoumice i pitanja u vezi propisa.
Ista mozete poslusati na sljedecem linku
http://minber.ba/index.php?option=com_c ... ut=default

Ja sam dosao do 27. dijela i zaista mnooogoo sam naucio, elhamdulillah.

EdinM
Mlađi član
Pridružio se: Čet Nov 29, 2012 8:33 pm

Post od EdinM » Uto Feb 12, 2013 1:28 pm

Sto se tog svrabeza tice, pokusaj sebi naci kakvu kremu ili mast pa poslije kupanja gledaj da stavis, jer sam i ja imao i imam ponekad iste probleme, mada je u mene i s rukama slucaj, a koliko kontam to je od stalnog uzimanja abdestom, pogotovo u zimskom periodu topla voda i to, isusi se koza i dodje do iritacije. A sto se gubljena abdesta tice, mislim da se ne gubi kad se preko odjece ucini isto, i ako je namjera da se zaustavi svrab. Selam

Odgovori