Zenidba

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Mirsad
Posmatrač
Pridružio se: Pet Jun 03, 2005 2:41 am

Zenidba

Post od Mirsad » Pon Feb 04, 2008 1:17 pm

Eselamu alejkum we rahmetullahi we berekatahu,
draga i postovana braco i sestre pomoc i vas savjet trazim za ovaj slucaj:
Nedavno sam se sam od sebe trgno prema Islamu poslije dugo godina loseg ponasanja i nemara za vjerom. Postio sam sve osim jednog dana proslog Ramazana ali kojeg sam napostio vec par puta jer pokusavam da postim kad god neradim ma kad god to bilo. Prestao sam slusati sve forme muzike jer mi utice na Iman. Kao sto vidite zivim u Americi i ovdje sam upoznao jednu crnu amerikanku na poslu. Poceo sam sa njom da pricam i da idem kod nje kuci prije Ramazana to je sve tokom ovog mog "nemara". Cinio sam stvari sa njom koje nisam znao da nisu bile dozvoljene u Islamu a tada nisam bas nesto i obraco paznju na to. Dodje Ramazan i ja donesoh odluku da postim prvi Ramazan u svome zivotu poslije 21 godinu i propustih smo i ja i moj brat najveci auto shou u americi. Rekoh ja "Mujo nema auto shoa sutra ja postim." Nije mu bilo pravo ali nije imo izbora stariji sam i on poslusa. Stvari se pocese u mom zivotu mijenjati na bolje. Poceh Kur'an u ruke uzimati i uciti svako jutro poslije sabah namaza, poceh ja da klanjam zureci kuci sa posla ili s nekog mjesta da bi klanjo nekad cak glupom voznjom jer namaz zove. Saznao sam puno stvari o Islamu i odlucih da prestanem grijesiti. Rekao sam njoj (crnkinji) nemoze ovo vako i vako radi moje religije. Posavjetovo sam se sa jednim Seikom koji me je bio poceo poducavati Kur'anom. Postavio sam granice izmedju mene i nje; nije vise bilo ni dodira i vrlo rijetko vidjanje ako ikako; ipak ona je bila sasvim uredu sa tim. Poceo sam je poducavati Kur'anom bar onliko koliko sam znao i o Islamu isto tako i da bi ona juce prihvatila Islam kao svoju vjeru. Bili smo raskinuli par dana ali je ipak presla na Islam tokom tog perioda. Sad nece samnom osim samo ako je ozenim, sto u Kur'anu pise da je ovaj slucaj uredu. Problem je sto moj otac to nece niposto da prihvati; govori da to nikad nece biti prava muslimanka (mada ni on sam od sebe nije bas neki vijernik), prijeti mi na razne nacine, kaze da ce se mene odreci, i nakon svega ostalog samo zato sto nije bijela i nije iz bosne nikad nece biti prihvacena. Znam da je poslusnost roditeljima temelj Islama ali ipak mislim da je ovo pogled kufra. Neznam sta da radim pokusavam da mu otvorim oci ili su to moje zatvorene mada to ne bih rekao ali mozda grijesim, a Allah najbolje zna. Braco i sestre hocu da vidim kaku misao vjernici bosanci imaju na ovome.
Selam

Enes
Site Admin
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:17 pm
Kontakt:

Post od Enes » Pon Feb 04, 2008 1:20 pm

Nema nikakve smetnje da s ti zenis, s tim da postoji mogucnost da ako babo i nije neki vjernik i spreman je da to sprijeci, da postoji mogcnsot da ce se obratiiti''hodzama'' da ti to sve razbatele.
Tako da je dobro da se posavjetujes sa djevojkomd a joj objasnis i taj detalj oko sihra da ako dode do naglih promjen s tovjei njene strane, da pretopstavite sta bi mogao biti uzrok

Mirsad
Posmatrač
Pridružio se: Pet Jun 03, 2005 2:41 am

Post od Mirsad » Pon Feb 04, 2008 1:47 pm

Enes napisao:Nema nikakve smetnje da s ti zenis, s tim da postoji mogucnost da ako babo i nije neki vjernik i spreman je da to sprijeci, da postoji mogcnsot da ce se obratiiti''hodzama'' da ti to sve razbatele.
Tako da je dobro da se posavjetujes sa djevojkomd a joj objasnis i taj detalj oko sihra da ako dode do naglih promjen s tovjei njene strane, da pretopstavite sta bi mogao biti uzrok
Enese prvo da ti se zahvalim na odgovoru i da uputim molbu ako ikako mozes kad budes imao vremena da mi napises malo opsirniji odgovor sa podrzavajucim ajetima kad dodje do boje koze i vjere jer ja pokusavam da njega uvjerim sta je pravo i nezelim da idem protiv njega iako nije upravu.

taqwaluk
Mlađi član
Pridružio se: Pet Jul 15, 2005 5:03 pm

Post od taqwaluk » Pon Feb 04, 2008 4:45 pm

EsSelamu alejkum

Sve zavisi koliko ti je otac "tvrdoglav", mogu ici u krajnosti o kojima je Enes pisao, da vas Allah sacuva i zakloni, a njih uputi.

Da vas Allah pomogne i ucvrsti vas u vasem imanu, a da uputi i vase roditelje. Pokusaj polahko sa babom, a njoj objasni da se malo strpi. Ima Bosanaca koji su ozeni crnkinje. Nedaleko od nas, jedan brat je imalo isto problema sa familojom kad se htio zeniti, ali poslije su se pomirili stim.

Ona je iz Juzne Afrike, mislim njeni roditelje i presla je na Islam prije nekoliko godina. Nista se kod nje nije promjenilo, osim sto nece da se nauci pitu praviti :lol: :lol: to je jedina mahana, kako on tvrdi hehehe. Svi ostali je normalno prihvataju, jer ko god je u Islamu, pogrijesio bi da je ne prihvati, ona je zena vjernica. Vi cete ionako u buducem zivotu da se druzite sa vjernicima koji su spoznali istinu i koji ne prave razliku na osnovu boje koze, elhamdulillah.

Isto tako, raspitaj se kod nekog ucenog covjeka tamo, neki kazu da kod vanbracnih veza treba biti "prekid" znaci da se dvoje razdvoje, pokaju za svoje grijehe i onda stupe u brak.

Vi se mozete vjencati, da se mozete sastajati, a da ne zivite odmah skupa, ako ona to zeli prihvatiti, da i roditeljima das malo vremena jer vi ste do sada zivjeli skroz drugim zivotom i treba svima malo vrmena da se naviknu, neki opet mozda nikad nece, Allah najbolje zna. Pokusaj snjom razgovarati.

Da vas Allah pomogne.

I ja sam došao
pisem pomalo
Pridružio se: Ned Apr 06, 2008 10:36 am

Rasizam

Post od I ja sam došao » Uto Apr 22, 2008 8:51 am

Eudhubillahi mines-sejtanir-radziim Bismillahir-rahmanir-rahiim
Elhamdulillahi rabbila'lemin wes-salatu wes-selamu a'la sejjidina Muhemmedin a'bduhu we resulluh.a.s.
Es-selamu a'lejkum we rahmetullahi we berekatuh
U Islamu nema rasizma.Upitaj ti tvoga oca zna li on ko je prvi proucio ezan i ko je bio Muhammedov a.s Mujezin,radi koga se podize kaziprst desne ruke kad se na namazu izgovara sehadet.Ako ne zna reci mu Bilal ibn Rebbah u bio je crnac.I on r.a. je jedan od deset ljudi kojima je za zivota obecan dzennet.Taj crnac je u Islamu nazvan gospodin.Gospodin ebu bekr es-sidik je oslobodiio GOSPODINA BILALA IBN REBBAHA.Ako tvoj otac smatra da je on Bolji od Bilala ibn rebbaha onda njemu nsto nije u redu u glavi.Pitaj ga dali on smatra da je on(tvoj otac) bolji od Muhammeda a.s. a Muhammed a.s. je prihvatio Bilala kao svoga druga.U Islamu nema rasizma ni nacionalizma Islam je iznad tog ljudi nece biti pitani za boji svoje koze ili za porijeklo vec z anjihova djela.I ja zivim u USA i poznajem crnce iskreno govoreci postujem ih i smatram da su mnogo bolji i posteniji od bjelaca razumije se ako im das priliku i ukazes im postovanje koje zasluzuju.Dovoljno je da im das jasno do znanje da ti kao bjelac nisi bolji od njih samo za to sto su oni crnci i ti ces bit za njih brat.Ja kad sam imao operaciju9zaista tezak i kompliciran operativni zahvat) operisao me je crnac dr Caple Spance veoma prijazan i fin covjek.Ne vidim zasto bi morala biti Bosanka.Kako samo roditelji grijese kod djece odredjuju im sa kim ce zivjeti kao da biraju za sebe a ne za svoju djecu.Smijes ozenit koju hoces ali mora biti ovakva i ovakva mota biti iz te drzave,iz tog grada mora li biti i doktor nauka?
We selamun a'lel murselin
wel hamdulillahi rabbil a'lemin
wes-selamun a'lejkum

Odgovori