Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Nov 22, 2005 12:25 pm

mvtk

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

U ime Allaha Milostivog Svemilosnog!!!!!!

Ebu Hurejre r.a prenosi : "Jedne prilike bili smo na gozbi sa Allahovim Poslanikom, a.s. Volio je plećku, i kada mu je dadoše, on zagrize i reče: `Ja sam prvak ljudi na Sudnjem danu. A znate Ii zbog čega? Allah će sakupiti prijašnje i potonje narode na jednom mjestu, tako da će ih jedan čovjek moći pregledati i jedan čovjek dozvati. Sunce će se nisko spustiti, pa će zapasti u nesnošljivu muku i brigu. Ljudi će povikati: ‘Zar ne vidite u šta ste zapali i šta vas je zadesilo? Zar nećete potražiti nekoga da se za nas zauzme kod Gospodara?'Tada će reći jedni drugima: ‘Potražite oca našeg, Ademal' Doći će Ademu i reći: ‘Ti si otac čovječanstva, Allah te je svojom rukom stvorio, u tebe je život udahnuo, naredio je melekima da ti učine sedždu i nastanio te u Džennetu, pa se zauzmi za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je snašlo?' On će reći: 'Allah se danas rasrdio kao nikada prije ni poslije. Zabranio mi je da se približim drvetu, a ja sam prekršio zabranu. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Nuhu!' Kada dodu Nuhu, reći će mu: ‘O Nuh! Ti si prvi Poslanik na Zemlji. Allah teje nazvao zahvalnim robom, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?' Ali on će reći: 'Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Dovu sam učio, pa sam prokleo svoj narod. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! ldite nekome drugom, idite lbrahimu!' Kada dodu lbrahimu, reći će mu: ‘Ti si Allahov Poslanik i prijatelj na Zemlji. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?''Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ja sam za života tri puta slagao! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Musaul', reći će on. Kada dodu Musau, reći će mu: 'Ti si Allahov Poslanik, odlikovao te je nad ostalim ljudima Svojim poslanstvom i govorom. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?''Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ubio sam čovjeka, a to mi nije bilo naredeno! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Isau!', reći će on. Kada dodu Isau, reći će mu: ‘Isa, ti si Allahov Poslanik i Allahova riječ, kojom je On život udahnuo u Merjemu. Iz bešike si razgovarao s ljudima. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidiš u što smo zapali?''Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikad prije ni poslije. (Isa nije spomenuo nijedan svoj grijeh.) Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Muhammedu, a.s.!', reći će on." U drugom predanju dodaje se: "Kada mi dodu, reći će mi: ‘Muhammede, ti si Allahov Poslanik i pečat vjerovjesnicimal Allah ti je oprostio sve ranije i kasnije grijehe. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?' Tada ću doći ispod ' Arša i pasti ničice na sedždu pred Gospodarom. Zatim će me nadahnuti zahvalom i pohvalom kojom nikada nikoga prije nije nadahnuo, i reći mi: 'Muhammede, podigni glavu. Zamoli, dat će ti se! Zauzimaj se (traži šefa'at), zauzimanje će ti se primiti!' Podignut ću glavu i reći: ‘Moj ummet, Gospodaru! Moj ummet, Gospodaru!' 'Muhammede', reći će mi, 'uvedi iz svog ummeta u Džennet, na desna dženetska vrata, one koji neće polagati račun, a na druga dženetska vrata preostali će ulaziti, zajedno sa drugim ummetima."Tako mi Allaha, u čijoj moći je moja duša! Dženetska vrata su široka koliko od Meke do Hedžera (u Bahrejnu), ili koliko od Meke do Busre (u Siriji). ‘"Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Nov 24, 2005 6:43 pm

mvtk

Abdullah ibn Abbas r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Ko bude pričao lažne snove, zadužit će se da u čvor sveže dvije dlake, što neće moći učiniti; ko bude prisluškivao razgovor ljudi koji to ne žele, na Sudnjem danu u uši će mu se nasuti olovo; ko bude nacrtao sliku, će biti kažnjen i naredit će mu se da u nju udahne dušu, ali to neće moći učiniti." Buhari

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Požurite s dobrim djelima da preteknete sedam stvari! Zar očekujete išta drugo osim: velikog siromaštva, ili zabludujućeg bogatstva, ili smrtne bolesti, ili upropašćujuće starosti, ili iznenadne smrti, ili prokletog Dedžala, a on je najstrašnije što očekujete; ili Kijametski dan, koji je još žešći i gori."Tirmizi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Dec 01, 2005 3:50 pm

mvtk

Ennes Ibn Malik el Ensari r.a prenosi da je Vjerovjesnik savs rekao: "Iz dzehennema ce izaći ko je god očitovao da „nema boga osim Allaha" i u čijem srcu ima dobra koliko težine jednog ječmenog zrna. Iz dzehennema će izaći svako ko je očitovao da „nema boga osim Allaha" i u čijem srcu ima dobra' težine pšeničnog zrna. Iz dzehennema će izaći i onaj koji je očitovao da „nema boga osim Allaha", a u čijem srcu ima dobra težine jednog atoma." Ebu Abdullah (Buharija) kaže: - Eban je kazao, a njemu pričao Katade, ovome prenio Enes od Vjerovjesnika (s a v s) umjesto izraza "dobra" izraz "vjerovanja". Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Dec 02, 2005 10:56 am

mvtk

Ebu Hurejre r. a prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekaq: "Ko poziva (Allahovoj) uputi, imat će nagradu jednaku nagradi onih koji ga slijede, ali to ništa neće umanjiti od njihovih nagrada.Muslim

Abdullah ibn Mesud prenosi se da je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Džennet je bliži svakom od vas od kaiša na vašoj obući, a i Džehennem isto tako."'Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Dec 07, 2005 12:18 pm

mvtk

Abdullah ibn Abbas r.a prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: ‘Prenosite i dostavite od mene, pa makar i jedan ajet, i nema smetnje da pripovijedate od Benu-Israila, a ko na mene namjerno slaže, neka sebi pripremi mjesto u Vatri."Buhari

Semure r.a prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Lažac je onaj ko od mene prenese hadis, znajući da je to laž." Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Dec 09, 2005 4:31 pm

mvtk

Ebu Seid Rafi ibn Muala r.a veli: "Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao mi je: ‘Hoćeš li da te podučim najvažnijoj suri u Kur'anu, prije nego što izadeš iz džamije?' Zatim me je uzeo za ruku pa, kada smo htjeli izaći, ja mu rekoh: 'O Allahov Poslaniče, rekao si da ćeš me podučiti najvažnijoj suri u Kur'anu?', a on mi odgovori: 'Elhamdu lillahi rabbil 'alemin (Fatiha) - to je sedam ajeta koji se ponavljaju ("Esseb'ulmesani") i veličanstveni Ku'ran koji mi je dat."Buhari

Ebu Hurejre r.a je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: `Allah je zagarantirao onome koji izade na Njegovom putu, a ne podstrekuje ga na to, osim: džihad na Mom putu, iman u Mene i vjerovanje u Moje poslanike; On mi je zagarantirao da će ga uvesti u Džennet, ili će ga vratiti njegovom mjestu iz kojeg je krenuo, s nagradom koju je zaradio ili plijenom (koji je zadobio). Tako mi Onoga, u čijoj je ruci Muhammedov život, nema nijedne rane koja se zadobije na Allahovu putu, a da neće s njom doći na Sudnji dan, u onakovom obliku kakva je bila na dan kada je ranjen; njena boja je boja krvi, a miris - miris miska. Tako mi Onoga, u čijoj je ruci Muhammedov život, kada ne bih otežao muslimanima, ne bih nikada izostao iz odreda koji se bori na Allahovu putu, ali ja nisam u stanju omogućiti svim muslimanima da idu niti oni sami imaju mogućnosti, a njima bi bilo teško da me ne poslušaju. Tako mi Onoga, u čijoj je ruci Muhammedova duša, želim se boriti na Allahovom putu, pa da poginem, pa se ponovo boriti na Allahovom putu, pa poginuti, pa se ponovo boriti na Allahovom putu, pa poginuti."Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Dec 10, 2005 3:34 pm

mvtk

Ebu Hurejre r.a je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ‘Nemojte moj kabur učiniti svetkovinom, donosite salavat na mene, jer, zaista, vaš salavat dolazi do mene, ma gdje vi bili."' Ebu Davud

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Dec 12, 2005 12:09 pm

mvtk

Muaz ibn Dzebbel r.a prenosi da ga je Allahov Poslanik, s.a.v.s., uzeo za ruku i rekao: "O Muaze, tako mi Allaha, ja te volim." Zatim je rekao: "Ostavljam ti u vasijet (amanet), o Muaze, da ne izostaviš kazati sljedeće, iza svakog namaza: 'Allahumme e'inni ala zikrike ve šukrike ve husni'ibadetike' (Allahu moj, pomozi mi da Tebi zikr činim (spominjem), da se Tebi zahvaljujem i da Ti ispravno ibadet činim (obožavam)." Ebu Davud

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Dec 13, 2005 12:54 pm

mvtk

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Kada se ljudi okupe u jednoj od Allahovih kuća (džamija) da uče Allahovu Knjigu (Kur'an) i da je medusobno proučavaju, na njih se spusti mir, prekrije ih Allahova milost, okruže ih meleki i Allah ih spomene medu onima koji su kod Njega."Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Dec 14, 2005 11:53 am

mvtk

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ko kaže: 'La ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehulmulku ve lehulhamdu, ve huve'ala kulli šej'in kadir' (Nema boga, osim Allaha, On nema sudruga, Njemu pripada sva vlast. Njemu pripada sva hvala i On je svemoćan) - svakoga dana sto puta, vrijedi mu kao da je oslobodio deset robova, će biti mu upisano sto dobrih djela, izbrisano sto grijeha, i će biti mu štit od šejtana toga dana sve do noći i niko nije nešto bolje uradio, osim čovjeka koji je uradio više od njega." I rekao je: "Ko kaže u toku jednog dana sto puta: ‘Subhanallahi ve bi hamdihi' (Slavljen je Allah i Njemu pripada sva hvala), oprošteni su mu grijesi, pa makar ih bilo kao morske pjene."Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Dec 16, 2005 12:31 pm

mvtk

Ebu Hurejre r.a je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: ‘Ko bude upitan o ilumu (znanju), pa ga sakrije (ne kaže), na Sudnjem danju će biti zauzdan uzdama od vatre."'Ebu Davud

Ebu Seid el Hudri r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Zaista je ovaj svijet sladak i privlačan, i zaista vas je Allah postavio namjesnicima na njemu, samo da bi vidio kako ćete postupati. Zato se bojte dunjaluka i bojte se žena, jer je prvi nered (fitneluk) među lzraelićanima bio zbog žene." Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Dec 17, 2005 3:45 pm

mvtk

Dzabir ibn Abdullah r.a kaze:Cuo sam Allahova Poslanika, sallallahu 'alejhi ve selleme, da govori: Ako ima dobra u nekom od vaših lijekova, onda je to u potezu onog koji pušta krv i pijenju meda.Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Dec 18, 2005 10:37 am

mvtk

Bilježi Taberani u "velikom mu'džemu, Hakim i Tirmizi u "nevadirul-usulu" i Asbehani u "Et-tergibu", od Abdurrahman ibni Semure, r.a, da je kazao: "Jednoga dana došao nam je Poslanik, s.a.v.s, i rekao: "Juce sam zaista vidio cudo; vidio sam covjeka iz moga ummeta kako mu je došao melek smrti da bi mu uzeo dušu, pa je ispred njega stalo njegovo dobrocinstvo prema roditeljima i odbilo meleka od njega, pa sam vidio covjeka od moga ummeta kome je bio odreden kaburski azab, nakon cega mu je došao njegov abdest, i spasio ga azaba, pa sam vidio covjeka od moga ummeta koga su okružili šejtani, pa je došao njegov zikrullah (spominjanje Allaha) i spasio ga od šejtana, pa sam vidio covjeka od moga ummeta koga su opkolili meleki azaba (kazne), pa je došao njegov namaz i spasio ga njih, pa sam vidio covjeka od moga ummeta koji je isplazio jezik od žedi, i kada god bi se primakao mome havdu (vrelu u džennetu), bio bi sprijecen da se napoji, pa je došao njegov post, napojio ga i tako mu žed utolio, pa sam vidio poslanike, poredane u halke (kružoke), i covjeka iz moga ummeta koji, kada god bi pokušao da se primakne nekoj od halki, o­ni bi ga otjerali, pa bi došlo njegovo kupanje od džunubeta, uzelo ga za ruku i postavilo uz jednu od halki, pa sam vidio covjeka iz moga ummeta: ispred njega, iza njega, sa njegove desne i lijeve strane, ispod njega i iznad njega bila je tmina, a o­n je stajao zbunjen, pa su došli njegovi hadždž i umra i izveli ga iz nje na svjetlo, pa sam vidio covjeka od moga ummeta koji je razgovarao vjernike, a o­ni mu nisu odgovarali, pa je došlo njegovo održavanje rodbinskih veza i kazalo im: "Pricajte sa njim", pa su poceli pricati, pa sam vidio covjeka od moga ummeta, prestravljenog od žege vatre, a njene iskre su bile ispred njegova lica, pa je došla njegova sadaka (milostinja) i postala paravanom ispred njegova lica i bila nad njegovom glavom, pa sam vidio covjeka od moga ummeta kome su prilazile zebanije (meleki džehennema) sa svih strana, pa je došlo njegovo naredivanje dobra, a odvracanje od zla, spasilo ga njih i dovelo ga melekima rahmeta (milosti), pa sam vidio covjeka od moga ummeta kako kleci na koljenima, a izmedu njega i Allaha je bio zastor, pa je došlao njegov ahlak (lijepo ponašanje), uzeo ga za ruku i doveo Allahu, dž.š, pa sam vidio covjeka iz moga ummeta, kome je knjiga njegovih djela bila urucena sa njegove lijeve strane, pa je došao njegov strah prema Allahu, dž.š, uzeo knjigu i prebacio je na njegovu desnu stranu, pa sam vidio covjeka iz moga ummeta cija su loša djela na mizanu (vagi) pretegnula njegova dobra djela, pa je došla nagrada dobrih djela, tako da su o­na prevagnula, pa sam vidio covjeka iz moga ummeta koji je stajao na rubu džehennema, pa mu je došla njegova bojazan prema Allahu i spasila ga, pa sam vidio covjeka od moga ummeta koji je bio bacen u vatru, pa su došle njegove suze koje je pustio još na dunjaluku, placuci iz straha od Allaha, dž.š, i oslobodile ga vatre, pa sam vidio covjeka od moga ummeta kako stoji na sirat-cupriji i njiše se kao što se njišu palmine grane i lišce, pa je došlo njegovo lijepo mišljenje o Allahu, ucvrstilo ga, te je nastavio sa prelaskom preko sirat-cuprije, pa sam vidio covjeka iz mog ummeta takode na siratu, koji je malo gmizao a malo puzio, pa je došao njegov salavat na mene, uzeo ga za ruku, ucvrstio ga, pa je nastavio put preko sirata, pa sam vidio covjeka od mog ummeta koji je došao pred vrata dženneta, a o­na mu se zatvorila, pred njim, pa mu je došao šehadet (svjedocenje) da nema boga osim Allaha, otvorio mu ih i uveo ga u džennet, pa sam vidio ljude odrezanih usana (izgriženih), nakon cega sam upitao: "Ko su ovi, o Džibrile?", na što mi je o­n odgovorio: "To su o­ni koji su ogovarali ljude", pa sam vidio ljude koji su obješeni za jezike, nakon cega sam opet upitao: "Ko su ovi Džibrile?", a o­n rece: "To su o­ni koji su bacali potvoru na vjernike i vjernice koji su bili cisti od toga."

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Dec 19, 2005 6:55 pm

mvtk

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Dvije vrste stanovnika Džehennema neću vidjeti: ljude sa bičevima u rukama, koji su kao kravlji repovi, i njima udaraju ljude; i žene, obučene a otkrivene, koje zanose u hodu, i druge tome pozivaju, i okrenute od pokornosti Allahu, glave im kao krive grbe deve. One neće ući u Džennet niti će osjetiti njegova mirisa, a zasigurno se njegov miris osjeća na ogromnoj daljini." Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Dec 20, 2005 11:53 am

mvtk

Ebu Seid el Hudri r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, rekao: "Nijedan Poslanik, kojeg je Allah poslao prije mene, nije bio a da nije imao od svoga naroda drugove i pomagace (ashabe), koji su se držali njegovih sunneta, i slijedili njegova naređenja i uputstva. Zatim su poslije njih dolazile nove generacije ljudi koji nisu činili ono što su govorili, a činili su ono što im nije naređeno. Pa ko se protiv takvih bude borio svojim rukama, taj je mu'min, i onaj ko se protiv njih bude borio prezirući ih svojih srcem, mu'min je, i onaj ko se protiv njih bude borio jezikom (riječju), mu'min je, a ko ne bude ništa od toga troga činio taj nema imana ni koliko je trunka."Muslim

Odgovori