Ja ju volim-al ju gubim.

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

bajro17
Mlađi član
Pridružio se: Ned Apr 19, 2009 4:04 pm

Re: Ja ju volim-al ju gubim.

Post od bajro17 » Pet Jul 10, 2009 9:21 am

u njih nije monoteisticka vjera jer vjeruju u trojstvo a to se odmah smatra mnogobostvom

nea_
pisem pomalo
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 4:51 pm

Post od nea_ » Pet Jul 10, 2009 5:28 pm

jedno pitanje...

znam dosta muslimana, al jako malo vjernika, znam mozda 2,3 muskarca koja se pridrzavaju vjere....
i sta sutra, za godinu, pet godina, ja ne nadjem vjernika za kojeg bi se udala, jel to znaci da trebam ostati sama do kraja zivota???????
ovo musliman, meni apsolutno nista ne znaci....jer po tom pitanju, biti musliman, krscanin, pravoslavac je meni isto....

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Post od Senad » Pet Jul 10, 2009 6:03 pm

nea_ napisao:jedno pitanje...

znam dosta muslimana, al jako malo vjernika, znam mozda 2,3 muskarca koja se pridrzavaju vjere....
i sta sutra, za godinu, pet godina, ja ne nadjem vjernika za kojeg bi se udala, jel to znaci da trebam ostati sama do kraja zivota???????
ovo musliman, meni apsolutno nista ne znaci....jer po tom pitanju, biti musliman, krscanin, pravoslavac je meni isto....

Esselamu alejkum

Svakako da ti ovo musliman znači mnogo i treba da ti znači ako si muslimanka.

Nikako nije isto musliman vjernik koji ne praktikuje i kršćanin
Niti je isto musliman vjernik koji praktikuje vjeru i kršćanin.

Tebe očito buni to što neko praktikuje a neko ne praktikuje islam.
Može se biti vjernik , nažalost . ako ne praktikuje. Osoba ima uvjerenje da postoji Allah i da je Muhammed a.s. poslanik ali ne praktikuje vjeru. ovim činom ne možeš ga staviti u istu ravan sa kršćanima . Ta osoba je vjernika i uvjedno griješnik zbog ne ispunjavanja svojih obaveza.

Što se tiče udaje smo neka je muslima po mogućnosti bošnjak-bosanac :wink: . Ako nije u vjeri praktično potrudi se da ga uvučeš da to prakticira.

Na kraju nemoj više da stavljaš znak jednakosti između muslimana i ostalih pa makar bio najveći griješnik . Nemože vjernik reći vjerniku da je nevjernik ako to kaže onda neko od te dvije osobe je nevjernik ...razmisli malo :roll:

Prolaznik
Posmatrač
Pridružio se: Sre Jul 01, 2009 11:09 am

Post od Prolaznik » Pet Jul 10, 2009 6:27 pm

_Musliman napisao:Ne ženite se mnogoboškinjama dok ne postanu vjernice; uistinu je
robinja-vjernica bolja od mnogoboškinje, makar vam se i sviđala. Ne
udavajte vjernice za mnogobošce dok ne postanu vjernici; uistinu
je rob-vjernik bolji od mnogobošca, makar vam se i dopadao. Oni
zovu u Džehennem, a Allah, voljom Svojom, nudi Džennet i oprost,
i objašnjava ljudima dokaze Svoje, da bi razmislili.
(El Bekare, 221)

Mislim da se u ovom slucaju mnogoboscima smatraju i oni koji pripadaju drugim monoteistickim religijama, kao katolicanstvo, pravoslavstvo itd.

A Allah najbolje zna...
Esselamu alejkum ,
pogledati ovaj link ima objasnjenje....

http://www.minber.ba/index.php?option=c ... Itemid=104

Ernest
Mlađi član
Pridružio se: Sub Maj 12, 2007 9:47 am

Post od Ernest » Pet Jul 10, 2009 7:25 pm

A i ta cura sto se zabavlja sa njim od Islama ima samo ime i nista vise. Cus, zabavlja se sa njim, ide kod njega u stan, estagfirullah. Dozvoljena ti je brate, eto ti je pa cini sa njom sta god hoces. A to da ima sejtana u sebi, pa naravno da ima. Samo sto joj vjerovatno niko sihr nije postavio, vec je sejtancice svojim ruznim djelima, vjerovatno bludom, navukla na sebe. I uzgred, VJERA JE STVAR SPOZNAJE A NE STVAR NASLJEDSTVA OD PREDAKA.

Sunna
Mlađi član
Pridružio se: Uto Jan 23, 2007 3:40 pm

Post od Sunna » Pet Jul 10, 2009 9:41 pm

Nea, izgleda da si vrlo mlada pa tako govoris. Poznavati muslimane koji praktikuju i ne praktikuju vjeru nije isto ko i poznavati vjeru Islam. Svi se trude koliko mogu pridrzavati se vjere. Islam je istina i ljepota, more znanja..Jedina priznata vjera kod Allaha.
Ne padaj u paniku zbog vremena, kad ces se udati, hoces li sresti covjeka koji se pridrzava vjere Islama itd. jer ti to ne znas pa ne zamaraj se time. SVE TI JE KOD ALLAHA pa ti trazi. Moli da te uputi jer to bi ti bila najveca blagodat ovog i buduceg svijeta. S uputom znas ko si, kud ces...ko ti je Gospodar, koja je tvoja vjera, tvoj Poslanik...sta ti je zabranjeno a sta dozvoljeno i zasto.
Nadam se da ces bar nesto od ovog sto ti napisah uzeti za razmisljanje. Pa javi se ovde nama ako imas pitanja

Svako dobro,

meli
Mlađi član
Pridružio se: Sre Feb 25, 2009 1:11 pm

Post od meli » Sub Jul 11, 2009 2:54 pm

Selam alejkum Izgubljen_D

Meni je Bogom data vjera kad sam rođen. Svoju poštujem, a tako i sve druge
Brate jesi li ti siguran da postujes svoju vjeru?Onda ne bi bio sa muslimanka,a niti ona sa tobom.

Ja ju volim upravo takvu kakva je, nebitno na to, da je muslimanka
Da, ti volis je,ali zato sto ona zivi vise krcanskog nego muslimanskog zivota.A mozda inshaAllah ALLAH stavi je na pravi put,da klanja, nece da ti smeta? I ja nisam klanjala, pa elhamdulillah ALLAH stavio me na pravi put,da me ALLAH ne odvoi. Ja poznajem i citala sam mnogo o muskarci koi iz ljubavi prema svojim ženama prihvatali islam.Onda pitaj samog sebe, koliko je ti volis?

Vjerujem, da ljubav ne poznaje ni vjeru, ni godine, ni ništa takvo što bi razumski razdvajalo dvoje.
To je veoma romanticno.Citala sam to u knjige, cula na radio... ali nigde nisam nasla u realni zivot.Tamu je sve rozovo, lako i ljepo,zar mislis da je zivot tako lak?Jednom je i moja drugarica rekla da ljubav ne poznaje godine i kad sam i rekla da moj djed je slobodan onda se ona nasmijala,a ja nisam shvatila zasto,kad ljubav ne poznaje godine?Brate prvo ALLAH, onda ljubav.U brak ne treba samo ljubav, mora da ima i sloga.Vjera nije neka sitnica pa da predzes preko to.Ona moze da bude odbacena od svojih rođaka, ali i od muslimana koji znaju za taj vjerski propis.Gde ces se vjenact?U dzamiju ili crkvi, pa trece nema valjda ne na ulici? Sta sutra, kad imate djecu?Ona kad hoce Mejrem, a ti Marija???Sta onda?
Brate ja sam 20g i duboko razmisljam kad donesim neke odluke.Nije isto birat boju corape i zena.Brak nije laka stvar.Po meni desava se jednom u zivotu i zauvjek.Bar ja mislim da tako treba da bude.Ukluci tvoj kliker i razmisli dok još uvijek imate vremena i niste zašli dublje u vezu.
Molim ALLAHA iz srca da vam pomogne
Selam alejkum

P.S Unaprijed se izvinjavam ako ima greske u jeziku, pa od greske se uce, neli?

AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Jul 11, 2009 5:44 pm

Nea
Tacno je Nea,I Allah Uzviseni kaze da je malo vjernika,potrudi se pa i ti budi od te manjine,pa ces gledati na muslimane drugim ocima,a te koje poznajes oni su samo muslimani oni nisu Islam.Islam je sasvim nesto drugo,pruza sansu,ulijeva nadu,daje sretan zivot i na dunjaluku i ahiretu,cuva te od nezgoda,nesreca,bolesti,i sto je najvaznije ne iskusavas se necim sto neces moc izdrzati.Islam je zivot za vjernika i vjernicu ako mislis da ces ostat sama grijesis jer uz islam nikada neces biti sama.Musliman ima velikog velikog znacaja,jel isto nositi adidas patike,nike patike il poderane papuce koje ce te odvesti u vjecni zivot srece i radosti..adidas su jevreji ,krscani su nike a papuce su muslimani,,i sto je najvaznije Najgori Musliman je bolji od Najboljeg nemuslimana..Allah kaze u Kur`anu Nisu isti stanovnici Dzenneta i stanovnici Dzehennema..sto znaci nije isto biti jevrej,krscanin i musliman.Muslimani su oni za koje je Allah spremio Milost svoju,pa kaze ponovo Uzviseni Allah..Reci istina je od vasega Gospodara,pa ko hoce neka vjeruje a ko nece neka ne vjeruje..isto kaze Uzviseni Allah,JEDINOT PRIZNATA VJERE KOD ALLAHA JE ISLAM,A KO BUDE HTIO DRUGU VJERU MIMO OVE NECE MU BITI PRIMLJENA..,I kaze Allahov Poslanik salallahu alejhi we selem kada su ga pitali o nemuslimanima koji su dobri,koji je njihov status kod Allaha,on resulullah saws je rekao:Njih ce Uzviseni Allah cuvati od teskih bolesti nesreca i velikih iskusenja zbog dobrocinstva kojeg cine,al njihov kraj je u dzehennemu zbog toga sto nisu prihvatili rijeci da NEMA DRUGOG BOGA OSIM ALLAHA I DA JE MUHAMMED ALLHOV ROB I ALLAHOV POSLANIK.OVO JE TA RAZLIKA NEA IZMEDJU NAS I NJIH..SHVATI OVU RAZLIKU DA ONI NE VJERUJU U TVOG GOSPODARA NI U TVOG POSLANIKA KOJEG JE ALLAH POSLAO

meli
Mlađi član

Post od meli » Sub Jul 11, 2009 7:25 pm

Selam alejkum sestro nea

biti musliman, krscanin, pravoslavac je meni isto
Ja zivim u Makedoniji i kod nas zive krcani(pravoslavne) i sve moje drugarke su krcanke, dobre osobe,ali svako ima pravu da izbere vjeru.
Mene zanima u sta vjeruju krcani, pa sam pitala moju drugaricu u sta oni vjeruju,kako se molat?Rekla mi je da se mole SAMO kada oni idu u crkvi, onda zapale svije'ca i mole se na Marija(devica).
Mjeni je čudno kako uvijek te svetce svete..pa kod nas...danas se ne radi-svetac... pa sutra se ne radi-svetac...pa dosadilo se vise i njima, kaze:opet li nemogu da idem u bazen, koj svetac je danas?Meni nije jasno kako jedni(pravoslavni) slavi jedan praznik ranije a drugi(katolici) kasnije.Kako na primer kad je meni rodzendan 20 juli ja ga slavim na 20,a moi roditjeli ili rodzaci 15 august.Pa oni ne mogu da se sloze medzu njima?Kad je Bajram slavi se u ceo svjet.Kad neko umre pa oblace ga u odelo,mozda covjek nikad u zivotu nije nosio, a oblace ga za zemju?Pa on ne ide na svadba.Pa bace oko 1000eura novac, cak pre 2 ili 3g sa pleh muzikom.....Kazem na moju drugaricu:zasto ne date barem 10% na neki siromasi,sta nemaju sta de jede,stradne su cak i za hleb?Na ovaj svet dosli smo gole i tako i moramo da idemo.Vjeruju u svemu,u svjece,Marije,da Isus je Bog estagfirullah,da je Bozji sin estagfirullah u svemu vjeruju osim u ALLAHA.Samo se Njemu ne zahvaljuje.Pitala sam je dali sam je uvredila i ona rekla da nisam,pa zato sam uzela pravo da to tu pisem.Ne zato sto hocu da nekog ponizim,tuku da znam u sta oni vjeruju.Njen odgovor uvjek je bio:PA MI TAKO VJERUJEMO.Kad mene neko krcanin pita o islam ja uvjek mu dajem dobar odgovor.Ja se izvinjavam ako sam nekog uvredila.A evo jedan primer.
Bilo je dzurdzevdan.Ja sam bila na praksu u bolnici i imala sam jedan pacijent veoma bolestan,imao je strasne bolove.Htela sam da ga utjesim i pomognem.Tada sam cula njegova zena:Dzurdzevdan ce da ti pomoci.Rekla sam:moli Boga da ti pomogne,Bog je GOLEM i pomoci cu ti,samo imaj malo strpljenja.A on je rekao:Ma kakav Bog, Bog ne postoi. Mene je to toliko zabolilo u grudima.Izasla sam iz sobe,nisam htela da mu pogorsem stanje.Molila sam ALLAHA da ga uputi na pravi put.Inace ja se stalno svadzem (ali ne vredzam) sa bilo kim.Nikoj ne smije da vredza ALLAH u moje prisustvo.Pa kako da se ne svadzem,kad je ALLAH sve stvorio za NAS.Hranimo se od Njegove plodove,pijemo Njegova voda.....I da budemo nezhavalni????????
Krcani govore o shirk, a shirk je jedini grjeh sto ALLAH ne oprasta,grjeh sto njih vode u dzehenemu
Selam alejkum

nea_
pisem pomalo
Pridružio se: Pon Mar 16, 2009 4:51 pm

Post od nea_ » Sub Jul 11, 2009 7:45 pm

selam....

mozda je najbolje da krenem redom

@ Senad, uz svo duzno postovanje....

hajmo malo ostaviti vjeru po strani...gdje pise da je bosnjak-musliman zlatan insan???? znam mali milion primjera, gdje je taj isti bosnjak-musliman, napravio pakao, sto od svog zivota, sto od zivota njegovih bliznjih...i da li je zaista dovoljno samo to, da li je dovoljno za zenu,da je on bosnjak-musliman, a ono sto on ponekad voli popiti, udariti svoju zenu, zlostavljati,opsovat Boga, pomest cemo pod tepih...jer neka, ipak je on nas....?????? "i nek bude sretna sto se uopste udala i to jos za muslimana, a sto je on malo kvrgave naravi, ma haj Boga ti, prezivjet ce ona"(ovo nisam jednom cula da se govori), izvini al meni je muka od ovakve price i ovakvog razmisljanja..
u ovom smislu, su meni oni isti....jer ni jedni ni drugi ne postuju (ovi drugi na stranu), ono sto bi trebali postovati....ne cijene i ne zele da cijene ono sto je sveto...
i samo mogu reci, ne dao Allah da se ikad nadjem u toj situaciji....ni ja, ni jedna druga zena...
zao mi je al to je moje misljenje i da ne bude zabune, ne trpam sve bosnjake-muslimane u isti kos....

@Sunna, ne nisam mlada, samo imam previse iskustva u zivotu...i ne, ne brinem ja za svoju udaju....sta je sudjeno, bice...ovo je vise bilo opcenito pitanje :)

@AbuAmRibnFadl, slazem se s tobom u tome sto si rekao...to u teoriji jest tako, al je mene zivot naucio drugom....i vjerujem da nisam jedina....

jos jednom da naglasim, ja ovde mislim na one koji se nazivaju muslimanima-a ne vjernici su...na one koji konzumiraju alkohol, drogu, na one koji se bave kriminalom, zlostavljaju, psuju Allaha dz.s....
da nas Svevisnji sacuva od takvih ljudi....
znam, i nek mi Allah dragi oprosti, kad bi bila u situaciji da biram izmedju, recimo, krscanina (koji je dobar, posten, iskren covjek) i ovakvog muslimana, prije bih odabrala prvog...

zelim vam svako dobro :)

p.s. ne trazim da me razumijete, samo iznosim svoje misljenje...tome forum i sluzi....

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Post od Senad » Sub Jul 11, 2009 9:41 pm

nea_ napisao:selam....
@ Senad, uz svo duzno postovanje....

hajmo malo ostaviti vjeru po strani...gdje pise da je bosnjak-musliman zlatan insan???? znam mali milion primjera, gdje je taj isti bosnjak-musliman, napravio pakao, sto od svog zivota, sto od zivota njegovih bliznjih...i da li je zaista dovoljno samo to, da li je dovoljno za zenu,da je on bosnjak-musliman, a ono sto on ponekad voli popiti, udariti svoju zenu, zlostavljati,opsovat Boga, pomest cemo pod tepih...jer neka, ipak je on nas....?????? "i nek bude sretna sto se uopste udala i to jos za muslimana, a sto je on malo kvrgave naravi, ma haj Boga ti, prezivjet ce ona"(ovo nisam jednom cula da se govori), izvini al meni je muka od ovakve price i ovakvog razmisljanja..
u ovom smislu, su meni oni isti....jer ni jedni ni drugi ne postuju (ovi drugi na stranu), ono sto bi trebali postovati....ne cijene i ne zele da cijene ono sto je sveto...
i samo mogu reci, ne dao Allah da se ikad nadjem u toj situaciji....ni ja, ni jedna druga zena...
zao mi je al to je moje misljenje i da ne bude zabune, ne trpam sve bosnjake-muslimane u isti kos....
jos jednom da naglasim, ja ovde mislim na one koji se nazivaju muslimanima-a ne vjernici su...na one koji konzumiraju alkohol, drogu, na one koji se bave kriminalom, zlostavljaju, psuju Allaha dz.s....
da nas Svevisnji sacuva od takvih ljudi....
znam, i nek mi Allah dragi oprosti, kad bi bila u situaciji da biram izmedju, recimo, krscanina (koji je dobar, posten, iskren covjek) i ovakvog muslimana, prije bih odabrala prvog...

p.s. ne trazim da me razumijete, samo iznosim svoje misljenje...tome forum i sluzi....

Esselamu alejkum
Mir božiji neka je stobom seko.

Što se tiče razumjevanja mi se dobro razumijemo!
Nažalost ovakva promišljanja mogu se čuti i na drugim stranama od osoba koje sebe nazivaju vjernicima(muslimanima) što je svakako žalosno. MOgu shvatiti da imaš frustruacije prema onim bošnjama koji ne drže baš do vjere i koji su osorni, ali da i onog najosornijeg možeš staviti na rang listu kao drugog u tvom izboru onda definitivno nisi načistu sa samom sobom po pitanju poimanja vjere i vjerovanja.

Kada sam rekao bosanac -musliman baš sam mislio na one zlatne bošnje . Poznajem sve jedan do drugog, em dobre bošnje em dobri vjernici. Kada sebi budeš tražila životnog saputnika neka to bude bošnjo islamske vjeroispovjesti ako si vjernica muslimanka pa neka je malo i osoran. Znadete vi žene to dovest u red samo ako hoćete i želite. :wink:

Sestro nemože istovremeno biti musliman a nevjernik kako ti navodiš bez obzira što taksativno nabrajaš karakteristitke istih. TAkve osobe su muslimani ali griješnici , nemaju spoznaju.
Biti nevjernik znači negirati Boga. Ja još nisam sreo bošnju koji kaže da nema BOga bez obzira što radi to što radi .

Neka ti Allah s.w.t. podari ono što je najbolje za tebe i što priželjkuješ!

p.s. AKo si muslimanka nemaš pravo da izabereš drugog sem muslimana , ako dođeš u takvu situaciju između bošnje i inovjerca dajem pristanak :D da sebi nađeš nekog drugog muslimana nemora biti bošnjo, može i hercegovac :wink:

bajro17
Mlađi član
Pridružio se: Ned Apr 19, 2009 4:04 pm

Post od bajro17 » Sub Jul 11, 2009 9:53 pm

to se danas desava da cura trazi nekog lijepog momka ali samo gleda fizicku stranu i prodje malo oni se vjencaj a kada se vjencaju za nju to postaje pakao pa tako nakon mjesec dana trazi razvod braka i onda krivi ovoga krivi onoga a sama nije ni gledala kakva je dusa u tog covjeka kakvo je njegovo ponasanje to je danas svakodnevna prica bosnjaka maltretira muz zenu ovo ono
a opet nije mi jasno kakav to covjek moze udariti zenu ili zagalamiti na nju bez opravdanog razloga jer to nije covjek to je zivotinja a pijanica drugo nista i nemoze biti do zivotinja jer on dok je pjan nezna sta radi isto kao i zivotinja

Korisnikov avatar
bogdica
Posmatrač
Pridružio se: Čet Jul 09, 2009 9:39 pm

Post od bogdica » Ned Jul 12, 2009 12:07 am

procitah sve komentare i svaki na svoj nacin je simpatican :lol: osmijeh sadaka ;)

meni je nana uvijek govorila: ''samo nek je brat musliman'' :D ako vec biras, samo ja postavljam sada pitanje, da li uopće ja biram i ko sam ja da biram?! ;)

sto se tice konkretno postavljenog pitanja, njeno ponašanje se moze vezivati i za njene ''aferime u životu''. treba se truditi krotiti nefs i zaobići šejtanske spletke, a ne odmah ići na to, kada se desi kakav belaj, da je dzinski napad u pitanju. mada je u ljudskoj prirodi inače da se nalaze razlozi i krivnje izvan nas samih.

selam

meli
Mlađi član

Post od meli » Ned Jul 12, 2009 11:20 am

Selam alejkum
To su veoma tuzne price, ali ima gi svuda. Ima dobar i los narod.Ima sihirbazi,a ima i ljudi sta uce rukja i to nije samo kod bosance,kod makedonce, ima gi svuda bez razlike na nacionalnost i vjera.Pa moras imati neki problem, ako te voli i postuje muz,onda svadzas se sa svekrva ili obratno,pa zbog novce i tako dalje.Nisam cula nijedna zena da kaze da i je kao med i mleko.Razlika je to sto kad je musliman i pijan zove ALLAH na pomoc,a krcanin i kad je trezan negira da postoi Bog.Pa ako se upoznas sa musliman i on bude los sprema tebi sigurno ti neces da se udas sa njim?To ces da uradis zasto je on dobar prema tebi,iskren,vjeruje u ALLAH.....A ko garantira sta ce biti sutra? I jas sam imala 3g prelepa veza,momak cak ni jednom nije me uvredijo.Ja nisam ni sanjala da cemo raskinuti zbog sihr.Kad je moj bivsi govorio da se pazim od sihr,ja uvjek sam se smijala.Mislila sam da to postoje samo u spanske serije.Nisam vjerovala da neko moze da bude tako zloban da uradi sihr.A sihr je uradila njegova majka.Tako da sestro nea ne znas sta ce biti sutra?
Ne znaci da ako budes sa krscanin koj je dobar na pocetok to traje za ceo zivot i primer se udas za krcanin i on je dobar, iskren,a ti ces sigurno biti odbacena od svojih rodjiteli,rođaci i onda nakon 2g ti odlucus da ti je porodica najbitnija.

Sestro nea_
A i ne rade to samo muskarci.Kao da se zene neke svetice.Pa i zene prostituje se,konzumiraju droga,urade zina.... Kod nas je moda da zene pije votka,tekila i sta ti znam jos kakve pice.Pa citala sam postova bas na ovaj forum ,za zene koji trazi drugi muskarca dok njihove muze rade u stranstvo da da bolji zivot svojoj porodici i sve to zove SIHR.
Ja mislim da svaki problem ide iz zene,ako je muz dobar onda ga truje njegova majka,sestra i t.d.Pa dve zene u kuci udara spoj.
Da budemo malo pravedni.
Selam alejkum

Ernest
Mlađi član
Pridružio se: Sub Maj 12, 2007 9:47 am

Post od Ernest » Pon Jul 13, 2009 3:40 am

Nea, ma udaj se ti nama samo, ti znas za koga. Malo mi je moje muke sa bliznjim nevjernicima.

Odgovori