Kultura ponasanja prilikom spavanja

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Feb 28, 2007 4:18 am

Probuditi se u posljednjoj trećini noći
Lijepo je u posljednjoj trećini noći ustati i provesti dio vremena u noćnom namazu ili nekoj drugoj vrsti ibadeta. Poslanik islama, s.a.v.s, to je redovno činio, preporučivši i nama da to radimo, jer se Allah Uzvišeni svaku noć spušta na nama najbliže nebo, i pita, kako prenosi Ebu Hurejre, r.a, a bilježi Buhari: «Ima li ko da me moli – da mu uslišam dovu; ima li ko da traži – da mu dadnem i ima li ko da traži oprosta – da mu oprostim?!».

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Feb 28, 2007 4:20 am

Dova kada ustanemo
Kada se probudimo i završimo spavanje treba proučiti dovu i zahvaliti Allahu Uzvišenom što nas je oživio nakon mrtvila sna, kao što je to činio Vjerovjesnik, s.a.v.s, u vjerodostojnoj predaji koja nam dolazi posredstvom poznatog ashaba Huzejfe, r.a. Naime, Poslanik, s.a.v.s, bi, nakon buđenja, proučio: «El-Hamdu lillahillezi ahjana ba'de ma ematena ve ilejhi-n-nušur» - «Hvala Allahu koji nas je oživio nakon što nas je umrtvio i Njemu se, konačno, sve vraća!»

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Feb 28, 2007 4:21 am

Na kraju
Analizirajući naprijed navedeno nedvojbeno se dolazi do zaključka da je islam sa velikom dozom pažnje i topline prišao čovjeku i regulirao svaki njegov postupak. Allah Plemeniti ga nije samo zadužio određenim propisima, nego mu je odredio noć za počinak i potreban odmor, kako bi bio raspoložen za daljnje aktivnosti. I ne samo to. Allah Milostivi je preko Svog Poslanika, s.a.v.s, preporučio čak i dnevni odmor, koji se naziva kajlula, koji su prakticirali i sam Vjerovjesnik, s.a.v.s, i sve ranije generacije muslimana, a što bi trebalo biti i naša praksa tj. izbjegavati spavanje nakon sabah-namaza, a prakticirati popodnevno spavanje ili odmor – kao izraz Allahove milosti čovjeku.
Uz to, veoma važno je ponašati se onako kako Allah i Njegov Poslnik, s.a.v.s, vole, a posebno imati na umu zahvalnost Gospodaru svjetova na blagodati sna, spavanja i odmora.



priredio: dr. Sefik Kurdic

Odgovori