Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Maj 30, 2006 9:26 am

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Kaze Uzviseni: “A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.”Bekare-186

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao:“Molite Allaha potpuno uvjereni da ce vam se odazvati, i znajte da Allah ne prima dovu (poteklu) iz nemarnog i nehajnog srca.”Hakim

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem da Uzviseni Allah kaze:“O robovi moji, svi ste vi u zabludi osim onoga koga je uputim, pa molite Me za uputu – Ja cu vas uputiti ! O robovi Moji, svi ste vi gladni osim onoga koga Ja nahranim, pa trazite od Mene da vas nahranim – Ja cu vas nahraniti ! O robovi Moji, svi ste vi neodjeveni (goli) osim onoga koga je odjenem, pa trazite od Mene da vas odjenem – Ja cu to uciniti ! O robovi Moji, vi i nocu i danju grijehe (i prijestupe) cinite, a Ja grijehe sve oprastam, pa molite Me za oprost – Ja cu vam oprostiti.” Muslim

U drugom Hadisu Kaze Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem da Uzviseni Allah kaze:Rob Mi se ne moze pribliziti nicim sto Mi je draze od onoga sto sam mu u duznost stavio (tj. Od farzova). A rob Mi se neprestano priblizava nafilama (nakon farzova) sve dok ga Ja ne zavolim, a kad ga zavolim postanem njegov sluh kojim slusa, vid kojim vidi, ruka kojom djeluje i noga kojom hodi. Kada bi nesto od Mene zatrazio, sigurno bih mu udovoljio, a kada bi Me za zastitu od necega zamolio, sigurno bih ga zastitio.”Buhari

Spomenuo je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem covjeka razbarusene kose, prasnjavog, koji mnogo putuje, kako pruza ruke prema nebu (moleci): ‘Ja Rabb, ja Rabb (Gospodaru moj, Gospodaru moj, a hrana mu je haram, pice mu je haram, odjeca mu je haram i othranjen je haramom, pa kako da mu udovoljeno bude na dovama ?!” Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Maj 31, 2006 1:00 pm

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid

Numan ibn Besir prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao: “Najmanju kaznu u Dzehennemu imat ce covjek kome ce ispod sredisnje udubine tabana biti stavljene dvije zeravice od kojih ce mu kljucati mozak kao sto kljuca kotao.” Buhari

Od istog prenosioca se prenosi i drugi hadis u kom Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem kaze “Najmanju kaznu u Dzehennemu imat ce covjek kome ce ispod sredisnje udubine tabana biti stavljene dvije zeravice od kojih ce mu kljucati mozak kao sto kljuca kotao.” Buhari,Muslim

od Istog penosioca se prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selleme, rekao: “Najmanju kaznu u Dzehennemu imat ce covjek koji ce imati nanule i pertle od vatre, a od kojih ce mu mozak kljlucati kao sto kljuca kotao. On ce misliti da ima najvecu, a zaista ce imati najmanju kaznu.” Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jun 01, 2006 10:51 am

Bismillah

Prenosi se od Ebu Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem rekao: Svi od moga Ummeta ce uci u Dzennet osim onih koji to odbiju. Pa su upitali: A ko to odbija Allahov poslanice? On rece: Ko mi se pokori uci ce u Dzenet a ko mi se ne pokori on je odbio.Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 02, 2006 8:03 pm

Bismillah

Kaze Uzviseni Allah:“A kad rekosmo melekima: “Poklonite se Ademu!” – oni se poklonise, ali Iblis ne htjede, on se uzoholi i postade nevjernik. I Mi rekosmo: “O Ademe, zivite, ti i zena tvoja, u Dzennetu i jedite u njemu koliko god zelite i odakle god hocete, ali se ovom drvetu ne priblizujte pa da sami sebi nepravdu nanesete!” I sejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u cemu su bili. “Sidite!” – rekosmo Mi – “jedni drugima cete neprijatelji biti, a na Zemlji cete boraviti i do roka odredenog zivjeti!” I Adem primi neke rijeci od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv. Mi rekosmo: “ Silazite iz njega svi! Od Mene ce vam uputstvo dolaziti, i oni koji uputstvo Moje budu slijedili-nicega se nece bojati i ni za cim nece tugovati.” (El-Bekare, 34-38 )

Mustevrid ibn Seddad prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Dunjaluk je u poredenju sa Ahiretom kao kada umocite ruku u more i izvadite je da vidite sta se od njegove vode zadrzalo?”

Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaze: “Arap nema nikakve prednosti nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti crnac nad bijelcem, niti bijelac nad crncem, osim po bogobojaznosti. Svi ste vi od Adema, a Adem je od zemlje.”

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je, takoder, rekao: “Allah vas je oslobodio predislamske pristrasnosti i ponosa precima, radilo se o bogobojaznom vjerniku ili nesretnom grijesniku (razvratniku).”

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “ Meni su najblizi oni koji su najbogobojazniji, ma ko oni bili i ma gdje bili.”

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Jun 04, 2006 10:27 am

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem, da Allah Uzviseni kaze: "Gdje su oni sto su se voljeli medusobno u Moje ime? Ja cu ih danas staviti pod Svoj hlad. A osim Moga hlada, danas drugoga hlada nema.": Tirmizi,Taberani

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:Covjek je vjere svoga prijatelja. Pa, prema tome, pazite koga cete uzeti za prijatelja. Tirmizi, Ebu Davud

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:Nikada se dvojica ljudi u ime Allaha nece zavoljeti, a da nece bolji od njih dvojice biti onaj koji svoga prijatelja vise voli. Buhari,Ibn Hibban,Hakim.

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:Dobar drug i nevaljao (zao) drug slice trgovcu mirisima i kovackom mijehu. Od trgovca koji prodaje mirise ili ces kupiti miris ili ces se namirisati (ili ce na tebi ostati nesto od njegovoga mirisa). A mijeh, koji raspiruje vatru, ili ce ti kucu zapaliti, ili odjecu razgoriti, ili ces poprimiti od njega neugodan miris. Buhari,Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jun 06, 2006 12:29 pm

Bismillah

Kaze Uzviseni Allah:“Gospodar vas je rekao: ‘Pozovite Me i zamolite, Ja cu vam se odazvati!’” (El-Muminun, 60)

Kaze Uzviseni Allah:"A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli.” (El-Bekara, 186)

Huzejfe Ibn-Jeman, r.a., prenosi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi we sellem., da je rekao: “Tako mi Onoga u Cijoj je ruci moja dusa, Ili cete upucivati na dobro i odvracati od zla ili ce Allah na vas ubrzo poslati kaznu, pa cete Mu , nakon toga, dovu ciniti , a On vam se nece odazvat.”Tirmizija

Prenosi Alija ibn Ebi-Talib, r.a., da je Allahov Poslanik,sallallahu alejhi we sellem ., rekao: “Dova je oruzje vjernika, stup vjere i svjetlost nebesa i Zemlje.” Hakim

Prenosi se od Ibn-Omera, r.a., da je Allahov Poslanik ,sallallahu alejhi we sellem ., izjavio: “Dova je korisna i za ono sto je nastupilo i za ono sto nije nastupilo, pa drzite se dove, o robovi Allahovi!”Hakim

Ibn Omer, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Allah je prokleo vino (alkohol) i onoga ko ga pije, i onoga ko njime napaja i onoga ko ga kupuje, i onoga ko ga prodaje, i onoga ko ga cijedi (proizvodi) i onoga kome se cijedi (proizvodi), i onoga ko ga nosi i onoga kome se nosi.” Ebu Davud i Ibn Madzdze i dodaje: “Onoga ko se parama njegovim koristi.”
A Ibn Abbas, r.a., propovijeda da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: “Kloni se opojnih pica jer su ona kljuc svakog zla.” Hakim

Vail ibn Hadzer prenosi da je Tarik ibn Suvejd El-Dzu’fi upitao Vjerovjesnika, s.a.v.s., za vino (alkohol), pa kada mu ga je zabranio, on je rekao: “Ja ga spravljam radi lijeka,” a Poslanik je dodao: “On, uistinu, nije lijek nego boelst (u njemu nema lijeka, u njemu je bolest.)”

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jun 07, 2006 7:02 pm

Bismillah

Od Abdullah ibn Omera se prenosi da je Ebu Bekr, r.a., rekao: “Allahov Poslanice, poduci me dovi koju cu uciti u namazu!” – pa mu je rekao: “Izgovaraj rijeci: ‘Boze, ja sam sebi sam mnogo nepravde ucinio. Jedino Ti oprastas grijehe, pa mi od Sebe oprost podari i smiluj mi se, jer Ti si Onaj koji oprasta i koji je milostiv!”

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:“Kada neko od vas od Allaha nesto trazi, neka zatrazi ono sto je veliko, jer Allahu nije nista tesko!”

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 09, 2006 2:21 pm

Bismillah

Ebu Hurejre, r.a., priča da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao:
"Zaista je vjera lahk(oć)a. I niko u vjeri neće pregoniti, a da ga ona neće nadvladati. Budite umjereni i ne pretjerujte! Obveseljavajte i tražite pomoć (Allahovu) jutrom, večerom i krajem noći!"Buhari

Enes, r.a., kaže da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao:
"Olakšavajte, a ne otežavajte! Obveseljavajte, a ne rastjerujte!"Buhari

Prenosi se od Enesa ibn Malika, r.a., da je Božiji Poslanik, a.s., govorio:
"Moj Bože, utječem Ti se od slabosti i lijenosti, od kukavičluka, oronulosti i škrtosti. Utječem Ti se od kaburske kazne i od iskušenja života i smrti."Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jun 13, 2006 1:46 pm

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem:Neka Allah osvijetli lice onome koji cuje nesto od mene,pa to prenese ljudima.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jun 14, 2006 11:49 am

Bismillah

Prenosi se od Ebu-Hurejre r.a da je Allahov Poslanik sallallahu aleji we sellem rekao: “Allah Uzvišeni kaže: ’Podijelio sam namaz između Sebe i Svoga roba na dva dijela podjednako. Pola Meni tog namaza, a pola Mojem robu. Mome robu pripada i sve ono što zatraži’. I kad kaže: ’Hvala Allahu, Gospodaru svjetova’, Allah kaže: ’Hvali me moj rob’, a kad kaže: ’Svemilosnog, Samilosnog’, Allah kaže: ’Visoko Me cijeni Moj rob’, a kad kaže: ’Samo Tebi robujemo i samo od Tebe pomoć tražimo’, Allah kaže: ’Ovo je između Mene i Mojega roba i Mojem robu pripada sve ono što traži’. A kada kaže: ’Uputi nas na pravi put, na put onih kojima si blagodati Svoje darovao, a ne na put onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali, niti onih koji su zalutali’, Allah kaže: ’Ovo pripada Mojem robu i Mojem robu pripada ono što on traži’». Muslim

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Jun 14, 2006 7:31 pm

Es-Selamu Alejkum We Rahmetu'Allahi We Berekatuhu

Bismillah

Zejd ibn Halid el-Džuheni r.a. prenosi da je Allahov Poslanik s.a.v.s., nakon kišne noci na Hudejbiji klanjao sabah – namaz i kada je završio okrenuo se ljudima, zapita: “Znate li šta vam vaš Gospodar kaže? Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju – odgovoriše. Medu robovima Mojim ima onih koji su osvanuli kao vjernici i kao nevjernici. Vjernik je onaj koji je rekao: kiša je padala iz Allahove dobrote i milosti – poricuci tako moc zvijezda, a onaj ko je rekao: kiša je padala zbog uticaja te i te zvijezde, taj ne vjeruje u Mene, nego vjeruje u zvijezde!" Bilježe Buhari (Malik i Nesai).

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jun 16, 2006 12:59 pm

Bismillah

Rekao je Allahov Poslanik sallallahu alejhi we sellem Aliji radijAllahuanhum i Fatimi radijAllahuanha:."Hoćete li da vas uputim na nešto što je po vas bolje od bilo kakvog sluge? Kad pođete u postelju, na spavanje, izgovorite: "Subhana-l-Lah" (33x), "El-hamdu li-l-Lahi" (33) i "Allahu ekber"(34) - eto, to vam je bolje od ma kog sluge.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Jun 18, 2006 11:05 am

Bismillah

Prenosi Ebu Musa El-Ensari: Rekao sam Ummi Selemi: «O majko mu'mina, koju je dovu najviše učio Poslanik s.a.v.s., kada je boravio kod tebe?» Reče: «Najviše je učio:" Ja mukallibel kulub thebit kullubuna ala dinik"«O Ti koji okrećeš srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!» Pa sam rekla: «O Allahov Poslaniče, zbog čega najviše učiš: «O Ti koji okrećeš srca, učvrsti moje srce u Tvojoj vjeri!» Reče: «O Ummu Seleme, nema niti jednog čovjeka čije srce nije između prstiju Allahovih, pa koga hoće On ga ispravi, a ako hoće iskrivi ga!» Pa smo proučili, utječući se: «Gospodaru, ne zavedi naša srca, nakon što si nas uputio!»Tirmizi

Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Post od Yassin » Sre Jun 28, 2006 3:23 am

Bismillah

Uzvišeni Allah kaže: "Čovječe, opraštaću ti grijehe ne obazirući se na njih sve dok me budeš dozivao i molio. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko do neba pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti. Čovječe, kada bi Mi došao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez truna širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta!"
(Hadis Kudusi)

Mido
Mlađi član
Pridružio se: Sre Mar 15, 2006 6:44 pm
Kontakt:

Post od Mido » Sre Jun 28, 2006 2:49 pm

Bismillah

Poslanik,s.a.v.s.,izgovarao bi svakog jutra i svake veceri ove rijeci:,,Docekali smo osvit dana u krilu islama i u principima ciste rijeci,u vjeri Vjerovjesnika naseg,Muhameda,s.a.v.s,u narodu praoca naseg Ibrahima,a.s.,iskrenog vjernika u jednog Boga,muslimana,koji ne bijase idolopoklonik".
Muhamed,s.a.v.s.,kaze,,Prvo za sta ce covjek biti pitan na Sudnjem danu je namaz.Ako mu namaz bude ispravan,spasen je i sretan,a ako mu namaz bude neispravan,propast ce i ostati bez nade.Ako mu bude nedostajalo farzova,Uzviseni Allah ce kazati melekima:,,Pogledajte ima li Moj rob nafila, pa njima popunite ono sto nedostaje od farzova.Tako ce biti i sa ostalim njegovim djelima".(Tirmizi i Ahmed)

Odgovori