Znanost i demoni?

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

krcko
Posmatrač
Pridružio se: Čet Jan 19, 2006 1:30 pm

Znanost i demoni?

Post od krcko » Pon Jan 23, 2006 3:45 pm

Dosta sam vas čitao prije no što sam se i sam odlučio javiti na vašu stranicu. Stekao sam utisak kako je čitava stranica posvećena nekakvoj ''borbi'' protiv entiteta koji nas navodno okružuju, a koji su nevidljivi našem oku i od kojih smo u konstantnoj opasnosti. Zapravo me je privukla vaša fascinacija tim bićima koje vi u vašoj islamskoj kulturi nazivate džinima, a kršćani demonima. Pošto ja potičem iz zapadnokršćanske civilizacije, premda sam u svom životnom putu evoluirao (ili deevoluirao, zavisi od točke gledišta) u potpunog ateista, agnostika, nadam se da mi nećete zamjeriti što ću u daljnjem tekstu upotrebljavati meni bliži termin ''demoni''?

Mitologija vezana uz demone proširena je i u starom vijeku, a o njoj pišu i Sokrat, Platon te Aristotel. Čini mi se da je baš Sokrat bio taj koji je svoju inspiraciju pripisivao ''unutarnjem demonu''. Vjerovanje u demone prisutno je i potpuno neupitno od antike, pa do kasnog srednjeg vijeka i to po logici argumentacije ad numerum (ono u što vjeruje veliki broj ljudi dakle, mora biti istinito). Tek Abbu Poemen, jedan od očeva rane Crkve naslućuju da bi demoni mogli biti unutarnje stvorena projekcija čovjeka, jer kad su ga pitali kako se demoni bore protiv nas, otac Poemen je uzvratio protupitanjem:
-''Demoni se bore protiv vas? Naša vlastita volja postaje demonom i upravo nas ona napada.''

No, vjerovanje u demone je i danas prateći element većine svjetskih religija. A što obično ti demoni rade? Neki kršćanski filozofi poput recimo, Tome Akvinskog tvrde da demoni prikupljaju ljudsko sjeme i prenose ga u ''ženske udubine''. Proizvode ovih, demonima posredovanih sjedinjenja također, kada odrastu posjećuju demoni. Dakle, stvorena je višegeneracijska transvrsta povezana spolnim vezama. Ako to povežemo s pričom da ti isti demoni navodno znaju letjeti i ''žive u zraku'', onda nas to navodi na new agersku priču o NLO-ima upakiranu doduše u ponekad vrlo vještu kvaziznanstvenu retoriku kakva je opisana u popularnoj seriji X files.
Navodni susreti s demonima i susreti s vanzemaljcima, kad malo bolje promotrimo stvari, ne razlikuju se u puno toga, tek u morfološkim projekcijama doživljenog. Je li moguće da ljudi svih vremena i mjesta povremeno doživljavaju realistične halucinacije, često seksualnog sadržaja, o tome kako su ih otela strana, telepatska, zračna bića koja prolaze kroz zidove, ispunjena prevladavajućim kulturnim idiomom nadahnutim duhom vremena(moderni čovjek će naprimjer, po svoj prilici vidjeti vanzemaljca zelenog tijela i velike glave dok će čovjek iz srednjeg vijeka tvrditi da je imao susret s nekom vrstom šumskog vilenjaka)?

A kako znanstveno objasniti takozvanu ''demonsku opsjednutost'', možda se pitate? Ja sam slučajno zapamtio jednu rečenicu iz Moby Dicka koja me svojevremeno vrlo zaintrigirala i koja kaže: ''U divljoj vrućici, ljudi ne znajući mogu govoriti stranim jezikom.''. Istražujući smisao te rečenice koja se na prvi pogled čini vrlo nelogičnom i neznanstvenom, došao sam do podatka da se djelići pjesmica na stranim jezicima, slike, događaji koje smo vidjeli, priče koje smo ovlaš čuli u djetinjstvu, mogu točno reproducirati desecima godina kasnije bez ikakvog svjesnog shvaćanja o tome kako su ušli u našu glavu, pa se tako kod govorenja stranim, drevnim jezikom kojeg ponekad govore navodno opsjednuti, uvijek kod malo dublje analize pokaže da je netko u njihovom prisustvu u zaboravljenom djetinjstvu zaista govorio tim jezikom. U našem svakodnevnom životu mi bez napora i nesvjesno inkorporiramo kulturne norme i prisvajamo ih.
Slično je i sa shizofrenim ''komandnim halucinacijama'' kada se ljudima čini da im neka nevidljiva figura naredjuje da nešto učine. Netko im je naredio da ozlijede sebe ili drugoga, jer je to želja Božja, Isusova, Sotonina ili u novije vrijeme – vanzemaljska. Shizofreničar je zaokupljen autoritetom glasa kojeg nitko drugi osim njega samoga ne može čuti. Tko bi mogao biti taj misteriozni glas? Pa kultura u kojoj smo odgojeni daje nam savršeno jasan odgovor na to pitanje. Pomislite samo na snagu repetitivnih slika u reklamnoj industriji i kako ona sugestibilno djeluje na gledatelje i čitatelje. Ona nas može navesti da povjerujemo u bilo što, pa čak i da su alkohol i cigarete baš prava stvar.
Odnedavno se kod nas vrti reklama za jedan mliječni proizvod koja zaključuje svoju sugestiju porukom: ''Jeste li danas uzeli svoju dozu?''. Čini se da je prikrivena analogija s ovisnošću o narkoticima bila pravi marketinški pogodak, jer su ljudi, baš poput pravih ovisnika pohrlili u trgovine u potrazi za svojom dozom ovog neizostavnog mliječnog proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Čak ga i moja mama, koju sam smatrao za osobu nesklonu reklamnim utjecajima, u zadnje vrijeme uvijek ima u svom frižideru.

Što je zapravo cilj ovog mog javljanja? To svakako nije osporavanje ničije vjere, jer vjera je, kao što joj i samo ime kaže – intimističko vjerovanje koje se ne bazira na znanosti i znanstveno potvrđenim činjenicama, nego na opredjeljenju čovjeka da povjeruje u nešto bez opipljivih dokaza, ali to je već filozofsko pitanje u koje ne bih htio da ovdje zadiremo. Ipak, malo više skepse i konzultiranja sa suvremenom znanošću u pristupu pojedinim pojavama ne bi bilo na odmet. U protivnom , dolazimo u opasnost da nas zaista opsjedne demon opasniji od svih – demon neznanja.

Kemo
Mlađi član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm

Post od Kemo » Pon Jan 23, 2006 6:43 pm

ja sam musliman i prije nisam bio puno ubjedžen u sve te stvari , džine, demone itd. ali moj krcko kunem se Allahom jedinim imao sam direktni susret u mom tijelu sa jednim , a prilikom učenja zadnje Božije objave taj džin koji me je napao pokrenuo se u mom tijelu kao kamen , jasniji dokaz mi nije više trebao pored toga, samo na osnovu Božijih riječi taj demon, džin se bojao istine .

zana
Mlađi član
Pridružio se: Ned Jan 22, 2006 7:10 pm

Re: Znanost i demoni?

Post od zana » Pon Jan 23, 2006 7:45 pm

krcko napisao:Dosta sam vas čitao prije no što sam se i sam odlučio javiti na vašu stranicu. Stekao sam utisak kako je čitava stranica posvećena nekakvoj ''borbi'' protiv entiteta koji nas navodno okružuju, a koji su nevidljivi našem oku i od kojih smo u konstantnoj opasnosti. Zapravo me je privukla vaša fascinacija tim bićima koje vi u vašoj islamskoj kulturi nazivate džinima, a kršćani demonima. Pošto ja potičem iz zapadnokršćanske civilizacije, premda sam u svom životnom putu evoluirao (ili deevoluirao, zavisi od točke gledišta) u potpunog ateista, agnostika, nadam se da mi nećete zamjeriti što ću u daljnjem tekstu upotrebljavati meni bliži termin ''demoni''?

Mitologija vezana uz demone proširena je i u starom vijeku, a o njoj pišu i Sokrat, Platon te Aristotel. Čini mi se da je baš Sokrat bio taj koji je svoju inspiraciju pripisivao ''unutarnjem demonu''. Vjerovanje u demone prisutno je i potpuno neupitno od antike, pa do kasnog srednjeg vijeka i to po logici argumentacije ad numerum (ono u što vjeruje veliki broj ljudi dakle, mora biti istinito). Tek Abbu Poemen, jedan od očeva rane Crkve naslućuju da bi demoni mogli biti unutarnje stvorena projekcija čovjeka, jer kad su ga pitali kako se demoni bore protiv nas, otac Poemen je uzvratio protupitanjem:
-''Demoni se bore protiv vas? Naša vlastita volja postaje demonom i upravo nas ona napada.''

No, vjerovanje u demone je i danas prateći element većine svjetskih religija. A što obično ti demoni rade? Neki kršćanski filozofi poput recimo, Tome Akvinskog tvrde da demoni prikupljaju ljudsko sjeme i prenose ga u ''ženske udubine''. Proizvode ovih, demonima posredovanih sjedinjenja također, kada odrastu posjećuju demoni. Dakle, stvorena je višegeneracijska transvrsta povezana spolnim vezama. Ako to povežemo s pričom da ti isti demoni navodno znaju letjeti i ''žive u zraku'', onda nas to navodi na new agersku priču o NLO-ima upakiranu doduše u ponekad vrlo vještu kvaziznanstvenu retoriku kakva je opisana u popularnoj seriji X files.
Navodni susreti s demonima i susreti s vanzemaljcima, kad malo bolje promotrimo stvari, ne razlikuju se u puno toga, tek u morfološkim projekcijama doživljenog. Je li moguće da ljudi svih vremena i mjesta povremeno doživljavaju realistične halucinacije, često seksualnog sadržaja, o tome kako su ih otela strana, telepatska, zračna bića koja prolaze kroz zidove, ispunjena prevladavajućim kulturnim idiomom nadahnutim duhom vremena(moderni čovjek će naprimjer, po svoj prilici vidjeti vanzemaljca zelenog tijela i velike glave dok će čovjek iz srednjeg vijeka tvrditi da je imao susret s nekom vrstom šumskog vilenjaka)?

A kako znanstveno objasniti takozvanu ''demonsku opsjednutost'', možda se pitate? Ja sam slučajno zapamtio jednu rečenicu iz Moby Dicka koja me svojevremeno vrlo zaintrigirala i koja kaže: ''U divljoj vrućici, ljudi ne znajući mogu govoriti stranim jezikom.''. Istražujući smisao te rečenice koja se na prvi pogled čini vrlo nelogičnom i neznanstvenom, došao sam do podatka da se djelići pjesmica na stranim jezicima, slike, događaji koje smo vidjeli, priče koje smo ovlaš čuli u djetinjstvu, mogu točno reproducirati desecima godina kasnije bez ikakvog svjesnog shvaćanja o tome kako su ušli u našu glavu, pa se tako kod govorenja stranim, drevnim jezikom kojeg ponekad govore navodno opsjednuti, uvijek kod malo dublje analize pokaže da je netko u njihovom prisustvu u zaboravljenom djetinjstvu zaista govorio tim jezikom. U našem svakodnevnom životu mi bez napora i nesvjesno inkorporiramo kulturne norme i prisvajamo ih.
Slično je i sa shizofrenim ''komandnim halucinacijama'' kada se ljudima čini da im neka nevidljiva figura naredjuje da nešto učine. Netko im je naredio da ozlijede sebe ili drugoga, jer je to želja Božja, Isusova, Sotonina ili u novije vrijeme – vanzemaljska. Shizofreničar je zaokupljen autoritetom glasa kojeg nitko drugi osim njega samoga ne može čuti. Tko bi mogao biti taj misteriozni glas? Pa kultura u kojoj smo odgojeni daje nam savršeno jasan odgovor na to pitanje. Pomislite samo na snagu repetitivnih slika u reklamnoj industriji i kako ona sugestibilno djeluje na gledatelje i čitatelje. Ona nas može navesti da povjerujemo u bilo što, pa čak i da su alkohol i cigarete baš prava stvar.
Odnedavno se kod nas vrti reklama za jedan mliječni proizvod koja zaključuje svoju sugestiju porukom: ''Jeste li danas uzeli svoju dozu?''. Čini se da je prikrivena analogija s ovisnošću o narkoticima bila pravi marketinški pogodak, jer su ljudi, baš poput pravih ovisnika pohrlili u trgovine u potrazi za svojom dozom ovog neizostavnog mliječnog proizvoda u svakodnevnoj prehrani. Čak ga i moja mama, koju sam smatrao za osobu nesklonu reklamnim utjecajima, u zadnje vrijeme uvijek ima u svom frižideru.

Što je zapravo cilj ovog mog javljanja? To svakako nije osporavanje ničije vjere, jer vjera je, kao što joj i samo ime kaže – intimističko vjerovanje koje se ne bazira na znanosti i znanstveno potvrđenim činjenicama, nego na opredjeljenju čovjeka da povjeruje u nešto bez opipljivih dokaza, ali to je već filozofsko pitanje u koje ne bih htio da ovdje zadiremo. Ipak, malo više skepse i konzultiranja sa suvremenom znanošću u pristupu pojedinim pojavama ne bi bilo na odmet. U protivnom , dolazimo u opasnost da nas zaista opsjedne demon opasniji od svih – demon neznanja.
mozda vi zivite jos u neznanju jer islam je poslije krscanstva sto znaci da je muhamed nastavio gdje je isus stao , a kad se susretnete s demonom mozda cete poceti vjerovati da vam pravo kazem prije je i meni bilo to sve smijesno i nikad se s tim nisam susretala a danas je drugacije , moda jednog dana vam se to desi a daj boze da do tog nedodje , mi smo do skoro zivjeli u komunizmu pa se je to sve skrivalo , a sad demo pa se zmije slobodno krecu

zana
Mlađi član

Post od zana » Pon Jan 23, 2006 8:50 pm

:?
Poslednja izmena od zana u Sub Nov 18, 2006 2:12 am, izmenjeno 1 put ukupno.

EMIRgr
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Kontakt:

Post od EMIRgr » Pon Jan 23, 2006 9:18 pm

Ja bih ti savjetovao da se klonis Filozofa jer oni i nisu bas nekog velikog dobra donijeli ljudima.
Slicna stvar je sa zrakom i bakterijama, koja leti u zraku i koja ako padne na covjekovo tjelo covjek postaje bolestan.
Slicna stvar je sa nevidiljivim svjetom kojeg je nemoguce vidjeti golim okom jer vid imaju svoju granicu kao i ljudski razum. Kaze Uzviseni Gospodar svjetova " on vas vidi,on i vojske njegove,odakle vi njih ne vidite" ( El-Araf 27)
Nazalost danas mnogi vezu demone sa vanzemaljcima jer je izgleda to vrlo unosan posao za snimanje filomova i crtanih filmova i pojedinci kada ne mogu naci zajednicku stvar da povezu ove stvari sve zajedno, onda daju i vezu primjere sa malim tv ekranima.
Sto se tice Sizofrenije glasova to se strucno naziva " Sizofrenija Baipolar" nazalost medicina ne moze nista konkretno pronaci da pomogne tim ljudima adok 80 % takvih slucajeva nakon nekog vremena izvrsavaju samoubistva.
Ja bih ti savjetovao ako si u mogucnosti da posjetis par ljudi koji obavljaju tretman lijecenja i ljudi koji u bili na lijecenju, jer ja sve ljude sto sam do sad vidio nijedan od njih nije bio u " divljoj vrucici" i da bih govorio druge jezike.
Mislim ipak da bih ti trebao prisustvovati ovakvim primjerima pa bih mozda nas razgovor mogao drugacije izgledati, jer teorija i praksa su dva razlicita svjeta.

daneS
Mlađi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 1:46 pm

Post od daneS » Pon Jan 23, 2006 11:14 pm

es-selamu alejkum ,krcko

tekst koji si napisao je super,definicije koje si iznio su točne,ali onaj tvoj utisak što si stekao mislim da nije pravi.
mislim na stranicu,pa ova stranica je za ljude kojima je potrebna informacija o tom "entitetu" koji postoji i zlu koje proizvodi.
na samoj stranici imaš sve o sihiru i onima ko ih prouzrokuje,i kakve su posljedice.

Islam, kao vjera postoji već 1400 godina i uči nas da postoje džini i da je KUR´AN objavljen i ljudima i džinima.
ti,zanemaruješ tu činjenicu i "provlačiš" -demona neznanja,kao poruku nama sa foruma.
krcko,ja sam siguran da ovi ljudi(posjetioci foruma,koje prozivaš) nežive u mraku i da sigurno imaju struju-svjetlo i tvoja lampica ih nemože izvesti iz "mraka"

ali molim te odgovori,dali vjeruješ da je čovjek nastao od majmuna?

krcko
Posmatrač

Post od krcko » Pon Jan 23, 2006 11:50 pm

@Kemo i zana,
jeste li si barem pokušali vaša (ako sam dobro shvatio) iskustva racionalno objasniti, preispitati sve ostale mogućnosti ili ste istoga trenutka sve pripisali ''demonskom djelovanju''?

@zana
ateisti ne vjeruju u svjetove izvan ovog, vidljivog, pa samim time ne mogu ništa ni ''podvaliti'' što nije u tim granicama. :)

@EMIRgr,
moje mišljenje je da se demoni povezuju sa vanzemaljcima iz razloga kojeg sam naveo - morfološki oblik ljudskih predodžbi se mijenja tokom vremena. Kada smo mislili da bogovi silaze na zemlju, halucinirali smo bogove, kada su vile i vilenjaci bili široko prihvaćeni - vidjeli smo vile, u doba spiritualizma sretali smo duhove, kada su svi bili upoznati s demonima - onda smo vidjeli njih, a u ovo naše, najnovije doba kada smo počeli misliti da su vanzemaljska bića moguća (zbog razvoja znanosti i tehnologije) - u tom pravcu su krenule i projekcije našeg uma.

Što se tiče teorije i prakse, znam mnoge ljude koji boluju od bipolarnog poremećaja, opsesivno-kompulzivnog sindroma ili neke vrste shizofrenije, ali ja, kao uostalom i suvremena znanost i medicina ne pripisujemo njihovu bolest izvanjskim entitetima, nego procesima koji se događaju unutar njihovog mozga.
Također znam za slučajeve ljudi koji su umislili da su opsjednuti demonima, pa će u takvim slučajevima i lažni egzorcizam doprinjeti psihičkoj stabilizaciji takvih osoba. To se zove placebo efekt.
Analogija s bakterijom jednostavno ne stoji, jer je bakterija ipak nešto vidljivo (putem mikroskopa) i poznato oficijelnoj znanosti, dok demoni to nisu, a također ne pristajem na postavljanje granica ljudskom umu, jer ako si danas nešto ne možemo racionalno objasniti, možda to budemo u mogućnosti sutra. Znanost nikada ne bi napredovala i došla do današnjeg stadija da smo si postavljali ovakve barijere i ostali na mistifikaciji prirodnih procesa i pojava.

krcko
Posmatrač

Post od krcko » Uto Jan 24, 2006 12:16 am

@daneS,
žao mi je ako je itko moj post krivo protumačio. Da ponovim, nije mi bio cilj osporavati ničiju vjeru, jer vjerovanje se ni ne može osporavati.
A najmanje mi je bio cilj da nekoga ''izvodim iz mraka''.
No, čak ni vjernicima malo skepse ne bi bilo naodmet, a a priori odbacivanje bilo kakvih znanstvenih i medicinskih objašnjenja i traženje odgovora isključivo u okvirima pripadajuće kulture i mitologije mislim da nije dobro.
Kažem da sam puno čitao ovaj forum i meni se čini kako se u većini slučajeva radi o raznim oblicima shizofrenije koja je poznata suvremenoj medicinskoj praksi, dok ono što na prvi pogled možda i nije objašnjivo se vrlo često zna iskristalizirati i dobiti racionalni epilog. Čemu baš sve mistificirati, shvaćaš?

Što se tiče mog vjerovanja, već sam rekao da sam ateist-agnostik, pa stoga imam sklonost u sve sumnjati i sve preispitivati. Tako i genezu čovjeka. Darvinizam smatra da je čovjek nastao od jedne vrste majmuna i to jeste najbliže učenje ateističkom poimanju svijeta. Ja doduše to ne znam, nisam bio tamo :wink: Možda jeste, možda nije. :)

zana
Mlađi član

Post od zana » Uto Jan 24, 2006 12:46 am

:?
Poslednja izmena od zana u Sub Nov 18, 2006 2:13 am, izmenjeno 1 put ukupno.

Enes
Site Admin
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:17 pm
Kontakt:

Post od Enes » Uto Jan 24, 2006 12:59 am

ja cu samo kratko
ja krcka sam shvatio dobro namjerno i mislim da je covjk spreman da prihvati ako mu se iznesu dokazi.
trebate imati strpljenja kod vasih izlaganja a ne odmah napdati covjeka.
Nadam se ovih dana da cu ugrabiti vremena pa da ija sto god napisem na forumu

daneS
Mlađi član

Post od daneS » Uto Jan 24, 2006 10:51 am

es-selamu alejkum,

krcko,
nadam se da nisi protumačio ovo obraćanje tebi, kao odgovor iz revolta,
ne,nikako.nego tvoj stav je kritički prema nečem što neželiš drugačije da vidiš ili nećeš.
tvoj odabir je tvoje pravo i poštujem ga ,ali odgovor oko nastanka čovjeka mi se nesviđa,pa da pnovim pitanje;
dali ti prihvataš teoriju Darvina ,da je čovjek nastao od majmuna?

i ovo -možda jeste, možda nije-
pa tako gledaj na demone,možda jesu možda nisu

činjenica je da kad nekog boli zub,netraži nikog osim zubara, itd,ali kad su simptomi ove vrste,a možeš ih naći na glavnoj stranici.,pa normalno je ako si upoznat sa tim da ćeš ptražiti pomoć od ljudi koji su kompetentni za tu vrstu lijeka.

nedaj se ubjediti u suprotno,mada mi to i nije cilj ali evo ti link pa daj odgovore ovim ljudima :wink:
www.lijecenje-kuranom.com/forum/viewtopic.php?t=229

AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jan 24, 2006 12:38 pm

ATEIZAM I NJEGOVE ŠTETNE POSLJEDICE PO DRUŠTVO

Danas se savremeni svijet suočava sa mnogobrojnim problemima različitih vrsta. I pored ogromnog materijalnog napretka i velikih dobrota koje je čovjek postigao naučnim dostignućima, svijet živi u sjeni ozbiljnih problema, koji nastaju jedni od drugih i zagorčavaju ljudski život

Bez sumnje, najveći problemi sa kojima se društvo susreće su društveni nemir, zabrinutost, raširenost zločina i nasilja, kriza morala, egoizam, nered i političke i ekonomske afere o kojima svakodnevno slušamo. Ne možemo, gotovo, naći ni jednu državu na svijetu koja se ne suočava sa ovim složenim problemima društva.

Materijalni napredak ne može da eliminiše ove probleme ili eventualno, da ih umanji, naprotiv, koliko god napreduje materijalni život čovjeka, oni su brojniji i rašireniji u društvu. I pored toga što su problemi društva mnogobrojni, najveći problem koji ostavlja štetne posljedice po društvo i razlog je nereda, društvene uznemirenosti i nestabilnosti, je ateizam, ili kraće rečeno bezboštvo. Ova pojava je, ustvari, majka svih problema društva i njihov glavni uzrok.

ŠTA JE ATEIZAM?

Ateizam podrazumijeva nevjerovanje u Boga i skretanje sa puta sljedbenika vjere, kao i poricanje proživljenja nakon smrti, Dženneta i Džehennema i posvećivanje cijelog života samo ovom svijetu. Danas je ateizam postao svjetska pojava i Zapadni svijet u Evropi i Americi, iako je nasljednik kršćanskog vjerovanja koje potvrđuje proživljenje, raj i pakao, vjeruje samo u ovosvjetski život. Crkva je postala samo tradicija (i kultura) i tragovi prošlosti, i u ljudskom životu predstavlja beznačajnu stvar. Najveća država na Istoku je utemeljena na ateizmu. To je Rusija, koja je nosilac komunizma, ateističke ideologije, od čijih načela je potpuno odbacivanje vjerovanja u nevidljivi svijet i smatranje da je život samo materija i da je čovjekova borba u ovom životu samo radi življenja i opstanka. Što se tiče drugih država, one su, i pored toga što su u njima raširene religije, poput hinduizma i budizma, koje u sebi sadrže vjerovanje u skriveni svijet, poklekle pred najezdom ateizma sa Zapada. Islamski svijet, iako se u određenoj mjeri pridržava Islama i vjeruje u proživljenje, Džennet i Džehennem, sa svih strana ga zapljuskuju valovi ateizma i ubacuju sumnje u islamsko vjerovanje.

UZROCI NASTANKA I ŠIRENJA ATEIZMA

Prije samo dvjesto godina, ateizam nije bio raširena pojava, međutim, u zadnja dva stoljeća pojavljuju se mnogi faktori koji su doprinijeli da nevjerovanje u Boga postane zvanična ”vjera” i pravac u mnogim državama svijeta.

Neki od uzroka nastanka i širenja ateizma su sljedeći:

1 - Evropska crkva

Evropska crkva je ponekad bila indirektan, a ponekad direktan uzrok širenja ateizma i potpunog nevjerovanja u postojanje Boga. Razlog toga su crkveni vjerski službenici, monasi i svećenici, koji su u svoju vjeru dodali razne izmišljotine i sujevjerja, kao što je dizanje Isaa, a.s., sa stepena čovjeka na stepen božanstva, grijeh i opraštajnice, raspeće i ostale stvari koje nisu imale nikakvog utemeljenja u vjeri. Tome su pridodali još mnogo neistine o nastanku svemira, položaju i obliku planete Zemlje i čovjekovom životu. Kada je počela evropska renesansa i kada su otkrivene mnogobrojne naučne istine, dolazi do velikog sukoba između naučnika prirodnih nauka i crkve, koja je poricala te naučne istine i otkrića. Tada je crkva, svakoga ko je vjerovao u istinitost naučnih otkrića, smatrala nevjernikom, heretikom i takve ubijala i spaljivala. Mnogi naučnici i učenjaci prirodnih znanosti doživljavali su takve bolne golgote kao kaznu za suprostavljanje stavovima crkve. Međutim, naučna renesansa zbog ovih tortura nije zaustavljena. Učenjaci su uspjeli da svakodnevno donesu nove dokaze za svoje naučne postavke, a crkva je svakodnevno doživljavala poraz pred javnošću, i na kraju pobjeda je pripala učenjacima materije nad crkvenim službenicima i monasima. Tada ljudi u potpunosti odbijaju vjeru i svako vjerovanje koje tvrdi da postoji skriveni svijet i zagrobni život, i okreću se materijalizmu kao novom božanstvu. Na ovaj način su nastali prvi temelji ateizma u svijetu.

2 - Nasilje kapitalističkog svijeta

Nakon što je se Evropa djelomično oslobodila crkvene vlasti i otkrila snagu pare i alatki, ljudi se okreću od zemljoradnje ka proizvodnji i fabrikama. Nekadašnji feudalci postaju vlasnici velikih fabrika i iskorištavaju ogromna prirodna bogatstva. Zapošljava se veliki broj ljudi i na svirep način se iskorištavaju. Radnicima se nanosi veliko nasilje i u društvu nastaju klase, od bogatih kapitalista do siromašnih radnika. Pojava ovog novog vida nasilja i prešućivanje svega toga od strane crkve, bio je direktan razlog širenja ateizma i sumnje u postojanje Boga. Crkva je bila nemoćna da ponudi rješenja za probleme čovjeka na Zemlji i tada čovjek počinje razmišljati o iznalaženju jednog novog puta i programa koji je u stanju da riješi njegove probleme.

NASTANAK EKONOMSKO-ATEISTIČKIH PRAVACA

Nema sumnje da je jedan od najbitnijih faktora u širenju ateizma bio nastanak ekonomsko-ateističkih pravaca, a naročito komunizma, čiji osnivač je bio Karl Marks. I pored toga što je ovaj pravac imao ekonomsko polazište i što mu je glavni cilj, kako tvrde njegovi osnivači, bio oslobađanje od kapitalističkog nasilja, ipak je poprimio svojstva jednog ideološkog pravca. Oni tvrde da postoji samo materijalni život čovjeka, da ne postoji duša, proživljenje, Bog i zagrobni život. Po učenju socijalizma, vjeru su izmislili bogataši da bi što bolje iskoristili siromašni svijet, i osobine kao što su povjerenje, čednost i iskrenost, su ništa drugo do rezultat vjerske ideje koja je u službi kapitalističkih interesa. Svojim postavkama, ovaj ekonomski pravac je postao jedan novi val ateizma, koji je naišao na veliki prijem kod običnog i siromašnog svijeta, baš iz razloga što, po svojim teoretskim postavkama, štiti interese potlačenih i siromašnih, a takvi su većina u društvu. Tako je komunizam prihvaćen, ne samo kao ekonomski, nego i vjerski pravac, i veoma se brzo proširio u čitavom svijetu. Najveći procvat i uspjeh komunizam je doživio nakon poznate boljševičke revolucije u Rusiji. U širenju komunističkog pravca, njegovi zagovornici su koristili razne metode, a jedna od najpoznatijih je metoda sile, tako da su narodi u potpunosti postali snage komunizma, kao što su islamske republike u Rusiji i Kini, i neke arapske zemlje.

STALNOST ŽIVOTA

Zapošljavanje ljudi ovim svijetom i uživanjem na njemu, sa svim što im je ponudila zapadna civilizacija, od raznih zanimljivosti i primamljivih razonoda, je imalo veliki uticaj da čovjek zaboravi veoma bitne stvari u životu, pa čak i samog sebe. Iz želje da zaradi što veću platu i tako obezbijedi sebi raskošan i udoban život, sa svim novinama savremenog doba, kao što su veš-mašine, zamrzivači, auta i ostalo, čovjek je povećao svoju satnicu rada. Radi istog cilja i žena napušta svoje prirodno zanimanje, obaveze kuće i zapošljava se u fabrikama da bi zajedno sa muškarcem ponijela zahtjeve i obaveze života. Ovakav tempo života i rada počeo je da satire savremenog čovjeka i danonoćno ga čini zauzetim, ne ostavljajući mu priliku da razmisli o sebi i svemu oko sebe. Danonoćan rad u trgovinama i fabrici i iskorištavanje i ono malo preostalog vremena u igri i zabavi, nije mu ostavilo vremena da razmisli o vjeri i svom duhovnom životu i da odgovori na životna pitanja koja kruže u mislima svakog čovjeka: "Ko je stvorio ovaj svemir? - Ko je stvorio čovjeka? - Zašto smo stvoreni? - Gdje idemo? - Da li ovaj svijet ima svoj kraj? - Zašto se ljudi razlikuju, ovaj bogat, a onaj siromašan, ovaj nasilnik, a ovaj potlačen? - Zašto sve ovo? - Da li život ima smisla?". Savremeni čovjek, prezauzet stvarima koje smo prethodno naveli, nema vremena da nađe odgovor na ova pitanja i tako vjera postaje sporedna stvar u životu.

NOVI ŽIVOT I IZAZOVI CIVILIZACIJE

Ovosvjetske znanosti otvorile su čovjeku velika vrata raskoša, udobnosti i životnih primamljivosti. Udobna prevozna sredstva, auta, avioni i vozovi, sredstva komunikacija, restorani i kafane sa bogatom ponudom jela i pića, izazovna odjeća i umjetnost novog života su čovjeku otvorili nove načine uživanja u ovom životu i slijeđenja strasti i užitaka. S obzirom da vjera zabranjuje pretjerivanje i rasipništvo, a naređuje umjrenost i zabranjuje naslađivanje zabranjenim stvarima, poput vina, bluda i droge, ljudi koji ne poznaju suštinu vjere, smatrali su to okovima njihove lične slobode i ograničavanjem užitaka i prohtjeva, što im je povećalo odbojnost prema vjeri. Ne žele da ih iko podsjeća na onaj svijet i upozorava na Džehennem, jer to narušava njihove užitke na ovom svijetu. Tako je raslo udaljavanje od vjere i širenje ateističkog pravca.

POVEZIVANJE MATERIJALNOG NAPRETKA SA ATEIZMOM

Također, još jedan od uzroka koji su ljude podstakli na ateizam je i povezivanje ateizma sa materijalnom snagom i napretkom. Ljudi su vidjeli da Evropa nije napredovala materijalno sve dok se nije odrekla ideja crvke i njenog vjerovanja, i da država kao što je Rusija nije postala velesila, dok nije proglasila da je ateistička tvorevina. Na drugoj strani su vidjeli da su zemlje koje se pridržavaju vjere zaostale u industriji i proizvodnji, pa su počeli vjerovati da je ateizam uzrok materijalnog i naučnog napretka, a da vjera znači nazadak i neznanje. Ovo su, ukratko, najbitniji uzroci nastanka i širenja ateizma u svijetu.

NEGATIVNE POSLJEDICE PO POJEDINCA I DRUŠTVO

Pravac kao što je ateizam, koji u potpunosti negira postojanje Boga, bez sumnje će ostaviti negativne posljedice na čovjeka, njegovo ponašanje kao i na međuljudske odnose i društveno uređenje. U ovom broju govorit ćemo o nekim posljedicama koje ateizam ostavlja na pojedinca i društvo
Prva posljedica koju će ateizam ostaviti u dušama pojedinca jeste zabrinutost, nedoumica, duševni nemir i nestabilnost. To je iz razloga što unutar čovjeka postoji prirodna vjera, koja mu natura razna životna pitanja, koja stalno kruže u njegovim mislima. Zašto smo stvoreni? Ko nas je stvorio? Gdje idemo? Kuda nakon smrti? Iako tempo života i ovosvjetske preokupacije i poslovi često odvraćaju čovjeka od ozbiljnijeg razmišljanja o odgovorima na ova pitanja i od traganja za tajnom života i svemira, ipak, česti događaji i potresi postaknu ga da razmišlja o ovim pitanjima. Bolesti, tragedije, gubljenje najbližih i najmilijih i nesreće koje pogađaju čovjeka, nameću mu razmišljanje o njegovom životu i budućnosti. S obzirom da ateizam ne priznaje postojanje Boga, neće ponuditi ništa što bi moglo izvući čovjeka iz nedoumice, zabrinutosti i nejasnoća života.

Tajna života ostaće čovjeku nerazjašnjena a viđenje nasilja i nesreća, s kojima se susreće u životu, ostaće kao mora koja okupira njegovu dušu.

Ateizam će ostati nemoćan da shvati svrhu i cilj života i svemira i čovjeku će samo nuditi iluzije i pretpostavke koje su neupečatljive i koje neće ostvariti svoj cilj. Taj stalni poziv ljudske prirode i ponavljanje vječnih pitanja učiniće čovjeka da stalno živi u zabrinutosti, strahu i tegobama.

Nekada je čovjek imao slobodnog vremena da se osami i posmatra nebo ukrašeno milionima zvijezda, more sa njegovim tajanstvenim dubinama, ogromne planine prekrivene raznoraznim biljkama, pustinju sa njenom prostranošću i širinom. To mu je bilo od velike koristi da dođe do zaključka da postoji Veliki Stvaraoc i Plemeniti Gospodar koji je sve to stvorio.

Međutim, savremeni čovjek, okružen izazovima i napretkom moderne "civilizacije" ne nalazi vremena i snage da se otrgne iz nemara u kojem živi i da razmisli o Stvoritelju i dokazima Njegovog postojanja. Današnje društvo, udaljilo je ljude jedne od drugih i učinilo da se svaki pojedinac brine sam o sebi i svojim problemima. Tako savremeni čovjek ne nalazi kome će se požaliti za svoju zabrinutost i probleme i ko će mu pružiti ruku pomoći. Na ovaj način strah i bojazan od dolazećih dana se povećavala. Ljudi su se posvetili samo sebi i postali su okorjeli materijalisti koji samo skupljaju i gomilaju imetak. Da je postojalo vjerovanje u Boga i skriveni svijet i vjerovanje u Njegovu odredbu, ovaj problem bi bio riješen, međutim, ateizam koji tvrdi da čovjek sam o sebi opstoji u ovom svemiru i da nema Boga koji ga opskrbljuje, povećao je čovjeku bojazan od budućnosti i njegovo usmjerenje ka egoizmu i individualizmu.

INDIVIDUALIZAM I EGOIZAM

Usmjerenje čovjeka ka individualizmu i egoizmu bila je neminovna posljedica duševnog nemira i straha od dolazećih dana. Pod individualizmom smatramo čovjekovo usmjerenje ka ostvarivanju samo svojih ličnih interesa i nerazmišljanje o drugima. Vjera koja podstiče na dobročinstvo s ciljem postizanja božijeg zadovoljstva, udaljila se iz čovjekovog života, a njeno mjesto zauzela je briga o samom sebi. Na ovaj način su ljudi, u tamnim vremenima ateizma, počeli da zaboravljaju na druge. Malo pomalo slabila je briga prema siromasima i potrebnim, pa je na kraju zaboravljena i porodica, roditelji, žena i djeca. Onaj ko posmatra stanje ateističkog društva, uvidjeće do koje mjere su ljudi postali egoisti i materijalisti. Pojedinac posvećuje pažnju samo sebi a drugima izlazi u susret samo ako od toga ima koristi. Ovaj individualizam i egoizam je povećao usmjeravanje ljudi ka prohtjevima i ovosvjetskim užicima koje je savremena civilizacija olakšala i koje su ateistički zakoni učinili dozvoljenim. Tako je savremeni čovjek postao materijalista, i simbol evropske ateističke civilizacije koja prijeti uništenjem čovječanstva.

GUBITAK STIMULANSA I STREMLJENJE KA ZLOČINU I KRIMINALU

Ateizam kao ideologija ne posvećuje pažnju odgajanju ljudske duše i ne gaji u ljudskom srcu srahopoštovanje prema Moćnom Stvoritelju, koji prati sve postupke i dešavanja na Zemlji i na svakom drugom mjestu. Ateista se odgaja kao tvrdokorna i bezosjećajna osoba, koja nema nikakvu unutrašnju, duhovnu zapreku koja bi ga odvratila od grijeha i nasilja i podstakla na dobročinstvo i samilost. Naprotiv, ateizam uči svoje sljedbenike da su oni spontano i slučajno nastali, da ih nije stvorio Stvoritelj i da su oni kao i ostale životinje koje žive na Zemlji. Tako čovjek, na ovaj način, gubi ljudsku osjećajnost i ono po čemu se razlikuje od ostalih živih bića, a to je duhovnost i sposobnost razlučivanja istine od laži. Ako čovjek ne vjeruje u Svemoćnog Stvoritelja koji ga prati i u konačni obračun, onda ga ništa ne može spriječiti da ostvari svoje životinjske prohtjeve i zacrtane ciljeve. Ovozemaljski zakoni koje su ljudi postavili, prepuni su praznina i propusta, koje kriminalci i lopovi veoma vješto iskorištavaju. Kod nekih osoba koje su ateizam izabrali za put, ponekad, ostane nešto od prirodne vjere s kojom su rođeni, ali to ubrzo nestane u bučnom životu punom izazova. Ovo je, bez sumnje, jedna od najštetnijih posljedica ateizma po pojedinca, kao i društvo. Danas je savremeni svijet, svijet kriminala, nesigurnosti i straha. Svakodnevno nas sredstva informisanja obavještavaju o stravičnim zločinima i kriminalu koji se čine širom zemaljske kugle. Nanošenje štete drugima, krađe, ubistva i silovanja postale su svakodnevica i iz godine u godinu sve se više povećavaju. Nije problem ako u određenom društvu postoje lopovi i kriminalci, ali je problem ako su većina ljudi lopovi. Godine 1977. u New York se desio jedan poznati događaj, nestanak električne energije. Ujutro se otkrilo da je na hiljade trgovačkih radnji, magacina i kuća provaljeno i pokradeno. U ovoj masovnoj krađi učestvovala je većina ljudi, raznih dobi i profesija, pa čak i čuvari i stražari koji su čuvali te objekte. Stručnjaci su procijenili da bi grad, da je slučajno ostao bez struje sedam dana, u potpunosti bio poharan i opljačkan.

RUŠENJE PORODIČNE ZAJEDNICE

Ateizam, ne samo da ruši ličnost i duhovni elemenat u čovjeku, nego zajedno s tim ruši i cjelokupno ljudsko društvo. To je iz razloga što jedna društvena zajednica ne može biti zdrava i ispravna, ako jedinke, od kojih se sastoji to društvo, nisu ispravne i zdrave. Poznato je da je porodica osnovna jedinica društva i kvarenje čovječanstva neminovno povlači za sobom i narušavanje porodičnih veza. Raspušten i pokvaren muž, bez sumnje će svoj loš moral prenijeti na ženu i djecu. Zapostavljanjem i rušenjem vjerskog vjenčanja bračne veze su postale samo naslađivanje i koristoljublje, pa se umanjilo obostrano žrtvovanje koje je neophodno u bračnoj zajednici. Nestalo je povjerenja između muža i žene, pa se često pokaže da dijete koje se rodilo nije njegovo. Nepostojanje porodične harmonije i slaganja dovelo je do čestih razvoda brakova, a izdaja i preljuba žene postali su svakodnevnica. U okrilju ovakve rasturene porodice odgajaju se djeca koja se u svemu ogledaju u oca i majku i tako raste još jedna nova neodgojena generacija, koja predstavlja budućnost društva u kojem živi.

POLITIČKI KRIMINAL

Vjerovatno je da se najnegativnije posljedice ateizma odražavaju u svjetskoj politici i među državnim odnosima, a to je zbog toga što ateistički karakter i narav čine ljudsko srce okrutnim i egoističnim, pa se taj egoizam i okrutnost prenosi i u sjenu svjetskih političkih odnosa. Zato ćemo vidjeti da velike kolonijalističke sile posežu za veoma podlim metodama i sredstvima u porobljavanju nejakih naroda i eksploatacije prirodnih bogatstava. Islamske zemlje, općenito, arapski svijet posebno, najbolje su na svojoj koži osjetili podlost i okrutnost takve politike. Te zemlje su stalno pod političkim pritiscima i prijetnjama silom i vojnom intervencijom. Kada god islamske zemlje pokušaju da vrate neka svoja izgubljena prava i uzurpirana bogatstva ili počnu razmišljati o istinskom praktikovanju Islama i sprovođenju njegovog zakona, velike kolonijalističke sile se ujedinjuju da bi se zajednički tome suprotstavile. Nekada Islam optužuju da je nazadan, nekada da je necivilizovan, a nekada pak da ugrožava druge vjere i manjinske narode. Možda je problem nafte i nastojanja islamskih zemalja da ostvare za nju razumnu cijenu i korist od toga, najbolji dokaz terorističke i kolonijalističke politike prema tim zemljama. Kolonijalističke zemlje optužuju muslimanski svijet da želi srušiti svjetsku ekonomiju i civilizaciju i cijelo čovječanstvo učiniti svojim robljem, i to samo zbog toga što potražuju neka svoja prava. Tako danas čovječanstvo trpi svjetski žar egoizma i materijalizma kojeg rasplamsavaju kolonijalizatori s ciljem da porobe druge narode i da među njih ubace razdor, neprijatljstvo i nered da bi što lakše mogli uzurpirati njihova prirodna bogatstva i dobra. Kada bi vjera i strah od Uzvišenog Stvoritelja kontrolisali ponašanje onih u čijim rukama je svjetska politika, među narodima bi vladala samilost i dobročinstvo. Pomaganje slabih i nejakih te uklanjanje nepravde od onih kojima je učinjena, bio bi program i put kojim bi išla svjetska politika. Uistinu postoji velika bojazan da ateizam ne prouzrokuje potpuno uništenje čovječanstva, nakon što je savremena nauka otkrila oružja za masovno uništenje. Ovako je ateizam i udaljenost od duhovnih vrlina i vrijednosti uspio da cjelokupno ljudsko društvo pretvori u društvo mržnje i zavisti koje je utemeljeno na nepravdi i sili i koje je u stalnom strahu od uništenja i propasti. Ovakvo stanje je dovelo do toga da savremeni čovjek pokušava pobjeći iz stvarnosti u kojoj živi. Došlo je do širenja droge, alkohola i prostitucije da bi čovjek što lakše zaboravio svoju crnu stvarnost, gušeći se u moru prohtjeva i strasti.
Svjetska politika nasilja i nepravde postakla je pojedinca na egoizam, pohlepu za imetkom i nastojanje da spasi samog sebe. Tako je danas svijet postao poprište nasilja, nepravde i kriminala. Razlog je odsustvo Islama u praktičnom životu i programa koji će čovječanstvo dovesti do spasa i blagostanja i na ovom i na budućem svijetu

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Re: Znanost i demoni?

Post od Senad » Uto Jan 24, 2006 7:46 pm

krcko napisao:Dosta sam vas čitao prije no što sam se i sam odlučio javiti na vašu stranicu. Stekao sam utisak kako je čitava stranica posvećena nekakvoj ''borbi'' protiv entiteta koji nas navodno okružuju, a koji su nevidljivi našem oku i od kojih smo u konstantnoj opasnosti. Zapravo me je privukla vaša fascinacija tim bićima koje vi u vašoj islamskoj kulturi nazivate džinima, a kršćani demonima. Pošto ja potičem iz zapadnokršćanske civilizacije, premda sam u svom životnom putu evoluirao (ili deevoluirao, zavisi od točke gledišta) u potpunog ateista, agnostika, nadam se da mi nećete zamjeriti što ću u daljnjem tekstu upotrebljavati meni bliži termin ''demoni''?

Esselamu alejkum!
Mir božiji
Pozdrav gospodine krcko!

Gospodine krcko, svakako inponuje Vaše prisustvo na forumu i još ako dodamo Vaše pisanje onda je ovaj forum ispunio svoj cilj!
Pokušat ću da na tvoja postavljena pitanja, odnosno razmišljanja, odgovorim što je moguće jednostavnije da na neki način napišem ono što je u suprotnosti od razmišljanja agnostika .

„čovjek je uistinu stvoren malodušan-kada ga nevolja snađe brižan je, a kada mu je dobro nepristupačan je“

Šta je to što uzrokuje strah? Šta je to što nam unosi ružne misli? Šta je to što nas navraća na zlo? Šta je to što nam uzrokuje ružan san? Šta je to što nam pritišće grudi naše? Šta je to što nas dovodi do histerije i opšte slabosti, bezvoljnosti, šta je to što uzrokuje šizofreniju, koji su to glasovi koji bolesni čuju a drugi nečuju?
Uzročnik ovakvih stanja su bića koja mi nevidimo. U islamskoj doktrini postoji vjerovanja u „gajb“ transcedentni svjet. Kur'an kaže „Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, upustvoje je svima onima koji se budu Allaha ( Boga) bojali: onima koji u nevidljivi svjet gajba budu vjerovali.
U ovom transcedentnom svijetu, paralelno sa ljudima živi i svijet džina( demona) od čije vrste su i šejtani (đavoli ) zatim džini vjernici za koje nemožemo reći da su demoni.

Gospodine krcko nema tu mitologije, prije nego je Sokrat, Platon te Aristotel i došli na ovaj svijet džini (demoni ) su postojali. Da pojednostavimo, tebe vjerovatno buni teorija o evoluciji čovjeka. Svima je već poznato , da teorija o evoluciji čovjeka koju preferira zapadna civilizacija pala i da je osporena od baš onih znanosti i znanstveno potvrđenih činjenica koje preferiraš!
Allah (Bog) s.w.t je Stvoritelj svega onoga što postoji u univerzumu. Da je Allah( Bog) Stvoritelj i džina (demona) svako onaj ko nosi u sebi islam vjeruje u to. Bog je Stvorio i čovjeka , kada je rekao melekima (anđelima) da se poklone čovjeku oni su to učinili. Međutim kada je naređeno Iblisu ( Luciferu) da izvrši naklon on je to odbio. Tu je se pojavila oholost, zavist, ljubomora, neposlušnost od strane Iblisa (Lucifera). Lucifer je smatrao da je on bolji od čovjeka i da neće da izvrši naklon. A kada smo rekli melekima: “Poklonite se Ademu!” – svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od dzinna I zato se ogrijesio o zapovjest Gospodara svoga. Pa zar cete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? (El-Kehf, 50)Kur'an
Prvobitno čovjek je imao svoje prebivalište u džennetu (raju) Adem i Hava - ( Adam i Eva). Glavni uzročnik protjeravanja čovjeka Adema i Hawe - ( Adama i Eve) iz džennetski ( rajskih ) ljepota bio je Lucifer. Kako je Adem i Hawa ( Adam i Eva) prekrišili zapovjed da se ne približavaju drvetu, a Lucifer je bio uzročnik što je zabrana prekršena onda je došla odredba od Allah (Boga) da ih sve protjera na zemlju. Kada su protjerani bilo je rečeno da će jedni drugima biti neprijatelji, znači čovjek i džin(i) - Lucifer (demon-i) biće neprijatelji na zemlji. Allah (BOG) je rekao ; Ja ću vam slati uputu i ko se bude pridržavao Moje upute bi će spašen.
Allah je zastitnik onih koji vjeruju I On ih izvodi iz tmina na svjetlo, a onima koji ne vjeruju – zastitnici su sejtani ( DEMONI) I oni ih odvode sa svjetla u tmine; oni ce biti stanovnici Dzehennema (PAKLA), oni ce u njemu vjecno ostati. (El Beqare, 257) Kur'an. Iz ovog Kur'anskog citata vidimo da džini ( demoni ) postoje
  • Citat;
    Tome Akvinskog tvrde da demoni prikupljaju ljudsko sjeme i prenose ga u ''ženske udubine''. Proizvode ovih, demonima posredovanih sjedinjenja također, kada odrastu posjećuju demoni. Dakle, stvorena je višegeneracijska transvrsta povezana spolnim vezam
Demoni se razmnožavaju na isti način kao i čovjek, imaju odnose unutar svoje vrste , nose plod, vrše nuždu, bavese svakojakim poslovima, imajo svoje države, teritorije, objeduju itd.
  • .............................kada odrastu posjećuju demoni
........demoni žive i preko 1ooo godina pa zato i netreba da čudi kada se pjave „halucinacije“ u kojima se ispoljavaju prošla vremena, događaji, ličnosti itd. Demoni su u mogućnosti da prate više generacija ljudske vrste.

Citat;
A kako znanstveno objasniti takozvanu ''demonsku opsjednutost'', možda se pitate? Ja sam slučajno zapamtio jednu rečenicu iz Moby Dicka koja me svojevremeno vrlo zaintrigirala i koja kaže: ''U divljoj vrućici, ljudi ne znajući mogu govoriti stranim jezikom.''
Problem znanstvenika što nemogu da objasne''demonsku opsjednutost'' je ta što negiraju Božiji govor MOĆ KUR'ANA
: ''U divljoj vrućici, ljudi ne znajući mogu govoriti stranim jezikom.'' Ovo i jeste istina, vrućica jest vatra, a sami demoni su stvoreni od vatre , ali nisu vatra isto kao što i mi nismo zemlja, a stvoreni smo od zemlje. Vatra djeluje na demone , nikome nije jednostavno da se prži u vatri , pa tako i oni počinju da buncaju stranim jezikom, koristeći ljudski jezik i stanje u kojem se nalazi dotični bolesnik.

Citat;
Tko bi mogao biti taj misteriozni glas? Pa kultura u kojoj smo odgojeni daje nam savršeno jasan odgovor na to pitanje. Pomislite samo na snagu repetitivnih slika u reklamnoj industriji i kako ona sugestibilno djeluje na gledatelje i čitatelje. Ona nas može navesti da povjerujemo u bilo što, pa čak i da su alkohol i cigarete baš prava stvar.

Snagu repetitivnih slika ama baš nema nikakvih veza sa misterioznim glasom koji čuje „šizofreničar“ . To je istina i po najviše to znaju oni koji su opsihireni ( opsjednuti) od strane džina (demona) . Čovjek ako je u vjeri, pridržava se vjerskih propisa kao što smo naveli; Allah je zastitnik onih koji vjeruju I On ih izvodi iz tmina na svjetlo, .............(El Beqare, 257) Kur'an. Ovdje bih dodao samo to da Allah može svakoga od nas da stavi u razna iskušenja.
Citat
. Ipak, malo više skepse i konzultiranja sa suvremenom znanošću u pristupu pojedinim pojavama ne bi bilo na odmet. U protivnom , dolazimo u opasnost da nas zaista opsjedne demon opasniji od svih – demon neznanja.

Svakako da demon neznanja postoji, to je očito u ovom svjetu znanosti, i pored tolikih dokaza ljudi nevjeruju ili neće da vjeruju . Savremena znanost , ako uzmeno za primjer savremene medicinske aparate za diagnostiku. Apsolutno su ti aparati nemoćni da vide ono što je nevidljivo. Ovdje bi možda mogli da kažemo kako snaga repetitivnih slika ima uticaja na pojedinca, jer stalno ponavljanje kako nekakav aparat za diagnostiku nevidi uzročnik bolesti , nema materijalnog traga, kako aparat nevidi ono što se i nemože vidjeti onda kažemo kako „demoni“ i ne postoje i da samo sebi umišljamo. Sa druge strane imamo Kur'an ,istinit Božiji govor ,koji može da natjera ono što je nevidljivo (demon) da dođe do izražaja, da se diagnosticira i odredi lijek (terapija) . Svakako da savremenu znanost, prije svega medecinu stavljam u prvi plan kada je u pitanju liječenje, ali ima takvih bolesti (demoni) koje oni nemogu bez Kur'ana diagnosticirat. Njihova diagnostika kada je u pitanju „šizofrenija“ je poražavajuća u smislu izlječenja samo zato što su postavili pogrešnu teoriju.

Gospodine krcko, mi svi možemo teoretisat do besvjesti i vjerovatno niko neće popustiti u svojim stavovim zbog određenog ubjeđenja. Vi ste naveli ovako,; Ipak, malo više skepse i konzultiranja sa suvremenom znanošću u pristupu pojedinim pojavama ne bi bilo na odmet, ovdje se vjerovatno radi o praktičnim dokazima. Ja Vam predlažem da prisustvujete jednom od tretmana liječenja Kur'anom. Najbolje bi bilo kada bi se Vi podvrgli tom tretmanu. Lično bi osjetili na svojoj koži reakcije koje prouzrokuju džini ( Demoni), možda bi Vas to ponukalo da počnete bar vjerovati u Boga . Ako bi biralo od ovo dva zla 1. potpunog ateista, 2. agnostika bolje Vam je da izaberete ovo drugo.
Gospodine krcko svako dobro tebi i tvojoj obitelji!

Esselamu alejkum!
Mir Božiji!
Lijep pozdrav!
Senad

krcko
    Posmatrač

Post od krcko » Sre Jan 25, 2006 1:43 am

hi krcko znam da nemogu oni podvaliti isto tako ni ja nemogu podvaliti nego cuju za te vracare pa im plate da oni to podvale vjrijem da ateisti vjeruju u horoskope ili nesta drugo ako ne vjeruju u onaj tamo svijet , ali bas takvi koji ne vjeruju vole podvaljivati ljudima
    @zana, ti si jako draga i simpatična osoba, pa bih te baš zato pokušao još jednom ispraviti. Ateisti naime, ne vjeruju u horoskope, vanzemaljce, vradžbine, uroke i slično, nego samo u ono što je materijalno, opipljivo i dokazano poput primjerice znanosti, medicine i tehnologije.
    Vjerovanje ili nevjerovanje nema apsolutno nikakve veze s moralom pojedinca što će reći da nevjernik (ateist) ne mora biti ništa lošiji, a ni bolji čovjek od nekoga tko je vjernik.
    ja cu samo kratko
    ja krcka sam shvatio dobro namjerno i mislim da je covjk spreman da prihvati ako mu se iznesu dokazi.
    trebate imati strpljenja kod vasih izlaganja a ne odmah napdati covjeka.
    Nadam se ovih dana da cu ugrabiti vremena pa da ija sto god napisem na forumu
    @Enes pozdrav :-)
    Nisam se osjetio napadnutim, naprotiv. Atmosfera na forumu je dobra i drago mi je da se na njemu može tolerantno raspravljati.

tvoj odabir je tvoje pravo i poštujem ga ,ali odgovor oko nastanka čovjeka mi se nesviđa,pa da pnovim pitanje;
    dali ti prihvataš teoriju Darvina ,da je čovjek nastao od majmuna?
    @daneS,
    mislim da je moj odgovor upravo onakav kakav bi trebao biti, a ja ne mogu utjecati na to hoće li se on tebi sviđati ili ne. Mogu ga donekle pokušati pojasniti, a to je da sam od svih teorija najskloniji prihvatiti Darwinovu, međutim osobno smatram kako je prevelik historijski razmak da bi bilo tko točno i jasno mogao definirati sam postanak čovjeka.

i ovo -možda jeste, možda nije-
    pa tako gledaj na demone,možda jesu možda nisu
    @daneS,
    pa tako i gledam. Ostavljam otvorena vrata za sve mogućnosti, međutim nitko mi nikada nije pružio nikakav valjani dokaz za postojanje demona.
    Hvala na linku. Pogledat ću ga kasnije kad budem imao malo više vremena.

@AbuAmRibnFadL,
    ovo je neki vanjski tekst s kojim se u potpunosti ne slažem i za čije bi seciranje trebalo jako puno vremena kojeg trenutno nemam, pa ću ga preskočiti. No ipak ću reći da uvijek dajem prednost vlastitom mišljenju sudionika nekog foruma nasuprot pukom copy - paste tekstovima.

Esselamu alejkum!
    Mir božiji
    Pozdrav gospodine krcko!

Gospodine krcko, svakako inponuje Vaše prisustvo na forumu i još ako dodamo Vaše pisanje onda je ovaj forum ispunio svoj cilj!
    @Senad,
    pozdrav. Drago mi je što sam u mogućnosti prisustvovati na ovom forumu koji omogućava i ljudima drugačijih uvjerenja ući u debatu s prevladavajućim mišljenjem.

Gospodine krcko nema tu mitologije, prije nego je Sokrat, Platon te Aristotel i došli na ovaj svijet džini (demoni ) su postojali. Da pojednostavimo, tebe vjerovatno buni teorija o evoluciji čovjeka. Svima je već poznato , da teorija o evoluciji čovjeka koju preferira zapadna civilizacija pala i da je osporena od baš onih znanosti i znanstveno potvrđenih činjenica koje preferiraš!
    Ovo mi nije poznato. Tko ju je osporio? Kada? Gdje?

Allah (Bog) s.w.t je Stvoritelj svega onoga što postoji u univerzumu. Da je Allah( Bog) Stvoritelj i džina (demona) svako onaj ko nosi u sebi islam vjeruje u to. Bog je Stvorio i čovjeka , kada je rekao melekima (anđelima) da se poklone čovjeku oni su to učinili. Međutim kada je naređeno Iblisu ( Luciferu) da izvrši naklon on je to odbio. Tu je se pojavila oholost, zavist, ljubomora, neposlušnost od strane Iblisa (Lucifera). Lucifer je smatrao da je on bolji od čovjeka i da neće da izvrši naklon. A kada smo rekli melekima: “Poklonite se Ademu!” – svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od dzinna I zato se ogrijesio o zapovjest Gospodara svoga. Pa zar cete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? (El-Kehf, 50)Kur'an
    Prvobitno čovjek je imao svoje prebivalište u džennetu (raju) Adem i Hava - ( Adam i Eva). Glavni uzročnik protjeravanja čovjeka Adema i Hawe - ( Adama i Eve) iz džennetski ( rajskih ) ljepota bio je Lucifer. Kako je Adem i Hawa ( Adam i Eva) prekrišili zapovjed da se ne približavaju drvetu, a Lucifer je bio uzročnik što je zabrana prekršena onda je došla odredba od Allah (Boga) da ih sve protjera na zemlju. Kada su protjerani bilo je rečeno da će jedni drugima biti neprijatelji, znači čovjek i džin(i) - Lucifer (demon-i) biće neprijatelji na zemlji. Allah (BOG) je rekao ; Ja ću vam slati uputu i ko se bude pridržavao Moje upute bi će spašen.
    Allah je zastitnik onih koji vjeruju I On ih izvodi iz tmina na svjetlo, a onima koji ne vjeruju – zastitnici su sejtani ( DEMONI) I oni ih odvode sa svjetla u tmine; oni ce biti stanovnici Dzehennema (PAKLA), oni ce u njemu vjecno ostati. (El Beqare, 257) Kur'an. Iz ovog Kur'anskog citata vidimo da džini ( demoni ) postoje
    Ne možeš osporavati ne vjerovanje u nečije postojanje religioznom doktrinom, jer ti je logički slijed u takvoj argumentaciji potpuno pogrešan. Meni Kur'an i Biblija nisu nikakvi relevantni dokazi, jer ne vjerujem u njihovu vjerodostojnost i za mene oni mogu imati samo književnu vrijednost, nikako znanstvenu i dokaznu. Dakle, ne možeš uvjeravati oponenta koji ne vjeruje u tvoj sustav vrijednosti citirajući te iste vrijednosti, jer je to logički neizvedivo.

Citat;
    Tome Akvinskog tvrde da demoni prikupljaju ljudsko sjeme i prenose ga u ''ženske udubine''. Proizvode ovih, demonima posredovanih sjedinjenja također, kada odrastu posjećuju demoni. Dakle, stvorena je višegeneracijska transvrsta povezana spolnim vezam

Demoni se razmnožavaju na isti način kao i čovjek, imaju odnose unutar svoje vrste , nose plod, vrše nuždu, bavese svakojakim poslovima, imajo svoje države, teritorije, objeduju itd.
    Ne vidim razloga čak i pod pretpostavkom vjerovanja u transcedentnu stvarnost da joj se pripisuju bilo kakvi antropomorfni atributi. Ali shvaćam da svaka konvencionalna religija koja postulira teizam ne može bez antropomofizacije zato što masa ljudi ne shvaća nešto što je iznad moći opisivanja njima bliskim pridjevima.

.............................kada odrastu posjećuju demoni
    ........demoni žive i preko 1ooo godina pa zato i netreba da čudi kada se pjave „halucinacije“ u kojima se ispoljavaju prošla vremena, događaji, ličnosti itd. Demoni su u mogućnosti da prate više generacija ljudske vrste.
    Slično je sa teorijom o vanzemaljcima. Kod tog primjera htio sam povući analogiju između ove dvije teorije - o vanzemaljcima i demonima/džinima.

Problem znanstvenika što nemogu da objasne''demonsku opsjednutost'' je ta što negiraju Božiji govor MOĆ KUR'ANA
    Znanstvenici ne priznaju demonsku opsjednutost, pa je samim time ni ne pokušavaju objasniti. Demonska opsjednutost je sintagma nepoznata suvremenoj znanosti. Ona poznaje medicinske termine poput shizofrenije, neuroloških poremećaja i slično.

Svakako da demon neznanja postoji, to je očito u ovom svjetu znanosti, i pored tolikih dokaza ljudi nevjeruju ili neće da vjeruju . Savremena znanost , ako uzmeno za primjer savremene medicinske aparate za diagnostiku. Apsolutno su ti aparati nemoćni da vide ono što je nevidljivo. Ovdje bi možda mogli da kažemo kako snaga repetitivnih slika ima uticaja na pojedinca, jer stalno ponavljanje kako nekakav aparat za diagnostiku nevidi uzročnik bolesti , nema materijalnog traga, kako aparat nevidi ono što se i nemože vidjeti onda kažemo kako „demoni“ i ne postoje i da samo sebi umišljamo. Sa druge strane imamo Kur'an ,istinit Božiji govor ,koji može da natjera ono što je nevidljivo (demon) da dođe do izražaja, da se diagnosticira i odredi lijek (terapija) . Svakako da savremenu znanost, prije svega medecinu stavljam u prvi plan kada je u pitanju liječenje, ali ima takvih bolesti (demoni) koje oni nemogu bez Kur'ana diagnosticirat. Njihova diagnostika kada je u pitanju „šizofrenija“ je poražavajuća u smislu izlječenja samo zato što su postavili pogrešnu teoriju.
    Ne bih se složio s ovim. Suvremena medicina i psihijatrija su puno napredovale u izlječenju ove bolesti. Današnje tehnike poput kompjuterske tomografije, magnetske rezonance, CT-a i drugih mogu pokazati kako su za shizofrene simptome odgovorni poremećaji u mozgu.
    Između zdravog i ''bolesnog'' mozga vidljive su jasne razlike poput povećanih moždanih komora ispunjenih tekućinom u mozgu bolesnika, povećanih moždanih udubljenja između režnjeva mozga, smanjeni hipokamus, smanjena aktivnost u pretfrontalnoj moždanoj kori itd...

Također je znanstveno objašnjeno i obrađeno što se dešava s mozgom oboljelih od shizofrenije, a to je neravnoteža kemijskih tvari u mozgu koji se nazivaju neurotransmiteri. Neurotransmiteri su tvari u našem mozgu koje omogućuju prijenos živčanih signala između živčanih stanica koje se nazivaju neuronima. Podvrste neurotransmitera zovu se dopamin, serotonin, glutamat itd... Višak dopamina, preosjetljivost na dopamin i neravnoteža između dopamina i serotonina mogu uzrokovati shizofreniju.
    Lijekovi koji se zovu antispihotici djeluju na neurotransmitere i dovode do njihovog uravnoteženja.

Svi simptomi koji se mogu pojaviti kod shizofrenije identični su simptomima navodnog ''demonskog opsjednuća''.

Ne bih se složio ni s tvrdnjom da je znanost nemoćna u izlječenju shizofrenije, jer jednostavno nije istinita. Naime, 20% oboljelih se putem lijekova i psihoterapije trajno izliječi.
    Oko 70% ih se vrati u normalan život s povremenim blago ili umjereno izraženim simptomima bolesti.
    Tek oko 10% ih se ne izlječi nikada ili im se stanje čak pogorša. Vjerujem da ni statistika obrednog egzorcizma nije bolja isto kao što vjerujem da se takve statistike u okvirima bilo koje od religija koje prakticiraju isti, ne vodi. Međutim, spomenuo sam već činjenicu da i lažni egzorcizam može poslužiti kao adekvatna psihoterapija oboljelome koji je uvjeren kako je opsjednut. To se zove placebo efekt kada ljudski um autosugestijom popravi zdravstveno stanje misleći kako uzima lijek ili terapiju koja mu pomaže.

Gospodine krcko, mi svi možemo teoretisat do besvjesti i vjerovatno niko neće popustiti u svojim stavovim zbog određenog ubjeđenja. Vi ste naveli ovako,; Ipak, malo više skepse i konzultiranja sa suvremenom znanošću u pristupu pojedinim pojavama ne bi bilo na odmet, ovdje se vjerovatno radi o praktičnim dokazima. Ja Vam predlažem da prisustvujete jednom od tretmana liječenja Kur'anom.
    Ne vjerujem da bi to puno pomoglo da me uvjerite u postojanje demona. Za takvo nešto potrebno je predubjeđenje vjere i religiozni zanos kojeg ja nemam. Kao što sam rekao, sve pojave i događaje nastojim konstantno preispitivati i propitivati, te si racionalno objasniti. Ako to trenutno nisam u mogućnosti, ostavljam si prostora i vremena za kasnije i ostavljam otvorena vrata za sve mogućnosti, pa čak i za pomisao da će znanost jednom otkriti i postojanje paralelne, nama za sada nevidljive stvarnosti iako je to sa ovih pozicija sada nerealno za očekivati.

Najbolje bi bilo kada bi se Vi podvrgli tom tretmanu. Lično bi osjetili na svojoj koži reakcije koje prouzrokuju džini ( Demoni), možda bi Vas to ponukalo da počnete bar vjerovati u Boga .

Ovo nisam najbolje razumio. Implicirate li da sam i ja, po vašem shvaćanju ''opsjednut'' ili što? Ako da, zašto? Samo zato što ne vjerujem u Boga ili postoji kakav drugi razlog? Uvjeravam vas da se osjećam potpuno zdravo i dobro, te da ne osjećam niti jedan od simptoma tzv. ''opsjednutosti''. Premda priznajem da bih ponekad volio govoriti kakvim stranim jezikom kojeg za sad ne govorim ili svirati neki instrument, a da za to ne moram mukotrpno i dugo učiti. :-) ;-)

Ako bi biralo od ovo dva zla 1. potpunog ateista, 2. agnostika bolje Vam je da izaberete ovo drugo.
    Pa ja po uvjerenju i jesam agnostik, jer smatram da nema nikavih dokaza da Bog postoji, kao što nema dokaza ni da ne postoji. Mrtva trka. A čisto sa egzistencijalističkog stanovišta sam ateist što najbolje opisuje ovaj Sartreov citat:

“I refuse to believe in God, not because there is no reasonable evidence or argument to support such a claim, but because I choose not to, since the very idea offends me. True or not, no matter, still I refuse to believe."

Gospodine krcko svako dobro tebi i tvojoj obitelji!
    Hvala. Također. Sve najbolje.

daneS
    Mlađi član

Post od daneS » Sre Jan 25, 2006 9:25 am

vozdra krcko,
    mislim da je moj odgovor upravo onakav kakav bi trebao biti

ako si ozbiljan,onda je ovaj-MISLIM suvišan,i tvoj odgovor se samo tebi sviđa,meni osobno je nedovoljan i nedorečen pa sam mislio da ćeš odgovoriti sa ,da ili ne.

Odgovori