problem sa djetetom

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
kader
Mlađi član
Postovi: 52
Pridružio se: Sre Okt 05, 2011 7:50 am

problem sa djetetom

Post od kader » Sre Jun 27, 2012 7:20 pm

Sellam. Molim Enesa ako je moguce da mi licno uputi savjet u vezi moga problema . Naime imam djevojcicu koja je stara 8 godina. Inace je jako pametna i zavrsila je sad drugi razred sa odlicnim kao i prvi. Od neki dan samo prica o tome kako joj samo bezobrezne stvari padaju na pamet i pri tome jako place,strasno je gledati je kako se pati. Inace je jako kulturna i nije prosta i vjerovatno joj zato tesko i pricati sa mnom o tome, ali samo govori da mora da mi kaze o cemu razmislja i konstantno place. Nisam se susretala sa ovakvim slucajevima i neznam sta da radim da li je u pitanju dzinsko djelovanje ili sta. Molim vas da mi date savjet i ako je ko imao kakav slican slucaj da mi pomogne.

kader
Mlađi član
Postovi: 52
Pridružio se: Sre Okt 05, 2011 7:50 am

Re: problem sa djetetom

Post od kader » Čet Jun 28, 2012 2:20 pm

Sellam. Bas mi je zao sto apsolutno niko nije reagovao na moj apel za pomoc. Ni sa savjetom nit sa kakvom uputom sta da se uradi. Prepucavate se bez veze za neke nebitne stvari a kad neko pita za savjet u vezi lijecenja Kur'anom za sto i jeste namjenjena ova stranica nigdje nikoga. Bas sam razocarana. Pustite se prica i prepucavanja ko bolje zna i cije je razmisljanje ispravnije i pomozite nama koji trazimo od vas da pomognete za to i jeste tu. Zato apelujem na mentore posto znam da je Enes zauzet i da nema vremena da nam se svima obrati preko stranice po na osob svakom.

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: problem sa djetetom

Post od Senad » Čet Jun 28, 2012 5:42 pm

kader napisao:Sellam. Molim Enesa ako je moguce da mi licno uputi savjet u vezi moga problema .
Esselamu alejkum
Sabur!
Nemaš se šta nervirat i čuditi, Pitanje si postavila Enesu i vjerovatno će ti odgovoriti kada stigne.

U buduće ako želiš da ti neko pomogne pitnje postavi uopšteno jer je već neko imao iskustvo! Ovako oni koji bi možda odgovorili ne žele iz pristojnosti, mada nekada ima upadica!

Selamim te

kader
Mlađi član
Postovi: 52
Pridružio se: Sre Okt 05, 2011 7:50 am

Re: problem sa djetetom

Post od kader » Čet Jun 28, 2012 6:08 pm

Sellam.Jesam svakako obratila se Enesu,ali sam isto tako ispod zamolila i ostale koji znaju sta da mi pojasne i daju svoje misljenje. Ali kao sto rekoh dok se ne radi o prepucavanju i takmicenju ko sta bolje zna i ne javlja se niko.

Ummah
Stari član
Postovi: 306
Pridružio se: Ned Dec 04, 2011 7:44 pm

Re: problem sa djetetom

Post od Ummah » Čet Jun 28, 2012 9:46 pm

Esselamu alejkum, kader.

neobican problem tj. tesko da covjek zna sta bi bilo najbolje da se uradi. ali, da pokusam sebe da stavim u tvoju poziciju. da ja imam dijete sa tim problemom vjerovatno bih pomislila da to ima veze sa stvarima o kojima se ovdje prica. ali, dijete je pa bih zaobilazila direktnu rukju.

nego, sta preostaje.

1. prije svega oslonac na Gospodara svih svjetova. dova u posljednjoj trecini noci tj. nocni namaz. mozes klanjati namaz nakon kojeg ces uputiti dovu svom Gospodaru da te uputi, ili putem sna ili na javi, na ono sto trebas da uradis s ciljem da pomognes svom djetetu.

2. ako znas uciti kur'an, prouci joj na vodu, med i maslinovo ulje rukju koja je vec pominjana - 7 x fatihu, sure: kafirun, ihlas, felek i nas. daji joj da pije tu vodu kad god je zedna. med moze uzimati u sabahski i aksamski vakat, kao i pred spavanje. a maslinovim uljem je mozes mazati svako vece. takodhjer, maslinovo ulje moze da pije.

3. potrudi se da sto vise prakticiras, zajedno sa svojom porodicom, propise islama - farz i sunnet. posebno se potrudi da se umjesto muzike u kuci cuje kur'an, da ucite dove pri izlasku iz kuce, pri ulasku u kucu, prije ulaska u kupatilo i pri izlasku, prije i poslije jela... sve to mozes naci u onoj knjizici 'hisnul muslim'. dove mozes zalijepiti na vratima kako bi se svi sjetili prouciti kad treba.

4. sto vise cini istigfar i Allah Dragi ce ti, inshaAllah dati rjesenje iz te situacije.

5.kada je u pitanjuj sama djevojcica prosto ne znam kako bih povela razgovor na tu temu sa njom. ali, poenta je da i nju ukljucujes u prakticiranje vjere, poducis je nekim surama za zastitu, ukoliko ih ne zna, potrudis se da spava uz suru bekare i da se sura bekare svakodnevno odslusa bar jednom u kuci.

6. pronasla sam u kur'anu lijepu dovu za zastitu. u suri vjernici/al-mu'minun, ajeti 97 i 98. bilo bi dobro da ih djevojcica nauci i izgovara kad joj naidju takve misli. ovo je prosto nesto sto ja, licno, mislim da bi moglo da upali.

tako, draga. nadam se da ce savjeti pomoci. molim Allaha Dragog da vam olaksa i podari vam svako dobro. amin.

kader
Mlađi član
Postovi: 52
Pridružio se: Sre Okt 05, 2011 7:50 am

Re: problem sa djetetom

Post od kader » Pet Jun 29, 2012 8:32 am

Sellam. Draga moja puno ti hvala na svim savjetima svakako cu ih sprovesti u djelo. Allahu hvala Islam prakticiramo u svugdje naravno i u kuci a i Allahu hvala djevojcica ide u mekteb i naravno zna sve uciti. Ucila jeste ali ja nisam na vodu nista tako da cu insAllah to uraditi. Neka te Uzviseni Allah nagradi,insAllah.

Mariam
Mlađi član
Postovi: 102
Pridružio se: Sre Feb 22, 2012 8:58 pm

Re: problem sa djetetom

Post od Mariam » Pet Jun 29, 2012 5:30 pm

Selam alejkum i dobrodošla :) Kao što je brat Senad rekao, pitanje je bilo postavljeno direktno Enesu i nemamo običaj da se miješamo ostali u ta pitanja. Da je bilo negdje rečeno i ostali, svijet bi se javio. Enes če teško nači vremena inače da odgovori.Ovo nije nikakav bezobrazluk ali čovjek je veoma zauzet.

Sama lično nemam dijeteta, da bi ti pomogla odgovorom, niti znam takvu situaciju. Jedini savjet je, da se obratite rukji i zakažete sastanak kod učača lično.

kader
Mlađi član
Postovi: 52
Pridružio se: Sre Okt 05, 2011 7:50 am

Re: problem sa djetetom

Post od kader » Sub Jun 30, 2012 1:14 pm

Sellam. Zao mi je Merjem ,ali ni ti ni brat Senad niste dobro procitali post, jer ispod lijepo pise takodje ako se ko susretao sa tim da mi da savjet ,znaci da se mislilo na bilo koga . A na pocetku posta se obracam licno Enesu. Hvala ,ali cula sam se sa Enesom tako da je hvala Allahu on dao savjet sta i kako. Sellam

Odgovori