Smirena duša

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Kemo
Mlađi član
Postovi: 183
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm
Lokacija: Bosna

Smirena duša

Post od Kemo » Ned Jun 26, 2005 9:58 pm

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Smirena duša (potpuno uvjerena duša)

Jedino smirena i potpuno uvjerena duša je sretna duša. Čovjek tokom cijelog svog života teži harmoniji a put do harmonije je zadovoljstvo. Postizanje harmonije duše ide naopisivom zadovoljstvu kakvo poznaju samo oni koji su to postigli. Takvo stanje nazivamo smirena duša. Čovjek koji je obolio od sihira i džinske opsjednutosti daleko je i zaista je daleko od smirenosti i harmonije duše. To najbolje znaju oni koje je zadesila nesreća sihira i dzinskih napada. Pored, dakle onih glavnih simptoma sihira i dzinskih napada i opsjednutosti uznemirenost i nesreća duše je skoro po pravilu popratna pojava kod oboljelih. Sve se to očituje rastrojenošću misli, dekoncentracijom, depresijom, ljutnjom, agresivnošću i td. Hvala Allahu dž.š. liječenje Kur'anom vodi i smiraju duše te postizanju željenog i NEOPHODNOG životnog zadovoljstva jer oslobađa čovjeka od glavnog pokretača ovog zla tj sihira i dzina.

Kada se duša povuče Uzvišenom Allahu dž.š., smiri se sa Njegovim spominjanjem, pokajnički mu se obrati, kada jedva čeka kada će se sa Njim sastati i kada je sretna u Njegovoj blizini, onda je ona smirena. Ovo je vrlo teško ili gotovo nemoguće postići kada je čovjek pod uticajem sihira i džina, sihir i dzini preuzimaju osjećaje čovjeka, upravljaju njegovim željama, navode ga na grijeh kojem se čovjek pod sihirom i džinima ne može oduprijeti a to opet znači udaljavanje od Uzvišenog Allaha dž.š. što je daleko od izgradnje smirene duše.

Čovjek sa smirenom dušom potpuno je predan vjerovanju u Allahova dž.š., imena i Njegove atribute, onako kako ih je sam On opisao i kako ih je opisao Njegov Poslanik a.s. Takav čovjek je potpuno uvjeren, kao da svojim očima gleda- u kazivanje šta će biti poslije smrti, u život u Berzahu (život od smrti do Sudnjeg dana), te u događaje Sudnjeg dana. Takav čovjek je potpuno uvjeren u Allahovu dž.š. odredbu, predan joj je i s njom zadovoljan, pa se ne ljuti, ne žali, niti se njegovo vjerovanje koleba. Zato ne žali za onim što je prošlo niti se raduje onome što će doći, jer je nedaća koja će doći unaprijed određena, prije nego što je i stvoren bio, kao što kaže Uzvišeni: "Nikakva nevolja se bez Allahove volje ne dogodi, a On će srce onoga koji u Allaha vjeruje uputiti." (Et-Tegabun, 11.)

Kada se čovjek umjesto sumnje prihvati sigurne spoznaje, umjesto neznanja znanja, umjesto nehaja sjećanja na Allaha dž.š., umjesto nevjere pokajanja, umjesto oholosti iskrenosti, umjesto laži iskrenosti, umjesto nesposobnosti pronicljivosti, umjesto napada uobraženosti ponizne skrušenosti i umjesto nadmenosti skromnosti, tek tada će njegova duša biti smirena. Ako braćo i sestre malo obratite pažnju na gore navedene pozitivne osobine shvatit će te da svaki sihir i svaki pokvareni džin napada i narušava upravo te osobine čovjeka. Sihir čovjeku uzrokuje sumnju, sihir čovjeka udaljava od spoznaje, onaj ko je pod sihirom i ne liječi se teži ka oholosti, sklon je lažima njegova sposobnost učenja i spoznaje je izuzetno ograničena, a u takvom stanju čovjek je daleko od svakog rahatluka i sreće pa i od smirene duše. Liječenje sihira i uklanjanje džinskih tragova iz tijela krči put ka čovjekovom smiraju duše sa iskrenim pokajanjem za svoje počinjene grijehe i povratak uzvišenom Allahu dz.š. čovjeku postaje najbitnije da je Allah dz.š. sa njim zadovoljan.

Odgovori