Odlike mubarek mjeseca ramazana

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

Odlike mubarek mjeseca ramazana

Post od Yassin » Pet Okt 07, 2005 6:48 am

Zasjeni nas castan mjesec, odabrani i velicanstveni period, u njemu Allah, s.v.t., povecava nagrade i darove, otvara vrata dobra svakome ko želi. Mjesec hajra i bereketa, mjesec milosti i oprosta.
Mjesec ramazan je mjesec u kojem je objavljen Kur'an, uputa ljudima i objašnjenje pravog puta i razlikovanja dobra i zla. To je mjesec koji je prekriven milošcu i oprostom.

Njegov pocetak je milost, sredina oprost a kraj zaštita od vatre. Poznate su vijesti o njegovom dobru, a neprekidno se u njemu smjenjuju fadileti (dobro) koje on donosi sa sobom.
Od Ebu Hurejre, r.a., prenosi se da je rekao Resul, s.a.v.s.: "Kada dode ramazan otvore se vrata Dženneta, a zatvore vrata Džehennema i okuju se šejtani." (Mutefekun alejhi).

Zaista se džennetska vrata otvaraju zbog mnoštva dobrih djela i budenja želja onih koji ih cine, a zatvaranje vrata Džehenema je zbog malo griješnika izmedu onih koji vjeruju, a šejtani se sputavaju i okivaju, pa ne stižu tamo gdje stižu u ostalim mjesecima. Od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je rekao Poslanik, s.a.v.s.: "Dato je mom ummetu pet prednosti (karakteristika) u ramazanu, koje nisu date nijednom ummetu prije njega.
1. Zadah iz usta postaca Allahu, s.v.t., je draži od mirisa miska; 2. Meleci mole za njegov oprost sve dok se ne iftari; 3. Svaki dan Allah ukrašava Džennet i govori: "Žure moji dobri robovi da odbace od sebe brigu, nevolju i bol, i dodu u tebe."; 4. I okuju se šejtani, pa ne mogu stici gdje inace stižu (u svojim navodenjima na zlo); 5. I oprašta im se (postacima) u zadnjoj noci, na to je neko rekao: "O Allahov Poslanice, je li ona Lejletul-kadr?" - "Ne! Ali nagrada se isplati radniku kada završi posao." (Bilježe: Ahmed, Bezar, Bejheki i Ebu Šejh u Kitabi Sevab).

Ovih pet odlika je Allah, s.v.t., ostavio vama, odlikujuci vas izmedu ostalih naroda, dajuci vam ih da upotpuni blagodat prema vama. A koliko je Allahovih blagodati i dobara prema vama: "Vi ste najbolji ummet koji se ikad pojavio, naredujete dobro, odvracate od zla i vjerujete u Allaha". (Prijevod znacenja - Ali Imran, 110.)
Prva odlika "Zadah iz usta postaca Allahu je draži od mirisa miska." (Bilježe ga Buhari i Muslim, ali bez specificnosti samo za ovaj ummet) Neuobicajeni miris od ostataka hrane ili praznoce želuca, je neprijatan miris i nepoželjan kod ljudi, ali kod Allaha je isti draži od mirisa miska, jer proizilazi iz ibadeta Allahu, dž.š., i pokornosti Njemu. A sve što je produkt ibadeta Allahu, dž.š., i pokornosti Njemu je priznato kod Njega, neka Mu je slava. I On to nadoknadi onome ko to cini boljim i vrijednijim. Zar ne vidite da ce šehid koji je pao, boreci se da Allahova, s.v.t., rijec bude gornja, doci na Sudnji dan, a iz rane ce mu teci krv, boja joj, boja krvi, a miris, miris miska, a na hadždžu Allah hvali melecima hodocasnike i kaže: "Pogledajte ove moje robove, došli su prašnjavi i rašcupani." (Bilježe Ahmed, Ibn Hiban - sahih) Ta rašcupanost je draga Allahu, dž.š., u ovom slucaju, jer proizilazi iz ibadeta Allahu, d.š., i pokornosti Njemu.

Druga odlika: "Meleci mole za njihov oprost, sve dok se ne iftare." Meleci su plemeniti robovi kod Allaha, dž.š., nisu Mu nepokorni u onom što im naredi i rade ono što im je naredeno. Oni su dostojni da im Allah, dž.š., usliša dove za postace i On im to objavi. I Allah, s.v.t., objavljuje melecima oprost postacima ovog ummeta, hvaleci ih i uzdižuci njihov spomen izvještavajuci o dobru njihova posta (objašnjavajuci dobro njihova posta). Istigfar je traženje oprosta, a on je brisanje grijeha na ovom i onom svijetu i to je najveca potreba i najuzvišeniji cilj. Ta svi ljudi su grešnici, slijede prohtjeve i strasti i potrebni su Allahove milosti i oprosta.
Treca odlika: Allah, dž.š., svaki dan ureduje Džennet govoreci: "Žure moji dobri robovi da odbace brigu, nevolju i bol i dodu u tebe.". Allah, s.v.t., svaki dan uljepšava njegov Džennet, pripremljen za njegove robove, budeci u njima želju da se nastane u njemu, da odbace dunjalucku patnju i nesrece, cineci što više dobrih djela u kojima im je radost i na dunjaluku i na Ahiretu i prispjece u kucu mira i kerameta.

Cetvrta odlika: "Šejtani se okuju lancima i okovima, pa ne mogu stici tamo gdje žele do dobrih Allahovih robova." (Buhari i Muslim) Da ih zavede od istine i odvedu od dobra. Ovo je od Allahove, s.v.t., pomoci da porobi naše neprijatelje koji pozivaju svoju stranku da budu od stanovnika vatre. Zato nalazimo kod vjernika neuobicajeno vecu želju za cinjenjem dobra i izbjegavanjem zla u ovom mubarek mjesecu. A i kod onih koji se inace teško oslobadaju nekih grijeha primjetno je da neuobicajeno manje cine takve grijehe. Primjer za to je hronicni pušac, koji uspijeva prepostiti cijeli dan, a da mu i ne padne na um njegov stalni haram. Isto tako i alkoholicar, koji iako ne posti, jedino u ramazanu u toku cijele godine ne proba alkohol. Ociti dokaz djelovanja šejtana, ocitog covjekovog neprijatelja, koji ce ga napustiti kada mu pomoc bude potrebna u vatri džehennemskoj u koju ga je sam i doveo.)
Peta odlika: "Allah, dž.š., oprašta Muhammedovom, s.a.v.s., ummetu u zadnjoj noci ovog mjeseca." (Bejheki, Džabir i dr.). Ako obave sve ono cim su obavezani u ovom casnom mjesecu od posta i bdijenja u ime Njega, neka mu je slava, isplacuje im se nagrada po završetku njihovih djela, jer se radniku plata ispacuje po završetku posla.

A sve to je Allahova dobrota prema nama, koja se objašnjava na tri nacina: 1. On nam je propisao dobra djela koja su uzrok oprostu grijeha i uzdizanju stepena, a da nam On to nije propisao mi Ga ne bismo znali ni obožavati onako kako On želi i voli. Zato se ibadet ne uzima osim iz objave Allaha, dž.š., i sunneta Njegovog Poslanika, s.a.v.s. Zato je Allah, dž.š., porekao (negirao) ono što neki propisuju osim njega i to ucinio širkom, pa je rekao: "Zar oni da imaju bogove koji im propisuju da vjeruju ono što Allah nije naredio. Da nije rijeci prije izrecene, medu njima bi vec bilo presudeno, a nevjernike doista, ceka patnja nesnosna." (Prijevod znacenja - Eš-Šura, 21.) 2. On nas je odabrao da cinimo dobra djela, a ostavio mnogo drugih ljudi, a da nije Allahove pomoci nama i Njegova prihvatanja (odabiranja) (primanja), mi to ne bismo cinili. To je sve uz Allahovu podršku i pomoc. "Oni ti prebacuju što su primili Islam, reci: "Ne prebacujte mi što ste Islam primili, Allah je vama milost podario time što vas je u pravu vjeru uputio, ako iskreno govorite." (Prijevod znacenja - El-Hudžurat; 17.) 3. Allah je za to obilatu nagradu pripremio. Dobro djelo se nagraduje desetorostruko i do 700 puta, pa i više i to je Allahova dobrota prema Njegovim poslušnim robovima.
Braco moja, dolazak ramazana je velika blagodat za onoga ko ga doceka i ispuni njegove obaveze, i povrati se svome Gospodaru. Iz nepokornosti u pokornost, iz zaborava u sjecanje i spomen, i od udaljenosti od nje povratku Njemu, s.v.t. O, ti, kojem nije dosta grijeha u redžebu pa griješiš i dalje, u ša'banu dode ti, mjesec posta poslije njih ne cini ga, opet, mjesecom griješenja jer je on, mjesec slavljenja i ucenja. Koliko znaš, onih koji su postili prije tebe od porodice, komšija i brace pa snade ih smrt, a ti osta iza njih, reci ko je bliži onaj ili ovaj. Allahu moj, probudi nas iz sna nemara, i primi nas u one opskrbljene bogobojaznošcu prije seljenja, opskrbi nas iskorištavanjem vremena u dobru, oprosti nama i našim roditeljima; svima muslimanima svojom milošcu od milostivih Najmilostiviji, i neka je salavat i selam na našeg vjerovjesnika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu porodicu i ashabe.


Elvir Colakovic
Saff

Odgovori