Prica jedne hrvatice

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Prica jedne hrvatice

Post od Senad » Uto Nov 10, 2009 8:24 pm

Priča jedne hrvatice.jpg
(10.61 KiB) Preuzet 2229 puta
Ja sam Amina, nekad sam se zvala Irena. Mislim, još uvijek imam to ime, ali sam dodala svoje novo ime, islamsko, elhamdidullah. Ovo je moja priča kako sam ušla u Islam. Prošle godine na vjenčanju moje drage prijateljice upoznala sam zanimljivog muškarca koji je musliman. To je bilo između ostalog prvo što mi je rekao o sebi. I tako sam ja razgovarala sa ovim muslimanom koji mi je otkrio meni do sada nepoznate činjenice o Islamu. Priznajem, o Islamu nisam znala ništa. Imala sam samo predrasude, svi muslimani su teroristi, ne svi doslovno, ali to je teroristička vjera, oni hoće...

osvojiti cijeli svijet i nametnuti nam svoju vjeru. znala sam samo ono loše. Osim toga, znala sam da ne jedu svinjetinu, iako nisam znala zašto, te da ne piju alkohol. Ovaj brat je pio, kako? Pa ti si musliman, ali mi je upravo zbog toga i bio zanimljiv, vidi ga - rekla sam sama sebi, pa on je musliman, po ničemu se ne razlikuje od nas, pije, tulumari, zabavlja se, to je sigurno neki moderan musliman.

Ono što mi je taj brat u vjeri otkrio je za mene bilo iznenađujuće i šokantno. Rekao mi je, da li znaš da je Isus bio jedan od poslanika, nije bio božji sin. ŠTO!!!!!!!!!!!!! Pa kako je to moguće, kako si ti tako siguran u to. I bilo je tu još dosta zanimljivosti koje sam otkrivala, no najviše me je privukla njegova smirenost, njegovo baratanje činjenicama iz Biblije koju je bio pročitao 3 puta a ja nisam niti jednom, a deklarirala sam se kao katolkinja. Kako me je bilo stid. U listopadu prošle godine počela sam čitati Kur'an. Željela sam vidjeti što je to tako magično u Islamu, željela sam pročitati Kur'an ako je on pročitao Bibliju 3 puta, počelo me je sve oko islama i Boga interesirati.

Ja nisam bila velika vjernica u katoličanstvu, u Crkvu sam prestala ić u 16 godini, a sada imam, recimo oko 30. Kako sam počela s Kur'anom tako mi je sve postalo manje jasno, bilo je stihova (ajeta) koji su mi zvučali isto kao u Bibliji, nisam shvatila u čemu je štos. odlučila sam potražiti pomoć u Bosni. Obzirom da znam da je Bosna islamska zemlja, a kako ja živim u Hrvatskoj nije mi bio problem potražiti na Internetu forum gdje su muslimanke, i našla sam ga. Povezala se sa muslimankama na tom forumu koje su mi pomogle u prvim koracima gdje i što i kako trebam istraživati i tražiti.

U početku sam bila toliko bijesna, ljuta, nisam mogla vjerovati da mi (hrvati, katolici, kako god) nikada nismo bili na izvoru ovakvih informacija. Ispred mene je bio jedan potpuno novi svijet, imala sam osjećaj kao da sam otvorila ogromna vrata za koja do sada nisam znala niti da postoje, a iza tih vrata nalazilo se je more znanja koje mi je bilo sakriveno. Nisam jednostavno mogla vjerovati da sam živjela u ne znanju do sada, kako je uopće moguće bilo živjeti bez svega ovoga što sam počela otkrivati. Poželjela sam se upoznati sa muslimankama u svojoj zemlji, ali kako nikoga nisam znala, odlučila sam pitati muslimanke (sestre) na forumu. Jedna sestra me je povezala sa sestrama u gradu u kojem živim. I to je bio zaista blagoslov od Allaha subhanne we teala.

Kako je raslo moje znanje odnosno spoznavanje o Islamu osjećaji u mom srcu su se izmjenjivali ali sam vidjela da sam se počela mijenjati. Počela sam drugačije razmišljati osobito kada sam upoznala dvije divne sestre koje su mi toliko pomogle i bile i danas su, neizmjerna podrška. Prvi susretni sa njima su za mene nezaboravni, ne sjećam se jesam li ikada u životu upoznala toliko tople i divne djevojke. Samo biti u njihovom prisustvu za mene je bio mir, nadahnuće, ljepota.

Nakon perioda frustracije, ljutnje, nerazumijevanja krenuo je mir. Počela sam osjećati neopisiv unutarnji mir. Svakodnevno sam čitala o Islamu, razgovarala sam sestrama, učila. I tada su krenuli snovi. To je bilo negdje krajem veljače ove godine. Počela sam sanjati džamije, i pri tome osjećala u snu nevjerojatnu blagodat, smirenost, sanjala sam pokrivne žene kako izlaze iz džamija, ali najveći utjecaj na mene je imao san u kojem sam sanjala kako klanjam. Vidjela sam sebe kako obavljam namaz, kao da sam bila iznad sebe, tada nisam uopće znala kako treba klanjati, ali sam u snu vidjela sve pokrete u namazu. Osjećaj koji sam tada imala ne može se opisati, to je bilo nevjerojatno. Ujutro nakon tog sna odlučila sam da moram naučiti klanjati, kupila sam knjigu i počela učiti. učila sam odmah na Arapskom, moje divne sestre su mi puno u svemu pomogle. Klanjala sam s njima u džamiji iako nisam znala sve napamet, klanjala sam sa knjigom u ruci, nisam više mogla izdržati a da ne klanjam. Nevjerojatna sila me je vukla. Allahova sila, subhanAllah.

Plakala sam svaki put kada sam čula ezan, plakala sam u džamiji sa sestrama klanjajući, plakala sam kod kuće, nisam jednostavno znala što se događa, ali sam znala da više nisam ista osoba. Znala sam da se ne mogu vratiti u „stari“ život, nisam mogla natrag nakon svega što sam saznala, nakon svega što sam doživjela i nakon što je Allah subhanne we teala otvorio moje srce i pokazao mi Islam, nisam mogla natrag. Samo sam mogla naprijed. Klanjati sam naučila u 2 tjedna, toliko sam bila željna znanja, toliko sam snage imala, nisam se mogla zaustaviti. U svibnju sam odlučila izgovoriti šehadet u džamiji, iza imama, htjela sam sama sebi taj čin obilježiti. Taj dan je bio poseban.

U prisustvu svojih sestara, čak i nekih mojih prijatelja, i ostalih znatiželjnika izgovorila sam riječi šehadeta - EŠHEDU EN LA ILAHE ILLELLAH, VE EŠHEDU ENNE MUHAMMEDEN ABDUHU VE RESULUHU. Suze su krenule, jecaji…

Danima nakon mog šehadeta ja sam se osjećala kao da „letim“, toliko pozitivne energije sam imala, toliko sam zračila pozitivom, elhamdidullah.

Sada je došao trenutak da svoju obitelj suočim sa svojom odlukom. Moja sestra je znala jer sam vrlo bliska sa njom i bila je upućena u sve što se događalo. Morala sam reći roditeljima. Odlučila sam se prvo reći majci. Ona je na moje iznenađenje moju odluku primila vrlo smireno (moje dove upućene Allahu subhanne we teala bile su primljene) i nije bila pretjerano iznenađena jer je isto tako znala da se zanimam za Islam. Iako nikako nije mogla shvatiti prelazak u drugu vjeru, ako sam rođena u katoličanstvu, vremenom sam majci objašnjavala kako smo svi rođeni kao Muslimani i da se vraćamo u Islam da ne „prelazimo“ na drugu vjeru. Danas se moja majka pomirila sa mojom odlukom, svakodnevno joj govorim o svom životu u Islamu, zna što se događa i prihvatila je to, vidjela je moju promjenu na pozitivno i ja se nadam i iskreno vjerujem da će i u srcu jednog dana biti ponosna na mene jer sam muslimanka, elhamdidullah.

Otac još ne zna. Vjerujem da je primijetio promjenu u oblačenju, ali kako on inače ne komentira moj stil pa tako niti sad. Molim Allaha subhanne we teala da mi da snage da jednom kada vrijeme dođe to saopćim i ocu. Molim Allaha, subhanne we teala, da uputi moje roditelje i moju obitelj, amin.

Živim u zemlji u kojoj ima oko 1.3% muslimana u ukupnoj populaciji, a većina ih živi u glavnom gradu. Od svih tih muslimana malo ih je koji su u vjeri, i koji se drže osnovnih propisa Islama, ja sa ponosom mogu reći da sa svojim sestrama pripadam u tu skupinu religioznih, elhamdidullah.

Sa ponosom kažem, JA SAM MUSLIMANKA, volim što sam muslimanka, elhamdidullah. Ne osjećam nikakvu težinu zbog toga, barem ne u srcu. Ništa mi nije teško napraviti u ime Allaha subhanne we teala. Itekako sam svjesna da su brojna iskušenja predamnom, brojne prepreke koje treba proći, ali uz Allahovu pomoć ništa neće biti nemoguće. Svjesna sam da je moje učenje tek započelo i što više znam vidim zapravo koliko toga moram naučiti, ali sam neizmjerno sretna zbog toga. Pravila i propise prihvaćam jedno po jedno, nakon dubokog promišljanja, i prihvaćam ih punim srcem, a sa svakim prihvaćanjem moj iman raste i jača elhamdidullah.

Islam je moj unutarnji mir, Islam je moja snaga, ja živim Islam i za Islam i Allaha, subhanne we teala, ću umrijeti, inshaAllah.

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: Prica jedne hrvatice

Post od Haris » Sre Nov 11, 2009 2:15 am

ALLAHU EKBER!

muslima iz hr
pisem pomalo
Postovi: 10
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 8:40 pm

Re: Prica jedne hrvatice

Post od muslima iz hr » Sub Jan 23, 2010 8:55 pm

MashAllah bas mi je drago sto se jos jedna hrvatica povratila islamu.Ja sam takodjer rodom iz hr,i primila sam islam prije 6 godina,zivim u inostranstvu ali bi rado usla u kontakt sa tobom radi upoznavanja u ime Allaha koji nam se smilovao a nase upoznavanje bi mi InshAllah pomoglo da uvjerim svoju mamu da nisam jedina hrvatica koja se povratila islamu.Ako zelis javi mi se na email i inshAllah Allah ti olaksao put do DZeneta i InshAllah ce se nas broj povecati.

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: Prica jedne hrvatice

Post od Senad » Ned Jan 24, 2010 2:50 pm

muslima iz hr napisao:MashAllah bas mi je drago sto se jos jedna hrvatica povratila islamu.Ja sam takodjer rodom iz hr,i primila sam islam prije 6 godina,zivim u inostranstvu ali bi rado usla u kontakt sa tobom radi upoznavanja u ime Allaha koji nam se smilovao a nase upoznavanje bi mi InshAllah pomoglo da uvjerim svoju mamu da nisam jedina hrvatica koja se povratila islamu.Ako zelis javi mi se na email i inshAllah Allah ti olaksao put do DZeneta i InshAllah ce se nas broj povecati.
Esselamu alejkum
JA sam odnekud uradio copy/paste ovog gore teksta i mislim da seka Amina koja se vratila Islamu neposjećuje ovaj forum , možda bi interesantno bilo da je nekako pronađeš i da je kontaktiraš.

Seko Allah te nagradio za tvoj povratak Islamu da ustraješ na tom putu koji je jako trnovit. i dobro nam došla.

MOžda bi dobro bilo da čujemo i tvoju priču oko povratka Islamu. Meni je interesantna ispovjest Rukaje Maqsud. ili recimo kako to divno objašnjava Jusuf Estes ( bio je sveštenik).

Nadam se inšaAllah lijepovm druženju ovdje na forumu

Esselamu alejkum

muslima iz hr
pisem pomalo
Postovi: 10
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 8:40 pm

Re: Prica jedne hrvatice

Post od muslima iz hr » Ned Jan 24, 2010 5:51 pm

InshAllah napisat cu kad imam malo vise vremena.

Lane
pisem pomalo
Postovi: 41
Pridružio se: Čet Jan 21, 2010 7:55 pm
Lokacija: Sarajevo

Re: Prica jedne hrvatice

Post od Lane » Ned Jan 24, 2010 10:42 pm

muslima iz hr, pokusavala sam ti poslati privatnu poruku, ali nesto nece.
Samo bih ti preporucila stranicu www.muslimanka.net . Tu se javljaju sestre iz raznih krajeva svijeta, pa mozda nadjes nekog sa slicnim iskustvom.

muslima iz hr
pisem pomalo
Postovi: 10
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 8:40 pm

Re: Prica jedne hrvatice

Post od muslima iz hr » Uto Feb 02, 2010 10:05 am

Esselam alejkum,evo nasla sam malo vremena da ukratko napisem moje vracanje u islam.
Rodom sam iz hrvatske,umladosti udala sam se za covjeka koji je bio musliman ali nista od vjere nije praktizirao.
Zivjeli smo tako godinama on musliman a ja katolik,slavili bi sve Bajrame i katolicke praznike nikd nismo imali problema to sto smo razlicitih vjera.Imala sm sve sto sam pozeljela dobrog muza djecu novaca ,auto ali nisam se mogla sa time zadovoljiti u dusi sam ustvari bila siroce bez pravoga puta ali nisam to znala.Prolazeci tako kroz tminu zivota jednog dana prije nekih 7godina bilo smo u posjeti kod isto nekih muslimana Ahmedija,i oni su tvrdili da zena netreba da se pokrije,moze zena da nosi i kratku suknju.Moj muz iako nije praktizirao vjeru i nije imao nekakvog znanja ipak toliko je znao da mora zena muslimanka da se pokrije i naravno protivio se tom covjeku.Muz se bio dosta izivcirao i ja sam to primjetila na njemu.Vracajuci se kuci probala sam da ga umirim pa sam mu rekla da mozda taj covjek ima pravo posto on i klanja i cita Kuran a moj muz nista od toga.Sa tim mojim rijecima nisam ga umirila nego jos vise naljutila i kaze on meni kad dodjemo kuci zvat cu svoga brata da pitam a njegov brat je bio vec vise godina u islamu kako treba.Kad je nazvao brata on mu kaze udji u internet i potrazi odgovor na islamskim stranicama.Kada smo poceli da citamo ne samo da smo saznali o marami nego i vise od toga.OD te veceri nisam prestajala da citam,ostajala bi dugo u noci budna citajuci o islamu.Poslije par dana upitam svoga muza da zasto on ne praktizira vjeru,samo me pogledao i zasutio nakoliko sekundi a onda mi dao odgovor.Ako ja budem praktizirao vjeru sta ce biti sa tobom upita me on,sve se kaze mora promjeniti puno toga u nasem zivotu.Rekla sam,samo ti kreni prvi i ja cu za tobom.Naravno nije mi vjerovao,sve dok nisam pocela da glasno pricam protiv njega da on zeli ovakav los zivot bez pravog puta,tada je svatio da sam ozbiljna i drugi dan nabavio je knjige kako se klanja.Tako samo za manje od mjesec dana poceli sa islamom cijela porodica.Hvala i zahvala pripada samo Allahu jedinom koji druga nema.To je za mene najveci poklon Allahova mislost prema meni i uputa.

alanya
pisem pomalo
Postovi: 37
Pridružio se: Sub Dec 10, 2005 11:25 am

Re: Prica jedne hrvatice

Post od alanya » Sre Feb 03, 2010 10:05 pm

alejkumu selam draga sestro iz hr..

subhanAllah kako me dirnula tvoja priča, sva sam se naježila... Allah swt vam se uistinu smilovao, kad vas je uputio u islam.. cjelu vašu porodicu.. molim Ga da vas učvrsti i podari džennet još na ovom svjetu a na drugom da se zajedno družimo u džennetu firdews sa poslanikom saws i svim iskrenim robovima, amiiin..

evo sestro ti isto jedan link sa muslimanke.net gdje se ta sestra javila a nick joj je Raisha77.. možeš se tamo registrovati i poslati joj privatnu poruku.. pa inshAllah nadam se da če ti se javiti iako nije više baš često tamo al još navrati..

http://muslimanka.net/sajt/index.php?op ... mitstart=0

puno selama i da vas Allah swt čuva..

muslima iz hr
pisem pomalo
Postovi: 10
Pridružio se: Sub Jan 23, 2010 8:40 pm

Re: Prica jedne hrvatice

Post od muslima iz hr » Čet Feb 04, 2010 10:22 pm

Amin.Allah te nagradio svakim dobrom za tvoje dove i za tvoj trud .

Odgovori