DOVA – IBADET MU'MINA

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Korisnikov avatar
Yassin
Moderator
Postovi: 984
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 6:41 pm
Kontakt:

DOVA – IBADET MU'MINA

Post od Yassin » Čet Feb 26, 2009 3:34 am

Hatib: Nezim Halilović Muderris

Braćo i sestre u islamu! Danas 25. safera 1430.h., što odgovara 20. februaru 2009. godine, hutbu sam naslovio sa "Dova – ibadet mu'mina". Dova je braćo i sestre moramo priznati, nepoznanica velikog broja nas, a veoma nam je potrebna. Dova je naš snažan oslonac, pogotovo ako imamo na umu da se dova onih kojima je učinjeno nasilje ne odbija, a nama Bošnjacima je učinjena velika nepravda i nad nama je počinjen strašan zločin i nasilje.
Zato, ne škrtarimo sa našim dovama, a naš Gospodar Kojem upućujemo dove je Svemoćan i On nas neće ostaviti uskraćenim i poniženim!

U mnogim Kur'anskim ajetima, u različitim kontekstima, se spominje dova, a kada se ima u vidu kao što Kur'an kaže, da je „čovjek stvoren slabim” "وَ خُلِقَ الإِنْسَانُ ضَعِيفًا", onda mu je dova i te kako potrebna i to iskrena dova, kojom se obraća svome Gospodaru i samo od Njega pomoć traži.

Riječ dova je arapskog porijekla i nastala je od riječi du’a, što u prijevodu na bosanski jezik znači: zov, poziv, dozivanje, prizivanje, molitva, moljenje, molba...
Kur'an u sebi sadrži mnogo dova, a prva Kur’anska Sura, El-Fatiha i posljednje dvije Kur'anske sure su dove, tako da Kur'an započinje i završava se dovom.

Kaže Allah, dž.š., u 186. ajetu Sure El-Bekare:
„Kada te upitaju o Meni Moji robovi, ti im reci da sam Ja blizu, uslišavam dovu onoga koji moli, kada Me zamoli, pa nek se i oni Meni odazovu i nek Me vjeruju, ne bi li bili na pravom putu!" (Suretu El-Bekare: 186)

Allah, dž.š., je kako stoji u citiranom ajetu blizu Svojih robova i On se odaziva na njihove dove, a mi kao Njegova stvorenja smo dužni da poslušamo Njegov poziv i da Ga čvrsto vjerujemo.
Kur'an spominje i dove poslanika, kao što su: Nuh, a.s., Ibrahim, a.s., Zekerijja, a.s., Junus, a.s., Idris, a.s., Jakub, a.s., Jusuf,.a.s, i Muhammed, s.a.v.s..

Kur’an ne samo da je preporučio dovu putem ukazivanja na Njegove poslanike, koji su Mu mnogo upućivali dove, već je dovu naredio, što potvrđuje 60. ajet Sure Gafir':

"Gospodar vaš je rekao: „Zovite Me (dovu Mi činite), Ja ću vam se odazvati! Uistinu, oni koji se budu oholili prema robovanju Meni, ući će u džehennem poniženi.” (Suretu Gafir, 60)

Dove koje upućujemo našem Gospodaru, mogu biti upućene različitim Njegovim imenima, kao što stoji u 110. ajetu Sure El-Isra’:

"Reci: „Zovite: ’Allah’ ili zovite: ’Milostivi’, a kako god Ga budete zvali, Njegova su imena najljepša...” (Suretu El-Isra’, 110)
Naše dove treba da budu uz iskreno ispovijedanje vjere, kao što stoji u 14. ajetu Sure Gafir:
"Molite se Allahu (dovu mu činite), iskreno Mu ispovijedajući vjeru, pa makar to nevjernicima bilo mrsko!" (Suretu Gafir, 14)

Kur’an upućuje čovjeka da što viši čini dovu svome Stvoritelju, jer je dova jedan od glavnih oblika obraćanja Njemu. I riječ “salat” (namaz, molitva) u osnovi znači dova.
Kur’an nas podučava da je svrha postojanja čovjeka na ovom prolaznom svijetu spoznaja Allaha, s.w.t., i robovanje isključivo Njemu.

Poslanik, s.a.v.s.,. u kratkom hadisu koji bilježi imam Tirmizija definiše dovu riječima:

Prenosi En-Nu'man bin Bešir, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Dova je ibadet!“ (Tirmizija)
Allah, dž.š., dovi daje posebnu počast, kao što stoji u hadisu, koji bilježi imam Tirmizija:

Prenosi Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kod Allaha nema ništa plemenitije od dove!“ (Tirmizija)
Kada je to tako, braćo i sestre, upućujmo Mu iskrene dove!
Mi smo kao vjernici dužni da se samo Allahu, dž.š., obraćamo i da od Njega pomoć tražimo, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:

Prenosi Ibn Abbas, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kada moliš, moli Allaha, a kada tražiš pomoć, traži od Allaha!“ (Tirmizija)
Allah, s.w.t., od svojih iskrenih robova prima dove, koje ne sadrže grijeh, niti kidanje rodbinskih veza. U tom smislu je i hadis koji bilježi imam Ahmed:

Prenosi Ebu Seid El-Hudri, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Svaki musliman, koji zamoli neku želju, u kojoj nema grijeha ni kidanja rodbinskih veza, Allah mu dadne jedno od troga; želji mu odmah udovolji ili mu ostavi za budući svijet ili ga sačuva od sličnog zla. Rekoše: "Onda ćemo mnogo doviti!?" Reče: "Allah može više." (Ahmed)
Dova, braćo i sestre može promijeniti kader, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Ahmed:
Prenosi Sevban, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Kader ne mijenja ništa osim dove, dobra djela ne povećava osim dobročinstvo i čovjeku će biti uskraćena opskrba zbog grijeha!“ (Ahmed)
Muslimani kada jedni za druge upućuju dove, Allah, s.w.t., preko svojih meleka im obećava isto, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Muslim:

Prenosi Ebu Ed-Derda', r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Nema niti jednog muslimana koji moli u odsustvu za svoga brata, a da melek zadužen za njega ne kaže: "I tebi isto tako!" (Muslim)
Trojici će dova biti primljena, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Tirmizija:

Prenosi Ebu Hurejre, r.a.a, da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Trojici se dova ne odbija: postaču dok se ne omrsi, pravednom vladaru i mazlumu (osobi kojoj se čini nepravda). Nju Allah uzdiže iznad oblaka i kaže Gospodar: "Tako mi Moje veličine, pomoći ću ti makar malo pričekao!" (Tirmizija)
Kada imamo na umu ove riječi Poslanika, s.a.v.s., posebno smo dužni da se iskreno obraćamo svome Gospodaru, u dovama koje izbijaju iz naših duša.

Braćo i sestre, budimo od onih koji upućuju iskrene dove Allahu, s.w.t., i pripremajmo se za Dan polaganja računa!
Gospodaru, učvrsti nas na putu islama, ne iskušavaj nas sa onim što nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji uče iskrene dove, uputi našu djecu i naše potomke i učini ih časnim pripadnicima ummeta, budi nam milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u džennetu, društvom sa: poslanicima, šehidima i dobrim ljudima!

Sarajevo: 25. safer 1430.h.
Hutba: Džamija “Kralj Fahd”
20. februar 2009.god.
Nezim Halilović Muderris

Odgovori