Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Dec 21, 2005 12:11 pm

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime fil alemine inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime fil alemine innneke hamidun medzid.

Ebu Zerr r.a pripovijeda da je čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, slijedeći hadis - kudsi: "O Moji robovi, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), a i vama sam ga učinio zabranjenim, pa nemojte jedan drugom nepravdu činiti! O robovi Moji, svako koga Ja nisam uputio je u zabludi, pa od Mene uputu tražite, a Ja ću vas uputiti! O robovi Moji, svi ste vi gladni, dok vas Ja ne nahranim, pa tražite od Mene hranu da bih vas nahranio! O robovi Moji, svi ste vi neodjeveni, dok vas Ja ne obučem, pa tražite od mene odjeću, kako bih vas obukao! O robovi Moji, vi griješite noću i danju, a Ja opraštam sve grijehe, pa tražite od Mene oprost da bih vam Ja oprostio! O robovi Moji, šta god vi uradili, niste u stanju Meni štetu nanijeti, niti mi kakvu korist učiniti! O robovi Moji, kada bi svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, bill toliko pobožni kao što je najbogobojazniji među vama, sve to nimalo ne bi uveličalo Allahovo carstvo! O robovi Moji, kada bi svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, bili toliko pokvareni, kao što je najpokvareniji među vama, to ništa ne bi umanjilo Allahovu vlast! O robovi Moji, kada bi se svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, iskupili na jednom mjestu, i od Mene zatražili sve što žele, zatim Ja svakom od njih dao ono što je tražio, to ne bi umanjilo ono što Ja posjedujem ni onoliko koliko bi umočena igla u more umanjila vodu! O robovi Moji, samo se radi o vašim djelima; Ja ću ih sva zabilježiti, a zatim ću svakom dati ono što je zaslužio, pa ko nađe dobro (hajr), neka bude zahvalan Allahu, dž.š., a ko nađe loše (šerr), neka ne kori nikog drugog, osim sebe." Muslim

Enes ibn Malik el Ensari r.a prenosi da je čuo Allahovog Poslanika, a.s., kada je rekao: "Uzvišeni Allah kaže: 'Čovječe, opraštat ću ti grijehe, ne obazirući se na njih, sve dok Me budeš zvao i molio. Čovječe, kada bi imao grijeha koliko do neba, pa Me zamolio za oprost, oprostio bih ti! Čovječe, kada bi Mi došao sa grijesima velikim kao Zemlja i susreo Me bez imalo širka, obasuo bih te sa isto toliko oprosta."'Tirmizi

zara
Stari član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 7:49 pm

Post od zara » Sre Dec 21, 2005 8:46 pm

Salam aleykum!

Elhamdu lillah, to mi je najdrazi hadis .

Ebu Zerr r.a pripovijeda da je čuo od Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve selleme, slijedeći hadis - kudsi: "O Moji robovi, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), a i vama sam ga učinio zabranjenim, pa nemojte jedan drugom nepravdu činiti! O robovi Moji, svako koga Ja nisam uputio je u zabludi, pa od Mene uputu tražite, a Ja ću vas uputiti! O robovi Moji, svi ste vi gladni, dok vas Ja ne nahranim, pa tražite od Mene hranu da bih vas nahranio! O robovi Moji, svi ste vi neodjeveni, dok vas Ja ne obučem, pa tražite od mene odjeću, kako bih vas obukao! O robovi Moji, vi griješite noću i danju, a Ja opraštam sve grijehe, pa tražite od Mene oprost da bih vam Ja oprostio! O robovi Moji, šta god vi uradili, niste u stanju Meni štetu nanijeti, niti mi kakvu korist učiniti! O robovi Moji, kada bi svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, bill toliko pobožni kao što je najbogobojazniji među vama, sve to nimalo ne bi uveličalo Allahovo carstvo! O robovi Moji, kada bi svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, bili toliko pokvareni, kao što je najpokvareniji među vama, to ništa ne bi umanjilo Allahovu vlast! O robovi Moji, kada bi se svi ljudi i džini, od prvog do posljednjeg, iskupili na jednom mjestu, i od Mene zatražili sve što žele, zatim Ja svakom od njih dao ono što je tražio, to ne bi umanjilo ono što Ja posjedujem ni onoliko koliko bi umočena igla u more umanjila vodu! O robovi Moji, samo se radi o vašim djelima; Ja ću ih sva zabilježiti, a zatim ću svakom dati ono što je zaslužio, pa ko nađe dobro (hajr), neka bude zahvalan Allahu, dž.š., a ko nađe loše (šerr), neka ne kori nikog drugog, osim sebe." Muslim

htjela sam ga ja staviti u potpis,al je podugacak :wink: !

daneS
Mlađi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 1:46 pm

deja vue

Post od daneS » Čet Dec 22, 2005 9:10 am

es-selamu alejkum

deja vue
Poslednja izmena od daneS u Čet Dec 22, 2005 9:15 am, izmenjeno 1 put ukupno.

daneS
Mlađi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 1:46 pm

deja vue

Post od daneS » Čet Dec 22, 2005 9:14 am

es-selamu alejkum

uz najbolju namjeru pitanje,zašto već postirani hadis još jednom?

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Dec 24, 2005 10:19 pm

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime fil alemine inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime fil alemine innneke hamidun medzid.

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Ljudi su kao metali, kao zlato i srebro. U islamu su najbolji oni koji su bili najbolji u džahilijjetu, ako shvate vjeru; a duše su sakupljena vojska, one koje se upoznaju, zbliže se, a one koje se ne upoznaju, razidu se."Muslim

(daneS brate,nisi jedini koji volis ovaj hadis ja znam najmanje jos dvije licnosti koji vole ovaj Hadis,jedna sam ja....treca si ti)

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Dec 26, 2005 11:42 am

Bismillah

Ebu Hurejre r.a kazuje: "Jedne prilike bili smo na gozbi sa Allahovim Poslanikom, a.s. Volio je plećku, i kada mu je dadoše, on zagrize i reče: `Ja sam prvak ljudi na Sudnjem danu. A znate Ii zbog čega? Allah će sakupiti prijašnje i potonje narode na jednom mjestu, tako da će ih jedan čovjek moći pregledati i jedan čovjek dozvati. Sunce će se nisko spustiti, pa će zapasti u nesnošljivu muku i brigu. Ljudi će povikati: ‘Zar ne vidite u šta ste zapali i šta vas je zadesilo? Zar nećete potražiti nekoga da se za nas zauzme kod Gospodara?'Tada će reći jedni drugima: ‘Potražite oca našeg, Ademal' Doći će Ademu i reći: ‘Ti si otac čovječanstva, Allah te je svojom rukom stvorio, u tebe je život udahnuo, naredio je melekima da ti učine sedždu i nastanio te u Džennetu, pa se zauzmi za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je snašlo?' On će reći: 'Allah se danas rasrdio kao nikada prije ni poslije. Zabranio mi je da se približim drvetu, a ja sam prekršio zabranu. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Nuhu!' Kada dodu Nuhu, reći će mu: ‘O Nuh! Ti si prvi Poslanik na Zemlji. Allah teje nazvao zahvalnim robom, pa se zauzmi za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?' Ali on će reći: 'Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Dovu sam učio, pa sam prokleo svoj narod. Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! ldite nekome drugom, idite lbrahimu!' Kada dodu lbrahimu, reći će mu: ‘Ti si Allahov Poslanik i prijatelj na Zemlji. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali i šta nas je zadesilo?''Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ja sam za života tri puta slagao! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Musaul', reći će on. Kada dodu Musau, reći će mu: 'Ti si Allahov Poslanik, odlikovao te je nad ostalim ljudima Svojim poslanstvom i govorom. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?''Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikada prije ni poslije. Ubio sam čovjeka, a to mi nije bilo naredeno! Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Isau!', reći će on. Kada dodu Isau, reći će mu: ‘Isa, ti si Allahov Poslanik i Allahova riječ, kojom je On život udahnuo u Merjemu. Iz bešike si razgovarao s ljudima. Zauzmi se za nas kod svoga Gospodara! Zar ne vidiš u što smo zapali?''Moj Gospodar se danas rasrdio kao što nije nikad prije ni poslije. (Isa nije spomenuo nijedan svoj grijeh.) Ah, moje brige! Moje brige! Moje brige! Idite nekome drugom, idite Muhammedu, a.s.!', reći će on." U drugom predanju dodaje se: "Kada mi dodu, reći će mi: ‘Muhammede, ti si Allahov Poslanik i pečat vjerovjesnicimal Allah ti je oprostio sve ranije i kasnije grijehe. Zauzmi se za nas kod svog Gospodara! Zar ne vidiš u šta smo zapali?' Tada ću doći ispod ' Arša i pasti ničice na sedždu pred Gospodarom. Zatim će me nadahnuti zahvalom i pohvalom kojom nikada nikoga prije nije nadahnuo, i reći mi: 'Muhammede, podigni glavu. Zamoli, dat će ti se! Zauzimaj se (traži šefa'at), zauzimanje će ti se primiti!' Podignut ću glavu i reći: ‘Moj ummet, Gospodaru! Moj ummet, Gospodaru!' 'Muhammede', reći će mi, 'uvedi iz svog ummeta u Džennet, na desna dženetska vrata, one koji neće polagati račun, a na druga dženetska vrata preostali će ulaziti, zajedno sa drugim ummetima."Tako mi Allaha, u čijoj moći je moja duša! Dženetska vrata su široka koliko od Meke do Hedžera (u Bahrejnu), ili koliko od Meke do Busre (u Siriji). ‘"muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Dec 29, 2005 11:37 am

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime fil alemine inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime fil alemine innneke hamidun medzid.

Muavija ibn el Hakim es Selemi r.a prenosi: "Dok sam klanjao sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., neko je kihnuo, pa sam rekao: 'Neka ti se Allah smiluje. ‘ Svijet mi je uputio oštre poglede, pa sam rekao: ‘Propao sam, zbog čega gledate u mene?' A oni su počeli udarati rukama po svojim stegnima. Kad sam vidio da me oni ušutkuju, ušutio sam. Kada je Allahov Poslanik, s.a.v.s., klanjao - i oca i majku bih za njega žrtvovao, nisam vidio učitelja sposobnijeg i boljeg u podučavanju. Tako mi Allaha, on me nije napustio, niti me je udario, niti uvrijedio, nego je rekao: 'Zaista, u ovom namazu nije dozvoljeno ništa od ljudskog govora. On (namaz) je tesbih, tekbir i učenje Kur'anai' Ili kako je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s. Rekao sam: ‘O Allahov Poslaniče, ja sam nedavno bio u neznaboštvu, pa nas je Allah počastio islamom, ali ima nas koji idemo vračarima!' Rekao je: ‘Ti nemoj ići!' Rekao sam: 'Ima nas koji smo sujevjemi i (imamo zle slutnje)!' Rekao je: 'To oni osjete u svojim grudima i neka ih to ne sprečava u njihovim namjerama."'Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Dec 30, 2005 11:32 am

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime fil alemine inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahime fil alemine innneke hamidun medzid.

Abdullah ibn Omer r.a prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Ko u ime Allaha zamoli zaštitu; zaštitite ga, ko u ime Allaha zatraži; podajte mu, ko vas pozove; odazovite mu se, ko vam učini dobročinstvo; uzvratite mu, a ako ne možete; onda molite Allaha za njega, sve dok ne pomislite da ste mu uzvratili punom mjerom."Ebu Davud

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Dec 31, 2005 12:52 pm

Bismillah

Ebu-Hurejre, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Svaka osoba ima svoje mjesto u Džennetu i svoje mjesto u Džehennemu. Pa kad mumin uđe u Džennet, njega naslijedi kafir u Džehennemu, jer to on zaslužuje zbog svoga kufra."Muslim

Abdullah ibn Abbas r.a kaže: "Allahov Poslanik, a.s., uzeo me za rame i rekao: `Budi (ponašaj se) na dunjaluku kao da si stranac, ili putnik (prolaznik)."' Ibn 'Umer, r.a., govorio bi: "Kada omrkneš, ne očekuj jutro, a kada osvaneš, ne očekivaj noć; i uzmi (iskoristi) od svog zdravlja za svoju bolest, i od svog života za svoju smrt."Buhari

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Neka niko od vas ne želi sebi smrt, jer ako je bio dobročinitelj, možda će još više dobra uraditi, a ako je bio grješnik, možda će se pokajati, pa zatražiti Allahovo zadovoljstvo." Buhari

Ebu Hurejre r.a prenosi od Allahova Poslanika, da je rekao: "Neka niko od vas ne želi sebi smrt, i neka ne moli za nju prije njenog dolaska, jer kada čovjek umre, prekida se njegov posao, a zaista vjerniku njegov život samo uvećava dobro."Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Jan 02, 2006 11:01 am

Bismillah

Ebu Zerr r.a kazuje da je čuo Allahovog Poslanika, a.s., kada je rekao: "Ko muslimanu kaže: ‘Kafire!', ili: ‘Allahov neprijatelju!', a on, doista, ne bude takav, njegove riječi vratiti će se njemu." Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Jan 03, 2006 2:03 pm

Bismillah

Ebu Ejjub el Ensari r.a prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je rekao: "Ko kaže: ‘La ilahe illallahu vahdehu la šerike lehu, lehulmulku, ve lehulhamdu, ve huve' ala kulli šej'in kadir' (Nema drugog boga, osim Allaha, Jedinog, Koji nema sudruga, Njemu pripada sva vlast, Njemu pripada svaka hvala i On je svemoćan) - deset puta, kao da je oslobodio četiri roba od Ismailovog potomstva."Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jan 04, 2006 12:04 pm

Bismillah

Enes ibn Malik el Ensari r.a priča da je rekao Sabitu, r.a.: "Hoćeš li da te liječim onako kako je to Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, činio?" "Hoću", odgovori Sabit, a Enes prouči (reče): Bože moj, Gospodaru ljudi, Koji otklanjaš muke i bolove, izliječi gal Ti se jedini Koji liječi, drugog ljekara mimo Tebe nema Liječenjem nakon koga nema povratka bolesti."Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 05, 2006 11:36 am

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid.

Ebu Hurejre r.a je rekao: "Allahovom Poslaniku (sallallahu ‘alejhi ve selleme,) došao je jedan čovjek i upitao ga: ‘O Allahov Poslaniče! Ko je najpreči za moje lijepo druženje i ponašanje prema njemu?'Alejhisselam reče: 'Tvoja majka. ‘ Čovjek tada reče: ‘ Ko poslije nje?' 'Tvoja majka', odgovori on. 'Ko poslije nje?', ponovo upita čovjek. 'Tvoja majka', ponovo odgovori Alejhisselam. Čovjek ponovo upita: ‘ Ko poslije nje?'Alejhisselam tada reče: 'Tvoj otacl'" Muttefekun alejhi

U drugom rivajetu stoji: "O Allahov Poslaniče! Ko je najpreči za moje druženje i lijepo ponašanje prema njemu?"Alejhisselam reče: "Tvoja majka, zatim tvoja majka, zatim tvoja majka, zatim tvoj otac."Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Jan 06, 2006 12:11 pm

Bismillah

Allahumme salli ala Muhammedin we ala ali Muhammed kema salejte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim inneke hamidun Medzid,Allahumme barik ala Muhammedin we ala ali Muhammed,kema barekte ala Ibrahime we ala ali Ibrahim innneke hamidun medzid.

Selman el Farisi r.a je rekao: "Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: "Nijedan čovjek neće se okupati petkom, očistiti se koliko može, namirisati se uljem ili kućnim mirisom, zatim izaći (na namaz), ne rastavljajući izmedu dvojice, zatim klanjati što mu je propisano, zatim slušati kada imam bude govorio, a da mu neće bit oprošteno izmedu te i slijedeće džume."Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Jan 07, 2006 11:29 am

Bismillah

Abdullah ibn Amr r.a je rekao: "Jedan čovjek prišao je Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve selleme, i rekao: ‘Zavjetujem ti se za hidžru i džihad, nadajući se nagradi od Allaha, džellešanuhu. ‘ Alejhisselam mu reče: ‘Je li ti jedno od roditelja živo?' 'Jesu, oboje', odgovori on. Alejhisselam mu tada reče: 'Da li ti uistinu želiš nagradu od Allaha, dž.š.?' 'Da', odgovori on. ‘Onda se vrati svojim roditeljima i pazi na njih i lijepo se ponašaj prema njima', reče Alejhisselam."Muslim

Abdullah ibn Amr r.a je rekao: "Došao je jedan čovjek Allahovom Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve selleme, i zatražio od njega dozvolu da krene u džihad. Na to ga Poslanik, sallallahu 'alejhi ve selleme, upita: 'Jesu li ti živi roditelji?' 'Jesu', odgovor! on. Alejhisselam mu tada reče: ‘ Idi njima, tvoj džihad je da sa njima budeš."' Buhari

Odgovori