Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

Sve što je za pouku, bujrum pisite ovdje kao novu temu radi ljepše preglednosti

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
UmmAldin
Posmatrač
Pridružio se: Sre Okt 26, 2005 1:03 pm

Post od UmmAldin » Čet Okt 27, 2005 4:28 pm

Bismillah

Es-Selamu ´alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Kad bude trebala biti noc Lejletul Kadr taj dan se pojavi crvenilo na nebu i sunce budne cudno ili dan nakon blagoslovljne noci !?

Trazim taj hadis i nemogu ga naci pa ako ko zna da mi ovdje napise jer mi je to jako vazno , da vas Allah nagradi !

Es-Selamu ´alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Sumejja
pisem pomalo
Pridružio se: Sub Apr 30, 2005 8:38 pm

Post od Sumejja » Čet Okt 27, 2005 5:32 pm

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu
Evo ima tekst na UMSA stranici o Lejeletu Kadr i navode taj hadis sto trazis.

http://www.umsa.org/modules.php?name=Ne ... e&sid=1745

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

UmmAldin
Posmatrač
Pridružio se: Sre Okt 26, 2005 1:03 pm

Post od UmmAldin » Pet Okt 28, 2005 5:55 am

Bismillah

Es-Selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

Allah te Dzennetom nagradio , amin !

daneS
Mlađi član
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 1:46 pm

Post od daneS » Pet Okt 28, 2005 10:42 am

es selamu alejkum
molio bih adminiatratora da prebaci ova zadnja tri posta na novu temu pod pitanja,jer šteta bi bila da ova tema poprima drugi oblik osim onoga što je u naslovu:
Rekao je Resulullah saws:Prenesite od mene makar 1 ajet

AbuAmRibnFadL
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Okt 28, 2005 11:36 am

mvtk

Selam alejkum we rahmetullahi we berekatuhu

U ime Allaha Milostivog Svemilosnog!!!!!!

U Sunnetu Allahova Poslanika, s.a.v.s., navode se hadisi koji opisuju jutarnje stanje nakon noci Kadr, tako da vjernik koji je ibadetio moze znati kada prode noc da li je bila noc Lejletul-kadr. Ubejj ibn Kab prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Sunce toga jutra izlazi bez zraka.” (Muslim – 762, Ibn Huzejme, 2193, Tabarani, 9/135, Ibn Hibban, 8/444-445, Begavi, 6/387, Mervezi u Kijamu ramadan – 265) Ebu Hurejre, r.a., kaze da su se ashabi jedne prilike u prisustvu Poslanika, s.a.v.s., prisjecali Lejletul-kadra, pa je resulullah, s.a.v.s., rekao: “Ko se sjeca od vas kada se pojavio mjesec na nebu, izgledao je kao prepolovljeno korito.” (Muslim – 1170) Ibn Abbas prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Lejletul-kadr je noc mirna i blaga, niti topla niti hladna, sunce toga jutra je blijedocrvenkaste boje.” (Tajalisi – 2680, Ibn Huzejme, 3/331-332, Mervezi u Kijamu ramadan – 271, Bezzar, (El-kesf) 1/486. Sejh Albani je ovu predaju ocijenio vjerodostojnom u Sahihul-dzamia, 2/962. Vidjeti, takoder Itihaful-hiretil-mehere, 3/***)

Aisa, r.a., je pitala Poslanika, s.a.v.s.,: “O Allahov Poslanice, kada bi znala koja je noc Lejletul-kadr sta da ucim u njoj?” Poslanik, s.a.v.s., joj odgovori: “Reci: Allahu moj, Ti puno oprastas i volis oprastati, pa oprosti mi.” (Tirmizi – 3513, i ocijenio ga je ispravnim, Ibn Madze, - 3918, Ahmed 6/171, Hakim 1/530, Nesai u El-amel – 872, Ibn Suni – 767, Mervezi u Kijamu ramadan – 274, Kudai u El-musnedus-sihab, 2/335, Bejheki u Es-suab, 3/338-339. Vjerodostojnim su ga takoder ocijenili: Hakim, Zehebi, Nevevi, Albani i drugi. Vidjeti: El-ezkar, str. 177 i El-miskah, 1/646.)
“Allahumme inneke afuvun tuhibul-afve, fafu anni.”

Aisa, r.a., prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., kazao: “Kada neko moli Allaha, s.v.t., za nesto, neka trazi sto vise, jer on trazi od svoga Gospodara.” (Ibh Hibban, (El-ihsan) 3/172, Taberani u El-evsatu, 2/301. Sejh Albani ga je ocijenio vjerodostojnim u Es-sahiha, 3/316. Hejsemi 10/150 kaze da ga biljezi Taberani u El-evsatu, i da su prenosioci pouzdani.) U drugoj predaji stoji: “Neka trazi Firdevs, jer su to najveci stepeni Dzenneta.” (Tabareni, 18/254. Hafiz Hejsemi u El-medzmea, 10/171 tvrdi da su prenosioci ove predaje pouzdani. Sejh Albani ga smatra vjerodostojnim u Sahihul-dzamia, 1/163.)
Sto se tice klanjanja posebnog namaza na poseban nacin u ovoj noci, nije nam preneseno od Poslanika, s.a.v.s., niti od prvih generacija.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., nastojao je provesti zadnjih deset dana u konstantnom ibadetu, a njemu je oprosteno i proslo i buduce. On je najbolji Allahov, s.v.t., rob koji je krocio zemaljskom povrsinom. Aisa, r.a., pripovijeda da bi se Poslanik, s.a.v.s., kada nastupi zadnjih deset dana, odvojio od svojih zena, predavsi se ibadetu. (Buhari – 2024, Muslim – 1174) U Muslimovoj predaji stoji: “Budio bi i svoju porodicu na namaz.” Aisa, r.a., opet prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., ibadetio zadnjih deset dana znatno vise nego u drugim vremenima. (Muslim – 1175, Tirmizi – 796, Ibn Madze – 1794, Ibn Huzejme – 3/342, Bejheki – 4/313-314) Mimo ramazana, je toliko ibadetio da su mu stopala i potkoljenice naticale (a u drugim predajama pucale) od duzine stajanja u namazu, pa kada je upitan zasto to cini, a Allah, s.v.t., mu je oprostio prosle i buduce propuste, rekao je: “Zar da ne budem Allahu, s.v.t., zahvalan rob.” (Buhari – 4836, Muslim – 2819, 2820) Neka je Allahov, s.v.t., spas i mir na tebe, o Allahov Poslanice, na tvoju porodicu, ashabe i sve sljedbenike tvoga casnog sunneta do Sudnjeg dana

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Okt 29, 2005 9:40 pm

mvtk

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao:Pokazana mi je noć kadr a zatim sam zaboravio kada je. Tragajte za njom u posljednjih deset dana i to u neparnin noćina.“

Ubade b. Es-Samit, r.a., kazuje: „Vjerovjesnik, s.a.v.s., je izašao da nas obavijesti koju noć je lejletu-l-kadr. Susreo je dvojicu muslimana kako se prepiru, pa je rekao: „Izašao sam da vas obavijestim kada je lejletu-l-kadr pa je znanje o tome od mene podignuto. Možda je to za vas i bolje. Tragajte za njom u devetoj, sedmoj, i petoj noći ramazana“.

Ebu Hurejra, r.a., kazuje da je Poslanik, s.a.v.s., rekao:
„Onaj ko noć kadarsku provede u namazu, vjerujući i nadajući se nagradi, biće mu oprošteni grijesi koje je do tada uradio.“
Aiša, r.a., je upitala Poslanika, s.a.v.s.: „Allahov Poslaniče, ako primetim da je lejletu-l-kadr šta ću da učim?“ On reče: „Uči:
„Allahumme inneke 'Afuvun kerim tuhibbul 'afve, fa'fu ani!“
„Bože, ti zaista mnogo praštaš i plemenit si, pa oprosti i meni!“

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Uto Nov 01, 2005 5:18 pm

mvtk

Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao:Pokazana mi je noć kadr a zatim sam zaboravio kada je. Tragajte za njom u posljednjih deset dana i to u neparnin noćina.“

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Ned Nov 06, 2005 12:46 pm

mvtk

Nevas ibn Seman r.a veli: "Jedno jutro Allahov Poslanik, s.a.v.s., govorio je o Dedžalu. Spuštao je i dizao svoj glas o njemu, (pridajući tome važnost) tako da smo zamišljali da je Dedžal u palmoviku nedaleko od Medine. Pošto smo otišli kod njega, on primijeti na nama to, pa reče Ata je vama?' Mi rekosmo: ‘Allahov Poslaniče, ti si govorio o Dedžalu jutros, pa si dizao i spuštao glas, tako da smo mi mislili da je on negdje nedaleko od Medine. ‘ Poslanik reče: ‘Od drugog se ja bojim za vas. Ako on izade, a ja budem medu vama, ja ću vas od njega zaštititi, a ako mene ne bude medu vama, onda je svaki čovjek sam sebi branitelj, a Allah je zastupnik moj i svakog muslimana. Dedžal je mladić kudrave kose, njegovo oko je prazno i mrtvo (slijep je u jedno oko). Kao da ga ja uporedujem s Abdul- - Uzzom, sinom Katanovim (Uzza je bio kurejški idol, ženski idol). Ko ga od vas dočeka, neka prouči početne ajete sure "Kehfa". On će izaći na put izmedu Šama i Iraka, pa če odvračati desno.i lijevo (od Pravog puta). 0 Allahovi robovi, budite čvrsti!' Mi tada rekosmo: ‘Allahov Poslaniče, a koliko će on boraviti na Zemlji?' Poslanik reče: 'Četrdeset dana! Jedan dan će biti kao godina, jedan kao mjesec, jedan kao sedmica, a ostali dani će biti dani obični, vaši. ‘ Mi rekosmo: ‘Allahov Poslaniče, taj dan koji će biti kao godina, hoće li nam biti dovoljan u njemu namaz jednog običnog dana?' Poslanik reče: ‘Ne, nego mu odredite vrijeme. ‘ Mi rekosmo: ‘Allahov Poslaniče, a kako će se brzo kretati po zemlji?' Poslanik reče: ‘Kao kiša koju vjetar tjera. On će doći jednoj grupi ljudi, pa će ih pozvati, pa će mu oni vjerovati i odazvati mu se. On će narediti zemlji pa će kišu liti, a zemlja će plodove davati. Stada će se više napasati i ugojiti i davat će više mlijeka. A zatim će doći narodu, pa če ih zvati, a oni će ga odbiti. Neće prihvatiti njegove riječi, pa će se on vratiti od njih. Oni će osvanuti ogoljeni, a u njihovim rukama neće bit ništa od njihove imovine. Onda če naići period ruševina, pa će im reći: ‘Izbacujte svoja blaga. ‘ Pa če za njima ići i pratiti ga blago razvalina (starih gradova), kao što pčele prate maticu. A zatim će pozvati jednog čovjeka, mladića, pa će ga udariti svojom sabijom i rastavit će ga na dva dijela, kao što čine strijelci (dok udaraju svezanog), a onda će ga pozvati, pa će se odazvati, a njegovo lice če sjati od smijeha. Dok on bude tako radio, Allah će poslati Mesiha, sina Merjemina, a.s., pa će siči na bijelu Menaru, u istočnoj strani Damaska, izmedu dvije žuto-bijele munare, a ruke će držati na krilima dva meleka. Kada pogne svoju glavu, kapi vode če mu kapati, a kad digne, onda će mu teći kao zrna bisera. Koji god kafir osjeti njegov dah, neće ostati živ. Njegov će dah dosezati dokle doseže njegov pogled. Pa će tražiti Dedžala dok ga ne nađe na vratima Ludda, gdje će ga ubiti. Poslije toga doći će Isa, a.s., ljudima koje je Allah sačuvao od Dedžala, pa će im potrti njihova lica i saopćit će im njihove deredže u Džennetu. Dok bude tako činio, Allah će objaviti Isau, a.s.: 'Izveo sam Ja robove Moje, protiv kojih se niko neće moći boriti, pa skloni ti robove Moje na Tur. ‘ A onda će Allah izvesti Jedžudža i Medžudža, koji će navaliti sa svih strana. Iza svake humke pješčane će se spuštati do jezera Taberija. Prvi od njih će mu svu vodu popiti, a kad dodu zadnji, reći će: ‘Ovdje je nekad bila voda. ‘ Isa, a.s., i njegovo društvo će biti zatečeni u teškoj neprilici, da će jedna volovska glava biti vrednija od stotinu zlatnika vama danas. Allahov Poslanik, Isa, a.s., i njegovo društvo težit će da idu Allahu. Allah će poslati na Jedžudža i Medžudža i njihove vratove crve, pa će osvanuti svi, kao jedan, usmrćeni. Zatim će Isa, a.s., sa svojim društvom, r.a., sići sa Tura u podnožje, ali na zemlji neće naći ni jedan pedalj, a da neće bit napunjen leševima i smradom njihovim. Lsa, a.s., sa svojim društvom obratit će se Allahu, pa će Allah poslati ptice slične vratovima horosanskih deva koje će odnijeti i baciti leševe njihove gdje Allah htjedne. A onda će Allah dati kišu od koje se neće ni jedna kuća sačuvati, bila ona od blata sazidana ili od dlake napravljena. Ta kiša će svu zemlju očistiti tako da će ostati kao ogledalo. A zatim će se reći zemlji: ‘Pronikni plodovima i okiti se bereketom. ‘ Tada će se čitava skupina najesti od jednog šipka i moći će stati u hladovinu njegove kore. U mlijeku će biti bereket. Jedna muža deva zadovoljit će sakupljene ljude, a jedna krava muzara - čitavo pleme; a jedna ovca muzara zadovoljit će mlijekom jedan ogranak plemena. Dok oni budu tako živjeli, Allah će im poslati mirisni vjetar, pa će ih dodirnuti ispod njihovih pazuha i dušu svakog mumina i svakog muslimana uzeti. Samo će ostati najgori ljudi, koji će otvoreno zinaluk činiti, kako to čine magarci, i na njih će se izliti strahote Kijam-dana." Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Nov 10, 2005 6:30 pm

mvtk

Enes ibn Malik el Ensari r.a prenosi se da je rekao: "Čuo sam Allahova Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: 'Uzvišeni je Allah rekao: ‘O sine Ademov, zaista ću ti, sve dok tražiš i nadaš se oprostu, Ja ću ti oprostiti. O sine Ademov, kada bi tvoji grijesi bili veliki kao nebeski oblaci, pa zatim zatražio Moj oprost, oprostio bih ti. O sine Ademov, kada bi mi došao s grijesima kolika je Zemlja, zatim Me susreo, ne čineći mi širk, dao bih ti isto toliko magfireta (oprosta) kolika je i ona (Zemlja)."'Tirmizi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Nov 12, 2005 6:53 pm

mvtk

Rekao je Resulullah saws:"Kada legneš u postelju, prije nego što zaspiš, prouči: “Ajetul-kursijju" dokraja. Allah će ti odrediti čuvara da ti se šejtan ne približi u toku noći, sve do sabaha."

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Nov 14, 2005 10:50 am

mvtk

Omer ibn Hattab r.a prenosi:Čuo sam Allahovog Poslanika savs da je kazao: "Zaista se djela cijene prema namjerama i zaista će svaki čovjek dobiti ono sto je naumio u svojim djelom, pa ko bude hidzru učinio u ime Allaha i Njegovog Poslanika, njegova hidzra je hidzra Allahu i Poslaniku; a ko bude hidzru učinio zbog neke matrijalne dobiti ili zbog zene da bi je ozenio njegova hidzra je za ono za sta ju je naumio."Muttefekun alejhi

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Nov 16, 2005 10:13 am

mvtk

Kab ibn Malik r.a kaže: Allahov Poslanik, savs, je rekao: Primjer vjernika je kao primjer (vitke) stabljike biljke, koju vjetar sad savije, sad ispravi, i sve tako dok ne sazrije. Primjer nevjernika je kao primjer drveta koje je duboko pustilo korijenje i koje ništa ne može saviti, sve dok jedanput ne bude iščupano iz korijena. U drugoj predaji stoji: I ispravi ga drugi puta i sve tako dok mu ne docte smrtni čas, a primjer licemjera je kao primjer drveta s čvrstim korijenjem koje se odupire svim uticajima. Muslim

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pet Nov 18, 2005 12:17 pm

mvtk

Sad ibn Ebu Vekas r.a prenosi da je Božiji poslanik (s a v s) izjavio: "Zaista nećeš ništa potrošiti tražeći s tim Božije zadovoljstvo, a da za to nećeš biti nagraden, pa čak i za ono što staviš u usta svojoj ženi."Buhari

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sub Nov 19, 2005 3:11 pm

mvtk

Fadal ibn Ubejd r.a prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Svakom se umrlom zapečati njegov posao, osim onom koji je u pripravnosti na Allahovom putu. Zaista se njegov posao povećava, sve do Sudnjega dana i on će biti sačuvan od kaburskog iskušenja."Ebu Davud

AbuAmRibnFadL
Veteran
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Pon Nov 21, 2005 8:30 pm

mvtk

Ebu Hurejre r.a kaže da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: "Kada neko od vas kihne, neka rekne: ‘El-hamdulillahi', a neka mu brat ili drug njegov na to kaže: 'Jerhamukellah'. Kada mu kažu: 'Jerhamukellah', neka im odgovori: 'Jehdikumullahu ve juslihu balekum' - Allah vas uputio i popravio vaše stanje." Buhari

Odgovori