"Evlije" i njihove seanse, znakovi, straputnice

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
melek
pisem pomalo
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 11:06 am

"Evlije" i njihove seanse, znakovi, straputnice

Post od melek » Uto Jan 16, 2007 12:02 pm

Da li neko poznaje nanu Vasviju, navodno priznatu "evliju" ili proricateljicu budućnosti?
Ljudi su i previše i poprilično sigurni u ono što dotična kaže ili bilo ko sličan tzv. evlijama ili proricateljima...gdje sam čula i priču "ono što ti ona kaže tako će i biti."....malo mi je to apsurdno pa sam pitala - a šta to ona može da kaže?
Moj prijatelj je bio kod nje i bogme dobro se nasmijao...kad je raskinuo s djevojkom koja je otišla s drugim i vidio ih svojim očima...u takvoj "depresiji" otišao je nani Vasviji, na to će mu nana ko' u vicu reći to je trač, ovo - ono (u prenesenom značenju) "Jel ti vjeruješ njoj ili svojim očima?!"
Njegova budućnost sročena u par vješto odabranih STANDARDNIH riječi upakovanih u celofan navodne zavisti, ljubomore, trača itd. što možete uvijek čuti...ili pretpostaviti i uzgred isjeckane, besmislene i nepovezane rečenice...
...ne znam stvarno il' bi se čovjek smijao il' bi plakao...

Ali meni su najači slučajevi... a ne znam ni kako bih nazvala te "zrele vjerske" momke kad zbog strave, izmišljotina, kuloarskih priča (tj. ovakvih pravih oblika sihira) raskidaju s curom tj. znam slučaj gdje momak u četvrtak salio stravu gdje mu je žena rekla nešto za njegovu curu i rekla mu ako te sutra nazove to ti je znak da ona nije za tebe!????....Onda raskidi zbog priča dokonih staraca (čast pojedinim) iz džemata kako cura nije za njeg, jer je samo tamo neko rekao kako ona dobro izgleda, a da joj nisu ni pogledali u dušu...iako je očima nisu nikad ni vidjeli...
Ja sam nešto skeptična po pitanju evlija, sve su to neka sredstva do cilja!? Nek mi Allah dž.š. oprosti na iskrenosti i AKO griješim, jer su meni ljudi neshvatljivi ...svačim se više služe nego samim razumom, gdje ostavljaju prostora da se zavedu "idelanim" šejtanskim vesvsama.
Mišljenja sam da sudbinu i nečiju budućnost poznaje samo Allah dž.š. i niko više...i samo njemu pripada vječna slava i hvala.
I naučila sam da me nikad ljudi i njihove slatkorječive i "dušebrižničke" priče neće zavesti ma šta oni bili... i čime se predstavljali...osvojiće me samo ako im zavirim u dušu i uvjerim se u njihovu iskrenost i dobrotu, blagoslov njihovih riječi koje odišu smirenošću i ljepotom pravog vjernika.

Selam svima.

zara
Stari član
Pridružio se: Pon Apr 18, 2005 7:49 pm

Post od zara » Uto Jan 16, 2007 3:44 pm

Salam aleykum!
Evlia -Wali hoche rechi osoba bliska Allahu,koja praktikuje u potpunosti vjeru ,izbjegava Allahove zabrane i pored toga cini dobra dijela,kojima je Allah swta zadovoljan.Evlije lice na Poslanika saws po svom karakteru.Ta zena ukoliko to radi je sihribez,jer je proricanje zabranjeno i to nije nista drugo nego zavodjenje naivnog naroda,cinechi haram i tvrdechi da je to dar Allhov.
Sihr i nista drugo.Kloni se takvih.
Fi amani Allah.(neka te Allah sacuva)

Kemo
Mlađi član
Pridružio se: Ned Maj 08, 2005 12:29 pm

Post od Kemo » Uto Jan 16, 2007 7:00 pm

Ta nana voli više miris novca nego miris iftara.

melek
pisem pomalo
Pridružio se: Sre Sep 27, 2006 11:06 am

Post od melek » Pet Jan 19, 2007 11:25 am

zara napisao:Salam aleykum!
Evlia -Wali hoche rechi osoba bliska Allahu,koja praktikuje u potpunosti vjeru ,izbjegava Allahove zabrane i pored toga cini dobra dijela,kojima je Allah swta zadovoljan.Evlije lice na Poslanika saws po svom karakteru.Ta zena ukoliko to radi je sihribez,jer je proricanje zabranjeno i to nije nista drugo nego zavodjenje naivnog naroda,cinechi haram i tvrdechi da je to dar Allhov.
Sihr i nista drugo.Kloni se takvih.
Fi amani Allah.(neka te Allah sacuva)

Slažem se s tobom da Evlije lice na Poslanika saws po svom karakteru....i ima takvih dobrih ljudi, hvala Allahu dž.š. još,...i oni se prepoznaju iako ih je vrlo vrlo malo.
Ali sad si mi dala drugu inspiraciju:
Allah dž.š. je također rekao u Quranu – da ćemo biti iskušavani jedni drugima.
Mislim lako je praktikovati vjeru....činiti dobra djela...ali dobra djela se mogu kriti u svemu! Nekada je dovoljan i jedan lijep pogled pun razumjevanja i osmijeh nepoznatog vjernika, da čovjek osjeća pozitivne vibracije naše vjere i želje da se što više približi Allahu dž.š.
Mislim da je bitno čisto srce, topla ruka, lijep i iskren jezik prema svima, jedan fin i topao pogled, odnos s pažnjom da se ne povrijedi druga osoba i isto tako lijep i topao pristup bez obzira ko bila ta osoba.
Zar je to nešto previše što ne možemo dati??? Tako malo...a tako puno znači...nekom!
Zašto uvijek moramo nekoga osuđivati kad ništa nemamo od toga...do samo jednu boru više...zašto je ne zamijeniti nečim boljim što je kod Allaha vrijednije...i zadobiti njegovu ljubav iskrenu i čistu...
Inspirisana sam...jer gledam pojedine ljude oko sebe...redovno odlaze u džamiju...a kad izađu iz nje ni sa komšijom se ne poselame samo od toga da krenemo...i tako su prazni, puni jeda, zlobe, zavisti, ljubomore, oholosti, podozrivosti, pakosluka, licemjerja, predrasuda itd....zar treba veći sihir od ovoga?
Zašto ja moram biti zla i robovati predrasudama i svemu gore nabrojanom...samo zato što je neko drugačiji od mene (a možda je isto tako bolji čovjek od mene), ako je neko sretniji i ljepši od mene, ako je neko siromašan i ružan itd. – kad ja od tog ama baš nemam ništa!????? Kad ja ničiju sreću ne mogu oduzeti ali ni povećati, samo joj se mogu radovati.
Pitam ja vas - zašto je to teško biti dobar čovjek i dobar vjernik istovremeno?
Zašto je teško prenijeti i primiti ISKRENU ljubav i dobrotu prema drugima? Kada će to biti jedino što će nas iskupiti....

Odgovori