SAMOLIJECENJE

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: SAMOLIJECENJE

Post od Haris » Uto Jan 01, 2013 10:54 pm

1. Trenutno na forumu nemamo informacija, ili barem ja nisam vidio do sad, da postoji neka žena koja uči rukju. Neki govore da muškarac ne može ženi učit rukju što logički gledano nema smisla. Onda ispada da žena ne može učestvovat u džematu sa muškarcem/muškarcima nego mora isključivo žena predvodit. I u jednom i u drugom slučaju žena sluša muški glas (ako je to razlog zabrane). Ondje gdje je problem je taj da muškarac ne dodiruje ženu (osim ako nema prijeka potreba za to, npr. ako žena stoji pa počne padat, pa je muškarac pridrži), i drugi problem je da bi žena trebala biti sa mahremom ili u najmanju ruku da postoji druga osoba prisutna tu da bi se izbjeglo osamljivanje muškarca sa ženom kojoj se uči rukja. Jer gdje je dvoje samih, treće je šejtan. Nikad ne znamo može li doći do pokretanja strasti kod jedne ili druge osobe. Također, muškarac, učač rukje bi trebao izbjegavati gledanje žene ako bi i to moglo izazvati smutnju. Ali s obzirom da je takav posao, učač mora posmatrati pokrete i reakcije da bi znao kako se postaviti u datom momentu. Bolje je izabrati da žena uči ženi rukju ako postoji žena koja radi na ispravan način, ali za nuždu, može muško učiti ženi s tim da se ispoštuju gore navedena pravila.

2. Sasvim je normalno da dođe do toga, jer obično se kod nas ugovaraju termini dolaska na rukju i onda džini to unaprijed "isplaniraju". Pošto džini mogu napuštati tijelo oboljelog ili se primiriti, može se desit da oni iskoriste jednu od akcija kako bi oboljeli osjetio da nema problema te odustao od odlaska na rukju. Jedan slučaj kada sam krenuo sa prijateljem put Enesa, pitam ga "kako si danas", i odgovara mi "za čudo nemam danas nikakvih problema, na sabah sam ustao lako", dok mi je noć ranije lupao po tastaturi i pisao kojekakve znakove i prijetio da će me uništit (ko će znat, možda i nije bio svjestan, nego u nekoj reakciji). Kažem mu ja na to, "ne sikiraj se, taktiziraju". A da li nekog oboljelog uFatiš na prepad i da mu počneš učit a da ga ranije nisi obavijestio o tome, vidio bi ti igranke.
Također, jedne prilike kad sam bio kod Enesa, zadesio me isti slučaj, učio je, a ja se nisam pomjerao tokom cijele rukje, da bi se kasnije Enes našalio i rekao mi "nisi mi zanimljiv kad se ne treseš". :D

3. Možda se misli na istiharu namaz, jer kao postoje neke nene koje klanjaju istiharu i njima se kao pokaže nešto u snu i tako to. Istihara namaz se klanja kao i svaki, svako za sebe, a radi se o namazu da kada nismo sigurni u nešto, tražimo od Allaha da nam ukaže na to. Možeš više pročitati na http://bs.wikipedia.org/wiki/Istihara-namaz

Nadam se da sam koliko toliko riješio nedoumice.

kenan79
Stari član
Postovi: 305
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Re: SAMOLIJECENJE

Post od kenan79 » Sre Jan 02, 2013 12:28 am

Samo da se nadovezem na ovaj dio za istiharu namaz, iskreno prvi put cujem za taj namaz da bi se otklonio sihr, a ako je to istihara namaz, onda treba ljudi da znaju propise iste koje je lijepo opisao mr Zijad Ljakic, pa je svakome obaveza da se pouci tome. http://www.zijadljakic.com/index.php?op ... &Itemid=44

Ovaj link koji si postavio na wikipediji je OK vecinom, ali ocito je onaj koji je ovo sastavljao da je povezan sa izvjesnim Ahmedom Bosnicem, ocito velikim smutljivcem i sarlatanom, koji se bavi svacim pomalo, od tarota, astrologije, lijecenja Kur'anom (moš mislit) i svega tu ima, zato je bolje to ne uzimati uopce sto pise na linku na W-Pediji, nego se drzati ucenih ljudi.

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: SAMOLIJECENJE

Post od Haris » Sre Jan 02, 2013 7:35 am

Istina, na wikipediji može svako pisati pa ne treba uzimati kao najvjerodostojnije.. Kao što Kenan kaže, bolje izabrati pouzdan izvor.

H@n@
Mlađi član
Postovi: 68
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 9:21 pm

Re: SAMOLIJECENJE

Post od H@n@ » Sre Jan 02, 2013 11:16 am

Harise i Kenane, Allah vas nagradio.
Stvarno bi bilo super kad bi se javo neko ko poznaje zenu koja se bavi rukjom jer to bi veliko olaksanje za djevojke.
Nisam mislila na istiharu kad sam pitala za ovaj namaz ili namaz zelje.
Evo napisacu vam i nijjet:Nevejtu en usallije lillahi teala salaten-nefli taleben sifa ellahi mustakbilel...
A ovo sma nasla vebu ucaca rukje Ismet Isa Jasarevic :). Mozda vi zante o kome se radi? Kazem vam i ja prvi put cujem za ovaj namaz koji na karaju ima i posebnu dovu. Ne mogu da vjerujem da neko moze izmisljati i namaz.
Znam da je moguce da na rukji ne pokazujes nikakve rekacije, ali ja na rukji nisam nikad pokazala nikakve reakcije..a bila sma mozda 10 puta. A inace moji simptomi su bolove u srcu i zelucu.

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: SAMOLIJECENJE

Post od Haris » Sre Jan 02, 2013 3:13 pm

Šta kaže medicina o srcu i želudcu?

Senad
Veteran
Postovi: 1054
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Lokacija: Doboj Istok
Kontakt:

Re: SAMOLIJECENJE

Post od Senad » Sre Jan 02, 2013 3:35 pm

Selam

H@n@ gdje stanuješ tj. boraviš ?

H@n@
Mlađi član
Postovi: 68
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 9:21 pm

Re: SAMOLIJECENJE

Post od H@n@ » Sre Jan 02, 2013 5:29 pm

Sarajevo, zasto?

EdinM
Mlađi član
Postovi: 164
Pridružio se: Čet Nov 29, 2012 8:33 pm
Lokacija: Sweden

Re: SAMOLIJECENJE

Post od EdinM » Pet Jan 04, 2013 6:24 pm

Selam, evo da se ukratko nadovezem. Koliko sam upoznat znam da postoji namaz koji se klanja sa svrhom da nam dragi Allah pokaze mjesto sihra, ili nes slicno tome, a sto se tice te posebne dove malo sam se nasmijao. Uvjeta za dovu ima vise, ali jedan od osnovnih je iskrenost, a sto se te "posebne" tice, sta ti ga znam. Dova Allahu se moze uputiti svojim rijecima, mada je bolje znati dove koje je npr Muhamed a.s ucio. Dovu treba skruseno uputiti Allahu i onda saburiti i cekati da je Svevisnji ispuni. Selam

H@n@
Mlađi član
Postovi: 68
Pridružio se: Čet Nov 13, 2008 9:21 pm

Re: SAMOLIJECENJE

Post od H@n@ » Pet Jan 04, 2013 9:34 pm

A koji je to namaz Edine za ukazivanje Bozijom miloscu na mjesto sihra, i to prvi put cujem? Ne mislim da je ce insan nesto otkriti samo ako klanja taj namaz, al bas me zanima taj namaz?

EdinM
Mlađi član
Postovi: 164
Pridružio se: Čet Nov 29, 2012 8:33 pm
Lokacija: Sweden

Re: SAMOLIJECENJE

Post od EdinM » Pet Jan 04, 2013 11:21 pm

Namaz za izlječenje samog sebe:

Klanja se dva rekiata moleči Gospodara da nam pomogne. Jedan od pokazatelja mogu biti snovi u kojima vidimo šta moramo uraditi da se izlječimo. (mjesto sihira, traženje halala....) ako snova nerazumimo ispričajmo snove onom koji zna tumačiti snove. (ili kupite sebi knjigu tumačenje snova). Namaz svakako klanjajte više puta ako je to potrebno.

Način klanjanja dva rekata (Kur'anska hamajlija, str: 153)
.
Prije nego se legne spavati, potrebno je uzeti novi abdest, okrenuti se prema kibli i izgovoriti početni tekbir. Na prvom rekatu uči se: Subhaneke, E'uza, Bismillah, El-Fatiha, 1-5 ajet sure El-Hadid, a na drugom: Bismillah, El-Fatiha, 16-24 ajet sure El-Hasr. Na prvoj sedždi drugog rekata se prouči dova:
Allahumme inii esteftiike fii emri meredii ev vedže'ii ev maa edžiduhuu 'alaa ilaadžihii ve sfinii inekke enteš-šaafii. Ve in kaane sihiren fe bejjinhu lii ve dullenii 'alaa 'ilaadžihii ve šfinii ineke enteš-šaafii. Ve in kaane messen fe bejjinhu lii ve dullenii 'alaa 'ilaadžihii ve-šfinii ineke enteš-šaafii. Ve in kaane 'išqan fe bejjinhu lii ve dillenii 'alaa 'ilaadžihii ve-šfinii ineke enteš-šaafii.
Nakon zadnjeg sjedenja i selama 3 puta se prouči sura Ar-Rahman.(Madžid Matar, Liječenje Kur'anom, medom i lijekovitim biljem; str.62); Namaz se može iskrenim nijetom učiti i sa drugačijim, dužim učenjem, a može učiti i manje, onaj koji drugačije ne zna.

Drugi način: (Liječenje Kur'anom, medom i ljekovitim biljem, str:133)

1.Abdest
2.dva rekiata moleči Gospodara za izlječenje

Nijet:

Nevejtu en usallije lillahi te'ala salaten-nefli taleben šifa.ellahi, mustakbile-l-kibleti Allahu ekber.


3.na sedžadi, prouči Fatihu, Ajetul kursi-ju, sure: Ihlas, Feleq i Nas, Kada učiš ova zadnja tri sureta, puši u ruke, pa njima potari cijelo tijelo, osim stidnog mjesta, Potiranje počni od glave i lica. Tako uradi tri puta.

S nijetom traženja pomoči od Allah d.ž. uči:

E'uuzu bi kelimaatillaahit-taammeh, min kulli šejtaanin ve haammeh, ve min kulli 'ajnin laammeh, ve min hemezaatiš-šejaatiin, ve en jahduruun.

Allahovu zaštitu tražim pomoču Njegovih savršenih riječi pred svakim šejtanom i ljudima, pred pogledom zlim, šejtanskim nagovaranjima, da nisu slika mene.

E' uuzu bi kelimaatillaahit-taammaati min šerri maa haleq.

Allahovu zaštitu tražim pomoču Njegovih savršenih riječi pred zlom Njegovih stvorenja.

Bismillaahil-lezi laa jedurru me'a-smihii šej'un fi-l-erdi ve laa fissemaa 'i ve huves-semii'u-l-'aliim.

U ime Allaha, a s Njegovim imenom, ništa na Zemlji ni na nebu ne može naškoditi. On sve čuje i sve zna.

Svoju desnu šaku stavi na bolno mjesto i tri puta prouči:

Bismillaah,

A potom sedam puta prouči:

E'uuzu bi'izzetillaahi ve ' qudretihii min šerri maa' edžidu ve uhaazir.

Ako osjetiš povišenu temperaturu, reci:

Allaahu ekber, bismillaahi-l-kebiir, e'uuzu billaahi-l-'aziim min šerri kulli 'areqion ne'aar, ve min šerri harrin-naar.


Treči način: (Velika zbirka dova, Zahid Mujkanovič str: 261-264)

Prije nego se legne spavati, potrebno je uzeti abdest, okrenuti se prema kibli i izgovoriti početni tekbir. Na prvom rekatu se uči: subhaneke, euzu, bismille, fatiha, i prvih pet ajeta sure El-Hadid:

Sebbeha lillahi ma fissemavati ve-l-erd, vehuve-l-'azizu-l-hakim.
Lehu mulkus-semavati ve-l-erd, juhji ve jumitu ve huve 'ala kulli šej'in kadir.
Huve-l-evvelu ve-l-ahiru vez-zahiru ve-l-batinu ve huve bikulli šej'in 'alim.
Huvellezi halekas-semavati ve-l-erda fi sittet ejjamin summe-s-teva 'ale-l-'arši ja'lemu ma jelidžu fi-l-erdi ve ma jahrudžu minha ve ma jenzilu mines-sema-i ve ma ja'rudžu fiha, ve huve me'akum ejnema kuntum, vallahu bi ma ta'melune besir. Lehu mulkus-semavati ve-l-erd, ve ilellahi turdže'u-l-umur.

Na drugom rekatu se uči: bismille, fatiha i kraj sure El-Hašr (16-24)

Kemeseliš-šejtani iz kale li-l-insani-kfur, fe lemma kefere kale inni beri'umminke inni ehafullahe rabbe-l-'alemin. Fe kane 'akibetehuma ennehuma finnari halidejni fiha ve zalike džeza'uz-zalimin. Ja ejjuhellezine amenut-tekullahe ve-l-tenzur nefsum.ma kaddemet ligadin vettekullah, innellahe fe ensahum enfusehum ula'ike humu-l-fasikun. La jestevi ashabun-nari ve ashabul-l-dženneh, ashabu-l-dženneti humu-l-fa'izun. Lev enzelna haze-l-Kur'ane 'ala džebelin lere'ejtehu haši'an mutesaddi'an min hašjetil-lahi ve tilke-l-emsalu nadribuha linnasi le'allehum jetefekkerun. Huvel-lahul-lezi la ilahe illa huve'alimu-l-gajbi veš-šehadeti huver-rahmanur-rahim. Huvel-lahul-lezi la ilahe illa huve-l-meliku-l-kuddusus-selamu-l-mu'minu-l-muhejminu-l-'azizu-l-džebbaru-l-mutekebbiru subhanel-lahi 'amma jušrikun. Huvellahu-l-haliku-l-bari'u-l-lmusavviru lehu-l-esma'u-l-husna jusebbihu lehu ma fis-semavati ve-l-erdi ve huve-l-'azizu-l-hakim.

Nakon ovoga, učini se ruku, a zatim dvije sedžde. Na prvoj sedždi, nakon subhane rabbije-l-'a'la 3 puta, uputi se dova Uzvišenom Allahu d.ž.:

Allahumme inni esteftike fi emri meredi ev vedže'i ev ma edžiduhu 'ala hali haza. Allahumme in kane haseden fe bejjinhu li ve dulleni 'ala'iladžihi, ve-šfini inneke enteš-šafi. Ve in kane sihren fe bejjinhu li ve dulleni 'ala 'iladžihi, ve-šfini inneke enteš-šafi. Ve in kane messen fe bejjinhu li ve dulleni 'ala 'iladžihi, ve-šfini inneke enteš-šafi. Ve in kane 'iškan fe bejjinhu li ve dulleni 'ala 'iladžihi, ve-šfini inneke enteš-šafi.

Allahu d.ž. moj, od Tebe tražim da mi ukažeš na način kako da postupim u ovoj mojoj bolesti, ili bolu, ili u onome što je pri meni. Allahu d.ž. moj, ako je to zavist, obznani mi to, naputi me na lijek i izlječi me, jer Ti, uistinu, liječiš. Ako je to sihir, obznani mi to, naputi me na lijek i izlječi me, jer Ti, uistinu, liječiš. Ako je to šejtanski mess, obznani mi to, naputi me na lijek i izlječi me jer Ti, uistinu, liječiš. Ako je to sihir, obznani mi to, naputi me na lijek i izlječi me, jer Ti, uistinu, liječiš. Ako je to 'išk, obznani mi to, naputi me na lijek i izlječi me, jer Ti, uistinu, liječiš.

I na drugoj sedždi ponovi se ista dova, a potom se sjede i uči etehijjatu, salevati, dove i selam se preda. Nakon završenog namaza tri puta se prouči sure E-Rahman (molim Yassina da dopuni tu suru jer je ja nemam) i odmah legne spavati, a nakon proučenog zikra i dove pred spavanje.

Onaj ko je klanjo ovaj namaz, u snu če mu se pokazatio čemu se radi i šta je potrebno poduzeti u cilju izlječenja. Zato je potrebno da pored sebe stavi olovku i papir kako bi odmah mogao zapisati šta je vidio u snu. To če ispričati onome ko liječi Kur'anom, a on, na temelju toga, odrediti o kojoj bolesti radi i propisati lijek.

kenan79
Stari član
Postovi: 305
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Re: SAMOLIJECENJE

Post od kenan79 » Sub Jan 05, 2013 6:41 am

Edine, koji su dokazi za ovaj namaz?
Molim te navedi hadise koji govore o tome, njihovu ocjenu vjerodostojnosti i cijeli rivajet, kao i djelo u kojem se navodi taj hadis.

EdinM
Mlađi član
Postovi: 164
Pridružio se: Čet Nov 29, 2012 8:33 pm
Lokacija: Sweden

Re: SAMOLIJECENJE

Post od EdinM » Ned Jan 06, 2013 12:19 am

Budem brate aBd cim malo budem bolji s vremenom. Halali, nadovezat cu se nadam se insaaAllah. A eto ako i Enses aBd udje nek pogleda pa nek vidi, valjda on zna ima li tu ispravnosti :) Selam

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: SAMOLIJECENJE

Post od Haris » Ned Jan 06, 2013 10:30 am

Meni i sad šušti u uhu od ovog "Nevejtu en usalije.." :D

EdinM
Mlađi član
Postovi: 164
Pridružio se: Čet Nov 29, 2012 8:33 pm
Lokacija: Sweden

Re: SAMOLIJECENJE

Post od EdinM » Ned Jan 06, 2013 11:41 am

Hahah dobro je to kad susti :P

kenan79
Stari član
Postovi: 305
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Re: SAMOLIJECENJE

Post od kenan79 » Uto Jan 08, 2013 11:05 am

EdinM napisao:Budem brate aBd cim malo budem bolji s vremenom. Halali, nadovezat cu se nadam se insaaAllah. A eto ako i Enses aBd udje nek pogleda pa nek vidi, valjda on zna ima li tu ispravnosti :) Selam
Edine, ja jos cekam odgovore koje sam trazio.

Odgovori