pitanje

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
sarajevo.12
Mlađi član
Postovi: 82
Pridružio se: Ned Mar 08, 2015 7:51 am

pitanje

Post od sarajevo.12 » Uto Sep 08, 2015 5:36 pm

Selam kako ste dali zna ko sta znaci kad inas zijevanje i nestalo pomalo

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: pitanje

Post od Haris » Pon Sep 28, 2015 9:01 am

piše: Sajidah-Batool

” Zijevanje je posljedica šejtanskog djelovanja, pa ga, zbog toga, treba svoditi na najmanju moguću mjeru. U hadisu Ebu Hurejre, r.a, Allahov Poslanik, s.a.v.s.,naglašava: Zijevanje dolazi od šejtana pa, kada neko od vas zijeva, neka to pokuša odagnati od sebe koliko može ( Buhari) .

U drugoj predaji Ebu Hurejre, r.a, kaže se da je Allahov Poslanik s.a.v.s, rekao: ” Allah voli kihanje a prezire zijevanje, pa kada neko od vas kihne, neka rekne: El-Hamdu lillah ! Obaveza je svakog ko čuje tu zahvalu Allahu, da kaze: Jerhamukellah ! A što se tiče zijevanja, kada se to nekome od vas desi, neka to, koliko može, odagnava od sebe i neka ne izgovara: Hah, hah!, jer to dolazi od šejtana koji se smije iz njega !” (Buhari)

Zijevanje se osuđuje pošto priziva pohotama i, očito je, rezultat tromosti tijela i prekomjernog konzumiranja hrane i pića, dok je kihanje rezultat slabljenja tijela i njegovog angažiranja u ibadetima, pa ga, otuda, kako tvrdi El-Hattabi, Allah i voli. (O ovim aspektima vidi:Tethu-l-Bari, 10/622 i Tuhfetu-l-ahvezi, 8/21)

PRILIKOM ZIJEVANJA RUKU TREBA STAVITI NA USTA

Ukoliko ne nađemo način da neutrališemo zijevanje, onda bar treba staviti ruku na usta prilikom tog čina. Ebu Seid el Hudri, r.a, prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: ” Kada neko od vas zijeva neka stavi ruku na svoja usta, jer, uistinu, tada šejtan ulazi u njega ! “

ZAKLJUČAK

Iz izloženog jasno se vidi da je Islam svemu dao odgovarajuće mjesto. Kihanje, na prvi pogled, nije toliko važno. Međutim, Islamski učenjaci su još davno primijetili da je kihanje za tijelo ono sto je zemljotres za Zemlju. Kihanjem se mozak oslobađa viska štetnih gasova, pa kada ne bi bilo kihanja i ti gasovi bi ostali nataloženi u mozgu, došlo bi, po Ibn Kajjimu, do štetnih i teških oboljenja.

Zanimljivo je napomenuti da se upravo zbog značenja kihanja za zdravlje čovjeka Allahu zahvaljuje na tome, a za zijevanje koje nema tu funkciju, nema ni zahvale.

Da nas Allah Subhanehu we Te'ala pomogne na putu Istine i Učini sljedbenicima Kur'ana, i Sunneta Poslanika s.a.v.s.

Senida
Posmatrač
Postovi: 8
Pridružio se: Sre Jan 06, 2016 2:14 pm

Re: pitanje

Post od Senida » Sre Maj 25, 2016 7:56 pm

Eselamu alejkum lijecena sam od sihira ludila sihir koji sam popila i imala sam sihir na neplodnost moje pitanje bi bilo sihir ludila je unisten nafen je zakopan u mezaru sihir koji sam popila sam povratila a sihir neplodnosti io on je unisten e da vas pitam kolko dugo se osjecaju psihicke tegobe od svega toga i po tijelu mi izlaze crvene tackice i imam bolove u glavi nekako mi je postalo svejedno za svim sta vi mislite dal trebam osjecat psihicke tegobe i kolko treba da se ocisti od dzinskog esera

Odgovori