Imam lose misli konstantno

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Milka
pisem pomalo
Postovi: 25
Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 7:20 pm

Imam lose misli konstantno

Post od Milka » Čet Jan 31, 2013 8:55 pm

Esselamu alejkum..

Imam pitanje u vezi losih misli...
Konstanto mi se pojavljuju lose misli u glavi..
Kada sam poceo da klanjam prije 6 dana tokom namaza mi npr. govori da ponavljam da nisam vjernik, ,kao da sam mnogobozac (ne dao dragi Allah nikome) dodje mi psovka, i zaista mi je navika i moram opsovati i reci sta mi se dosaptava u glavi dok ja to ne bih na glas nikad rekao niti ljudima se tako obratio.
Jednostavno je neopisivi reci da mogu istrpit jer mi se u glavi manta al jednostavno moram to izgovorit, ali KONSTANTNO !! i kada ne klanjam svugdje... Citao sam prije da ucim euzu itd.. ali neznam da li ovo sejtan meni govori jer sam i prije od djetinstva imao iste probleme tj. navika mi je da to govorim. I u zadnje vrijeme me to zabrinjava i neznam sta da radim ne bih rekao da je sejtan jer mi konstantno i navika mi je psihicka.... Molim vas recite mi da li je to grijeh za mene ? ,hoce li mi se oprostit ? ili hocu li izgubiti abdest na taj nacin.. Ja se smatram iskrenim vjernikom i vjerujem u allaha dz.s. i u srcu to osjetim ,ali da mi se tako strasno dosaptava da nevjerujem u allaha dz.s. to je strahota ja neznam sta da radim... Molim vas pomagajte kako mozete ... HOCE LI MI SE NAMAZ PRIMIT !!??!

salihp
Mlađi član
Postovi: 84
Pridružio se: Pet Jun 22, 2012 6:38 pm

Re: Imam lose misli konstantno

Post od salihp » Pet Feb 01, 2013 9:07 am

Ista situacija i kod mene. Trudim se tokom namaza da što više mislim na ono što učim, ali nekad se naprosto desi i nikako to ne mogu izbjeći.

kenan79
Stari član
Postovi: 305
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Re: Imam lose misli konstantno

Post od kenan79 » Pet Feb 01, 2013 1:29 pm

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Sejtan se zarekao pred Gospodarom svjetova da ce zavoditi ljude na krivi put i Allah s.v.t. mu je dao roka do posljednjeg dana na dunjaluku, a nakon toga ce u dzehennem, neka je Allahovo prokletstvo na sejtana. To sto se tebi desava, desava se svakom iskrenom mu'minskom srcu, pa cak i onom najslabasnijem, jer sejtan ne moze bolan da gleda da se ti klanjas Jedinom Tvorcu dana i noci, istoka i zapada, nebesa i zemlje, Allahu subhanehu we te'ala.

ti se brate trudi i stalno nastoj da svoje ibadete potpuno obavljas, stalno misli na Allaha i znaj da te Allah s.v.t. gleda dok ti obavljas namaz. Pogledaj Allahove s.v.t. milosti prema robovima njegovim: Abdullah b. Abbas, radijallahu anhuma, kazuje da Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prenosi od Uzvišenog Gospodara i kaže: “Zaista je Uzvišeni Allah odredio dobra i loša djela, a zatim je to objasnio, pa ko naumi da uradi dobro djelo pa ga ne uradi, Allah mu to upiše kod Sebe kao potpuno dobro djelo; a ko naumi da uradi dobro djelo i uradi ga, Allah mu upiše kod Sebe nagradu od deset do sedam stotina puta, ili još mnogo veću. Ko naumi da uradi loše djelo pa ga ne uradi, Allah mu to upiše kod Sebe kao potpuno dobro djelo; a ko naumi da uradi loše djelo i uradi ga, Allah mu upiše samo jedno loše djelo.” (Bilježe El-Buhari, 6491, Muslim, 131). Znaci, tebi sejtan dolazi i nagovara te na zlo, a ti ga ne uradis i za to imas jedno potpuno dobro djelo.

Zato, nemoj da se sekiras za svoj namaz dokle god ga obavljas skruseno i ponizno i mnogo cini dovu da te Allah s.v.t. uputi na pravi put, sacuva od svakog zla, uci sto vise Kur'an, ibadeti, zikri jutarnje i vecernje zikrovi i samo i jedino se uzzdaj u Allaha i samo se na njega oslanjaj. Kad ti dodju te i takve misli, nastoj da ih skrenes zikrom, necim sto je ibadet, uzmi abdest, uci sure ihlas, felek i nas, fatihu, ajetul-kursijj, razmisljaj o znacenju tih ajeta i citaj prijevod Kur'ana.

Milka
pisem pomalo
Postovi: 25
Pridružio se: Čet Sep 20, 2012 7:20 pm

Re: Imam lose misli konstantno

Post od Milka » Pet Feb 01, 2013 7:38 pm

Esselamu alejkum.

Hvala ti za savjet Allah te nagradio..
Kao sto sam rekao prije oduvijek sam imap tu prepreku i kao mali sa 6,7,8,9, itd. godina i tako i danas npr. izgovorim jednu rijec i nemogu je trpit a da je ne ponovim znaci psihicka mi je navika cijelo vrijeme i tako ovdje isto u namazu ponavljam ,i npr. pocnem ja klanjati zanijetim srcem i klanjam,klanjam i odjednom kad se sjetim te rijeci da ponavljam kao da nisam islamske vjere (ne dao dragi Allah) nikome odma mi dodje kao npr. sad sam sigurno izgubio abdest,prekinuo namaz,itd. i odma gubim volju za nastavkom klanjanja i allah s.v.t to sigurno ne voli ....
I moram da priznam poceo sam da klanjam oko 3 dana moram reci da sam imao volju neopisivu tj. kad zavrsim sa klanjanjem da mi je jos i jos i jos.. tako da bi cijelu noc klanjao,a poslije te noci probudim se na sabah, odma gubitak volje, lose misli,ponavljanja rijeci losih kada nije vrijeme namaza i u namazu itd. I sada mi se ponavlja i ponavlja i sve sam ljeniji i ljeniji , Jer znam da u srcu klanjam se allahu al da ponavljam ovo sta mi sejtan govori ,ovo je katastrofa i hvala ti brate sa prosli odgovor

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: Imam lose misli konstantno

Post od Haris » Pet Feb 01, 2013 9:49 pm

Esselamu alejkum,

Sad si ti mlado meso za šejtana. Ne znam je li gori njemu onaj koji 20 godina klanja ili ti koji počinješ. Onog ne može odvratit od namaza, a kod tebe se satra. Tako da nije to ništa, svi smo mi prošli to, manje više. Bit će možda i šaranja da par dana ne možeš klanjat ni jedan namaz, kao da ti omrzne sve, pa se vratiš i tako to.

Pazi se i tog "pretjeranog klanjanja". Hoću reći, bolje je obavljati ovih 5 dnevnih farza svaki dan redovno, nego 20 dana klanjati po 1000 rekata i onda da ti dosadi. Ne može se to opisat.

Također, nisi ti kriv za misli koje se javljalju, ali trudi se da ih odbaciš od sebe, proučiš euzu i 3 puta pljucneš ili puhneš na lijevu stranu.

kenan79
Stari član
Postovi: 305
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Re: Imam lose misli konstantno

Post od kenan79 » Sub Feb 02, 2013 7:08 am

Amin, i tebe Allah nagradio i pomogao.

Prvo, kad pises ime naseg Stvoritelja s.v.t. pisi obavezno velikim slovom. Ne postoji nacin da se Allahu s.v.t. oduzimo ikad, za sve sto imamo, ali mozemo barem na ovaj nacin ukazemo postovanje i hvalu Jedinom. Kako ti rece Haris, nemoj pregonit sa ibadetom u smislu da klanjas cijelu noc nafile, a onda kad je vrijeme obaveznih namaza ti jednostavno padnes. E to je cilj sejtana, da budes kafir. A onaj ko nema farz namaza, njegov iman je upitan i cini veliki grijeh u najmanju ruku. Obavljaj ti dnevne namaze brate i ustraj na to, citaj sto vise o vjeri, slusaj sto vise o vjeri, pitaj ucene ljude za sve sto te interesira, vjeruj da i njihovi odgovori i tekstovi o vjeri i slusanje predavanja ili odlazak na predavanja covjeka ispunjava i znaj da time cinis ibadet i da time samo jacas, a sejtan slabi.

Sto se tice gubljenja abdesta, znaj da psovanje ne kvari abdest, ali time cinih grijeh i umanjujes vrijednost svojih ibadeta. Isto tako, ruzne misli koje ti sejtan u namazu namece ne kvare namaz, a ti se samo i skruseno moli Allahu s.v.t. i samo Njega moli da ti pomogne i naoruzaj se strpljenjem, jer je cijeli zivot borba sa sejtanom neminovna.

Allah te pomogao.

Haris
Veteran
Postovi: 1466
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Lokacija: Zavidovici, Bosna i Hercegovina
Kontakt:

Re: Imam lose misli konstantno

Post od Haris » Sub Feb 02, 2013 11:14 am

Također, mi smo tu za bilo kakve nedoumice.. Ukoliko te nešto interesuje, bujrum, pitaj. Jer sve to nekako ide po redu, sve te neke stvari i propise koje ćeš ti istraživat i čitat, mi smo već isčitali pa možemo se potrudit da to još lakše objasnimo ukoliko ti neki odgovor bude nejasan.

sadaka
Mlađi član
Postovi: 187
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 11:37 am

Re: Imam lose misli konstantno

Post od sadaka » Sub Feb 09, 2013 6:43 pm

alejkum ve Selam brate .
Sto vise zikra brate preko dana i noci a pogotovo kad ti se jave takve misli .InsaAllah sve najbolje Amin .

Odgovori