Pomoc ako neko zna, ako Enes moze!??

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

hurma
Mlađi član
Postovi: 115
Pridružio se: Pet Sep 24, 2010 1:52 am

Re: Pomoc ako neko zna, ako Enes moze!??

Post od hurma » Uto Avg 16, 2011 10:55 pm

Re: Zivot u bolesti iz knjige ''Kur'anska Hamajlija"
Autor Almin Omerasevis

"Za bolest nikada ne mozemo kazati da traje kratko, jer svaki je momenat u bolesti ''godina''. Ali, cisto matematicki, bolest moze trajati veoma kratko, ili moze okupirati veci dio bolesnikova zivota.Bolesnikova je duznost da se bori za svoje zdravlje, a poput bilo koje druge borbe, i ova moze potrajati. Zbog toga cemo strpljivost smjestiti na drugo mjesto hijerarhije vrijednosti covjekovog zivota, odmah poslje vjerovanja. Najpohvalnija, znaci najpozeljnija osobina jednog covjeka, bolesnika je upravo strpljivost.''

"O vjernici, trazite sebi pomoc u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih''.

''Lijecenje zahtjeva i prihvatanje principa lijecenja. Ti principi su u sustini obaveze koje bolesnik mora prihvatiti. Medjutim kod nekih bolesnika je nedovoljno izgradjena svijest o bitnosti preuzetih obaveza za sam prosec lijecenja.Oni kod sebe izgradjuju stav da je dovoljno upoznati lijecnika sa svojim problemom i time sav teret prenijeti na njegova pleca. Ovo je potpuno pogresno''.

''Bolesnik mora biti upoznat sa procesom lijecenja u mjeri koja ce biti dovoljna da shvati sta znace obaveze koje mu se stavljaju na teret.To su prijesvega one koje ima prema samom sebi, a zatim i one koje imaju prema lijecniku.
Lijek bi bolesnika ucinio zadovoljnim, a lijek moze dati samo Allah dz.s. Stoga da bi bolesnik dobio ono sa cim ce biti zadovoljan, mora ciniti djela sa kojima je Allah dz.s. zadovoljan. Naravno ta djela nisu uvjet Njegove dz.s. sposobnosti da nekoga izlijeci, nego su, prije svega, izraz prihvatanja Allaha za svog Gospodara, i priznavanje nase zavisnosti od Njegove svemoci''.

Odgovori