Esselamu alejkum,
Tu "sreću" u srcu je malo teže postići ukoliko imaš problema o kojima govori ovaj forum. Jer oni koji borave u tijelu to otežavaju, čine te teškim i mrskim za svim, pa nekad nemaš volje da živiš, a kamoli da klanjaš ili nešto više.
Neki najbliži način kako sam ja osjetio ljepotu toga i u najtežim trenutcima.. Kada obavljaš namaz, nemoj ga obavljati, upravo tako, mehanički. Nemoj klanjati tijelom, klanjaj srcem. Prva i osnova stvar, nemoj klanjati da klanjaš i da to obaviš, tj. da ti ispadne iz ruku, kao što se može vidjeti nažalost danas kod mnogih, kako džematlija, tako i imama. A ako imam griješi, na koga se ugledati...
Iako ne razumiješ ono što učiš, pokušaj razmišljati o tome što učiš. Razmišljaj kako su to Allahove swt riječi, kako ih je On nekada davno rekao/objavio. Prije namaza možeš pročitati prevod sura koje planiraš učiti u namazu, pa ako ne možeš zapamtiti doslovce, pokušaj razmišljati o kontekstu, primjer da sura Ihlas govori o jednoći Allaha, kako je On utočište svakom, da nije rodio i da rođen nije, i da Mu niko ravan nije, pa drugi primjer sure Felek koja govori da se traži zaštita od noći koja rasatre tmine, od zavidnih i sl. Pa onda sura Nas koja govori o tome da se traži zaštita od šejtana koji unosi zle misli u ljudska srca, pa zaštita od ljudi i od džina.
Kada učiš, uči što sporije, jer nema slasti u tome kad se zbrza.. barem meni.. Ima situacija kad sam umoran, pa gledam ispred sebe, a vidim jastuk.. pa onda nisam ja zadovoljan sam svojim namazom, a kako Allah da bude, ali opet nadat je se da ima u tome hajra..

Zato treba izbjegavati i to.. Veli se da je bolje prileć 5, 10 min ako se ima vremena da čovjek dođe sebi.
Dalje, čitaj hadise, traži sebe, zamišljaj u svojoj glavi kako se to nekad dešavalo. Primjer kad se kaže, sjedio je Allahov Poslanik s.a.v.s. sa ashabima i td., sebi nekako zamisliš grupu ljudi koja sjedi i tako.. da to ne ostane samo na tekstu, a vjerovatno ćeš takvom asocijacijom prije zapamtiti pouku hadisa. Mene obuzme neka dragost kada čitam hadise, imam osjećaj kao da sam bio tu i slušao to pripovijedanje.
Možeš čitati vjerske tekstove, slušati lijepa učenja Kur'ana, youtube je pun toga.
Preporučujem Mishary Rashid Al-Afaasee, onda Fahd Al Kanderi, Saad Al Ghamidi itd.
Čitaj ajete, pogotovo one gdje se veliča Allah swt u Njegovim osobinama, npr. prevod Ajetul-kursije.
Također da napomenem, iman ima mogućnost da raste i da se smanjuje, pa ako si jedan dan sretna i vesela, puna imana, pa dođe period kada se osjetiš prazno, nemoj da te brine, vrati se ovome gore o čemu smo govorili, pa će se inšaAllah resetovati.