Kad ozivi strava

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Sablja
pisem pomalo
Postovi: 14
Pridružio se: Uto Dec 26, 2006 9:09 am

Kad ozivi strava

Post od Sablja » Pet Nov 02, 2007 10:10 pm

Dal je moguce da strava moze da ozivi? Ja sam za vrijeme rata kao dijete nesto se prepao i od toga dana vise nisam imao mira. Medicinski su mi zakljucili razne dijagnoze kao depresija, anksioznost itd ali jedan od najvecih simptoma je strah. Strah me uhvati i jednostavno ga nemogu kontrolisati. Kad sam bio u BiH salijevanje strave je pomagalo ali to nisam radio vec 12 godina nego uzimam tablete.

Dali ima nesto slicno rukji sto moze da ubije strah? Nije to obicni strah vec strah koji me prakticno baci u komu.

leyla
Mlađi član
Postovi: 87
Pridružio se: Uto Jan 17, 2006 7:33 pm

Post od leyla » Ned Nov 04, 2007 4:26 pm

Selam alejkum,

svaki strah spolja je veliki a iznutra prazan. Sve ovisi o kakvoj vrsti straha se radi. Jesi li doživio traumu i poslijedica je strah ili strah do nečega što ti nebi mogao definisati ili bi mogo definisati.Informacije koje si ponudio su slabe..
Ako se radi o traumi za vrijeme rata, u tim situacijama čovjeku najviše pomaže razgovor sa nekim u koga ima povjerenja, da sebi olakšaš dušu.
Islam smiri srce čovjeka, daje mu sabur da lakše podnosi udarce života. Ukoliko se radi znači o tome to bi ti bila jedina pomoč po mom vidiku.
Bitno je prvo da definišeš šta ti je i tazlikuješ izmedju ta 2 velika pojma svaka stvar ipak sihir biti nemože.
Što se tiče stava salijevanja strave u islamu to je zabranjeno Kur´anom i hadisima. Pošto se je o tome ovde naveliko pisalo i uvjek se pojavljuje isto pitanje brača su izgubila volju da odgovoaraju.
U ovoj temi pročitaj kakav je stav islama o liječenju sa saljevanjem strave:
viewtopic.php?t=151

Ukoliko sumljaš da je sihir onda ovako;
http://www.lijecenje-kuranom.com/simpto ... osobe.html pogledaj ako imaš koji od ovih simptoma

pročitaj ovde šta moraš uradit nadalje
http://www.lijecenje-kuranom.com/download/audio.html

ovde je još jedna tema o strahu, problemu sluičnom tvom i odgovor brače
http://lijecenje-kuranom.com/forum/viewtopic.php?t=1096

Ako neklanjaš u svakom slučaju si pogodna za meta za napad zlih sila,i nije nužno da u obliki sihira.

Selam alejkum.

Tazika
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 8:55 pm
Lokacija: Zagreb

strah

Post od Tazika » Sre Jan 02, 2008 7:23 am

Poštovani,
proučavam vaše stranice i vidim da se mi kršćani i vi zaista istom Bogu klanjamo, i da isti nevidljivi svijet poznajemo.
Ovakav strah o kojem se ovdje govori smatramo da dolazi od demona/džinna: demon straha može u čovjeka ući kroz veliku duševnu ranu, dakle može u trenu velikog straha od nekog događaja u ratu. Demon se smjesti u čovjeku, neda duševnoj rani da zaraste, nego kopa po njoj i povećava ju, a može i druge demone dovesti (npr. demone panike, nesanice, raznih vizija i slika, mržnje...). Ako strah ne prolazi s vremenom, ako ne reagira na lijekove, ako prijatelji ni čovjek sam si nemože pomoći, tada je skoro sigurno da se radi o demonskom prisustvu u čovjeku, i da mu samo Bog može pomoći.
Mi imamo razne molitve otklinjanja, vidim da ih imate i vi, jednakod dobre. A pomaže i kada se čovjek sasvim Bogu preda, i svojim riječima zavapi nagalas za pomoć: to je meni pomoglo - za vrijeme mise, nakon što sam svim srcem molila, zavapila sam prema oltaru i križu svojim riječima, otprilike ovako: "Pogledaj me, Bože, pogledaj me i pomozi! Vidi me, sedam godina se mučim, kao crv se mučim 7 godina danju i noću i strah me ne napušta, vidi me i pomozi mi!" - i od križa je prema meni doletjela kao kugla od svjetla, svu me ispunila i otad mirno spavam, niti jednu noć me mora nije snašla (a muž je već bio navikao da me po par puta noću budi i tješi kada bi mi strah došao u snu i počela bih da jaučem), i po danu sam slobodna!
Bog je velik! Slava Bogu na visini!

Bog vas blagoslovio!

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 896
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Sre Jan 02, 2008 8:44 am

Bismillah-U ime Allaha

Tazika,Allah je Bog nema drugog Boga osim Njega.Mi Njega obozavamo onako kako Njemu prilici i kako nas je tome poducio Njegov Poslanik Muhammed neka je Allahov mir i spas nad njim.Nikako nemozemo biti isti.Nase molitve su upucene samo Allahu ,i nemogu biti jednako dobre kao i vase jer su vase izmisljene,mi se molimo samo Allahu ne Muhammedu,ne molimo se pored Allaha nikome,nikakom krizu niti Isusu niti devici Mariji,niti Svetom duhu,tako da vase molitve i nase imaju 100%razlike.Mi lijecimo Istinom a vi se sluzite pretpostavkama,i necim sto nije od prakse Isaove(Isusove)neka je Allahov mir nad njim.Jeli se ikada Isus Molio Krstu,jeli ikada zapalio svijecu,jeli ikada imao svoju ikonu pred kojom se molio,jeli ikada molio ikoga drugog do Boga-Allaha,jeli sa sobom imao hor djevojaka i momaka kako bi pjevali Novi zavjet,ne to ste vi izmislili,pa kako mozes nazvati jednakim nase i vase molitve.Vas nacin lijecenja je nistavan.Dolaskom Muhammeda(neka je ALlahov mir i spas nad njima)derogira se sve ono cime je dosao Isa(Isus)neka je ALlahov mir i spas nad njim,i naredjuje se slijedjenje onoga sa cime je dosao Poslednji Allahov Poslanik Muhammed a.,tako da pada u vodu lijecenje na vas nacin,i da je Isa sada na zemlji(a doci ce ponovo,niti je umro niti je razapwet)slijedio bi zadnjeg Poslanika Muhammeda.Jedno Pitanje za tebe Tazika.Sta je bio sotona prije je postao sotona po vasoj vjeri?

Tazika
pisem pomalo
Postovi: 15
Pridružio se: Ned Dec 30, 2007 8:55 pm
Lokacija: Zagreb

Post od Tazika » Sre Jan 02, 2008 2:12 pm

Poštovani,
Zadnjih dana mnogo čitam Kur'an (zbog one dvije Muslimanke o kojima sam pisala), i vidim da se često spominje Biblija i uvijek se kaže da o istom Bogu govori, samo što nažalost mnogi zastranjuju, onda kao i sad. Među kršćanima je bilo mnogo raskola, baš zbog pitanja o kojima vi pišete.
Sura XLIII, 63-64, kaže: "A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao: "Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim ono oko čega se razilazite. Zato se Allaha bojte i meni se pokoravajte. Allah je moj i vaš gospodar, pa se Njemu klanjajte, to je pravi put!" - točno tako je govorio, tako i mi mislimo. Među kršćanima ima mnogo, kako se to po novome kaže, denominacija: ne samo katolici i pravoslavci, nego protestanti, baptisti... tko bi ih nabrojao! Jedni kažu da je Bog jedan, u 3 osobe, ali meni je to mišljenje strano. Bog je jedan i jedini, i Bog je svojega Duha dao Isusu, i, kao što u Evanđeljima piše, 50.-ti dan nakon što je Isa otišao Bogu, on je nama poslao svoga Duha, "svakome tko uzvjeruje". Meni je Isa živ i prisutan, i on drži obećanja koja nam je dao, i Duh Sveti također. Misa počinje sa Vjerovanjem: "Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje, svega vidljivoga i nevidljivoga."
Sura XLII 13 kaže: (...) "Allah odabire za Svoju vjeru onoga koga On hoće i upućuje u nju onoga ko Mu se iskreno obrati." Smatram da je moje srce iskreno i Bogu sam obraćena, i ne vidim razlike u našim vjerama kada se svedu na bit. U Bosni se uvijek govorilo da su Kršćanstvo, Pravoslavlje i Islam "tri cvijeta sa iste grane", zar ne?

Vaše stranice sam pronašla tražeći pomoći za one dvije sestre Muslimanke, koje sam molila i izmolila obećanje da se vrate svojoj vjeri, zato jer je Istina u našim vjerama ista; došla sam s kršćanskim molitvama, ali ih nisam "preobraćala" jer nemam zašto, isti Bog će ih spasiti od demona. Dobro da ste me za demone i sotonu pitali, koliko vidim o istim neprijateljima se radi:
Mi smatramo da je Sotona nekada bio najsjajniji anđeo Božji, Lucifer, hrv. Svjetlonoša, stvoren od vatre. Biblija ga zove još i Đavao, Stara zmija, Otac laži, Tužitelj, Neprijatelj itd. Kada je Bog stvorio Adama svi su mu se anđeli poklonili, a Lucifer, zbog OHOLOSTI, nije htio, i pobunio se protiv Boga, on i još anđela. Kada se Lucifer,Sotona, posve svjesno pobunio protiv Boga, čitavim svojim bićem i svojom voljom, toga časa je postao stvorenje najudaljenije od Boga. Tada je Bog njega i njegove anđele zbacio sa Neba, ali sotona ga je molio da još neko (određeno) vrijeme bude "Knez ovoga svijeta".
Biblija nekad Sotonom zove Lucifera, a nekad je sotona ime za sve pale anđele. Uz njih postoji još i mnogo vrsta demona i zloduha. Za Sai Babu kršćani misle da je ili pun demona ili se baš sotona utjelovio u njemu.

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 896
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 03, 2008 10:06 am

Bismillah-u Ime Allaha

Tazika

Uzviseni Allah u Svojoj Knjizi Kur`anu na vise mjesta govori o dogadjaju,koji se je zbio sa sejtanom(sotonom),namjerno sam te pitao da nam kazes sta je po tvojoj religiji sejtan,odgovorila si onako kako sam mislio da ces odgovorit.Meleci(Andjeli) su stvorenja,stvorena od svjetlosti koja ne grijese,dok je Dzinn-sejtan,iblis(sotona)lanetullahi alejhim(neka je Allahovo prokletstvo na njega) stvoren od vatre i nikada nije bio Andjeo.Uzviseni Allah kaze u Suri Pecina-El-Kehf-50 ajet.:A kad smo rekli melekima: "Poklonite se Ademu!" - svi su se poklonili osim Iblisa, on je bio jedan od džina i zato se ogriješio o zapovijest Gospodara svoga. Pa zar ćete njega i porod njegov, pored Mene, kao prijatelje prihvatiti, kad su vam oni neprijatelji? Kako je šejtan loša zamjena nevjernicima! Takodje u Suri Rahman-Milostivi kaze Uzviseni Allah u 14 i 15 ajetu:
15.On je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio
14.a džina od plamene vatre –Tako da pada u vodu jos jedna izmjena vasih predaka o sotoni koji je bio Andjeo.Za vas odlazak tim sestrama imate nagradu,kod Allaha,ali vam je ta nagrada ovozemska,a ne na buducem svijetu.Pitali su drugovi Allahovog Poslanika Muhammeda alejhi selama-neka je Allahov mir i spas nad njim,o nevjernicima koji cine dobra djela,koji ne misle ni mravu zlo,koji je njihov stupanj kod ALlaha za dobrotu koju rade,Allahov Poslanik Muhammed a.s(neka je Allahov mir i spas nad njim)im je rekao,za njihova dobra djela koja rade,Allah ce ih sacuvati neke teske muke,bolesti,udesa,ali ce na Sudnjem danu biti u vatri,zbog nevjerovanja u Allaha kako treba i Poslanstvo Muhammeda.Kljuc za Vjecitu radost i uzitak u Raju je rijec Nema drugog Boga osim Allaha a Muhammed je Allahov Rob i Poslanik,Bez ovog Kljuca nece se otvoriti Vrata Raja.Tacno je da su prije Islama bili jevreji kojima je Poslat Musa,tacno je da je poslije Musa`a(Mojsij)poslan Isa(Isus)ali plodove njihova posla ubiremo mi muslimani,jer su u rijecima Muhammeda a.s opisani i jevreji i krscani kao ljudi koji su radili od izlaska do podneva pa se umorili i ostavili posao(jevreji)pa od podneva do prije zalaska suncaradili ovi drugi(krscani)pa se i oni ostavili posla zbog umora,a rad nisu dovrsili,pa su Muslimani ono sto su radili jevreji i krscani dogradili i zavrsili i ubrali plod i zaradu cijeloga posla.Islam je cvijet,koji si navela dok su jevrejstvo i krscanstvo trnovi,i bodlje te ruze/cvijeta,i tacno je da su sa istoga cvijeta to jest nastaju od Istoga covjeka Ibrahima(Abrahama)on nije bio ni jevrej ni Krscanin,razilazenje i podjele na jevreje i krscane dolaze poslije njegove smrti,on nije bio nit jevrej nit krscanin,vec je bio Monoteista kao i Muhammed.Od Ibrahimovog sina Ishaka,poticu Jakob sin Ishakob,pa Josif sin Jakobov ,zatim ,Mojsij,Aron,Zaharije,jovan krstitelj,zadnji iz ove loze je Isus i tu se zavrsava poslanstvo sa te strane ,svaki od njih je dosao sa jednom te istom Parolom:O ljudi vi nemate drugog Boga osim Allaha,pa se Njemu klanjajte.Ibrahim je imao i drugog sina Ismaila od Hadzere ,od Ismaila potice Muhammed alejhi selam,Pecat Poslanstva ,poslije njega nema vise poslanika.Ko ne prihvati Allaha za svoga Jedinstvenog Gospodara ne pripisujuci mu druga u Gospodarstvu i Muhammeda za zadnjeg Poslanika njemu je zabranjen ulazak u raj pa vjerovo taj samo u Jednog boga,a ne bude povjerovao i u Poslanstvo Muhammeda,taj raja nece ni pomirisati.Navela si u svom tekstu"Da je tebi Isa ziv i prisutan ida on drzi obecanje koje vam je dao,i Duh sveti takodje"Opisi nakoji nacin i kako to osjecas Zivost Isusovu i zivost Svetog Duha?kako osjecas i kako zamisljas to ziv ,vjerovanjem u Njega?Dali on Isus otklanja te tegobe i Muke?
Dok razmislis o ovome zadnjem pitanju Procitaj dio iz Kur`ana,a ima ovakvih dijelova na stotine,ja sam izdvojio samo ovaj:
Sura Ali-Imran(Imranova Porodica)/od 64 do 95 ajeta(molim te procitaj ovu Suru cijelu:
Reci: "O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!" Pa ako oni ne pristanu, vi recite: "Budite svjedoci da smo mi muslimani!"

O sljedbenici Knjige, zašto se o Ibrahimu prepirete, pa zar Tevrat i Indžil nisu objavljeni poslije njega? Zašto ne shvatite?

Vi raspravljate o onome o čemu nešto i znate, a zašto raspravljate o onome o čemu ništa ne znate? - Allah zna, a vi ne znate!

Ibrahim nije bio ni jevrej ni kršćanin, već pravi vjernik, vjerovao je u Boga jednoga i nije bio idolopoklonik.

Ibrahimu su od ljudi najbliži oni koji su ga slijedili, zatim ovaj vjerovjesnik i vjernici. - A Allah je zaštitnik vjernika.

Neki sljedbenici Knjige jedva bi dočekali da vas na stranputicu odvedu; međutim, oni samo sebe odvode, a da i ne slute.

O sljedbenici Knjige, zašto u Allahove dokaze ne vjerujete, a da su istina, dobro znate?

O sljedbenici Knjige, zašto istinu neistinom zamračujete i svjesno istinu krijete?

Neki sljedbenici Knjige govore: "Pokažite da i vi vjerujete u ono što se objavljuje vjernicima, i to na početku dana, a pri kraju dana to porecite ne bi li i oni svoju vjeru napustili.

I nemojte priznati nikom, osim istovjernicima vašim da i nekom drugom može biti dato nešto slično onome što je vama dato, ili da će vas oni pred Gospodarom vašim pobijediti." Reci: "Pravo uputstvo je jedino Allahovo uputstvo!" - Reci: "Blagodat je samo u Allahovoj ruci, On je daruje kome hoće." - A Allah je neizmjerno dobar i zna sve;

On Svojom milošću naročito daruje onoga koga hoće. - A Allahova blagodat je velika!

Ima sljedbenika Knjige koji će ti vratiti ako im povjeriš tovar blaga, a ima i onih koji ti neće vratiti ako im povjeriš samo jedan dinar, ako ga ne budeš stalno pratio. Tako je, jer oni govore: "Nama nije grijeh što učinimo neukima" - i o Allahu svjesno govore laži.

A jest! Samo onoga ko obavezu svoju ispuni i grijeha se kloni Allah voli.

Oni koji obavezu svoju prema Allahu i zakletve svoje zamjenjuju nečim što malo vrijedi - na onome svijetu nikakva dobra neće imati, Allah ih neće ni osloviti, niti će na njih, na Sudnjem danu, pažnju obratiti, niti će ih očistiti - njih bolna patnja čeka.

Neki od njih uvijaju jezike svoje čitajući Knjigu da biste vi pomislili da je to iz Knjige, a to nije iz Knjige, i govore: "To je od Allaha!" - a to nije od Allaha; i o Allahu svjesno govore laži.

Nezamislivo je da čovjek kome Allah da Knjigu i znanje i vjerovjesništvo - poslije rekne ljudima: "Klanjajte se meni, a ne Allahu!" - nego: "Budite Božiji ljudi jer vi Knjigu znate i nju proučavate!"

On vam neće narediti da meleke i vjerovjesnike bogovima smatrate. Zar da vam naredi da budete nevjernici, nakon što ste postali muslimani?

Allah je od svakog vjerovjesnika kome je Knjigu objavio i znanje dao - obavezu uzeo: "Kad vam, poslije, dođe poslanik koji će potvrditi da je istina ono što imate, hoćete li mu sigurno povjerovati i sigurno ga pomagati? Da li pristajete i prihvatate da se na to Meni obavežete?" - Oni su odgovarali: "Pristajemo!" - "Budite, onda, svjedoci" - rekao bi On - "a i Ja će s vama svjedočiti."

A oni koji i poslije toga glave okrenu, oni su doista nevjernici.

Zar pored Allahove žele drugu vjeru, a Njemu se, htjeli ili ne htjeli, pokoravaju i oni na nebesima i oni na Zemlji, i Njemu će se vratiti!

Reci: "Mi vjerujemo u Allaha i u ono što se objavljuje nama i u ono što je objavljeno Ibrahimu, i Ismailu, i Ishaku, i Jakubu, i unucima, i u ono što je dato Musau i Isau i vjerovjesnicima - od Gospodara njihova; mi nikakvu razliku među njima ne pravimo, i mi se samo Njemu klanjamo."

A onaj koji želi neku drugu vjeru osim islama, neće mu biti primljena, i on će na onome svijetu nastradati.

Allah neće ukazati na Pravi put onim ljudima koji su postali nevjernici, nakon što su bili vjernici i tvrdili da je Poslanik istina, a pruženi su im i jasni dokazi! - Neće Allah ukazati na Pravi put narodu koji sam sebi nepravdu čini.

Kazna im je - prokletstvo od Allaha i meleka i svih ljudi, nad svima njima -
vječno će pod njim ostati i patnja im se neće olakšati niti će im se vremena dati;

ali onima koji se poslije toga pokaju i poprave, njima će Allah oprostiti i samilostan biti.

Onima koji postanu nevjernici, a bili su vjernici, i koji postanu još veći nevjernici, kajanje im se doista neće primiti, i oni su zbilja zalutali.

Ni od jednog nevjernika koji umre kao nevjernik doista se neće primiti kao otkup ni sve blago ovoga svijeta. Njih čeka patnja bolna i njima niko neće pomoći.

Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo šta vi udijelili, Allah će, sigurno, za to znati.

Svaka hrana je bila dozvoljena sinovima Israilovim, osim one koju je Israil sam sebi zabranio prije nego što je Tevrat objavljen bio. Reci: "Donesite Tevrat pa ga čitajte, ako istinu govorite!"

A oni koji i poslije toga iznose laži o Allahu, oni su doista nasilnici.

Reci: "Allah govori istinu! Zato slijedite vjeru Ibrahimovu, pravog vjernika, koji nije bio od onih koji Allahu druge smatraju ravnim."

medina22
Mlađi član
Postovi: 110
Pridružio se: Čet Avg 18, 2005 1:29 pm

Post od medina22 » Čet Jan 03, 2008 11:26 am

Bio je dzinn,ali pokoran Allahu,pokoravao se Allahu kako su to radili i meleci/andjeli..te je zato i bio tu medju melecima!

tvoj nacin sirenja dawe je ravan nuli!

ima jedan dobar ders od Adema Demirovica,zove se sihr,pa ko zeli da poslusa neka ode na sajt islamskadrzava.com(a ako moderatori izbrisu ovo neka jave na pp pa cu poslati inshaAllah onima koji zele)

esselamu alejkum

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 896
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 03, 2008 12:23 pm

Eto Tazika objasnice ti sestra medina 22 sve sta te bude interesovalo.

Mido
Mlađi član
Postovi: 58
Pridružio se: Sre Mar 15, 2006 6:44 pm
Lokacija: Germany
Kontakt:

Post od Mido » Čet Jan 03, 2008 1:45 pm

AbuAmRibnFadL napisao:Eto Tazika objasnice ti sestra medina 22 sve sta te bude interesovalo.
Nemoj joj zamjerit brate Abu ona misli da zna znanje.

Mirza
Mlađi član
Postovi: 102
Pridružio se: Sub Apr 16, 2005 9:56 am

Post od Mirza » Čet Jan 03, 2008 2:27 pm

Selam alejkum

slažem se sa sestrom Medinom. Tazika ako neki odgovori izgledaju kao :"TI NIŠTA NEZNAŠ", "TI SI PROPALA", "TVOJI TEBI LAŽU" izvini, ili kako mi muslimani volimo kazat Halali :).

Tri stvari o Bogu su za muslimane vrlo bitne. Molim te da to 3 ne jednačiš sa ničim što ima inače, bilo u Krščanstvu, kod Jevreja, ili nekog drugog. To su tri principa.
1.)
Vrlo je bitno da se Bogu-Stvoritelju ne pripisuje ono što je stvoreno, niti da se stvorenjima pripisuje Božanstvo. To je u Islamu jedna stvar koja je neputipta i tu muslimani ne možemo odstupit.
2.)
Samo Bog posjeduje najljepša imena i najpodpunija Svojstva. Neka od Božjih imena ljudima su odkrivena, po Kuranu i onome što nam je Muhammed - neka je Božji mir i Spas na njega i sve Božje poslanike - 99 Božjih imena su otkrivena, zato da bi Boga dozivali, a ne kao neki što se bave Psihologijom Boga.
3.)
Samo Bogu i u Ime Boga, bez posrednika, se upučuje molba ( u islamu se to zove Dova ) i prinosi žrtva, daje milostinja, čini dobročinstvo.

U najviše primjera ona prva dva principa nisu za nikoga problematična. Ovaj treči je kod veči ljudi problem. Bilo da treba stvarnu ili opipljivu sliku o Bogu, ili da mora da vidi da je neko tu kad mu je potreban, ali treba neku ikonu, ili stvorenje da bi se osječo blizu Stvoritelju. To je u Islamu problematično. Muslimani su u molitvi okrečemo prema Kabi, kocki iz kamena, ali nikad ne uputimo molbu toj kocki, niti smije onaj koji tamo moli se Bogu kazat, moja je molba prije primljena nego od nekoga na drugom djelu svijeta.selam alejkum

AbuAmRibnFadL
Veteran
Postovi: 896
Pridružio se: Čet Apr 14, 2005 3:20 pm
Kontakt:

Post od AbuAmRibnFadL » Čet Jan 03, 2008 4:46 pm

selam alejkum

Mido brate nije da zamjeram,ne zamjeram joj ja nista,nego je lijepo od sestre medine to sto hoce da joj objasni ono sto zna,i to sto joj se javila da joj pomogne,me radi se o nikakvim zamjerkama.Istina se zna i Laz se zna.Medina sestro kako je bilo Ime iblisu lanetullahi alejh,prije nego je postao proklet,to me interesuje.selam alejkumPrije nego je postao proklet kaze se da je mnogo cinio ibadet Allahu,tako da nije nijednu pedu zakoracio na zemlji a da nije cinio Ibadet Allahu,Uspostavljao je red onim dzinnima koji su remetili mir u to vrijeme na Zemlji.mos li mi nesto opsirnije sestro medina reci o ovoj temi interesuje me?

medina22
Mlađi član
Postovi: 110
Pridružio se: Čet Avg 18, 2005 1:29 pm

Post od medina22 » Čet Jan 03, 2008 9:30 pm

Eh to prvi put cujem,e voljela bi znati izvor gdje ti nadje ime ? ja koliko znam malo toga ima,osim ako uzimas od Isralijata?

krscanska vjerovanja o Sotoni i nasa o sejtanu su gotovo identicna,s tim sto je razlika to sto vi smatrate da je on bio melek.Kod vas ne postoji pojam dzinn,osim sto se demoni mogu delom svrstati pod taj pojam.Dzinni su nevidljiva bica koja zive oko nas,oni vide nas,mi njih ne.Medju njima ima muslimana,krscana,jevreja itd,no najveci broj njih slijedi Sotonu.Dakle nije svaki dzinn "demon",jer medju njima ima bogobojaznih.Eh,Iblis je upravo bio dzinn vjernik,bio je lijep dzinn i toliko bogobojazan da ga je Bog primio medju meleke.Eh kad je Allah stvorio Adema a.s ,te naredio da se svi poklone,svi su to ucinili osim Iblisa,Allah ga je na to upitao ""Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" na sto je Iblis odgovorio "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače"(12,13 el Ara'af)na sto je Allah s.w.t rekao da izlazi iz dzenneta.Iblisu je ispunjena zelja da mu se da vremena do Sudnjeg Dana,,da ljudima bude iskusenje...."E zašto si odredio pa sam u zabludu pao" - reče - "kunem se da ću ih na Tvom Pravom putu presretati" u (16-el Ara'af).To nam je sve zajednicko koliko ja znam?ja bi ti preporucila da nastavis citati Kur'an,pronaci ces puno vise slicnosti s krscanstvom
U Bosni se uvijek govorilo da su Kršćanstvo, Pravoslavlje i Islam "tri cvijeta sa iste grane", zar ne?
To je mozda "bosanska tolerancija" :)

Islamski gledano,u Kur'anu Allah daje prednost krscanima i jevrejima te sabijcima nad paganskim religijama,te se nazivaju "ehlul Kitabijama"(sljedbenicima knjige)

Nihad
Mlađi član
Postovi: 109
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 10:10 pm
Lokacija: Dunjaluk
Kontakt:

Post od Nihad » Čet Jan 03, 2008 10:16 pm

esselamu alejkum

Sestro Medina,brat ti je postavio pitanje i dobro gore objasnio bez greske,neznam zasto mu prebacujes da mu je dawa ravna nuli,kad se ja slazem sa onim stio je napisao jer svaku rijec koju je obijasnio je vjerodostojna.Sve ovo sto je brat pojasnio,potvrdzeno je ajetima,hadisima,znaci nije uzimao svoje misljenje.Brat nikad nije pisao na ovom forumu po svom misljenju,ili bilo koji brat ili sestra kad napise vjerodostojnu predaju,vecina vas je protiv.problem je neznanje.zato kupi sebi knjigu o Vjerovjesnicima ili preslusaj malo bolje predavanje o ADEMU a.s dugujes odgovor na pitanje. Kako se zvao Iblis l.a. prija njegovog proklinajnja,ili bilo ko, ko je u ovoj diskusiji,moze dati odgovor.

Cito sam jednom text malo sam zaboravio,to je bila predaja od ISA a.s,ako neko bolje poznaje nek me ispravi...

Upitali su Isa a.s. kako si dosao do znanja kako si postao ucen,Isa a.s im je odgovorio:Rijesio sam se neznalica...

selam alejkum

medina22
Mlađi član
Postovi: 110
Pridružio se: Čet Avg 18, 2005 1:29 pm

Post od medina22 » Čet Jan 03, 2008 10:55 pm

we alejkumus selam

Ne znam sad sto si se ti nasao prozvanim? znas li uopste sta sam kritikovala? ocito ne znas,,nisam dovodila u pitanje sadrzaj vec nacin i metodu.Pratim vec na nekoliko tema kako se obraca,i nisam vise mogla cutati.A to "mi" mi je posebno zapalo za oci,ko smo li to "mi"?!Toliko i ne kvari vise temu, Allah te nagradio


slažem se sa sestrom Medinom. Tazika ako neki odgovori izgledaju kao :"TI NIŠTA NEZNAŠ", "TI SI PROPALA", "TVOJI TEBI LAŽU" izvini, ili kako mi muslimani volimo kazat Halali .
dzezak Allahu khajren brate!
Poslednja izmena od medina22 u Čet Jan 03, 2008 11:04 pm, izmenjeno 1 put ukupno.

dennispasa
Mlađi član
Postovi: 107
Pridružio se: Pon Jun 11, 2007 4:02 pm
Lokacija: slovenija

Post od dennispasa » Čet Jan 03, 2008 11:02 pm

Bismillahirrahmanirrahim

U kakvom je odnosu Iblis sa džinima?

Odgovor na ovo pitanje dali su nam mnogi učenjaci. Njihovi stavovi se razlikuju, ali ne u tolikoj mjeri da bi se moglo tvrditi išta drugo, osim da je on jedan od džina, jedan od njihove vrste.

Hasan el-Basri kaže: »Iblis nikada nije bio jedan od meleka, čak ni za trenutak. On je otac džina, kao što je i Adem, a.s., otac ljudi«. Ibn-Kesir, Tefsir, III/89

Ibn Abbas kaže: »Ime mu je (ocu džina) Haris.« Imam Kurtubi, Džami'u li Ahkamil Kur'an, komentar ajeta El-Kehf, 50.

Ibn Abbas kaže: »Džan je otac džina koji nisu šejtani. Šejtani su Iblisova djeca. Vjeruju samo u Iblisa. Džini umiru, a neki od njih su vjernici, a neki nevjernici. Adem je otac ljudi. Džan je otac džina. Iblis je otac šejtana.!« Imam Kurtubi, Džami'u li Ahkamil Kur'an, komentar ajeta El-En'am, 128.

I neka je Allahovo prokletstvo na njega

Odgovori