Esselamu alejkum braco i sestre

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Post od Senad » Pon Feb 13, 2006 6:52 pm

alanya napisao:Allah vas sve nagradio, amin

naravno da mozes sestro draga, samo se ti javi
Samo spolno općenje može se vršiti i prije kupanja, ako je pranje prestalo navršenim desetim a čišćenje navršenim četrdesetim danom.
halali brate ali u tome se neslazem. mislim da se mora zena najprije okupati da bi smjela imati onda odnos sa muzem. nemam sad dostup do hadisa ali potrazicu inshAllah...

wesselamu alejkum
Esselamu alejkum!

Ono što sam postirao nije iz moje glave, nego iz knjige >>>>Fikh ul ibadat - Muhammed Seid Serdarević<<<<< I mene to buni zato sam i postavio onako kako piše . Dobro bi bilo da se ovo pojasni da pokušaš nać nekakav hadis ili fetvu po tom pitanju. Inače teško sam to kopirao , možda je došlo do greške u transferu. Provjerit ću. Svako da je interesantna ta rečenica, šta je ustvari time htio reći . U svakom slučaju bilobi dobro da pronađeš nešto što će potvrditi ili opovrgnut gore izneseno.

Esselamu alejkum!

Nihad
Mlađi član
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 10:10 pm
Kontakt:

Post od Nihad » Pon Feb 13, 2006 11:21 pm

Esselamu Alejkum.

U kjnigi "FETVE O ZENSKIM PITANJIMA"mozete sve naci,tu knjigu mozete naci u porodicnoj biblioteci knjiga, neznam mozda je moguce i posebno kupiti.Ako ima blizu Mesdzid Ehli suneta iz Bosne oni to moraju imati.
Halalite ja sad nemam vremena da opisem ali kad dobijem vremena glavninu stvari cu opisati,ako me Emiraga ne preduhitri,neznam sta on misli...zaspo nam je,pitajte ga zasto se usutio?nesto nam krije :?:

Selam Alejkum

EMIRgr
Moderator
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 11:24 am
Kontakt:

Post od EMIRgr » Uto Feb 14, 2006 5:54 am

Selam alejkum

Bekare 222 Allah spominje da se pridje zenama kada se ociste....

Ima objasnjenje o tome u knjigi Hanefijski Fikh 1 tom na 157 i 168 str. na sta se odnosi doticna stvar.

Nemam ja puno vremena da piskaram...

taqwaluk
Mlađi član
Pridružio se: Pet Jul 15, 2005 5:03 pm

Post od taqwaluk » Uto Feb 14, 2006 9:53 am

Allaah has not given permission for a man to have intercourse with a menstruating woman until her bleeding stops and she purifies herself, i.e., does ghusl. Whoever has intercourse with his wife before she has done ghusl has committed a sin and has to offer expiation (kafaarah).

See Fataawa al-‘Ulama’ fi ‘Ushrat al-Nisa’, p. 51

http://63.175.194.25/index.php?ln=eng&d ... 2662&dgn=4

Fetwa je na engleskom, halali te nemam vremena sve da prevodim.

Na pitanja odgovara
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid (www.islam-qa.com)

Ukratko, kaze se da Allah te'ala nije dao dozvolu da muz moze spolno opciti sa zenom prije nego sto ucini gusul.Ko to uradi, ogrijesio se.

Znam samo da mnoga ulema se slaze da zena moze zapostiti prije nego ucini gusul.

Sto se tice broja dana, kada se zavrsava hajz, neki kazu 10 neki 15 a dan ili noc je minimum itd.Mnoga ulema to smatra neispravnim.Izmedu ostalih je sejh ibn Tejmije, koji kaze najispravnije misljenje je da nema ogranicenog broja dana.Krv koju nazivaju istihaza, koja je znaci mimo hajza, kao u ovom slucaju.

vise o tome isto mozete naci na ovoj stranici..

Shaykh al-Islam Ibn Taymiyah (may Allaah have mercy on him) said there was no minimum or maximum for it; when the bleeding is present with its distinct qualities, this is menstruation, whether it is a little or a lot. He said:

“Menstruation (al-hayd): Allaah has attached numerous rulings to it in the Qur’aan and Sunnah, but He did not state the shortest or longest length (of a menstrual period), or the length of the period of tahaarah between two menstrual periods, even though the need to know that exists.”

Then he said:

“Some of the scholars defined a maximum and minimum, but they differed concerning that, and some stated a maximum length without defining a minimum. The third view is most correct, which states that there is no minimum or maximum.”

(Majmoo’ al-Fataawaa, 19/237)

http://63.175.194.25/index.php?ln=eng&d ... 5595&dgn=4

selam

Senad
Veteran
Kontakt:

Post od Senad » Uto Feb 14, 2006 7:32 pm

Samo spolno općenje može se vršiti i prije kupanja, ako je pranje prestalo navršenim desetim a čišćenje navršenim četrdesetim danom. Ako je prestalo prije, i prije običaja, onda se to općenje ne dozvoljava nikako, a ako je po običaju, onda se dozvoljava uvjetno i to: da se okupa, ili u nuždi da uzme tejemmum, ali i da uz to klanja jedan namaz ili da nakon zaustavljanja krvotoka prođe toliko namaskog vakta koji je već u toku kroz koliko bi se žena mogla okupati i stupiti u namaz, pa makar se ne okupala ni tejemmum uzela.
Interesantno , zbog čega je napisao da se može općiti ako je prestalo sa navršenim desetim danom i četrdesetim danom
a u svim ostalim situacijama morase obaviti kupanje ili tejemum.

alanya
pisem pomalo
Pridružio se: Sub Dec 10, 2005 11:25 am

Post od alanya » Sre Feb 15, 2006 2:44 pm

esselamu alejkum

evo postirali ste vec puno dokaza o tome, al rekoh da cu naci hadis, pa da ispunim obecano:

u Muslimovom Sahihu navodi se predaja, koju prenosi Enes, u kojoj stoji da zidovi nisu zajedno jeli, niti sjedili u istoj kuci sa zenama u vrijeme kada su bile u menstrualnom ciklusu. o tome su ashabi pitali Vjerovjesnika s.a.w.s., pa je rekao: ''Radite sve sto hocete, osim spolnog akta!''

a u vezi toga je objavljen i ovaj ajet: ''I pitaju te o mjesečnom pranju! Reci: ''To je neprijatnost!''. Zato ne općite sa ženama za vrijeme mjesečnog pranja, i ne prilazite im dok se ne očiste! A kada se očiste, onda im prilazite onako kako vam je Allah naredio! Allah, doista voli one koji se kaju i one koji se čiste.'' El-Bekare, 222

A ovo sto je napisao Muhammed Seid Serdarević u stvari je misljenje Ebu-Hanife, koji smatra da je dozvoljeno spolno opciti sa zenom kod koje je hajz prestao nakon prolaska deset punih dana i prije nego sto se okupa.
al eto to je samo misljenje koje je opovrgnuto i Kur'anom i hadisom...

wesselam

p.s. Sumejja_sajma imal kakve novosti?

Nihad
Mlađi član
Pridružio se: Pet Apr 15, 2005 10:10 pm
Kontakt:

Post od Nihad » Pet Feb 17, 2006 12:46 am

Esselamu Alejkum.

Neznam jesili dosad citala ovo ,i ovo bi trebao biti konacni zakljucak o uzroku krvarenja,a Allah s.v.t. najbolje zna.klikni i citaj

http://www.lijecenje-kuranom.com/sihr_krvarenja.html

semi
pisem pomalo
Pridružio se: Pon Jun 05, 2006 10:12 pm

Post od semi » Pet Jun 23, 2006 9:58 pm

Selam alejkum

Poruka od sestre Sumeje i njeno zdravstveno stanje se dosta podudara sa zdravstvenim stanjem kroz koje i sama prolazim. Sve to u vezi glave, trnjenja lijeve strane ruke, te ta ukocenost u vratu zbog koje trenutno idem fizioterapeutu (ali mi to ne pomaze),zamagljen vid i svakodnevne glavobolje. A nervoze i ostale stvari su prica za sebe. Interesuje me ako sestra Sajma moze da odgovori, da li su njene tegobe potpuno nestale nakon sto je dobila savjete sa ovog foruma sta treba da radi? Jer u vrlo slicnoj sam situaciji a s medicinske strane ne mogu mi dati dijagnozu.

Senad
Veteran
Kontakt:

Post od Senad » Sub Jun 24, 2006 7:59 pm

semi napisao:Selam alejkum

Poruka od sestre Sumeje i njeno zdravstveno stanje se dosta podudara sa zdravstvenim stanjem kroz koje i sama prolazim. Sve to u vezi glave, trnjenja lijeve strane ruke, te ta ukocenost u vratu zbog koje trenutno idem fizioterapeutu (ali mi to ne pomaze),zamagljen vid i svakodnevne glavobolje. A nervoze i ostale stvari su prica za sebe. Interesuje me ako sestra Sajma moze da odgovori, da li su njene tegobe potpuno nestale nakon sto je dobila savjete sa ovog foruma sta treba da radi? Jer u vrlo slicnoj sam situaciji a s medicinske strane ne mogu mi dati dijagnozu.
Eselamu alejkum.

je si li radila magnetnu rezonancu vratne kičme. Sve te tegobe mogu da dođu od diskushernije vratnih pršljenova , posebno između C 5i C 6, i C 6 i C 7, tegobe od ovih oštećenja su koje navodiš. Svakako da na ta bolna mjesta djeluje džini. Jedina terapija za ublažavanje tih bolova namaz uključujući sunete i nafile, tespih obavezna na prste ( počneš sa desnom rukom završiš lijevom,) fizikalni tretman, obavezno struja i laseri kinezi terapija. prije spavanja obavezno vježbe . Uključi sebi program posta , da li svaki ponedjeljak i četvrtak ili jedan od tih dana, ili bjele dane.

Dobro bi bilo da uradiš hidžamu, mislim da u Austriji ima sestra koja radi hidžamu , ćurokotovo ulje ( mazanje i pijenje) . Pčelinji otrov ciljano .

Dobro bi bilo da uradiš MR ako nisi. Očekuje te dosta napora i dosta vremena , na kraju isplati se . Ako ti bude pokazalo se oštećenja nije baš pametno odmah posrnuti za operacijom iskoristi sve raspoložive resurse, možeš ti to stavit pod kontrolu

PS; Bez obzira o čemu je riječ obavezno idi na fizikalni tretman i da ti uključe struju i pomogućnosti laser . Nevjerovatno kako džini reaguju na dodir sa strujom može se desiti i da dobiješ blagu vrtoglavicu, bol u prsima, mučninu.
Za sada toliko , imalo bi se tu dodati mnogo štošta.

Svako dobro .
Eselamu alejkum!

Svako dobro

nedzmi truda
pisem pomalo
Pridružio se: Ned Maj 14, 2006 3:25 pm

Post od nedzmi truda » Sub Jun 24, 2006 11:24 pm

esselamu alejkum sestro SIHR KRVARENJA(ISTIHAZA) kako nastaje sihr krvarenja? ovaj sihr se desava iskljucivo kod zena.u ovom slucaju sihirbaz posalje dzina zeni za koju je sihr trazen,i naredi mu da joj uzrokuje krvarenje. dzin ulazi u zenu i krece se njenim venama,zajedno sa krvlju.poslanik s.a.v.s je rekao:setjan kola ljudskim telom kao sto kola ljudska krv.kada dzin dospije u venu materice,probije je i iz nje potece krv.poslanik s.a.v.s. je hamni bintu dzahs,kada ga je pitala o istihazi ,rekao:istihazu uzrokuje sejtanski udarac. u drugoj verziji s kaze :to je krv iz vene,a ne menstruacija.iz ove dve verzije vidljivo je da je istihaza udarac sejtana u venu materice. sta je to sihr krvarenja? to je ono sto islamski pravnici zovu istihazom,a ljekari ga zovu krvarenjem.ibnu esir je rekao:pod istihazom se podrazumeva krvarenje nakon redovne menstruacije.krvarenje moze trajati mesecima,sa razlicitim kolicinama krvi. lijecenje sihra krvarenja -- prouciti rukju na vodu koju ce piti i kojom ce se kupati tri dana - krvarenje ce, allahovom voljom,prestati.ako ne prestane,onda ovaj ajet:llikulli nebain mustekarrun ve sev fe taalemun(svaki nagovestaj ima svoje vreme- EL-ENAM ,67),napisi cistom tintom te je rastopi u vodi koju ce zena piti 11 dana,nakon cega ce se, allahovom voljom,krvarenje zaustaviti. u vezi pisanja allahovih dz s. ajeta i njihovog pijenja sejhul-islam ibnu tejmijje,donio je fetvu,allah mu se smilovao,u kojoj stoji:dozvoljeno je cistom tintom bolesniku napisati ajete iz allahove knjige i to rastopiti u vodu.tu vodu moze koristiti za kupanje i pijenje.ovo isto je preneseno od ahmeda i drugih (med mua el fetava 19 /64). izvuceno iz knjige -ostri mac u borbi protiv zlih sihirbaza- esselamu alejkum ve rahmetullah i teala ve berkatuhu

MuzikaHaram
Mlađi član
Pridružio se: Pon Sep 12, 2005 4:28 pm
Kontakt:

Re: Esselamu alejkum braco i sestre

Post od MuzikaHaram » Sre Avg 02, 2006 10:24 pm

Sumejja_sajma napisao:Esselamu alejkum!

Ako mi moze neko pomoci ili nasavjetovati uz Allahovu pomoc. Procitavsi na ovoj stranici o lijecenju sihirima potpuno sam zbunjena. Ljetos sam bila u Bosni iskljucivo radi mog zdrastvenog stanja, jer mi se uzastopno 5 godina desavaju uzasne stvari koje ugrozavaju moje zdravlje i to precizno 21.juna svake godine ja se nalazim na operativnom stolu ili imam zakazanu operaciju, a ljekari zele da me otvaraju jer ne mogu da pronadju skanerima odakle potjece moja bol. Operisana sam dva puta tako da ne mogu imati djece vise.A takodze sam lezala u bolnici jer sam imala simptome ugrusaka u mozgu,ali nista nije pronadjeno. A ne sjecam se da sam ikad u zivotu bila bolesnsna. povremeno uz ruzne snove nestajalo.Medzutim u maju mjesecu prosle godine tacno u ponoc imala sam udes na auto putu(160km/sat)gdje mi je izletio pred auto "jelen preveliki dimenzija sa ogromnim ocima iz kojih je svjetlost izbijala i velikiim rogovima) u tom sam momentu udesa u tih nekoliko sekundi pomislila na Allaha dz.s.. Te sekunde su bile kao sati. I sve je dobro Allahu hvala dobro proslo.Mada se svako cudi kako sam ostala ziva s obzirom da komada od auta nije ostalo.U tom podrucju kilometrima nije bilo sume. Kao sto sam rekla, ljetos sam bila u Bosni i upucena sam od strane prijatelja hodzi Vehidu Pekaricu u Gradacac. Njegov nacin ljecenja je da me pitao za datum rodzenja i ime majke i da mi je naposljetku dao neke zapise koje sam morala potapati u vodu i kaditi se, jer je posrijedi kao "teski sihr na glavi i na stomaku".Allah dz.s. najbolje zna.Dobila sam i neku hamajliju koju kao moram da nosim na prsima( ne znam koliko vremenski). Mnogo ljudi prica o Vehidu Pekaricu kako pomaze ljudima cak je i neke izljecio od epilepsije.Allah najbolje zna. Dok sam boravila u Sarajevu cula sam za hafiza Sulejmana Bugarija koji veoma uspjesno lijeci Kuranom- ucenjem rukje. Posto sam redovno odlazila u dzamiju na Vratnik odlucila sam da promjenim ime. Hafiz Sulejman Bugari mi je ucio za promjenu imena i dok je ucio ezan na desnom uhu ja sam dobila strasnu vrtoglavicu, zujanje u usima, trnjenje komplet tijela i nekontrolisani plac. On mi je sam kazao da nije nesto u redu pa da dodzem za dva dana pa da vidi. Medzutim kad sam dosla njega nije bilo jer je imao smrtni slucaj u familiji, a ja sam se morala vratiti sutra dan kuci busom. Od tada sam klanjala i stavila hidjab 3 mjeseca. Medzutim nisam prihvacena u okolini jer zivim u zemlji koja nema lijepo misljenje o islamu. Moje zdrastveno stanje sada imam glavobolje, uvjek sam umorna, depresivna i imam bolove u vratu( to su kao novi simtomi ili nova bolest) A moram da naglasim da imam i veliku porodicu i da su svi okrenuti protiv mene osim babe. Majka ponajvise. A razlog sa moje strane ne postoji. I hocu da naglasim zbog "zdrastvenih problema" ne mogu da klanjam od ramazana pa i jos uvjek.

Zanima me da li sam pogrijesila sto sam isla Vehidu Pekaricu nek mi Allah oprosti ako grijesim?
Da li je njegovim zapisima rjesen moj problem?
Da li neko zna da li ima u Danskoj ili u Svedskoj neki ucac rukje?
Da li su ti zapisi grijeh ili jos veci problem jer me uistinu strah dolazeceg 21.juna?
Prije jula ne mogu da dodzem u Bosnu da li zna neko kako da se zastitim u tom mjesecu?
I da li je moj problem sada postao veci jer primjecivam isto da nekad pomislim da sam zatajila u "pameti?

Oprostite na ovako dugom pismu jer uistinu imam veliki problem.
Allah dz.s. vas nagradio za vas trud da ovo procitate i ako mozete da odgovorite ili nasavjetujete. Ali sve u svemu HVALA!
zahvalna sestra Sumejja
selam za sumejja
znam tacno kako se osjecas!
I JA ZIVIM U SVEDSKU ,ZNAM ZA JEDNOG UCACA KOJI UCI RUKJE U SVEDSKOJ,REKLI SU MI BRACA IZ OVOG FORUMA Allah i nagradio. A EVO TI ADR PA IDI NJEMU:
Izet Besic, 561 32 HUSKVARNA, Grännavägen 10 A
izetbesic@yahoo.se, tl.036-13 33 85 (h), 073-667 02 97 (m)

selam

bosanka123
Posmatrač
Pridružio se: Sre Jan 28, 2009 11:34 pm

Re: Esselamu alejkum braco i sestre

Post od bosanka123 » Sre Jan 28, 2009 11:48 pm

SELAM MALEJK DRAGA SESTRO I BRACO

NAKON SVEGA OVOGA STO SAM PROCITALA JASNO MI JE DA SI U SAMIM SVOJSTVENIM PROBLEMIMA I ZABORAVILA DA JEDINO ALLAH DZS UZVISNI MOZE COVJEKOVE PROBLEME RIJESITI ZATO TI PREPORUCUJEM NAMAZ 5 DNEVNIH NAMAZA ( KO TO IMA I RADI MADA ZAHTJEVA VELIKO POSAO NEMA NA NJEMU SIHRA NITI CE DOSTUPITI DO TAKVOG COVJEKA) A AKO TIS EDESILO DO SADA NESTO LOSE TO NARAVNO MORACES DA SKINES I LIJECENJE KURANOM RUKJA TI JE ZA TO NAJPAMETNIJE I NAJBOLJE STO JE OD KORISTI ZA DUHOVNO BICE TJ TEBE ALI POSLE TOGA MORAS SE PRIDRZAVATI ODGOVORNOSTI SPRAM ISLAMA I IBADETA DA NEBI SE TO PONOVILO
STO SE TICE HAMAJLILA IAKO SE I DOBRO I LOSE O NJIMA GOVORI MOJE MISLJENJE JE DA JE TO NESTO ZA KRATKO VRIJEME I COVJEKU NEMOZE DUGOTRAJNO POMOCI IZ TOG IZVLACIM LOGICKO MISLJENJE DA NAS ALLAH OPIMINJE SA TIME DA SE NAUCIMO I TO NERADIMO JER IPAK ALLAH DZ S JE UZVISENI I NJEMU SE TREBA SAMO OBRACATI ALI ALLAH DZ S OPET NAJBOLJE ZNA JA BI TI PREPORUCILA DA KUPIS ZBIRKU DOVA I KAD TE STA ZABOLI PA PROCITAJ BICE NA HAJR I JA TO ISTO RADIM ELHAMDULLILAHI

Odgovori