SELAM
Imam jedan veliki problem slicno ili isto kao i kod pojedinih na ovom forumu pojavljuju mi se ruzne misli o Allahu,poslaniku itd.Grozno je neznam vise sta da radim.Samo da kazem da su mi se pocele javljati kada sam se intenzivnije posvetio islamu i kada mi je na ahiret preselila bliska osoba.Inace sam iz Sarajeva pa ako neko zna nekoga u Sarajevu da mi prouci rukju molim da mi javi.Takodjer sam bio i kod Bugarija ali nista.Unaprijed hvala
HITNO POTREBNA POMOC
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
-
abdurrahman_
- Posmatrač
- Pridružio se: Sub Dec 02, 2006 9:32 am
Imam ISTI problem.... Evo moj msn..... mrjasmin_90@hotmail.com
Re: HITNO POTREBNA POMOC
Es-Selamu'alejkumu we rahmetulahi we brekatuhu ...MIKII napisao:SELAM
Imam jedan veliki problem slicno ili isto kao i kod pojedinih na ovom forumu pojavljuju mi se ruzne misli o Allahu,poslaniku itd.Grozno je neznam vise sta da radim.Samo da kazem da su mi se pocele javljati kada sam se intenzivnije posvetio islamu i kada mi je na ahiret preselila bliska osoba.Inace sam iz Sarajeva pa ako neko zna nekoga u Sarajevu da mi prouci rukju molim da mi javi.Takodjer sam bio i kod Bugarija ali nista.Unaprijed hvala
Da Allah subhanehu ve te 'ala olaksa vase stanje amin....nadam se insAllah da ce vam obadvojici olaksti stanje ako paljivo procitate odgovor na pitanje postavljeno cijenjenom bratu .....razmislite malo posle citanja ins Allah doci cete do izlaza uz Allahovu pomoc iz stanja u ojem ste trenutno .
Odgovorio: Šejh Muhammed El-Munadždžid
PITANJE
Dok klanjam ili zelim da radim neko dobro djelo, cesto mi naum padaju lose misli, o svemu sto je vezano za Allaha. To me puno smeta i ljutim se zbog toga. Ja sam svjestan da niko ne oprasta grijehe osim Allah, ali zbog mojih misli, cini mi se da nema nista gore nego pomisljati lose stvari o Allahu. Nakon namaza ja trazim oprosta od Allaha, ali se lose osjecam, jer zelim da ovome dodje kraj jednom. Ovakve misli mi kvare uzivanje u namazu. Molim vas za savjet.
ODGOVOR
Hvala Allahu.
Lose misli u namazu ili nekom drugom ibadetu, dolaze od sejtana, koji pokusava da zavede muslimana, i sprijeci ga od cinjenja dobrih djela. Jedan od ashaba ra se potuzio Allahovom Poslaniku savs na ove vesvese u toku namaza, rekavsi: Sejtan se upetljava izmedju mene i mog namaza, i mog ucenja, i pokusava me zbuniti. Na to Allahov Poslanik savs rece: To je sejtan po imenu Khanzab. Ako ti ponovo dodje, zatrazi utociste kod Allaha od njega, i suho pljuni na svoju lijevu stranu tri puta. Taj ashab prica poslije da je tako radio i da ja Allah odstranio sejtana od njega. (Hadis prenosi Muslim 2203).
Koncentracija u namazu (khusu) je srz namaza. Namaz bez khusua je kao tjelo bez duse. Navescemo dvije stvari koje ce ti pomoci da razvijes khusu.
1) Pokusaj da razmisljas o onome sto izgovaras ili radis, razmisljajuci o znacenju Kur'ana, zikra, dove, razmisljaj o tome da ti razgovaras sa Allahom kao da ga vidis pred sobom. Jer kad rob stoji u namazu, on govori sa svojim Gospodarom, a ihsan znaci obozavati Allaha kao da ga vidis pred sobom, i znanjem da iako Ga ti ne vidis, On tebe vidi. Svaki put kad covjek osjeti slast u namazu, bice jos vise upucen da radi namaz. Ovo zavisi od snage imana, a postoji mnogo nacina da ucvrstis svoj iman. Rekao je Allahov Poslanik savs jedne prilike: Od dunjaluckih stvari, najdraze su mi zene i mirisi, a moje uzivanje je u namazu. A u drugom hadis: Odmori nas o Bilale, namazom. A nije Poslanik, s.a.v.s., rekao: Odmori nas od njega.
2) Pokusaj da se suprotstavis stvarima koje bi mogle da ti smetaju pri namazu, kao sto je razmisljanje o nevaznim stvarima. Vesvese napadaju svakog pojedinca na razlicite nacine.To zato sto vesvese zavise od toga koliko doticna osoba sumnja ili njegova uzivanja ili koliko je doticna osoba vezana za nesto ili ukoliko strahuje od neceg drugog. (Medzmuatu fatawa od sejhul islama ibn Tejmije).
Sto se tice vesvesa koje dostizu tako visok nivo, u kojima ti pocinjes da razmisljas o Allahu na nedozvoljen nacin, to sve dolazi od sejtana. Kaze Allah u prevodu znacenja: A kad sejtan pokusa da te na zle misli navede, ti zatrazi utociste u Allaha, jer On uistinu sve cuje i sve zna. (41:36).
Potuzili su se ashabi jednom Allahovom Poslaniku na vesvese koje su ih mucile.Na to im je Allahov Poslanik odgovorio: Zar vi stvarno imate takve misli? Kazu: Da. Nato im Poslanik savs odgovori: To je cisti znak imana. (Muslim)
Kaze imam Newavi u komentaru ovog hadisa: Poslanikove rijeci "To je cisti znak imana" znace faktum da samo smatranje ovih vesvesa necim losim je cisti znak imana, jer ako se ti bojis da ih cak i pomenes i da o tim vesvesama govoris, pa to je znak da je doticna osoba dostigla najvisi iman koji je cist od sumnji.
Vec smo rekli da sejtan cini vesvese onima koje on pokusava da ih privuce, jer ih nije privukao. Sto se tice kafira, sejtan mu moze prici kako god hoce i nemora ici putem vesvesa, vec se sejtan igra sa njim kako mu je volja. Zato kazemo da hadis znaci da je uzrok vesvesama cist iman, odnosno da su vesvese znak cistog imana.
Cinjenica da ti to mrzis, i da tvoje srce to mrzi su cisti znak imana. Vesvese se desavaju svakom ko se okrene Allahu, ucenjem Kurana, zikrom ...To je neizbjezno ali ti moras biti cvrst i ustrajati u zikru i ibadetu , i ne posustajati, jer ces samo tako unistiti sejtansku spletku. Sejtanovo lukavstvo je zaista slabo. (4:76) Svaki put kad neko zeli da se okrene Allahu, vesvese mu donose druge misli. Sejtan je poput lopova, svaki put kad neko krene putem ka Allahu, sejtan mu se isprijeci na putu. Zato kad je jednom od selefa bilo receno, da zidovi i krscani kazu: " Nama sejtan ne dolazi u u nasim ibadetima putem vesvesa", on je rekao: Istinu su rekli, jer sta ce sejtan da radi u rusevinama. (Iz Fetvi od ibn Tejmije).
Zakljucak
Ako osjetis da si pod utjecajem vesvesa, reci: Amentu billahi ve resulihi. (Vjerujem u Allaha i Njegova Poslanika) Prenosi se od Aise, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Sejtan vam dolazi i pita: Ko te je stvorio? Pa mu vi odgovrite: Allah. A zatim vas sejtan pita: A ko je stvorio Allaha? Ako vam se to desi recite: Amentu billahi ve resulihi (Vjerujem u Allaha i Njegova Poslanika). Tad ce sejtan otici. (Prenosi Ahmed, Albani ocjenjuje kao hasan).
Pokusaj da sto manje razmisljas o tome, i zaposli mozak necim drugim. I na kraju mi te savjetujemo da sto vise ustrajes u svom vracanju Allahu, u svim situacijama, i da Njega molis za pomoc, da trazis od Njega da te ucvrsti u imanu do tvoje smrti, i da ti da pa da umres radeci dobra djela. A Allah zna najbolje.