Sahibi uzur

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
haruun
Posmatrač
Pridružio se: Čet Dec 06, 2012 6:36 pm

Sahibi uzur

Post od haruun » Sub Dec 22, 2012 5:29 pm

Esselamu alejkum.

Osoba koja nekontrolisano pušta vjetar je sahibi uzur?

Mene zanima šta učiniti ako imamo osjećaj kao da ispuštamo vjetar tokom namaza ali nismo potpuno sigurni da smo to učinili? Je li u tom slučaju neophodno namaz ponoviti? Meni se dešava često kad se napijem naučene vode i krenem da klanjam, odmah mi se počne dešavati tako nešto ali nisam siguran da sam to učinio.

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Re: Sahibi uzur

Post od Haris » Sub Dec 22, 2012 6:35 pm

Ne treba reagovati dok ne čujemo zvuk ili osjetimo neugodan miris. Ako se šta prevrne u stomaku, nije to strašno :)

Senad
Veteran
Pridružio se: Čet Apr 21, 2005 7:43 am
Kontakt:

Post od Senad » Sub Dec 22, 2012 7:56 pm

Imam Buhari i Muslim u svojim Sahihima zabilježili su hadis u kojem se kaže da se čovjek požalio Allahovom Poslaniku s. a. v. s. da osjeti nešto u namazu, tj. vjetar. Poslanik s. a. v. s. je odgovorio:
„Neka ne napušta namaz dok ne čuje zvuk ili osjeti miris.“
Imam Nevevi u komentaru ovog hadisa ukazao je da se u njemu želi reći da treba biti siguran u puštanje vjetra, pa makar i da se ne čuje zvuk ili osjeti miris, jer nije uvjet da se čuje zvuk ili osjeti miris po konsenzusu islamskih učenjaka.
U ovom hadisu nalazi se jedno veliko pravilo, a to je da čovjek ne uzima u obzir vesvese koje mu se pričinjavaju, nego da nastavlja s radnjama kao da i ne postoji pomenuta vesvesa.

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Post od Haris » Sub Dec 22, 2012 8:58 pm

Eh to Senči :) Tražio sam taj hadis, a nisam mogao nać :) Pa sam onako iz glave parafrazirao :D

Također, ako se stvarno čovjek kategoriše kao sahibi uzur, potrebno je uzimati abdest za svako namasko vrijeme, s tim da se uzme u tom vremenu. Primjer. Ne možeš uzeti u podnevskom vremenu pa čekati ikindiju, nego kad nastupi ikindijsko vrijeme, tek onda uzeti abdest i klanjati. A Allah zna najbolje :)

Odgovori