Esselamu alejkum.
Osoba koja nekontrolisano pušta vjetar je sahibi uzur?
Mene zanima šta učiniti ako imamo osjećaj kao da ispuštamo vjetar tokom namaza ali nismo potpuno sigurni da smo to učinili? Je li u tom slučaju neophodno namaz ponoviti? Meni se dešava često kad se napijem naučene vode i krenem da klanjam, odmah mi se počne dešavati tako nešto ali nisam siguran da sam to učinio.
Sahibi uzur
Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin
-
Haris
- Veteran
- Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
- Kontakt:
Re: Sahibi uzur
Ne treba reagovati dok ne čujemo zvuk ili osjetimo neugodan miris. Ako se šta prevrne u stomaku, nije to strašno 
Imam Buhari i Muslim u svojim Sahihima zabilježili su hadis u kojem se kaže da se čovjek požalio Allahovom Poslaniku s. a. v. s. da osjeti nešto u namazu, tj. vjetar. Poslanik s. a. v. s. je odgovorio:
„Neka ne napušta namaz dok ne čuje zvuk ili osjeti miris.“
Imam Nevevi u komentaru ovog hadisa ukazao je da se u njemu želi reći da treba biti siguran u puštanje vjetra, pa makar i da se ne čuje zvuk ili osjeti miris, jer nije uvjet da se čuje zvuk ili osjeti miris po konsenzusu islamskih učenjaka.
U ovom hadisu nalazi se jedno veliko pravilo, a to je da čovjek ne uzima u obzir vesvese koje mu se pričinjavaju, nego da nastavlja s radnjama kao da i ne postoji pomenuta vesvesa.
„Neka ne napušta namaz dok ne čuje zvuk ili osjeti miris.“
Imam Nevevi u komentaru ovog hadisa ukazao je da se u njemu želi reći da treba biti siguran u puštanje vjetra, pa makar i da se ne čuje zvuk ili osjeti miris, jer nije uvjet da se čuje zvuk ili osjeti miris po konsenzusu islamskih učenjaka.
U ovom hadisu nalazi se jedno veliko pravilo, a to je da čovjek ne uzima u obzir vesvese koje mu se pričinjavaju, nego da nastavlja s radnjama kao da i ne postoji pomenuta vesvesa.
-
Haris
- Veteran
- Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
- Kontakt:
Eh to Senči
Tražio sam taj hadis, a nisam mogao nać
Pa sam onako iz glave parafrazirao 
Također, ako se stvarno čovjek kategoriše kao sahibi uzur, potrebno je uzimati abdest za svako namasko vrijeme, s tim da se uzme u tom vremenu. Primjer. Ne možeš uzeti u podnevskom vremenu pa čekati ikindiju, nego kad nastupi ikindijsko vrijeme, tek onda uzeti abdest i klanjati. A Allah zna najbolje
Također, ako se stvarno čovjek kategoriše kao sahibi uzur, potrebno je uzimati abdest za svako namasko vrijeme, s tim da se uzme u tom vremenu. Primjer. Ne možeš uzeti u podnevskom vremenu pa čekati ikindiju, nego kad nastupi ikindijsko vrijeme, tek onda uzeti abdest i klanjati. A Allah zna najbolje