Potreban odgovor

Pitanja vezana za oblast lijecenje i neobjanjenog putem savremene nauke

Moderatori: Haris, EMIRgr, Yassin

Odgovori
Dzano
Posmatrač
Pridružio se: Pon Sep 17, 2012 6:08 pm

Potreban odgovor

Post od Dzano » Sre Sep 19, 2012 8:55 am

Esselamu alejkum

Da li je bolje na stajanju u namazu držati ruke vezane na prsima? U knjigama koje govore o načinu obavljanja namaza po sunnetu, najvjrodostojnije predaje govore o ovom načinu vezivanja ruku na stajanjima.

Da li se može obavljati farz namaz na putovanju (u autobusu ili avionu), ako npr. autobus nigdje ne staje nekoliko sati, ili je bolje ako mi je već prošlo vrijeme za namaz da naklanjam propuštene farzove kad stignem na odredište?

Unaprijed Hvala :)

Haris
Veteran
Pridružio se: Pet Nov 14, 2008 6:35 pm
Kontakt:

Re: Potreban odgovor

Post od Haris » Sre Sep 19, 2012 3:57 pm

Esselamu alejkum,

Što se tiče vezanja ruku, veži ih gdje ti godi.
Namaz na putovanju, nije da se može, nego se MORA obavljati. Ako autobus staje i 5 minuta, dovoljno je da se obavi namaz (samo farz) ukoliko nećemo stići prije isteka namaskog vremena. Ako prelaziš razdaljinu koja se odnosi na musafira, oko 81 km od kuće, dozvoljeno ti je spajati namaze.

Spajanje se vrši tako da klanjaš podnevski i ikindijski farz u podnevskom vremenu (bolje je, jer ne znamo hoćemo li dočekati ikindijsko vrijeme), ili u ikindijskim vremenu. Isto vrijedi i za akšam i jaciju. Dozvoljeno je spajati samo ovo kombinacije podne - ikindija i akšam - jacija.

Što se tiče one druge teme vezano za tekbir i dizanje prsta.

Ako uradiš bit ćeš nagrađen (jer slijediš sunnet), ako ne uradiš nećeš biti pitan. To je pohvalno i lijepo djelo. Do tebe je.
Isto vezano za dizanje prsta.

Po pitanju mezheba. Ni jedan mezheb se ne kosi sa drugim, nego jedni utemeljitelji mezheba uzimaju jedan oblik praktikovanja za sebe i sl.
Kod nas je uzeto da su naše bošnje bez brade, ili vrlo kratke, zajednički zikr, te ne dizanje ruku na svakom tekbiru, i to se pripisuje Ebu Hanifi, utemeljitelju hanefijskog mezheba, a to su sve stvari koje su moglo bi se reći mijenjane tradicijom ili nekim drugim utjecajem.

Logički razmišljano, da li će više sunneta praktikovati neki bošnjo ili arap u današnjem vremenu, ili Ebu Hanife koji je rođen 80.-te godine po hidžri kada je Islam bio dosta mlad.

Zbog toga, sve te stvari koje se pripisuju hanefijskom mezhebu i nisu baš od hanefijskog mezheba.

Tebi je dozvoljeno da kombinuješ nešto iz ovog, nešto iz onog mezheba jer je sve od Islama i prihvaćeno, ali je bolje neke stvari koje su dozvoljene ostaviti i ne postupati po njima da bi se izbjegla smutnja. Koliko je samo kod nas smutnje nastalo zbog "ovih" i "onih" koji zikre zajednički i zikre pojedinačno, i koji dižu ruke, i ne dižu i sl.

Zbog toga, moj ti je savjet da se toliko ne zanimaš mezhebima. Pročitaj na internetu da znaš o čemu se radi, pročitaj da upoznaš da je to sve ispravno, da ne bi došao u sukob sa nekim koji diže ili ne diže ruke i sl. Jer vjerovanje nije slijeđenje jednog ili svih mezheba, vjerovanje je obožavanje Allaha kao da Ga vidiš, jer ako ti Njega ne vidiš, On tebe sigurno vidi.

Molim Allaha da mi oprosti ako sam negdje pogriješio. Esselamu alejkum.

Dzano
Posmatrač
Pridružio se: Pon Sep 17, 2012 6:08 pm

Potreban savjet

Post od Dzano » Pet Sep 21, 2012 9:52 am

Esselamu alejkum :)

Hvala vam na odgovorima na prethodno postavljena pitanja. Neka vas Allah dž.š. nagradi i neka vam podari najbolje na ovom i na onom svijetu. Amin.

Nadam se da neću imati potrebe da puno pitam i da vas umaram pitanjima.
Kada klanjam farz namaz u džematu za imamom, da li mogu da donesem tekbir prije rukua i dižem ruke nakon vraćanja sa rukua, s obzirom da naše efendije ne klanjaju na taj način, ili sam dužan da klanjam za imamom onako kako imam klanja ?

Čitam knjigu " svojstva Poslanikovog s.a.w.s. namaza od abdesta do zikra " od mr. Safeta Kuduzovića. Zanima me da li trebam šta da učim u sebi kada klanjam farz u džematu za imamom, s obzirom da neke predaje govore da se treba učiti El - Fatiha, dok većina hanefijskih učenjaka smatra da se ništa ne uči za imamom. Nadam se da mi možete odgovoriti na ova pitanja.

Unaprijed hvala.

kenan79
Stari član
Pridružio se: Ned Avg 22, 2010 11:22 am

Re: Potreban savjet

Post od kenan79 » Pet Sep 21, 2012 4:03 pm

Dzano napisao:Esselamu alejkum :)

Hvala vam na odgovorima na prethodno postavljena pitanja. Neka vas Allah dž.š. nagradi i neka vam podari najbolje na ovom i na onom svijetu. Amin.

Nadam se da neću imati potrebe da puno pitam i da vas umaram pitanjima.
Kada klanjam farz namaz u džematu za imamom, da li mogu da donesem tekbir prije rukua i dižem ruke nakon vraćanja sa rukua, s obzirom da naše efendije ne klanjaju na taj način, ili sam dužan da klanjam za imamom onako kako imam klanja ?

Čitam knjigu " svojstva Poslanikovog s.a.w.s. namaza od abdesta do zikra " od mr. Safeta Kuduzovića. Zanima me da li trebam šta da učim u sebi kada klanjam farz u džematu za imamom, s obzirom da neke predaje govore da se treba učiti El - Fatiha, dok većina hanefijskih učenjaka smatra da se ništa ne uči za imamom. Nadam se da mi možete odgovoriti na ova pitanja.

Unaprijed hvala.
We alejkumusselam,
Sva pojasnjenja imas u navedenoj knjizi. Sto se tice tvog pitanja da li da dizes ruke u dzemaatu, naravno da dizes, iako ostali ne dizu, jer ti imas nagradu za to sto prakticiras upravo taj sunnet Allahovog svt POslanika savs.
Detalje mozes i ovdje procitati, pa bujrum.
http://www.zijadljakic.com/index.php?op ... &Itemid=44

Sto se tice ucenja fatihe, ucenjaci se razilaze. Npr sejh Albani je stava da kad imam uci naglas da muktedija ne uci, dok kad imam u sebi uci muktedija uci u sebi. Bitno je izabrati onaj stav koji se temelji na najvjerodostojnijim hadisima.

Odgovori