Eh, ne znam kako da pozdravim, ali evo ovako, pozdrav i esselamu alejkum (mir Božiji s vama), pa kako ko voli neka uzme..
Što se tiče "čarki" i "crne magije". Ustvari postoji samo magija, ne postoji crna, bijela, crvena, šućmurasta i tako dalje.
Postoji ona u koju je svrhu primjeniš. Ako koristiš magiju da naudiš nekome, onda se to u narodu naziva crna magija. A ako želiš postići nešto dobro za sebe, tipa kao neku zaštitu, to se onda zove bijela magija. Pa tako postoje tzv. crni i bijeli magovi. Samo nemoj da te to zavara, magija je zabranjena pa makar bila i bezbojna.
Ta crna magija se u Islamu naziva sihr prema arapskoj riječi što znači čarolija, vračanje i sl. Postoji i drugi termin koji se naziva urok, to bi došlo ono kad urečeš nekoga, ali to je nešto drugo, može se reći različito od sihra.
Sihr i urok su potvrđeni mnogim Kur'anskim ajetima i hadisima pa tako nema sumnje u postojanje istih, a također tome svjedoče i mnogi problemi u životima ljudi kako psihičke, tako i fizičke prirode što ni najsavremenija medicina ne može otkriti pa se često za onog ko ima ovih problema kaže "poludio".
To je ukratko o postojanju. Tako da ovu tezu o vjerovanju u čarke i crnu magiju uzmi kao pozitivnu, samo se drugim imenom naziva.
Što se tiče maramice. To se opet vraća na ovo bijela i crna magija. Ovisno od toga za šta je namijenjeno. Ali s obzirom da je magija ipak magija, bolje je ne imati posla sa time. Postoji hadis u kome se kaže, ko sveže čvor i puhne u njega napravio je sihr.
Da li je puhnuto ili ne u te čvorove ne možemo znati, ali dajemo pretpostavku.
Tumačenje hadisa zavisi od mnogih stvari, prekomplikovanog i širokog arapskog jezika, situacije pod kojom je izrečen i td., pa tako mi ne možemo znati šta tačno znači u srži.
Ako je puhnuto, i sihr napravljen samim time znači da je počinjen širk. A širk je pripisivanje druga Allahu swt i smatranje nečeg ili nekoga ravnim Njemu.
Kaže Uzvišeni swt da će oprostiti svakome svaki grijeh ako se iskreno i u Njegovo ime pokaje, ali da širk neće.
To govori o visini prekršaja.
Onda dalje, oslanjajući se na maramicu mi vjerujemo da je maramica ta "stvar" koja nam daje sreću i snagu što je još jedan pokazatelj širka.
Ukoliko ste imali takvo mišljenje i negdje na dnu srca vjerovali u tu sreću zbog maramice, moj savjet je da se oslonite na Allaha, iskreno učinite pokajanje, i spalite maramicu bez straha da će vam se nešto desiti.
Također, postoji još jedan hadis u kojem se kaže: Ko stavi hamajliju prepušten je njoj.
Hamajlija dođe vid širka jer mi vjerujemo kako taj komad kože, platna, papira, končiči i sl. nama pomažu.
A sama ta maramica opet dođe kao hamajlija koja vas "čuva" i "daje" vam sreću.
Nadam se da sam ukratko približio problematiku. Pa bujrum, ukoliko imate pitanja, rado ćemo vam odgovoriti.